STAD – Over de ‘Reus van Gent’: toen Jacob zijn sokkel verliet

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Het Volk 23 24 maart 1981

STAD/ EVENT31 maart 2019 – Het verhaal: Gedurende de bouw van de ondergrondse parkeerplaats op de Vrijdagmarkt werd het standbeeld van de Wijze Man van Gent (standbeeld uit 1863) naar veiliger oorden overgebracht. Zijn tijdelijke afwezigheid werd opgevangen door zijn symbool: de ‘ommegangsreus’ Jacob van Artevelde, een reuzegrote pop. Hij werd voorwerp van een ceremonie.

‘Ommegangsreus’ Jacob van Artevelde

Op 21 mei 1981 werd de reus Jacob van Artevelde vanuit de tientallen meters diepe put op de Vrijdagmarkt [toen daar de ondergrondse parking werd gebouwd] met de grote hijskraan de lucht in geheven. Stoetsgewijze ging het nadien naar het Gentse stadhuis, waar hij symbolisch werd ingeschreven in het Stadsregister. Tien dagen later, op 31 mei 1981, deed de reus zijn eerste ‘ommegang’ in de derde Arteveldestoet en werd hij in de binnenstad hartelijk onthaald. Op 17 juli 1982 stapte Jacob van Artevelde, samen met de overige historische stadsreuzen, in de openingsstoet van de Gentse Feesten.

Over de aanleg van de ondergrondse parking – heeft de dekenij van de Vrijdagmarkt nog veel foto’s op haar site staan. Ook over het wegnemen van het standbeeld van zijn sokkel voor de start van de werken. En over de feestelijkheden bij de inauguratie van het vernieuwde plein. Daarop is een andere ‘ommegangsreus’ te zien.

‘Reus van Gent’

Bij de ingebruikname van de ondergrondse parking op de Vrijdagmarkt – in 1982 – kwam het standbeeld van Jacob van Artevelde terug, maar verdween de reus. Opzoekingswerk bracht aan het licht dat hij uiteindelijk door de stadswerklieden in de donkerte van de kelders van het Internationaal Congrescentrum (ICC) was ondergebracht. Zwaard en schild waren verdwenen, de kostumering was in niet meer zo’n denderende toestand, kortom, er moest dringend aan gewerkt worden. In de zomer van 1996 zou de reus Jacob van Artevelde in de bergruimte van het Museum voor Volkskunde (thans Huis van Alijn) ondergebracht worden, deels uit veiligheidsoverwegingen, deels om hem nadien te kunnen herstellen.

Wie herbracht hier de rust met een teken van zijn hand? ’t Was de Held, ’t Was de Held” – de reus Artevelde !

Bron. In 2001 verscheen in het blad ‘Oost-Vlaamse Zanten‘ een kroniek over ‘ommegangsreuzen’. In bovenstaande bijdrage gaat het over de ‘Wijze Man van Gent’, met name Jacob van Artevelde (die zijn kaas liet aan de Kalandeberg in 1345. Allicht met een mes neergestoken door vijanden van zijn beleid).

Een andere keer dat het standbeeld van Jacob van Artevelde van zijn sokkel “verdween”, was in het voorjaar van 2013, zes jaar geleden. Eigenlijk werd hij enkel aan het zicht van de toeschouwers onttrokken. En dit voor werken aan zijn sokkel.

Het Nieuwsblad op 6 maart 2013: “Het beeld en vooral de sokkel wordt gerestaureerd, stelt Tineke De Sutter van de dienst Monumentenzorg. De zandstenen sokkel wordt hersteld en de beschilderingen worden verwijderd en herschilderd.

Vrijdagmarkt maart 2013 – pic Het Nieuwsblad

Het brons van het standbeeld wordt schoongemaakt en onderzocht om te zien of we dat in een latere fase ook moeten behandelen. Daarna wordt het standbeeld terug in de was gezet. Een stevig werkje dat maar liefste 60 werkdagen zal duren. ‘Maar we kunnen maar 4 dagen per week werken omdat er op vrijdag markt is’, zegt De Sutter.”

Detail sokkel: Verbond tussen Vlaanderen en Engeland

Lees ook op deze blog:

STAD – Winkels, cafés en restaurants op de Vrijdagmarkt

Pierke’s geschiedenis

 

 

De cycloop zonder broek

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019