STRATEN/ STAD – Kortemunt 3: van tinproducten naar kroketten


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD/ STRATEN – 13 juli 2022Het pand aan de Kortemunt 3 springt in het oog door haar gebombeerde winkelramen… Oorspronkelijk heette het ‘In de Gouden Hond’. Er werden tinartikelen vervaardigd en verkocht. Vandaag zit daar ‘Chapeluur’ en die hebben alles met kroketten…

Kortemunt 3

De Kortemunt, het is een merkwaardig straatje omdat het zo kort is. Het ligt deels aan de Groentenmarkt. Daar hebben de huizen rooilijnen die dichter bij de tramlijn liggen. 

Kortemunt – loopt van Hooiaard tot Groentenmarkt – plan – Inventaris Onroerend Erfgoed

Veel Gentenaars zullen zich de woning aan huisnummer 3 herinneren als een winkel van orthopedische artikelen.

Echter tot 1917 zou de winkel het uithangbord dragen ‘In de Gouden Hond‘. Tingieter Louis-Jean Caluwé had die naam voor het pand al in de 18de eeuw geïntroduceerd. In het achterliggende atelier werden inderdaad sinds jaar en dag tinproducten gemaakt. In 1917 sloot de tingieterij.

Kortemunt 3

Het was tingieter Philippus Ignatius Dierijckx die de woning in 1784 verbouwde.
Een classicistische lijstgevel kwam in de plaats van een bakstenen trapgevel. De twee gebogen vitrines springen in het oog. De winkelpui is goed als intact gebleven.
Vanaf 1829 bewoonde de tingietersfamilie De Keghel het pand. Toen de zaak ophield te bestaan, in 1917, werd de inboedel twee jaar later verkocht aan het toenmalige Bijlokemuseum, thans STAM.

Het korte straatje ligt op de scharnier tussen de Korenmarkt en de Groentenmarkt, en verder de Langemunt en de Hoogstraat.

In recente tijden waren de uitbaters van de winkel: Würst. Niet tv-kok Jeroen Meus, maar een persoon die de commerciële naam voor dit eethuis – oorspronkelijk aan de Nederkouter – had overgenomen, opende hier een “Würst”. Dit was eind 2019. Midden 2020 ging de winkel weer dicht. Daarna stond het pand een tijd leeg.

Chapeluur. Deze krokettenwinkel kwam er in 2021 en zit er nog steeds. De kroketten hebben alle mogelijke vullingen.

Kortemunt

In ‘Gids voor Oud Gent’ van Guido Deseyn (Scriptoria 1986) staat dat in de Langemunt, en in het lager gedeelte van de Hoogpoort, al in de middeleeuwen, maar vooral in de 18de eeuw een grote concentratie bestond van goudsmeden. In de Hoogpoort staat ook het ‘Gildenhuis van de Goudsmeden‘ uit 1481, ofte ‘Huis Samson’.

In de blog ‘De Kuipstaat dat de Kortemunt en de Langemunt aanvankelijk gekend waren als ‘De Munt’.
Of daar ook echt een munt werd geslagen net gelijk in de Geldmunt/ Gravensteen, zoals de blog suggereert, is niet duidelijk.

De Kortemunt, volgens ‘Inventaris Onroerend Erfgoed‘: “Enkele der oude gevels aan de westzijde werden circa 1950 enige meters achteruit ten opzichte van de vroegere rooilijn wederopgebouwd. De oostzijde [kant Korenmarkt] werd bebouwd met bepleisterde en geschilderde lijstgevels.”

Het straatje telt verder onder meer…

Kortemunt 4-6Pand uit de 19de eeuw. De foto is uit 1987.

Kortemunt 4-6 – pic Inventaris Onroerend Erfgoed

Kortemunt 5 – Burgerhuis met rococogevel, gebouwd in 1746. De foto is uit 1976. Toen zat daar: Kantoorboekhandel-Drukkerij Timmermans. Timmermans is er nog steeds, maar nu met design, leder, etc.
Het huis staat ook bekend als ‘A la demie lune‘.

Zulma Tierenteyn zou in 1923 die halve maan als embleem introduceren voor haar mosterd. Tierenteyn had in dit pand eerder even haar intrek genomen.

Kortemunt 5 – Timmermans

UPDATE: Recent kwam ‘Chapeluur’ nog in het nieuws met een stunt

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024