persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
.
’t Dullenhuis, ’t Rolleke, ’t Engels kirkske
Hoe zijn de volgende zaken met elkaar verbonden? Galerie St-John, Anglicaanse kerk Saint John’s, kapel Sint-Jan in d’Olie, godshuis Sint-Jan in d’Olie, ’t Rolleke…?
Ledeberg: ‘Tuin van Heden’ heeft interessant verleden
De huidige vijver bij de Meierij was oorspronkelijk een waterreservoir voor stoomlocomotieven. Na WO II kwam er een feestenlocatie in een chalet, nog later een eethuis. Thans zitten er jongeren die er socio-cultureel bezig zijn.
Wat moet je weten bij een bezoek aan het Wintercircus, en vind je op deze blog… Ontdek
Grafkruisen bij spoorwegberm in Oostakker misleidend
Grafkruisen bij de spoorwegberm in Oostakker blijken niet te verwijzen naar een bominslag tijdens WO II, maar staan daar als objecten uit een verzameling.
“Gent was Franser dan Nancy, Nice, Strasbourg”
Begin deze maand werd een televisiereportage over Gent uitgezonden op ‘France 3’. De ‘Dienst Toerisme Gent‘ en de ‘Gentse Gidsen‘ leidden een cameraploeg doorheen de stad.
Dé Vooruit, wat is dat nu feitelijk?
Het begon met een coöperatief bakkerijtje in een zijstraat van de Sleepstraat.
Het vervolgde met ‘Ons Huis’ aan de Vrijdagmarkt, en verder met het Feestlokaal Vooruit in de Sint-Pietersnieuwstraat.
Rijk verleden inzake paardenmarkt en paardenworst
‘Negenmeimarkt’ in Sint-Amandsberg wortelt in eeuwenoude traditie. Vandaag rest enkel nog een kermisje.
Sint-Pietersplein: noch handelaars, noch kandelaars
Het plein telt haast geen handels- of horecazaken meer. Het plein is een studentenplein en evenementenplein. En wat met de “verdwenen” kandelaars?
Sport en vakantiewerking. Dit is in het kort waar “het Storyplein” voor staat. Het grote domein ligt helemaal aan het eind van Steenakker en Nieuw Gent. Veel Gentenaars, tenzij jeugdige sportbeoefenaars, komen er blijkbaar niet.
Ontdek ons boeket nog bestaande beluiken
We selecteerden een dertigtal nog bestaande beluikjes doorheen de stad.
Floraliën 2022 – Het feest van de bloemenweelde
“De Floralies” – zoals een echte Gentenaar het uitspreekt – zijn nog te bezichtigen tot en met zondag 8 mei. Bekijk onze beelden
Vandaag, zondag, vond een rommelmarkt plaats in de Sint-Bernadettewijk in Sint-Amandsberg. Toen die in 2018 met de gemeenteraadsverkiezingen televisienieuws werd en in een erg negatief daglicht stond, gingen de poppen aan het dansen.
Replica afgebroken Gentse kerk staat in Woluwe
In 1860 werd de Predikherenkerk in Onderbergen “domweg” afgebroken voor een urbanisatieproject dat nooit werd gerealiseerd. De kerk werd in 1908 in replica gebouwd in Sint-Lambrechts-Woluwe.
We hebben ze eens opgelijst en becommentarieerd: de belangrijkste artikels die je op deze blog kunt vinden onder de noemer ‘Nostalgie 1970-80’. We haalden er ook twee belangrijke kanttekeningen bij.
Hoera, daar zijn de Floraliën weer!
Bloemenpracht en koningsparen. Die zijn overvloedig aanwezig op een overzichtsexpo over de Floraliën. Binnenkort opent de plantententoonstelling weer haar deuren in het Citadelpark. Leer, met ons, hoe het begon.
De mummie van het Pakhuis op de Korenmarkt
Tijdens de sloop van het Pakhuis aan de Korenmarkt, dat plaats moest ruimen voor het postgebouw, werd de plankenvloer opengebroken en daarbij werd een mummie ontdekt. En dan nog een hele bijzondere!
Tina De Gendt over de Rabotwijk in het STAM
Van deze negentiende-eeuwse-gordel-wijk kent iedereen zeker en vast het historische Rabot, maar ook de intussen afgebroken woontorens. En iedereen kent de Wondelgemstraat. Maar kent iedereen het precieze verhaal over de migranten in de wijk?
Het “Miljoenenkwartier” in beeld
Het “Miljoenenkwartier” is de volkse benaming voor de residentiële bebouwing in de wijk Sint-Pieters-Aalst. Onder die residenties zijn er veel art deco woningen uit het Interbellum.
Citadelpark: ontluikende natuur en monumenten
In onze nieuwe reportage over het Citadelpark gaat onze aandacht naar de monumenten, maar evenzeer naar de ontluikende natuur tijdens deze lente.
Hier is maar één woord op zijn plaats. Laat het ons in drievoud zeggen: “Lente! Lente! Lente!” Bekijk de foto’s van gisteren.
Verdwenen en verminkte monumenten
Ugent Professor emeritus Alexander Karel Evrard overschouwde een kleine twintig jaar geleden de verdwenen monumenten in Gent. Ook: de monumenten die onherroepelijk beschadigd werden.
Omgeving Sint-Lucasziekenhuis verandert snel en fel
Gisteren, en vorig jaar in januari, gingen we kijken hoe de omgeving van het Sint-Lucasziekenhuis verandert. Op de plaats van de Volkskliniek verrijst een woonblok voor assistentiewoningen. Waar het Winston Churchillplein was, staat een reus van een woonblok…
“Ledeganck”, waar de jungle in een serre leeft
Héél zeker dat je het weet: Ugent beschikt over een heel mooie plantentuin met bijhorende serres. Omdat de lente kriebelt, gingen we die nog eens bezoeken. Het resultaat: onze beeldreportage – inclusief met het kunstwerk van ‘Expo Phallus’ dat gisteren op tv was!
Toen men nog dacht aan een pre-metro of een aquarail
Toen auto’s in de Kuip het tram- en busverkeer ernstig hinderden, broedden plannenmakers op een pre-metrolijn voor de tram. Het idee kreeg gestalte in de jaren 1970. Tien jaar later kwam daar weer een plan: een aquarail die boven het water reed!
Neermeersen kreeg Watersportbaan voor meer dan één reden
Kwam de Watersportbaan er in 1955 omdat Gent gastheer wou zijn voor een internationale roeiwedstrijd, dan nog waren er redenen op overschot om de baan aan te leggen: onderwijl de omgeving te saneren en klaar te maken als woon- en recreatiegebied.
De ‘Foto van de Dag’: 15 stadszichten tussen 2005 en 2015
De ‘Foto van de Dag‘ was een concept van de ter ziele gegane stadsblog Gentblogt. Gedurende jaren zamelde de redactie foto’s in van lezers, zodat ze elke dag een verse prent kon brengen van een of ander stadszicht.
Het mooie, maar versneden Zwijnaarde
De gemeente Zwijnaarde wordt dooraderd door autostrades, een steenweg en een spoorweg. Zelfs door Scheldearmen. Het laat een gemeente wier grondgebied is afgetopt, en in twee hoofdmoten gekliefd. Het is edoch een gemeente met veel schoonheid.
25 jaar geleden “ontdekte” de Hollandse tv Gent
met o.a. “De Woeste Meid” (Dulle Griet). Een Nederlandse omroep maakte een reportage over Gent anno 1997. Als Gentenaar schrik je soms wel even. De stad is op 25 jaar toch wel veranderd.
Oude havenkranen aan Handelsdok en Houtdok
Toen de Oude Dokken ‘Nieuwe Dokken’ werden, wenste de Stad het originele karakter van de omgeving te benadrukken door – ondermeer – het plaatsen van havenkranen.
Kastelen en villas in Mariakerke
Ze zorgen voor een sprookjesachtig accent in de gemeente: de kastelen en villa’s van Mariakerke. Sinds de middeleeuwen bezaten de belangrijke families hier een zogenaamde ‘heerlijkheid’. In de 19de eeuw kwamen die in handen van rijke industriëlen.
Jo Veldeman’s 200 reisschetsboeken
Jo Veldeman is tekenaar en schilder. Zijn huidige thuisbasis: het Groot Begijnhof in Sint-Amandsberg. Zijn horizon reikt echter tot diep in Afrika. We klopten bij hem aan voor zijn… schetsboeken, bij voorkeur die over Gent.
De ‘mysteries’ rond Jacob van Artevelde blijken een scheet in een fles
Door een simpele opmerking in Wikipedia kreeg De Blogman de indruk dat Jacob van Artevelde toch maar een commerçantje was die wat lakens verhandelde. Hoe zou zo’n wannabe heertje in contact kunnen komen met de Engelse koning?
Expo in Sint-Niklaaskerk over kerkarchieven
Gisteren, zaterdag, filmden we in de Sint-Niklaaskerk een expositie over Oost-Vlaamse kerkarchieven. Drie broers hebben de archieven overal in de parochies opgehaald om ze te stockeren in het Rijksarchief in Gent. Dit werk heeft zowat twintig jaar in beslag genomen.
De rampen na Jacob van Artevelde
Boven de drukte van de handelsmarkt op de Vrijdagmarkt, rijst Jacob van Artevelde’s standbeeld. Geniet van de beelden op de markt (van gisteren) en leer wat er na Jacob’s dood zo allemaal gebeurde.
Een fantastische eerste werkervaring op de Graslei
Iedereen zal ergens een plek hebben in zijn/haar stad waar bijzondere herinneringen aan vasthangen. Zo ook Mario van de Vorst. En dit is: zijn eerste échte werkplek in de jaren 1970: brasserie/ tea room ‘Robinson’.
Geschiedenis van de Grand Bazar aan de Veldstraat
Eind vorig jaar kwam ze in onze “brievenbus” gevallen: het messengerbericht van Caroline Kesteloot waarin we een exemplaar van De Streekkrant van 30 augustus 1982 mochten ontvangen. Waarom 1982? Waskebeurd?
Orgelpunt – Jenny Van Rysselberghe
Jenny ontpopt zich als een virtuose in muziek, en in het bijzonder in orgel. Ze speelt concerten in het Kursaal van Oostende, maar ook in Ninove en in Gent.
Meer boeiende familieleden Van Rysselberghe: Sylvie en Max
Sylvie huwde een Chileen en verhuisde naar dat land, maar komt tweemaal terug naar België. Max vertrok eerst op Zuidpoolexpiditie en huwde vervolgens zijn Chileense nicht.
Theo Van Rysselberghe, de onverdroten schilder
Theo Van Rysselberghe legde zich toe op het schilderen. Hij deed dit onverdroten en met passie. Hij behoorde tot een jonge, voortuitstrevende kunststroming.
Van de kappersstoel naar de tekenplank
Marcel, de coiffeur die kunstenaar werd.
Marcel Demuyter is een kunstig tekenaar. Hij tekent al zijn hele leven als hobby, maar bereikt een professioneel niveau. Het liefste tekent hij taferelen in het 19de eeuwse Patershol.
Het Warenhuis Dutry-Colson, het Huis Otlet en het Grand Hôtel Bellevue
zijn alle realisaties van architect Octave Van Rysselberghe. Hij hanteerde hierbij drie verschillende stijlen: neoclassicisme, art nouveau, premodernisme.
Octave Van Rysselberghe, de veelzijdige architect
De realisatie van de Koninklijke Sterrenwacht in Ukkel is de eerste grote opdracht voor deze architect. Later bouwde hij het Gentse warenhuis Dutry-Colson. Vanaf het einde van de 19de eeuw gaat hij hotels bouwen, zowel in België als daarbuiten.
De toegewijde pedagoog Julien Van Rysselberghe
Zijn hele loopbaan werd gedomineerd door de Faculteit Wetenschappen van de Gentse universiteit. Hij was vooral met beschrijvende meetkunde bezig. Men neemt aan dat hij de ‘Laiterie de Gand’ ontwierp.
Drongen, met haar Norbertijnenabdij en haar kapel van Petit
Aan het Drongenplein dichtbij de Leie ligt het Norbertijnenklooster, thans bekend voor zijn retraites. Daar vlakbij staat ook de grafkapel van pater Petit.
De efficiënte architect Charles Van Rysselberghe
Als student behaalde hij de eerste prijs in een architectuurwedstrijd. Dit is de start van een schitterende carrière. Tot zijn talrijke meesterwerken behoren het Museum voor Schone Kunsten in het Citadelpark en De Cirk, een complex van sociale woningen in de Zebrastraat.
François Van Rysselberghe: de gedreven uitvinder
François, de oudste van het gezin Van Rysselberhe, ontpopt zich tot een uitvinder. Op zijn palmares: de meterograaf, de mareograaf en een efficiënter systeem voor telefonie en telegrafie… en meer.
De geniale telgen uit het gezin Van Rysselberghe
In meerdere episodes stelt Beatrijs De Vos de leden van deze geniale Gentse familie voor. Ze leefden in de tweede helft van de 19de en de eerste decennia van de 20ste eeuw. Hierna: een algemene voorstelling van het gezin.
Unieke foto’s van de wintertuin van villa J.P. Hartmann
Onze dierbare kennis Jean-Pierre Lippens bezorgde ons unieke foto’s van de wintertuin die bij de villa van voormalig tuinbouwondernemer Johannes Palmer Hartmann behoorde.
Lees ook op deze blog:



