STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024 

.

Begraafplaats Sint-Denijs-Westrem, adel en kunstenaars

We belichten een tiental graven en schetsen het aanzien van de betrokken families. We nemen ook een kijkje in de kerk.

 

 

Pedaleren door Gent – Toerist in eigen stad

Pedalerend op twee wielen tjokte de Blogman van de Kouter naar de Korenmarkt, naar de Vrijdagmarkt, het Sint-Baafsplein en veel meer.

 

 

Schooltje ‘Het Geraarke’ getuigt nog van roemrijk verleden

Vandaag, zaterdag is het opendeur bij ‘Het Geraarke’, een winkeltje met tweedehandskledij en een voedselbank. Deze is gevestigd in een 111 jaar oud schoolgebouw. De Sint-Gerardusschool was onderdeel van de ‘Wereldtentoonstelling’ in 1913.

 

Boeketje ‘Studenten’

Een overzicht van de belangrijkste artikels in de blog die betrekking hebben op studenten, professoren en de universiteit: feesten, protesten, pioniersmeisjes…

 

 

Leopoldskazerne opende de deuren op ‘Open Monumentendag’

Op vorige zondag werd er ‘Open Monumentendag’ gehouden. Reporters Tania De Mulder en Francine Vernack gingen op verkenning.

 

 

Officiële opening ‘Wintercircus’

Hoewel er al grotere en kleinere bijeenkomsten plaats vonden, gaat het ‘Wintercircus’ aan de Sint-Pietersnieuwstraat 11 nu officieel open. Het gebouw is ook op zondag 8 september nog te bezoeken.

 

Je ziet een vreemd gebouw op een afgelegen plek …

Je komt soms met de wagen in het containerpark bij ‘IVAGO’. Sla je niet af bij het containerpark, maar rij je de Proeftuinstraat helemaal uit, dan kom je aan het eind bij een beveligd hekken, waarachter een vreemd gebouw…

 

De Franse tv kwam nog eens langs

Twee jaar geleden werd een televisiereportage over Gent uitgezonden op ‘France 3’. Recent was TF1 in onze stad.

 

 

Faits divers uit de GF tijdens de jaren van Walter De Buck

De eerste decennia van de “nieuwe” Gentse Feesten (vanaf het “tijdperk” Walter De Buck) werden in de marge van het GF-programma vaak spontaan de gekste dingen gedaan. Bekijk onze fotocollage mét uitleg.

 

Een historische blik op de Feesten

De Feesten mogen beginnnen. Blik eerst nog eens terug op de (stok)oude Feesten (1843 tot 1969), de Feesten van de tweede adem (1969-nu) en “issues” voor de toekomst.

 

Gentbrugge had haar eigen Claeys-Bouüaert kasteel

In wat vandaag ‘Park De Vijvers’ heet, lag een neoclassicistisch getint kasteel. Het werd gesloopt in 1986.

 

 

Tondeliersite, een nieuwe woonwijk in de maak

Een hele hap braakland wordt een nieuwe woonwijk. Tussen de Gasmeterlaan en de Opgeëistenlaan/ Blaisantvest.
Het uiteindelijke beoogde resultaat: 530 woningen. Een momentopname aan de hand van een wandeling.

Vernieuwing ‘Nieuw Gent’ in opmars

De Kikvorsstraat en haar omgeving, in ‘Nieuw Gent’, is flink aan het veranderen.

 

 

Oude trams

Paarden, stoom, accu’s, trolley’s… toentertijd werden ze in één adem genoemd met trams. Die oude trams reden vanaf 150 jaar geleden in Gent en omstreken.

 

 

De Dampoort: véél méér dan een verkeersplein en een station

Historica’s Tina De Gendt en Thirza Vandenabeele ontleedden de straten rond de Dampoort. Het resultaat is te zien in het ‘STAM’.

 

Kastelen in Gentbrugge

Wie denkt dat het kastelenlandschap in Gentbrugge niet zo uitgebreid kan zijn als in Zwijnaarde, Sint-Denijs-Westrem of Mariakerke, zou nog verschieten

 

Beruchte beluiken: ‘Batavia’ en ‘De Vreese’

‘Batavia’ en ‘De Vreese’ zijn namen van grote Gentse beluiken die in de 19de/ 20ste eeuw gevestigd waren op de huidige universitaire terreinen aan “Blandijn” en “Plateau”.

 

Wie herinnert zich nog ‘Singer’ en ‘Franco-belge’ ?

Deel VI (en slot) van onze serie over de Vrijdagmarkt: zuidwestelijke kant, kant richting Grootkanonplein.

 

 

‘Pompierke’ in Latem: dansen langs de steenweg

In retrospectie… Het mocht duren van 1969 tot 2007: ‘Pompierke’ was een dancing en eetgelegenheid voor alleman, maar zeker ook voor de eenzamen die elkaars gezelschap opzochten. De zaak werd legendarisch bij de Gentenaars.

 

Vrijdagmarkt: haar ‘De Bonte Mantel’ en haar ‘Tooghuis’ – DEEL V

Zuidelijke kant, kant Serpentstraat. Het huis genaamd ‘De Bonte Mantel’ was de woonplaats van Marcus van Vaernewyck. Het huis met de arduinen deuromlijsting is het ‘Tooghuis’, een oude publieke vergaderplaats.

 

Daar bij die molen…

Ten westen van de Rooigemlaan ligt, verscholen in het groen van de rand van de Bourgoyen, een hoosmolen bij een oude Leie-arm. Daarachter ligt een moestuin voor de buurt: de ‘Boerse Poort’.

 

 

De Vrijdagmarkt aan de kant van het ‘Toreken’ – Deel IV 

Het meest markante gebouw aan de oostelijke kant van de Vrijdagmarkt is uiteraard het ‘Toreken’. Daarnaast is allicht nog het meest authentiek, het nr. 32, rechts van het café ‘De Postiljon’, met haar trapgeveltje, en haar uitbeeldingen van ‘Geloof’, ‘Hoop’ en ‘Liefde’.

 

De Vrijdagmarkt aan de kant van het ‘Lakenmetershuis’

Dit is deel III van onze serie over de Vrijdagmarkt. Elk deel beschrijft de historische gebouwen en besteedt aandacht voor de handelszaken van enkele decennia geleden. Elk deel wordt afgesloten met een brok geschiedenis.

 

Het gelaat van de Vrijdagmarkt in de tijd van “toens”

DEEL II van onze serie over de Vrijdagmarkt. De noordelijke kant: gevels, cafés en restaurants aan de kant van het Anseeleplein.

 

 

Winkels, cafés en restaurants op de Vrijdagmarkt

De Vrijdagmarkt telt vele historische gebouwen. Die ondergingen een evolutie. Doch de handelszaken die er in huizen – winkels, restaurants, cafés – veranderen vaak. Kijk met ons mee hoe de aanblik van de gevels in die zin veranderde doorheen de jongste decennia. Deel I.

 

Waren de jaren tachtig prachtig, en die van zestig de beste? Wat zeggen de lezers?

We lieten gisteren een vraag los op de lezers van de Gente facebookgroepen. ‘Wat maakte Gent toen zo anders dan vandaag…?’
Hoe reageerden de lezers daarop?

 

 

 Ze hadden ‘iets’… die jaren van een (kleine) halve eeuw geleden… Wat maakte Gent toen zo uniek?

Ik heb me dikwijls afgevraagd waarom de Gentenaren in de facebookgroepen over Gent, zo aanhankelijk blijven aan het tijdsgewricht van een (kleine) halve eeuw geleden, zeg maar: de jaren ’60-70-80 ? Die jaren, die hadden iets. Wat?

 

De zwarte bladzijde van de Wereldtentoonstelling in Gent in 1913

De auteur schrijft dat de aanloop naar de ‘WT 1913’ in grote vijandigheid gebeurde. En na afloop, zo staat in de webstek: “onthield men alleen de vele branden, gewonden, doden en ongevallen en vooral een grote schuldenput.”

 

Er waren meerdere muziekkiosken in Gent.

Vele daarvan zijn verdwenen. Bv.: midden op het grote Ledebergplein stond tot 1960 een mooie kiosk. Naast de recent gerestaureerde kiosk in het Citadelpark, stond er een tweede achter het Casino. Ook op de Korenmarkt stond er een. En op de Kouter hebben er, opeenvolgend, drie gestaan. En méér.

 

De prenten van Joseph Carmine

Daar waar Jan-Baptist Joseph Wynantz rond 1820 een aquarelreeks maakte, bestaande uit stadszichten, realiseerde Joseph Carmine al een reeks prenten over de stad Gent in 1770.

 

Oude Vismijn ca. honderd jaar geleden, in beeld

De vismijn kwam er, nadat de vis niet meer op de Groentenmarkt werd verkocht, in 1689.  Na de grote brand in 1872, werd de Vismijn heropgebouwd en overdekt. Ze sloot definitief in 1961, daarna werden er nog andere bestemmingen aan het gebouw toegekend.

 

Drongen, de tijd van toen in beeld

De tentoonstelling loopt nog in de komende week. De foto’s en commentaren zijn alvast een opwarmertje voor wie naar de tentoonstelling wil…

 

 

Begraafplaats Zwijnaarde(kerk)

Woorden schieten tekort als het gaat over de herdenking van geliefden. Elk jaar brengen we rond deze tijd een begraafplaats in Gent in het voetlicht… Misschien liet jij iemand achter op de begraafplaats van Zwijnaarde?

 

Boeketje Patershol (in vijf punten)

1. Geschiedenis van het “hol” en van de grensstraten. 2. Herkomst van de vreemde naam ‘Patershol’. 3. Huizen in de grensstraat ‘Geldmunt’.
4. Beelden van voorbije Patersholfeesten. 5. Rommelmarkt van vorig jaar.

 

Ledeberg onder het vergrootglas

De geschiedenis, het evenementiële, de faits divers… het komt allemaal aan bod in de tentoonstelling over Ledeberg in het STAM.

 

 

Rietgracht in Heernismeersen: een “waterzooi”

Stankoverlast was de grootste boosdoener voor de oeverbewoners van de Rietgracht aan de Heernis, in het tweede deel van de 19de eeuw en de eerste decennia van de 20ste eeuw. Overstromingen waren ook een probleem.

 

Gent tijdens en na Wereldoorlog Twee

(in navolging van ‘Het verhaal van Vlaanderen’)
In 10 punten: Gentse aspecten die met de oorlog te maken hebben, en hoe de maatschappij zich ontwikkelde na afloop van die oorlog.

 

Daniel Foucart tekent erfgoed

“Freelance illustrator te huur” is wat je na het aanklikken van zijn website in het oog springt. Tekenaar Daniel Foucart “tekent op bestelling realistische onderwerpen met potlood en papier…

 

Eerste wereldoorlog in Gent:

Koedienst, paardenkweek, spionnencafé, zeppelin…
Misschien wel het minst bekend over WO I in Gent, is de oprichting van de ‘Stedelijke Koedienst’ op de huidige Blaarmeersen. En wist je dat er Duitse legerpaarden werden gekweekt op het “eiland Zwijnaarde”? En véél meer weetjes.

 

Heuvelkam Blandijn was belangrijk verdedigingsbastion

Reliëf van Gent, haar “bergen” en dalen. Gentse straatnamen staan bol van “bergen”. Het zijn eigenlijk maar “molshopen”. Enkele hadden wel groot belang.

 

Toen Gent nog een variététempel had

‘Variététheater’ is de vlag die de lading van de programma’s aldaar dekte. Er werd gezongen, gedanst en sketches geacteerd… Place to be: Veldstraat, zaal ‘Ancienne Belgique’.

 

Vervlogen tijden komen tot leven in oude foto’s

In dit tweede deel lees je hoe de Borluutstraat de Belfortstraat werd, hoe ‘Het Pakhuis’ op de Korenmarkt werd afgebroken om er het Postgebouw te zetten. Dat het gebouw van de ‘Burger King’ op de Korenmarkt al in veel andere gedaantes heeft gestaan. En meer.

 

Herontdek de oude tijd op een oude foto

Aan de hand van oude foto’s visten we een brok oudere of recentere geschiedenis op van Gentse gebouwen: cinema ‘Metro’ aan de Heuvelpoort, het imposante ‘Ons Huis’ aan de Vrijdagmarkt, het zwembad ‘van Eyck’, de ‘Oud Vismijn’ en het ‘Gravensteen’.

 

Kunst voor de liefde, op Linkeroever

‘Vitrines d’Amour’. ‘Linkeroever’ legt kunst in haar etalages, zet het tegen ruiten, plakt het tegen (binnen)muren…

 

 

Vlaamse rebellie temidden van oorlogen! Maar er was méér, toch?

De ‘Vlaming’ was verarmd door de onophoudelijke bezettingen en oorlogen. Wat brachten de Oostenrijkers, de Fransen en de Hollanders alvorens we zelfstandig werden binnen België? Wij brengen wat de tv-uitzending niet vermeldt.

 

De eigenzinnige kijk van ‘Pierken de Spiegelleire’

In de jaren 1930 werkten Frits Van den Berghe en Richard Minne bij dagblad ‘Vooruit’. Ze kregen er de kans om mee te werken aan het satirische weekblad ‘Koekoek’ met daarin een pagina over de avonturen van ‘Pierken de Spiegelleire’.

 

Broers, aanstichters van de Gentse ‘Beeldenstorm’

Lieven en Jan Onghena leidden het volk bij de vernielingen. Lieven had de hoofdvogel afgeschoten door een actie, waarbij hij een kerkbaljuw had misleid met een valse brief van hertog van Egmont.

 

Vlaanderen, Gent onder de Spaanse gesel

Het was zondagavond, en dan keken we naar Tom Waes en ‘Het verhaal van Vlaanderen’ – aflevering zes – op (tv) Eén… Zoals gebruikelijk gaan we het verhaal niet navertellen, maar wél de aspecten uit dat tijdsgewricht belichten die belangrijk waren voor Gent.

Het bioscoopjournaal avant-la-lettre

1936 in Gent: markt, kerkelijke processie en militair défilé. In een 9 minuten durende film, die in bewaring ligt in het ‘Huis van Alijn’, is heel wat folklore te zien.

 

 

De pest kwam, zag en overwon

Voorafgaand aan het tijdperk van de Bourgondiërs in onze streken sprak Tom Waes in ‘Het verhaal van Vlaanderen’ op (tv) Eén over één van de dodelijkste ziekten aller tijden: de pest. Ook Gent bleef niet gespaard.

 

Boeketje Bourgondiërs

In de vijfde aflevering van ‘Het verhaal van Vlaanderen’ wordt o.a. een beeld geschetst hoe het er in onze contreien aan toe ging onder het bewind van de Bourgondische hertogen. In de tv-uitzending lag de focus op Filips de Goede en Maria van Bourgondië. Het bilan: nooit was er zo veel voorspoed.

“Ik tekende al strips op mijn dertiende”

Zijn auteursnaam luidt ‘Yan Gevuld’. Zijn tekenpen is verguld. Hij maakt stripalbums in eigen beheer. Gent is een inspiratiebron en een decor.

 

“Groeninge veld! Groeninge veld!” is wapenspreuk van familie Borluut

De slag op het Groeningeveld in Kortrijk uit 1302 was het belangrijkste onderdeel van de jongste aflevering van ‘Het verhaal van Vlaanderen’.
Heroïek en 19de eeuwse romantiek maakte iets geheel anders van die strijd… Lees waar het wél om draaide. En voor de Gentenaars: Jan Borluut deed ook mee zulle!

Aan ’t eind van de jaren zeventig

Een jonge fotograaf liep in de jaren 1978, ’79, ’80 in de stad rond, gewapend met een camera. Bekijk de oude foto’s en lees de commentaren over de situatie van toen.

 

 

Het prinsesje in haar Gents kasteel

De meest Gentse aller prinsessen, Maria van Bourgondië, bracht haar jeugd door in het Hof ten Walle (‘Prinsenhof’). Onderzoekers kwamen te weten wat ze te eten kreeg, hoe haar kamer werd ingericht en hoe de prinsesjestuin er uitzag. Ook bv. dat ze dagelijks ging dansen in de wijnkelder.

 

De “duistere” middeleeuwen in Gent

Tom Waes & crew slaagden er opnieuw in om een boeiende les geschiedenis te brengen op televisie op zondagavond. Ditmaal ging het over de vroege middeleeuwen. Gentenaars konden zich thuis voelen in deze derde aflevering van de serie…

 

Hoe Gent eruit zag midden de jaren ’70

Toen Amsterdams fotograaf Jan Sijmons in 1975 op fotojacht door Gent trok, kwam hij overal auto’s tegen: in straten, pleinen en leien… Los daarvan maakte hij vooral portretten over de stad van toen, met zijn vervallen monumenten.

 

De Rietgracht, wa’s da?

Wie heeft nog niet gehoord van de Rietgracht? Wie weet waar die ligt? Werd ze gegraven rondom het middeleeuwse Gent? En wie weet dat die gracht een bedoeling had? Is ze een soort markering van het territorium? Was ze een verdedigingsgracht?

 

Buitenlandse politiemannen regelden verkeer

In 1974 vierde de politiebond feest in Sint-Amandsberg. Op een kruispunt gingen toen achtereenvolgens politieagenten van diverse nationaliteiten het verkeer regelen.

 

 

In zwart-wit wordt het alledaagse bijzonder

Als student ‘fotografie’ aan Sint-Lucas, ontpopte Johan Tielemans zich aan het eind van de jaren zeventig tot een echte straatfotograaf in Gent. Eenmaal het alledaagse op een zwart-wit foto prijkt, wordt het bijzonder.

 

“Onze eigenste” Gallische hoeve in ’t Haeseveld

In de tweede aflevering van de tiendelige tv-serie ‘Het verhaal van Vlaanderen‘ had presentator Tom Waes het vooral over de Galliërs. Wij dachten vooral aan “onze eigen” Gallische hoeve.

 

Wanneer de studenten het glas heffen

Het studentikoze uitgangsleven speelde zich af in verscheidene Gentse buurten. Deze verschilden naar gelang de tijdsperiode. Ze verschoven zuidwaarts: van buurt Volderstraat, over de Kuiperskaai, naar Overpoort.

 

Vervlogen tijden – Den uitgang in de 80s

In “den uitgang” wordt gepraat, gedronken en gedanst. Dit was niet anders in de jaren ’80 in Gent. Wij laten de mensen hierna “klappe” en kijken hoe ze “lampette“.
In een aantal afleveringen tonen we foto’s uit vervlogen tijden.

 

Tom Waes vermeldde grafheuvels in Sint-Bernadettewijk

In de eerste aflevering van ‘Het verhaal van Vlaanderen‘, gepresenteerd door Tom Waes, maakten we o.m. kennis met de vondsten van amateurarcheoloog en Gentenaar Jacques Semey, waaronder grafheuvels in de Sint-Bernadettewijk.

 

 Woelige jaren ’90 van tweehonderd jaar geleden

De “keizer-koster” – bijnaam van Keizer Jozef II – wrikte aan de kerkelijke (en klooster-)privileges. Er ontstond tegenstand. Vlaanderen werd even onafhankelijk.

 

 

De Boekentoren; het scharniermoment

Sylvia Van Peteghem, ‘Robbrecht en Daem’, André Singer en André De Leenheer speelden een hoofdrol in de renovatie van de Boekentoren.

 

De stadskrant die even furore maakte

Eric Goeman maakte naam in Gent, omwille van vele zaken. Eén ervan is als moderator tijdens de Gentse Feestendebatten. Een andere is omwille van zijn vuur voor zijn stadskrant. Het begon in 1982.

 

Enkele merkwaardige herenhuizen aan de Geldmunt

Ze liggen met de gevel gericht naar het Gravensteen, en met de achterkant naar het Patershol… merkwaardige herenhuizen. Sommige bevatten prachtige interieurs. Eentje heeft zelfs een heuse muurschildering van het Laatste Avondmaal.

 

Begraafplaats Scheldeakker, waar Mekka nabij is

Gelegen aan een baan genaamd ‘Hondelee’, heeft de begraafplaats ‘Scheldeakker‘ in Zwijnaarde als enige in Gent Mekkagerichte percelen, uiteraard voor moslims. Bekijk en lees

 

 

Sint-Amandsberg: verscheidener en “rijker” dan je denkt

Sint-Amandsberg verrast. Het is geen eenduidige gemeente. Wat fascineert is de veelzijdigheid in geografie en in economie.

 

 

Jo Veldeman over de jaren ’70 in Gent

Over de gezellige, spontane, chaotische, creatieve sfeer van toen. Maar ook over de vervuiling van toen… En over hoe het allemaal veranderde.

 

 

Onder de Stadshal

Hij is omstreden. Door de ene verafgood, door de andere verguisd… de Stadshal, ook smalend “Schaapstal” genoemd. In zijn poëtische proza schildert Rudi Devuyst met woorden, niet alleen wat er staat, maar ook wat er esoterisch rondom zweeft…

 

Zeven bizarre maar waargebeurde verhalen uit Gent

… met als ingrediënten: een spookhuis, een bewoond kerkhof, een opgegeten olifant, vreemde grafkruisen, een bizar grafmonument, een failliete cafébaas & de Paus, en tenslotte de moord op Alijn.

 

Kortemunt 3: van tinproducten naar kroketten

Het pand aan de Kortemunt 3 springt in het oog door haar gebombeerde winkelramen… Oorspronkelijk heette het ‘In de Gouden Hond’.

 

 

Het Neuseplein: “de walletjes” van Gent

“Is het een plein? Een kruispunt? Of is het een toegangspoort naar de stad? Geen mens die het nog kan zeggen. Talloze keren is het Neuseplein van gedaante veranderd.”

 

’t Dullenhuis, ’t Rolleke, ’t Engels kirkske

Hoe zijn de volgende zaken met elkaar verbonden? Galerie St-John, Anglicaanse kerk Saint John’s, kapel Sint-Jan in d’Olie, godshuis Sint-Jan in d’Olie, ’t Rolleke…?

 

Ledeberg: ‘Tuin van Heden’ heeft interessant verleden

De huidige vijver bij de Meierij was oorspronkelijk een waterreservoir voor stoomlocomotieven. Na WO II kwam er een feestenlocatie in een chalet, nog later een eethuis. Thans zitten er jongeren die er socio-cultureel bezig zijn.

 

Over het Wintercircus

Wat moet je weten bij een bezoek aan het Wintercircus, en vind je op deze blog… Ontdek

 

 

Grafkruisen bij spoorwegberm in Oostakker misleidend

Grafkruisen bij de spoorwegberm in Oostakker blijken niet te verwijzen naar een bominslag tijdens WO II, maar staan daar als objecten uit een verzameling.

 

“Gent was Franser dan Nancy, Nice, Strasbourg”

Begin deze maand werd een televisiereportage over Gent uitgezonden op ‘France 3’. De ‘Dienst Toerisme Gent‘ en de ‘Gentse Gidsen‘ leidden een cameraploeg doorheen de stad.

 

Dé Vooruit, wat is dat nu feitelijk?

Het begon met een coöperatief bakkerijtje in een zijstraat van de Sleepstraat.
Het vervolgde met ‘Ons Huis’ aan de Vrijdagmarkt, en verder met het Feestlokaal Vooruit in de Sint-Pietersnieuwstraat.

 

Rijk verleden inzake paardenmarkt en paardenworst

‘Negenmeimarkt’ in Sint-Amandsberg wortelt in eeuwenoude traditie. Vandaag rest enkel nog een kermisje.

 

 

Sint-Pietersplein: noch handelaars, noch kandelaars

Het plein telt haast geen handels- of horecazaken meer. Het plein is een studentenplein en evenementenplein. En wat met de “verdwenen” kandelaars?

 

 

Sportdomein ‘Storyplein’

Sport en vakantiewerking. Dit is in het kort waar “het Storyplein” voor staat. Het grote domein ligt helemaal aan het eind van Steenakker en Nieuw Gent. Veel Gentenaars, tenzij jeugdige sportbeoefenaars, komen er blijkbaar niet.

 

Ontdek ons boeket nog bestaande beluiken

We selecteerden een dertigtal nog bestaande beluikjes doorheen de stad.

 

 

Floraliën 2022 – Het feest van de bloemenweelde

De Floralies” – zoals een echte Gentenaar het uitspreekt – zijn nog te bezichtigen tot en met zondag 8 mei. Bekijk onze beelden

 

 

Rommelmarkt en kraakpanden

Vandaag, zondag, vond een rommelmarkt plaats in de Sint-Bernadettewijk in Sint-Amandsberg. Toen die in 2018 met de gemeenteraadsverkiezingen televisienieuws werd en in een erg negatief daglicht stond, gingen de poppen aan het dansen.

 

Replica afgebroken Gentse kerk staat in Woluwe

In 1860 werd de Predikherenkerk in Onderbergen “domweg” afgebroken voor een urbanisatieproject dat nooit werd gerealiseerd. De kerk werd in 1908 in replica gebouwd in Sint-Lambrechts-Woluwe.

 

‘Nostalgie 1970-80’

We hebben ze eens opgelijst en becommentarieerd: de belangrijkste artikels die je op deze blog kunt vinden onder de noemer ‘Nostalgie 1970-80’. We haalden er ook twee belangrijke kanttekeningen bij.

 

Hoera, daar zijn de Floraliën weer!

Bloemenpracht en koningsparen. Die zijn overvloedig aanwezig op een overzichtsexpo over de Floraliën. Binnenkort opent de plantententoonstelling weer haar deuren in het Citadelpark. Leer, met ons, hoe het begon.

 

De mummie van het Pakhuis op de Korenmarkt

Tijdens de sloop van het Pakhuis aan de Korenmarkt, dat plaats moest ruimen voor het postgebouw, werd de plankenvloer opengebroken en daarbij werd een mummie ontdekt. En dan nog een hele bijzondere!

 

Tina De Gendt over de Rabotwijk in het STAM

Van deze negentiende-eeuwse-gordel-wijk kent iedereen zeker en vast het historische Rabot, maar ook de intussen afgebroken woontorens. En iedereen kent de Wondelgemstraat. Maar kent iedereen het precieze verhaal over de migranten in de wijk?

 

Het “Miljoenenkwartier” in beeld

Het “Miljoenenkwartier” is de volkse benaming voor de residentiële bebouwing in de wijk Sint-Pieters-Aalst. Onder die residenties zijn er veel art deco woningen uit het Interbellum.

 

Citadelpark: ontluikende natuur en monumenten

In onze nieuwe reportage over het Citadelpark gaat onze aandacht naar de monumenten, maar evenzeer naar de ontluikende natuur tijdens deze lente.

 

Een zonnige zaterdag

Hier is maar één woord op zijn plaats. Laat het ons in drievoud zeggen: “Lente! Lente! Lente!” Bekijk de foto’s van gisteren.

 

 

Verdwenen en verminkte monumenten

Ugent Professor emeritus Alexander Karel Evrard overschouwde een kleine twintig jaar geleden de verdwenen monumenten in Gent. Ook: de monumenten die onherroepelijk beschadigd werden.

 

Omgeving Sint-Lucasziekenhuis verandert snel en fel

Gisteren, en vorig jaar in januari, gingen we kijken hoe de omgeving van het Sint-Lucasziekenhuis verandert. Op de plaats van de Volkskliniek verrijst een woonblok voor assistentiewoningen. Waar het Winston Churchillplein was, staat een reus van een woonblok…

 

“Ledeganck”, waar de jungle in een serre leeft

Héél zeker dat je het weet: Ugent beschikt over een heel mooie plantentuin met bijhorende serres. Omdat de lente kriebelt, gingen we die nog eens bezoeken. Het resultaat: onze beeldreportage – inclusief met het kunstwerk van ‘Expo Phallus’ dat gisteren op tv was!

 

Toen men nog dacht aan een pre-metro of een aquarail

Toen auto’s in de Kuip het tram- en busverkeer ernstig hinderden, broedden plannenmakers op een pre-metrolijn voor de tram. Het idee kreeg gestalte in de jaren 1970. Tien jaar later kwam daar weer een plan: een aquarail die boven het water reed!

 

Neermeersen kreeg Watersportbaan voor meer dan één reden

Kwam de Watersportbaan er in 1955 omdat Gent gastheer wou zijn voor een internationale roeiwedstrijd, dan nog waren er redenen op overschot om de baan aan te leggen: onderwijl de omgeving te saneren en klaar te maken als woon- en recreatiegebied.

 

De ‘Foto van de Dag’: 15 stadszichten tussen 2005 en 2015

De ‘Foto van de Dag‘ was een concept van de ter ziele gegane stadsblog Gentblogt. Gedurende jaren zamelde de redactie foto’s in van lezers, zodat ze elke dag een verse prent kon brengen van een of ander stadszicht.

 

Het mooie, maar versneden Zwijnaarde

De gemeente Zwijnaarde wordt dooraderd door autostrades, een steenweg en een spoorweg. Zelfs door Scheldearmen. Het laat een gemeente wier grondgebied is afgetopt, en in twee hoofdmoten gekliefd. Het is edoch een gemeente met veel schoonheid.

 

25 jaar geleden “ontdekte” de Hollandse tv Gent

met o.a. “De Woeste Meid” (Dulle Griet). Een Nederlandse omroep maakte een reportage over Gent anno 1997. Als Gentenaar schrik je soms wel even. De stad is op 25 jaar toch wel veranderd.

 

 

Oude havenkranen aan Handelsdok en Houtdok

Toen de Oude Dokken ‘Nieuwe Dokken’ werden, wenste de Stad het originele karakter van de omgeving te benadrukken door – ondermeer – het plaatsen van havenkranen.

 

 

Kastelen en villas in Mariakerke

Ze zorgen voor een sprookjesachtig accent in de gemeente: de kastelen en villa’s van Mariakerke. Sinds de middeleeuwen bezaten de belangrijke families hier een zogenaamde ‘heerlijkheid’. In de 19de eeuw kwamen die in handen van rijke industriëlen.

 

Jo Veldeman’s 200 reisschetsboeken

Jo Veldeman is tekenaar en schilder. Zijn huidige thuisbasis: het Groot Begijnhof in Sint-Amandsberg. Zijn horizon reikt echter tot diep in Afrika. We klopten bij hem aan voor zijn… schetsboeken, bij voorkeur die over Gent.

 

De ‘mysteries’ rond Jacob van Artevelde blijken een scheet in een fles

Door een simpele opmerking in Wikipedia kreeg De Blogman de indruk dat Jacob van Artevelde toch maar een commerçantje was die wat lakens verhandelde. Hoe zou zo’n wannabe heertje in contact kunnen komen met de Engelse koning?

 

Expo in Sint-Niklaaskerk over kerkarchieven

Gisteren, zaterdag, filmden we in de Sint-Niklaaskerk een expositie over Oost-Vlaamse kerkarchieven. Drie broers hebben de archieven overal in de parochies opgehaald om ze te stockeren in het Rijksarchief in Gent. Dit werk heeft zowat twintig jaar in beslag genomen.

 

De rampen na Jacob van Artevelde

Boven de drukte van de handelsmarkt op de Vrijdagmarkt, rijst Jacob van Artevelde’s standbeeld. Geniet van de beelden op de markt (van gisteren) en leer wat er na Jacob’s dood zo allemaal gebeurde.

 

Een fantastische eerste werkervaring op de Graslei

Iedereen zal ergens een plek hebben in zijn/haar stad waar bijzondere herinneringen aan vasthangen. Zo ook Mario van de Vorst. En dit is: zijn eerste échte werkplek in de jaren 1970: brasserie/ tea room ‘Robinson’.

 

Geschiedenis van de Grand Bazar aan de Veldstraat

Eind vorig jaar kwam ze in onze “brievenbus” gevallen: het messengerbericht van Caroline Kesteloot waarin we een exemplaar van De Streekkrant van 30 augustus 1982 mochten ontvangen. Waarom 1982? Waskebeurd?

 

Orgelpunt – Jenny Van Rysselberghe

Jenny ontpopt zich als een virtuose in muziek, en in het bijzonder in orgel. Ze speelt concerten in het Kursaal van Oostende, maar ook in Ninove en in Gent.

 

Meer boeiende familieleden Van Rysselberghe: Sylvie en Max

Sylvie huwde een Chileen en verhuisde naar dat land, maar komt tweemaal terug naar België. Max vertrok eerst op Zuidpoolexpiditie en huwde vervolgens zijn Chileense nicht.

 

Theo Van Rysselberghe, de onverdroten schilder

Theo Van Rysselberghe legde zich toe op het schilderen. Hij deed dit onverdroten en met passie. Hij behoorde tot een jonge, voortuitstrevende kunststroming.

 

Van de kappersstoel naar de tekenplank

Marcel, de coiffeur die kunstenaar werd.
Marcel Demuyter is een kunstig tekenaar. Hij tekent al zijn hele leven als hobby, maar bereikt een professioneel niveau. Het liefste tekent hij taferelen in het 19de eeuwse Patershol.

 

Het Warenhuis Dutry-Colson, het Huis Otlet en het Grand Hôtel Bellevue

zijn alle realisaties van architect Octave Van Rysselberghe. Hij hanteerde hierbij drie verschillende stijlen: neoclassicisme, art nouveau, premodernisme.

 

Octave Van Rysselberghe, de veelzijdige architect

De realisatie van de Koninklijke Sterrenwacht in Ukkel is de eerste grote opdracht voor deze architect. Later bouwde hij het Gentse warenhuis Dutry-Colson. Vanaf het einde van de 19de eeuw gaat hij hotels bouwen, zowel in België als daarbuiten.

 

De toegewijde pedagoog Julien Van Rysselberghe

Zijn hele loopbaan werd gedomineerd door de Faculteit Wetenschappen van de Gentse universiteit. Hij was vooral met beschrijvende meetkunde bezig. Men neemt aan dat hij de ‘Laiterie de Gand’ ontwierp.

 

Drongen, met haar Norbertijnenabdij en haar kapel van Petit

Aan het Drongenplein dichtbij de Leie ligt het Norbertijnenklooster, thans bekend voor zijn retraites. Daar vlakbij staat ook de grafkapel van pater Petit.

 

 

De efficiënte architect Charles Van Rysselberghe

Als student behaalde hij de eerste prijs in een architectuurwedstrijd. Dit is de start van een schitterende carrière. Tot zijn talrijke meesterwerken behoren het Museum voor Schone Kunsten in het Citadelpark en De Cirk, een complex van sociale woningen in de Zebrastraat.

 

François Van Rysselberghe: de gedreven uitvinder

François, de oudste van het gezin Van Rysselberhe, ontpopt zich tot een uitvinder. Op zijn palmares: de meterograaf, de mareograaf en een efficiënter systeem voor telefonie en telegrafie… en meer.

 

De geniale telgen uit het gezin Van Rysselberghe

In meerdere episodes stelt Beatrijs De Vos de leden van deze geniale Gentse familie voor. Ze leefden in de tweede helft van de 19de en de eerste decennia van de 20ste eeuw. Hierna: een algemene voorstelling van het gezin.

 

Unieke foto’s van de wintertuin van villa J.P. Hartmann

Onze dierbare kennis Jean-Pierre Lippens bezorgde ons unieke foto’s van de wintertuin die bij de villa van voormalig tuinbouwondernemer Johannes Palmer Hartmann behoorde.

 

 

 

Lees ook op deze blog:

 

STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
OUDE GENTSE ENTREPRENEURS – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021-2022

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook