STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020 

.

Nog “tastbaar” in Ingelandgat: Jozef Guislain en Jean-Baptiste Van Goethem

In de 19e eeuw werd Jozef Guislain er geboren. Zowat een halve eeuw daarvoor woonde Jean-Baptiste Van Goethem er in een stadspaleis.

 

 

Sint-Annakerk. Indrukken

Een buurtkapel, gewijd aan Catharina van Alexandrië, aan de oude weg naar Brussel stond er in de 18e eeuw in een barokke uitvoering. Deze kapel zal een eeuw later vervangen worden door de Sint-Annakerk.

 

Sint-Jacobskerk. Indrukken

Op deze plaats werd in 1093 een eerste houten kerk gebouwd, toegewijd aan de heilige Jacobus.

 

 

Nederpolder 1. De poort van ‘Kindsheid Jesu’ zwaaide open

Er werd de afgelopen flink gerenoveerd aan de Nederpolder 1. De poort van het domein – die ooit edelen en later zusters en langer geleden ook gewone stervelingen herbergde – ging even open voor het publiek.

 

Sint-Niklaaskerk. Indrukken

De Sint-Niklaaskerk is een schoolvoorbeeld van de Scheldegotiek – de opvolger van de romaanse bouwkunst die stand hield tot in de 16e eeuw. Bekijk onze video

 

Sint-Michielskerk, een impressie

De monniken van de Sint-Baafsabdij hadden in 1105 het initiatief genomen om op de plek van de huidige Sint-Michielskerk een kerk op te richten, als tegenzet voor de bouw van de Sint-Niklaaskerk…

 

In en om het station. Een impressie

Zonder woorden. Bekijk onze korte video

 

 

 

Sint-Baafskathedraal, een impressie

Zonder woorden. Met kunst van Sophie Kuijken. Bekijk onze korte video

 

 

Minder gekende aspecten van de Groentenmarkt

Over: de houten huizen die voorheen op de plek van het bankgebouw stonden, over de ‘Grote Steur’ en allerlei over het ‘Groot Vleeshuis’.

 

 

Wat is het probleem van Shopping Gent Zuid?

Van koudwatervrees, over ‘nieuwe gewoontes’, tot een versleten winkelbeleving. Binnen dit breed bestek brengen lezers van facebook redenen aan waarom het niet zo goed gaat met Shopping Gent Zuid.

 

Shopping Gent Zuid: het loopt niet storm

De winkels zijn nu bijna een maand open. De toeloop is mager. Vindt de consument zijn weg niet meer? Of heeft vooral “de Zuid” een probleem?

 

 

STADSBLOG MAGAZINE 05

Kozakken in ‘Moscou’, cinema’s, Romain, ratten in Hof ten Walle. Wat de ‘Gentse Gidsen’ voor hun nieuwsbrieven kozen uit persblog.be

 

 

STADSBLOG MAGAZINE 04

Iepensteeg, Stropkes, verf aan de Lieve, steden lonken… Wat van persblog.be in de ‘DeWereldMorgen‘ community verscheen en soms de cover haalde van de online krant …

 

 

Buurt van theater, ‘Star Pils’ en ‘De Vliegenvanger’…

Nieuwpoort doet een bel rinkelen i.v.m. het ‘Nieuwpoorttheater’. De straat – en de hele gebuurte – werd voorheen ook bepaald door brouwerij Excelsior. En dan heb je nog de Ijkmeesterstraat en de Sint-Jansdreef…

 

“Gault & Millau” voor de plattebeurshouder

 Is restaurant ’t Oud Konijntje voor de gevulde beurs, dan is het in de Komijnstraat: Poverello ! Meer: Parnassus,  ’t Oud PostjeDe Knoop, ‘t Toreke, Voorheen: Huize Triest

 

Wat aan Willem de Beer vooraf ging: ongemeen woelig

De 14e eeuw: een afschuwelijk tijdsgewricht. Willem de Beer was “burgemeester” van Gent aan het begin van die eeuw vol oorlog en dreigende burgeroorlog.

 

 

Patershol, culinaire hartstilstand

Op de site van de Stad Gent wordt het Patershol aangeprezen als “het culinaire hart van Gent”. Omwille van COVID-19 lijkt het daar al maanden eerder “de culinaire hartstilstand van Gent”.

 

20j geleden zetten Hoet & co de stad op stelten

De openlucht tentoonstelling ‘Over the Edges’ maakte Gent 20 jaar geleden onsterfelijk in binnen- en buitenland. Niemand vergeet de hespzuilen van Jan Fabre…

 

Gent’s kantwerk voor de keizerin en de koningin

Alles begon met het meisjesweeshuis ‘de Blèwe Meiskes‘ die werkten volgens het procédé van Zuster van O. L. V. Visitaite, Virginie. Hoewel, ook in de 18e eeuw werd kant gemaakt in Gent en voor niemand minder dan de keizerin!

 

Kraanmannen uit de Voorhavenkaai vertellen

Oude kraanmannen praten honderduit over hun vroegere werk. Bv. over het aan wal hijsen van oude paarden bestemd voor salami…

 

 

In Verapaz moet niemand werken

Er bestaat een liedje over. Nu komt tussen Dok Noord en Oude Dokken een brug met die naam. Wat bindt Gent met Verapaz in Guatemala?

 

 

Spaanse dienstmeiden van de Voormuide

Toen in Gent in de jaren 1960 geen Vlaamse dienstmeiden meer te vinden waren, deed de burgerij een beroep op Spaanse “import” via een winkeltje aan de Voormuide: ‘Au Malaga’.

 

Over schippers, feestgedruis en huwelijksbootjes

Het Neuseplein is weinig bekend omdat… het nog nauwelijks bestaat. Het kwam tot leven wanneer de tolpoort viel en ging dood wanneer de ring werd aangelegd. Maar of het plein en haar omgeving geleefd heeft!

 

Tierenteyn. “Sire, die kwestie is erg ingewikkeld!”

Stel dat koning Boudewijn naar Gent was gekomen voor een bezoek aan Tierenteyn… Zodat men hem had kunnen uitleggen hoe ingewikkeld de familiekwestie was…

 

 

Als Abrahamstraat “Rue de la Vieillesse” wordt…

De Franse Tijd bracht letterlijke of absurde vertalingen van Vlaamse straatnamen. Zo werd Ham ‘rue du Jambon’. Ook waren er de nationalistisch getinte Franse straatnamen. Zo werd de Kouter plotseling ‘Place d’Armes’.

 

Fietstocht doorheen het COVID-19-geteisterde Gent

Een fietstocht, door quasi verlaten Gentse straten, startte bij de Minardschouwburg naar Korenmarkt, Kraanlei en Vrijdagmarkt, en daarna naar de Zandberg, de Bisdomkaai en de Koepoortkaai…

 

Op de kaart: Evenementen & Rommelmarkten

Op deze ‘Wijk op de kaart‘ vind je, geprojecteerd op een map van Gent, de link naar evenementen en rommelmarkten die in persblog.be uitvoerige aandacht krijgen.

 

 

Het Coliseum en meer fraais van Geo Henderick

Hij was een belangrijk Gents architect in ‘Art Nouveau’. Bijzonder: het laatste uitzicht van het gesloopte Coliseum op de Kuiperskaai was van zijn hand.

 

 

Ook zuster van Hubert en Jan Van Eyck schilderde

Jan had twee broers, Hubert en Lambert, en een zus Margareta. Allen schilders. Over Margareta is verwarring, omdat ook de echtgenote van Jan zo heette. Haar afbeelding staat op een gevel aan de Vlaamse Kaai.

 

Gij allen die hoest, neem een Katrienspek!

In de kelder van ‘Hotel Ligny’ in Onderbergen bakte Katrien Vandermaelen vanaf 1870 haar fameuze ‘Katrienspekken’. Elza Guyssens (en Prosper) volgde haar op.

 

Wijk op de kaart: Gent-Noord-West

Geprojecteerd op een map van Gent, vind je de link naar bijzonder erfgoed in dit stadsdeel, met o.a: : de “Waterwijk”, achter de Vrijdagmarkt en de Onderstraat.

 

 

Meibloemstraat, Brugse Poort: Meubelfabriek en De Koer

De oude fabriek moet een broedplaats worden voor o.a. sociaal-economische initiatieven. Even verderop in de straat, gaat De Koer volop voor het sociaal-culturele. Lees en bekijk video van Tina De Gendt

 

Jaren ’90: Brugse Poort in de greep van krakers

Krakers in de Brugse Poort “voerden oorlog” in wat vandaag het Acaciapark is. Historica Tina De Gendt ging  op zoek naar “verborgen verhalen” in de wijk.

 

 

Welkom op de “Boerse Poort”

Historica Tina De Gendt ging op zoek naar “verborgen verhalen” in de Brugse Poort. Eén zo’n verhaal is dit over de “Boerse Poort”. Het gaat over groenvoorziening in de wijk. Bekijk de video en lees ons verhaal.

 

Historica Tina De Gendt verkent de Brugse Poort

Bekijk een video waarin ze een boeiende schets brengt over wat de wijk kenmerkt, hoe de wijk evolueerde… en welke verborgen verhalen ze er ontdekte.

 

 

Oliestraat? “Dullenhuis” Sint-Jan-in-d’olie?

Wie langs Nieuwpoort en Steendam wandelt, moet beseffen dat daar aan het eind van de 12e eeuw een groot “dullenhuis”  ontstond: Sint-Jan-in-d’olie. Qué?

 

 

Wat? Een “Cirk”?

“De Cirk” aan de Zebrastraat. “De Nieuwen Cirk” aan de Krook. “Den Ouden Cirk” aan de Sint-Amandstraat. What’s in a name?

 

 

Wijk op de kaart: tussen Nieuwe Vaart en Lieve

Geprojecteerd op een map van Gent, de link naar bijzonder erfgoed in Gent-Noord-West-West: Bevrijdingslaan, Wondelgemstraat en de Rabotwijk, samen met een aantal fabrieken.

 

Wijk op de kaart: Gent-Centrum-West

Geprojecteerd op een map van Gent, vind je de link naar bijzonder erfgoed in Gent-Centrum-West: Rabot & Lieve, Prinsenhof & feesten, Sint-Elisabethbegijnhof & feesten, Begijnengracht en Hoogstraat (Dominicanenklooster)

 

Wijk op de kaart: Centrum Gent

Geprojecteerd op een map van Gent, vind je de link naar bijzonder erfgoed in Gent-Centrum: Het Patershol en haar grensstraten, het naburige Sint-Veerleplein met Gravensteen en Oude Vismijn. Voorts: de Groentenmarkt, Onderstraat, Korenmarkt en Klein Turkije.

 

COVID-19-wandeling op de eerste zaterdagmiddag

Belfortstraat, Cataloniëstraat, Graslei, Hooiaar, Langemunt, Sint-Pietersplein, Veldstraat, Vlasmarkt, Woodrow Wilsonplein… Verlaten op zaterdagmiddag wegens angst voor COVID-19.

 

Ruim 40j geleden: grote kuis in straatnamen

Door de fusie der gemeenten in 1977 kwamen telkens een aantal gelijknamige straten voor. Foutieve straatnamen of verkeerd gelokaliseerde straatnamen konden zo mogelijk rechtgezet worden.

 

Wandeling tussen Edward Anseeleplein en Ottogracht

De wandeling ging langs de Penitentenstraat, de Baudelostraat… Daarna: de Wolfstraat, en tot slot naar de Ottogracht.

 

 

Schilderde Van Eyck de Kortedagsteeg op het Lam Gods?

Vanuit hun raam op de hoek van de Koestraat en de Vogelmarkt zou Van Eyck de Kortedagsteeg geschilderd hebben op een buitenluik van het Lam Gods. Door Wim Provoost.

 

Ruziënde nonnen en monniken en het ontstaan van de Bijloke

Uit een oud boekwerk waarin wetenswaardigheden uit de monden van onze voorouders waren toevertrouwd, leren we heel wat over de ontstaansgeschiedenis van de Bijloke.

 

 

Madammen en woningen in de Brugse Poort

Zowel ‘madammen’ als huizen vormen het dominante voorwerp van een fototentoonstelling in de stadsbibliotheek over de Brugse Poort of Brugsepoort. Bekijk de foto’s

 

Jo Veldeman ‘cursief’: Café Bombazijn aan de Blandijn. Anarchie!

De wilde jaren 1970. Er waren een paar politie-invallen… En er stond ‘Wanita’ en ‘Pria’ op de wc-deuren… dat zou de zedenverwildering in de hand werken.

 

“Waterwijk”: straten, huizen en verleden

Een deel van de “Waterwijk” bevond zich binnen de “oksel” van de Achterleie: tussen Ottogracht en Baudelokaai, en tussen Goudstraat en Baudelopark. Ontdek haar straten, huizen en haar verleden.

 

Hoe de “Waterwijk” samen met Nieuwpoort in 1213 bij Gent kwam

Het Vlaams gravenpaar schonk snel de “Waterwijk” aan de Stad Gent toen in 1213 een Frans leger in aantocht was.

 

 

Van Pollepelstraat naar achter IBIS-hotel/ Leie

Wandeling in een lus rond de Nederkouter. Bekijk onze video

 

 

Gent vanop “dakhoogte”

Bekijk onze video met beelden gemaakt vanop Gentse daken door schouwvegersbedrijf Rooftopvermandel.

 

 

Miry en echtgenoot in vernieuwd grafmonument

Het echtpaar Van Peene – Miry schreef een beetje Gentse en Vlaamse geschiedenis. Vooral in het theater…

 

 

Achter de stadsbibliotheek bij De Krook

Zonder veel woorden. Bekijk onze video

 

 

 

Beleid in Gent: vier van de pijnpunten in 2019

De facebookpagina van een groep die zich ‘Het Gentse Regime’ noemt, lijstte bij de start van dit nieuwe jaar een aantal aanklachten op tegen het Gentse stadsbestuur…

 

 

Het Gravensteen in al haar glorie en facetten

Geschiedenis, graven, oude foto’s, evenementen, inclusief het ‘Winterwonderkasteel’.

 

 

Vanwaar de naam “Patershol”?

De Plotersgracht die doorheen de wijk loopt, werd in 1872 quasi volledig ingekapseld. Er was nog het “hol”…

 

 

Gent in 1820>nu: ANSICHTEN VAN WYNANTZ

Aquarelschilder Jean-Baptiste Joseph Wynantz schilderde rond 1820 bekende stadsansichten. Fotograaf Philippe Debeerst nam dezelfde positie in als Wynantz tweehonderd jaar geleden.

 

De Bargie – Voorloper van de trein tussen Gent en Brugge

De ‘Bargie’ of ‘Barge’ maakte ooit een dagelijkse verbinding tussen Gent en Brugge over het water. Toen de spoorlijn tussen de twee steden tot stand kwam, werd enkel nog aan excursievaart gedaan.

 

‘Rechtvaardige Rechters’. Bisschop zal zich thuis voelen

Gentenaar Karel Van Der Cruyssen trok een kleine halve eeuw geleden naar Orval. Was hij de opdrachtgever om de ‘Rechtvaardige Rechters’ – paneel van het ‘Lam Gods’ – te stelen?

 

Beluiken: 5 Gentse buurten in een video én uitleg

Het aantal beluiken of cité’s dat Gent heeft gekend, is overweldigend. In onze video zie je de beluiken zoals ze er pakweg 100 tot 50 jaar geleden bijstonden. We hebben ook aandacht voor een aantal bijzondere straten.

 

Bourgondische hertogen en Gentse stadsmilities: kat en muis

In de 14e-15e eeuw verzetten stadsmilities zich tegen Bourgondische heersers. En als ze samenwerkten, volgden ze hun eigen agenda.

 

 

STADSBLOG MAGAZINE 03

UCO, Trefpunt, Mahymobiles, louche steegjes, Gent in Londen… Een artikelenselectie uit persblog.be door de ogen van de blog ‘DeWereldMorgen community’. Wat er verscheen en soms de cover haalde.

 

‘Marka’, Vroonstalle, Sint-Catharinakerk, Wondelgem

In Wondelgem lag het Merovingische ‘Marka’. Centraal was daar de Vroonstalledries. De Sint-Catharinakerk lag eerst op een andere plek.

 

 

STADSBLOG MAGAZINE 02

Floraliënpaleis, Stadstaat, Rabotwijk, Van Nu en Toen… Door de ogen van de ‘Gentse Gidsen’. Wat de Gidsen voor hun nieuwsbrieven kozen uit persblog.be

 

 

Gevraagd: Kerkstoelen voor het Karel Waeriplein

Cursief’ verhaal over het “kunstwerk-met-de-kerkstoelen” aan het plein ‘Bij Sint-Jacobs’. Door: de Blogman.

 

 

STADSBLOG MAGAZINE 01

Wie zijn de ‘Gentse Geesten’? Het is de benaming van een netwerk van Gentse blogs die erfgoed hoog in het vaandel dragen. Maak nader kennis met de aangesloten leden.

 

 

Moord op liefdesrivaal legde basis van Huis van Alijn

Midden de 14de eeuw leefde in Gent een jonge volder, Hendrik Alijn. Hij was verliefd op Godelieve, een rijke weversdochter. Maar die ambachten waren tijdens de middeleeuwen aartsvijanden…

 

Paardenkoetsen ADIEU

De paarden en hun koetsen zijn voor eeuwig uit de Gentse straten verdwenen. Lees de motivatie van de Stad Gent. Bekijk onze video

 

 

Communiceren met de Gentse burger blijft moeilijk

Na het Duivelsteen en de Sint-Annakerk: het dossier van de herbestemming van het Wintercircus.

 

 

Wereldtentoonstelling: echte en “valse” edellieden

De bedenkers van de ‘WT 1913’ waren hoge politici, rijke ondernemers en edellieden. Ze maakten schoonschip met “valse” adellijke titels…

 

 

‘Gent Nostalgie’ – video

Deze video bevat tal van oude beelden van Gent en werd samengesteld door Marcel Vanderhaeghen van facebookgroep ‘Gent- oud en heden’.

 

 

Lof en kritiek voor werken station, 80 jaar geleden

In 1938 waren er al grote werken aan het Sint-Pieters-station. Iedereen had wel wat kritiek: op de de inrichting van het stationsplein, de organistie van het station, de werking van het nieuwe postgebouw…

 

Anoniem Gent

Johan Anthonis schreef ‘cursief‘ over anoniem Gent. “De karakterkopen van weleer zijn uit het straatbeeld verdwenen” stelt hij vast. Iedereen en alles is nu anoniem geworden. In een tweede bijdrage schreef hij over ‘talent’.

 

100 x 100 beelden van Nu en Toen

Deze video is een samenvoeging van de video’s die we voorheen brachten als: ‘Van Nu en Toen Deel I’ en ‘Van Nu en Toen Deel II’.

 

 

Studenten: ken je geschiedenis! 2019 = 40, 50, 70 j geleden dat…

Leer over het studentenprotest in Gent van 40, 50 en 70 jaar geleden. Lees in een cursiefje hieronder hoe het er aan toe ging tijdens het studentenprotest in 1979.

 

 

De prof en de student zijn terug van weg geweest

In dit verhaal: 1. Maarten Boudry krijgt ‘Leerstoel Etienne Vermeersch’ 2. Vermeersch over zijn eigen dood, in video 3. De Stoet van de Togati, in onze video.

 

 

OdeGand 2019

Tango op het Sint-Baafsplein – OdeGand 2019

 

 

Flamenco aan het Bisdomplein en de Reep – OdeGand 2019

 

 

De start van de Gnawaparade aan de Vlasmarkt – OdeGand 2019

 

De Gnawaparade op het Sint-Baafsplein en op het Bisdomplein – OdeGand 2019

 

Steltenlopers op de Groentenmarkt – OdeGand 2019

 

 

Koorzang – OdeGand/ City of Ear op het Sint-Baafsplein

 

 

De Blogman, ‘cursief’ over Slot van Laarne en Prinsenhoffeesten

Verhalen over kleine avonturen bij het Slot van Laarne vorig jaar, en over de Prinsenhoffeesten van twee decennia geleden.

 

 

Gent in het stripverhaal

Nero, Dees Dubbel, Thomas Pips, Suske & Wiske, Kiekeboe… Hun striptekenaars brachten hen in verband met Gent. Maar er is veel meer. We maakten een bloemlezing uit de blog van Geert Vandamme: Gandavum2, met permissie van de auteur.

 

Eddy D’Haenens, ‘cursief’ over Studio Skoop en over Patershol

Leuke verhalen van Eddy D’Haenens over Studio Skoop en over het Patershol in “de tijd van toen”.

 

 

ExclusiefOp tour met ‘Miss Gent 2019’ en finalisten

Op vraag van de huidige ‘Miss Gent 2019‘, trok een gezelschap van finalisten voor de verkiezing ‘Miss & Mister Gent 2020’ doorheen de stad. Fotoreportage.

 

 

Vrijdagnamiddag aan het Veerleplein: toeristen

Toeristische drukte… De toeristen komen er vanzelfsprekend voor het Gravensteen en de Oude Vismijn. Maar er is meer… dat nauwelijks geweten is…

 

 

Van Nu en Toen – Deel II: 50-tal EXTRA stadszichten in een video

Zonder woorden

 

 

 

Het Duivelsteen is niét van de Gentenaars! Een schande!

Het is een open vraag aan het stadsbestuur, waar we nog geen antwoord op gelezen hebben: “Waarom is het Geeraard de Duivelsteen niet van de Gentenaars?”

 

Genieten op de Graslei

De Graslei op een rustige middag tijdens de Gentse Feesten, gezeten op een terras aan de waterkant. Onze video vormt een onderdeel van de updates van de GF

 

50 jaar Trefpunt vzw

Weleer: de politiecommissaris schreef aan de burgemeester: beknot Trefpunt! Hoogtepunten aan de hand van foto’s, geselecteerd door Guido De Leeuw, aangevuld met het verhaal achter de beelden

 

40 stadszichten van nu en toen in een video (Deel I)

Zonder woorden

 

 

 

‘Gentrificatie’

‘Gentrificatie’ werkt als een centrifuge voor de minder gegoede bevolking in de stad.

 

 

Oud en nieuw. Het zal nooit meer zijn gelijk vroeger

De stad verandert snel. Oud en nieuw liggen zij aan zij, en zijn toch aparte werelden. Dit wordt mooi geïllustreerd door een fietstocht die we deze week maakten in zuidelijk Gent. Video en verhaal

 

Congo en Gent in 1913; Stadslegende blijkt deels waar

Het Floraliënpaleis is ongewild deel van de erfenis van de kolonie. Free-lance onderzoeker en expert in ‘Expo 1913’, Jos Billen, kwam er achter dat…

 

 

Van De Fonteine naar Minard, naar Romain Deconinck

Op 27 juni 1847 opende Louis Minard de deuren van zijn schouwburg. “De Minard” wortelde in een middeleeuwse traditie. Na WO II nam Romain Deconinck de fakkel over.

 

Gent, Calvinistische stadstaat tussen 1577 en 1584

De twee voormannen van de Gentse stadstaat of de Calvinistische Republiek kregen ruzie. Willem de Zwijger moest inbinden en de Spaanse hertog rukte op. Een woelig verhaal.

 

Onderstraat: Stenen, stadspaleizen en Instituut

Bekend van haar Laurentinstituut. En ook haar Zusters. Eerder verrijkt met talrijke stadspaleizen. Nog eerder een broeihaard tijdens de Calvinistische Republiek. Allereerst bouwde men er ‘Stenen’.

 

Prinsenhof was rattenkasteel

Hygiëne was nochtans een belangrijk aandachtspunt in de thuis van de jonge Maria van Bourgondië. Leer over haar familie, de problemen met ongedierte in haar kasteel en haar tragisch einde.

 

Kozakken bezorgden Gentenaars bange maanden

Zo goed als 200 jaar geleden bivakkeerden Russische Kozakken op de Dries in Ledeberg en later op Ter Heide in Gentbrugge (“Moscou”). De Kozakken bestreden Napoleon, maar gedroegen zich in Gent als beesten.

 

De Citadellaan, 1930: burgerij én armoe

Tijdens de donkere jaren 1930 woonde een oud-professor aan “den boelevaar”: de Citadellaan. Hij schetst een portret van huizen en bewoners en van de mores van die tijd. Lees de getuigenis en bekijk de video

 

De ‘oude’cinema’s van de Gentse senioren

Over de hele stad vond je tot een halve eeuw geleden een hele reeks filmzalen: van grote paleizen tot wijkcinema’s en volkshuizen. Ontdek welke die waren, welke films er getoond werden en welk publiek er naartoe trok.

 

“April-len” in 2017 en 2018

Lees over de kleinere en grotere verhalen die een jaar geleden en twee jaar geleden in Gent tijdens de maand april belangrijk genoeg waren om zich vandaag nog te herinneren. Althans, volgens deze stadsblog…

 

Op zaterdag: zon. En op zondag: sterren

Zonovergoten straten en een sterrenhemel bij klaarlichte dag. Het verhaal van een weekend.

 

 

Over de ‘Reus van Gent’: toen Jacob zijn sokkel verliet

Gedurende de bouw van de ondergrondse parkeerplaats op de Vrijdagmarkt werd het standbeeld van Artevelde tijdelijk verwijderd. Zijn ‘ommegangspop’ nam de fakkel over.

 

Maart loopt op zijn laatste benen… Wat in 2018, 2017, 2016?

De maand maart loopt op zijn laatste benen. Om de maand af te sluiten, kijken we nog eens naar wat we schreven op deze blog tijdens de maand maart van de voorbije jaren?

 

Tussen Rooigem en Begijnhoflaan: Bevrijdingslaan

We liepen doorheen de straat vanaf de Rooigem en vervolgden onze weg naar het Emilius Seghersplein, het Karel Waeriplein, de Phoenixstraat, en de Noordstraat, tot aan de Begijnhoflaan.

 

Een valse heilige in Ledebergkerk

De kerk wordt naar de heilige Livinus genoemd. Hij zou niet misstaan in de “ommegang” van  het Ledebergse carnaval. Volgens historisch onderzoek heeft hij nooit bestaan. Hij is een verzinsel van de monniken van Sint-Baafs omwille van  het geld.

 

Gent had ooit groot domein in Londen

Wat heeft de parochie O.-L.-V. Sint-Pieters in Engeland verloren? De Sint-Pietersabdij had een half millennium een stukje Engeland aan de Theems bij Londen.

 

“Februari” mee

Herinner je je de maand februari 2018 en 2017? Wij februarieden ofte gingen grasduinen op deze blog in de maanden februari van de jongste twee jaar.

 

 

Zaterdagavond – Video tussen Korenmarkt en Sint-Baafs

Een rillerige zaterdag – gevoed door een ambetant windje en druilregen – eindigde ’s avonds in de Sphynx (Girl!) en van daaruit in Brasserie Bridge, naast ’t Vosken. Bekijk video.

 

De eerste gemeenteraad van de nieuwe legislatuur

Geselecteerde thema’s: drinkwater in Oostakker, het “Brokkelviaduct in Gentbrugge, bezoek aan het Gravensteen en Van Eyck in het MSK: gratis of niet? Video en verslag.

 

De eerste sneeuw, dinsdag 22 januari

We maakten gisteren een bustoer tussen vier grote centra: Dampoort, “de Zuid”, het Sint-Pietersplein en de stationsbuurt. Tussendoor kwamen we voorbij twee parken: het Koning Albertpark en het Citadelpark.

 

“Januari” mee…

Wij “januarieden” ofte gingen grasduinen op deze blog in de maanden januari van de verleden tijd. Herontdek berichten, gepubliceerd in januari 2018, 2017, 2016…

 

“Met de pijp in de mond en de broek vol stront”

Met een kinderrijmpje in het achterhoofd schreven we dit verhaal over roken, de advertentiestop, het rookverbod, de anekdotes uit huiskamer, horeca en tv. Met voorbeelden die die herinneringen opfrissen, geïllustreerd met foto’s uit o.a. de Expo Rook van het Huis van Alijn.

Adellijk Zwijnaarde

De meeste Gentenaars kennen Zwijnaarde vooral van het Kasteel van Zwijnaarde. Weinig bekend is dat er een tiental kastelen in elkaars buurt staan.

 

 

Lees ook op deze blog:

 

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
OUDE GENTSE ENTREPRENEURS – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook