STAD – Herontdek de oude tijd op een oude foto


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Cinema, mutualiteit, zwembad, vismijn, Gravensteen

Lees het tweede deel: Vervlogen tijden komen tot leven in oude foto’s

STAD – 15 februari 2023Aan de hand van oude foto’s visten we een brok oudere of recentere geschiedenis op van Gentse gebouwen: cinema ‘Metro’ aan de Heuvelpoort, het imposante ‘Ons Huis’ aan de Vrijdagmarkt, het  zwembad ‘van Eyck’, de ‘Oud Vismijn’ en het ‘Gravensteen’.

Als je zou gaan “luchtzeilen” boven de stad, bv. met een deltavlieger, dan zou je op de windgolven op en neer gaan, en bepaalde plekken bijna “toucheren” tijdens de duikvluchten bij tegenwerkende wind… Zo kan je onze methode bekijken over de keuze van de gebouwen hieronder. We gingen “random” beelden halen bij het sociale platform ‘Pinterest‘.

WIJKCINEMA ‘METRO’

Zwijnaardsesteenweg – Ottergemsesteenweg – Normaalschoolstraat (Heuvelpoort) – De wijkcinema ‘Metro’ staat op de foto in de gedaante van een ‘Dial’, om tenslotte in 1997 ‘Delhaize’ te worden.
Gent heeft nog meer dan 30 cinema’s gehad. In het centrum kon men terecht in de mooi uitgedoste filmpaleizen. Denk bv. aan de Majestic in de Veldstraat. Of verderaf van het centrum: bv. de ‘Rex’ aan het station.
Ook wijkbioscopen draaiden op volle toeren. Er waren er een tiental. De grootste buurtcinema was ‘Royal’ in de Sleepstraat, met 800 stoelen.
Cinema ‘Metro’ opende in 1954. Drie jaar eerder stond op dezelfde plaats cinema ‘Movy’, die in 1951 volledig uitbrandde. De cinema sloot in 1976.

Vanaf de jaren 1950 kenden de Gentse cinema’s hun top. Eind de jaren 1970 gingen de zaken in veel zalen slabakken.
Lees op de blog: De Gentse senioren en hun cinema’s van toen

‘BOND MOYSON’

Vrijdagmarkt – De persoon die de foto heeft gepost, dacht eerst dat de foto de ‘Vooruit’ toonde. Zo vertrouwt met Gent kan die persoon dus niet zijn. Het betreft hier het gebouw dat zowel als ‘Ons Huis’ (links) als ‘Bond Moyson’ (rechts) werd benoemd. De socialistische vakbond als de mutualiteit zetelt er. Thans heet de mutualiteit ‘Solidaris’ en heet de hele socialistische familie ‘Vooruit’.

Merkwaardig voor de nieuwelingen, en nostalgisch voor de ouderlingen zijn de geparkeerde auto’s op het plein.
De Vrijdagmarkt werd in 1981 open gegooid om er een ondergrondse parking te installeren. Lees op de blog: Over de ‘Reus van Gent’: toen Jacob zijn sokkel verliet

Een beslissing waarvan de huidige beleidsmakers heel zeker spijt hebben. Hier had de beslissing moeten vallen om de parking niet te bouwen, zoals dit is gebeurd met de geplande en zogenaamde “Belfortparking” op het Emile Braunplein. Nu botst het bestaan ervan met het – of je het nu graag hebt of niet – beleid om auto’s buiten het centrum te laten parkeren.
Lees op de blog: 10j geleden veranderde het Braunplein van aanblik

ZWEMBAD ‘VAN EYCK’

Veermanplein – Dit is het officiële adres van het zwembad ‘van Eyck’, maar dit is eigenlijk aan de achterkant van het gebouw. De historische voorkant ligt aan de Gebroeders van Eyckstraat.
Het zwembad Van Eyck is het oudste zwembad van België, gebouwd in 1886. Het staat bekend om de art-deco-inrichting. De foto van het binnenzicht is uit 1915. In 2001-2003 werd het bad gerestaureerd.

Het zwembad ligt vlakbij Portus Ganda, bij de Slachthuisbrug, waarop het beeld het ‘Rode Meisje‘ zit. Over het ‘Rode Meisje’ hadden we een spannend verhaal, m.b.t. haar vermeende verdwijning. Lees op de blog: De Loreleie is weg.

Aan de voorkant heb je het Jules de Vigneplein. Julius of Jules de Vigne was schepen in Gent. Hij werd eeuwig dankzij het ‘Zollikofer-De Vigne-plan‘.
Net zoals in Parijs wilden de auteurs het middeleeuwse centrum ontsluiten en ruimte geven door middel van grote lanen en pleinen. Zo werd bv. de Keizer Karelstraat aangelegd en het François Laurentplein.

Iets verderop langsheen het water, aan de Koepoortkaai, was de bekende brouwerij ‘Meiresonne‘ gevestigd.
Lees op de blog: Gentse brouwer van Celta pils behoorde tot de top

OUDE VISMIJN

Sint-Veerleplein – Jan Breydelstraat – Appelbrugje – De ‘Oude Vismijn’ heeft voor van alles gediend – waaronder zelfs een autobandencentrale – maar vanzelfsprekend ook als visverkoopplaats. Vooraleer de ‘Oude Vismijn’ werd gebouwd – in 1689 – werd de vismarkt op de Groentenmarkt gehouden.
Hoe die groenten ofte vismarkt er vroeger uit zag, lees je in: Minder gekende aspecten van de Groentenmarkt

Na een grote brand in 1872 werd de visverkoopplaats overdekt, en liet men naast de visverkoop, ook ruimte voor de verkoop van vlees en groenten. Het poortgebouw werd volledig vernieuwd.
Dat in de hoek van het plein tegen de vismijn (op de foto) nog gedroogde vis hangt, is merkwaardig. Het lijkt op een visverkoopplaats buiten de poorten van het gebouw. De foto is genomen in 1953. In 1961 stopten de activiteiten m.b.t. visverkoop.
Lees ook op de blog: “Blijf kwik, eet vis”… van de Oude Vismijn!

Op het plein stond daar ook ooit de ‘Sint-Veerlekerk’ ofte ‘Pharaïldenkerk’.
Lees ook op de blog: De kleine schatten van het Veerleplein

GRAVENSTEEN

 

Sint-Veerleplein – Geldmunt – Het staat er zo op een door ‘Genblogt‘ geposte foto  van postkaartenmaker Albert Sugg: ‘Krocht, donjon en Dingkasier’.
Deze ter ziele gegane blog verwijst in een artikel uit februari 2015 naar een ander artikel uit de ‘Gazette van Gent’ van oktober 1904. In dat jaar werd in de kelder de bodem uitgegraven tot haar oorspronkelijke niveau en kwamen daarbij een aantal geraamten bloot te liggen. De conclusie: in die krochtige kelder vonden allicht martelpraktijken plaats. Dit zou dan plaats gevonden hebben vanaf het midden van de 14de eeuw, nadat het Hof van de graven het Gravenkasteel had verlaten. Lees op deze blog: Van Gravensteen naar Prinsenhof

Merkwaardig: de grote ontvangstzaal in het Gravensteen van de graaf van Vlaanderen werd door postskaartenuitgever Albert Sugg  “Dingkasier den Raad van Vlaanderen” genoemd. De overleden Gent-kenner Arthur De Decker schreef daarover in ‘Gentblogt’ en concludeert dat dit onbestaand woord in het Vlaams een vertaling moet zijn van het Franse “consistoire” ofte ‘Kerkenraad’. Het was de vergaderzaal van den Raad van Vlaanderen, een toenmalig rechtscollege.

 

Lees het tweede deel: Vervlogen tijden komen tot leven in oude foto’s

De foto van het zwembad ‘Van Eyck’ (bovenaan de pagina) is gemaakt tijdens de bezetting in 1915. Ook al maakt hij een bevreemdende indruk, omdat er geen kleedhokjes te zien zijn, en het muurtje in het water ontbreekt, is de foto authentiek. De foto is van ‘Archief Gent’

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024