STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024

.

Tondeliersite, een nieuwe woonwijk in de maak

Een hele hap braakland wordt een nieuwe woonwijk. Tussen de Gasmeterlaan en de Opgeëistenlaan/ Blaisantvest.
Het uiteindelijke beoogde resultaat: 530 woningen. Een momentopname aan de hand van een wandeling.

Vernieuwing ‘Nieuw Gent’ in opmars

De Kikvorsstraat en haar omgeving, in ‘Nieuw Gent’, is flink aan het veranderen.

 

 

De huizen van de Koestraat

Tussen Vogelmarkt/ Brabantdam en Kalandeberg ligt een pittige winkelstraat. Merkwaardig is, dat de gebroeders van Eyck er nog gewoond en gewerkt hebben. Ontdek de huizen in de straat en vergelijk winkelpanden van nu en toen.

 

Wielewaalstraat, Brugsepoort

In een filmpje uit 1958 zingt Linda De Vlieger over “den goeien tijd van toens”.

 

 

Café ‘Afkikker’ in pand van middeleeuwse oorsprong

Een grote kelder dateert nog uit de hoogdagen van de Sint-Pietersabdij. Het pand staat in hoofde van erfgoed bekend als ‘Hooghuys’.

 

Een wandeling op vrijdagnamiddag

Loop mee langs het Koningin Maria Hendrikaplein (station), de Kouter, de Kalandeberg, Mageleinstraat, Korenmarkt, Emile Braunplein, Sint-Baafsplein, Limburgstraat en Woodrow Wilsonplein (“Zuid”).

 

Beruchte beluiken: ‘Batavia’ en ‘De Vreese’

‘Batavia’ en ‘De Vreese’ zijn namen van grote Gentse beluiken die in de 19de/ 20ste eeuw gevestigd waren op de huidige universitaire terreinen aan “Blandijn” en “Plateau”.

 

Wie herinnert zich nog ‘Singer’ en ‘Franco-belge’ ?

Deel VI (en slot) van onze serie over de Vrijdagmarkt: zuidwestelijke kant, kant richting Grootkanonplein.

 

 

Vrijdagmarkt: haar ‘De Bonte Mantel’ en haar ‘Tooghuis’ – DEEL V

Zuidelijke kant, kant Serpentstraat. Het huis genaamd ‘De Bonte Mantel’ was de woonplaats van Marcus van Vaernewyck. Het huis met de arduinen deuromlijsting is het ‘Tooghuis’, een oude publieke vergaderplaats.

 

Daar bij die molen…

Ten westen van de Rooigemlaan ligt, verscholen in het groen van de rand van de Bourgoyen, een hoosmolen bij een oude Leie-arm. Daarachter ligt een moestuin voor de buurt: de ‘Boerse Poort’.

 

De Vrijdagmarkt aan de kant van het ‘Toreken’ – Deel IV 

Het meest markante gebouw aan de oostelijke kant van de Vrijdagmarkt is uiteraard het ‘Toreken’. Daarnaast is allicht nog het meest authentiek, het nr. 32, rechts van het café ‘De Postiljon’, met haar trapgeveltje, en haar uitbeeldingen van ‘Geloof’, ‘Hoop’ en ‘Liefde’.

 

De Vrijdagmarkt aan de kant van het ‘Lakenmetershuis’

Dit is deel III van onze serie over de Vrijdagmarkt. Elk deel beschrijft de historische gebouwen en besteedt aandacht voor de handelszaken van enkele decennia geleden. Elk deel wordt afgesloten met een brok geschiedenis.

 

Het gelaat van de Vrijdagmarkt in de tijd van “toens”

DEEL II – De noordelijke kant: gevels, cafés en restaurants aan de kant van het Anseeleplein.

 

 

Winkels, cafés en restaurants op de Vrijdagmarkt

De Vrijdagmarkt telt vele historische gebouwen. Die ondergingen een evolutie. Doch de handelszaken die er in huizen – winkels, restaurants, cafés – veranderen vaak. Kijk met ons mee hoe de aanblik van de gevels in die zin veranderde doorheen de jongste decennia. Deel I.

 

De prenten van Joseph Carmine

Daar waar Jan-Baptist Joseph Wynantz rond 1820 een aquarelreeks maakte, bestaande uit stadszichten, realiseerde Joseph Carmine al een reeks prenten over de stad Gent in 1770.

 

Glimpen uit het verleden weggepoetst

Bijzondere hoeken en kantjes in de stad gaan voor de bijl. Of zo je wil: voor de sloophamer. Soms zijn het pittoreske plekjes die lang stand hielden tegen de moderniteit. Soms zijn het verkrotte hoeken. We bekeken er vijf…. voor en na.

 

Boeketje Patershol (in vijf punten)

1. Geschiedenis van het “hol” en van de grensstraten. 2. Herkomst van de vreemde naam ‘Patershol’. 3. Huizen in de grensstraat ‘Geldmunt’.
4. Beelden van voorbije Patersholfeesten. 5. Rommelmarkt van vorig jaar.

 

“Geheimen” van enkele straatnamen ontsluierd

Tijdens een voorjaarse wandeltocht ontsluierde wijlen Geert Vandamme het “geheim” van straatnamen die verwijzen naar: een ham, een kwade ham, een meermin, nen otto, een wolf, een erpel en meer

 

Kort en smal, maar niet onbelangrijk

De Regnessestraat is een verdwenen straatje. Toen het Sint-Baafsplein nog bebouwd was, liep dit straatje over ’t huidige plein. Er is iets “vreemds” aan dit straatje. Was het een oeroude gegraven “ringweg”?

 

Uw straat en haar naam

Het kind moet een naam hebben, zeggen ze… Sommige straten in de stad hebben vreemde namen. Of hun betekenis is niet wat het op het eerste zicht lijkt. Zoals: Sleepstraat en Schaverdijnstraat.

 

Roger vertelt over zijn buurt in de tijd van toen

Zijn buurt, dat was ’t Heilig-Hart in Sint-Amandsberg. Die tijd, dat was in de vroege jaren 1960.

 

 

Enkele merkwaardige herenhuizen aan de Geldmunt

Ze liggen met de gevel gericht naar het Gravensteen, en met de achterkant naar het Patershol… merkwaardige herenhuizen. Sommige bevatten prachtige interieurs. Eentje heeft zelfs een heuse muurschildering van het Laatste Avondmaal.

 

Baudelostraat nr. 12 en nr. 15: pittoreske winkels

Ze liggen schuin tegenover elkaar in de Baudelostraat, aan de kant van de Vrijdagmarkt. Ze hebben beide een gelijkaardig concept: van antiek en brocante, tot curiosa.

 

‘De Zwarte Weduwe’ van UGent

Marthe Versichelenstraat. De eerste ‘gewoon hoogleraar’ aan UGent, Marthe Versichelen-Terryn, was niet zomaar een dame. Ze werd ‘De Zwarte Weduwe’ genoemd. Ze was omstreden.

 

Studentenprotest ‘Tegen de 10.000’

Eind ‘70 vochten studenten tegen het BEF 10.000 (€250) inschrijvingsgeld aan UGent. Lees het verhaal op “cursieve” wijze…

 

 

Bella Ciao… over het Hoefslagstraatje

Ik sta op de Kraanlei, ter hoogte van Hotel Harmony. Een plaats waar ik, vooral ‘s avonds, graag even stil hou, om er te luisteren naar de muziek in mijn hoofd.

 

 

Kortemunt 3: van tinproducten naar kroketten

Het pand aan de Kortemunt 3 springt in het oog door haar gebombeerde winkelramen… Oorspronkelijk heette het ‘In de Gouden Hond’.

 

 

Dag en nacht bij Mireille…

Nee, we zijn niet dag en nacht bij Mireille gaan logeren om die fotookes te trekken. Zelf maakt ze “sinds mensenheugenis” foto’s uit haar raam, soms eentje ’s ochtends, vaak eentje ’s avonds… over de dageraard en het avondrood.

 

Ontdek ons boeket nog bestaande beluiken

We selecteerden een dertigtal nog bestaande beluikjes doorheen de stad.

 

 

Rommelmarkt en kraakpanden

Vandaag, zondag, vond een rommelmarkt plaats in de Sint-Bernadettewijk in Sint-Amandsberg. Toen die in 2018 met de gemeenteraadsverkiezingen televisienieuws werd en in een erg negatief daglicht stond, gingen de poppen aan het dansen.

 

Lammerstraat: tussen mondain en verpauperd Gent

Een smal straatje, met een geschiedenis van een brouwerij, een brug… Met een huizenrij aan de kant aan de Platteberg en één aan de kant aan de Parijsberg… Een doorgangsweg tussen het mondaine en het arme…

 

Vlaamsekaai: verfijnde gevels, gewijd aan Vlaamse kunstenaars

Langs de Vlaamsekaai staat een rij belle époque huizen die alle hulde betonen aan Vlaamse kunstenaars. Ook leuzen op de gevels verwijzen naar die kunst, en naar een fiere Vlaamse nationaliteit. Ze werden ontworpen temidden in een verfranst België.

 

Het “Miljoenenkwartier” in beeld

Het “Miljoenenkwartier” is de volkse benaming voor de residentiële bebouwing in de wijk Sint-Pieters-Aalst. Onder die residenties zijn er veel art deco woningen uit het Interbellum.

 

‘Flandria Palace Hotel’ vanachter het venster van ‘The Rambler’

Vanachter het venster van restaurant ‘The Rambler’ – op de hoek van de Koningin Elisabethlaan – richtten we onze lens op dit voormalige hotel aan het station.

 

 

Pittoresk, als in een mediterraan dorpje

Hogepontstraat, “Bassijnwijk” bij de Schelde, aan de overkant van de Vlaamse Kaai. Het inspireerde Erwin Storme tot het plegen van volgend poëtischgetint proza…

 

Gentbruggekouter, haar kastelen, haar kerkhof…

In de Gentbruggekouter vind je kasteel d’Oude Kluis en iets verderop het kasteeltje van de voormalige bloemisterij Hellebuyck. Terug naar het centrum, bij Gentbruggekouter en Gentbruggeplein, ligt de begraafplaats.

Anonieme poorten verbergen wereldvermaarde klankstudio

Tussen twee anonieme poorten in Sint-Amandsberg ligt – buiten het zicht van de argeloze voorbijganger – een klankstudio die tot in Amerika bekend is!
Het was wijlen Gilbert Steurbaut die een voormalig confectieatelier omtoverde tot een wereldvermaarde studio.

 

Een snelle hap Kortrijksesteenweg

Geen enkele andere steenweg naar Gent verandert zo snel van aanblik als de Kortrijksesteenweg. Er worden continu handelszaken gebouwd en verbouwd. Grote constantes zijn uiteraard de monumenten langsheen de baan.

 

Land van Waaslaan – Victor Braeckmanlaan

Bewoners spreken van “den Boulevard”. Ze ligt op het tracé van een oude spoorlijn. Er is veel ‘art déco‘.

 

 

Van brug naar brug: drie bruggen in een video

We filmden een dagelijkse gang van zaken aan drie bruggen: Recollettenbrug – Sint-Agnetebrug – Rozemarijnbrug.

 

 

Dendermondsesteenweg van toen en nu

Hierna vind je een venster op de huidige toestand, aangevuld met zwart-wit foto’s van een kleine halve eeuw geleden. We hebben oog voor een aantal verdwenen bouwpareltjes, en belichten enkele bijzondere handelszaken.

 

Lees ook op deze blog:

 

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024

OUDE GENTSE ENTREPRENEURS – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook