VOLK – Pierke Pierlala’s geschiedenis

 


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

De krant De Standaard wijdde in 2004 een pagina aan de geschiedenis van Pierke Pierlala, die toen 20 jaar oud geworden was. Dit is inmiddels 17 jaar geleden, dus zal Pierke Pierlala dit jaar 37 jaren jong zijn.

Luk De Bruyker als Pierke Pierlala – pic zwijnaarde.landelijkegilden.be

Opgelet! Er is een verschil tussen de menselijke figuur van Pierke Pierlala en het Pierke van de poppentheaters (zie onder)

VOLK/ EVENT 07 augustus 2021 – Pierke Pierlala werd geboren tijdens de Gentse Feesten van 1984, tijdens een spektakel van Theater Taptoe – een voormalig theater, dat in 1968 werd opgericht door Luk De Bruyker. Vijf jaar later vervoegde auteur Freek Neirynck het gezelschap en werd artistiek directeur gedurende 25 jaar.
Een jaar later kreeg Pierke Pierlala een rol in een spektakel over de ‘Roste Wasser‘. Uiteindelijk kreeg Pierke zijn eigen show: de ‘Eindejoarskoenferanse van Pierke Pierlala‘. Luc De Bruyker speelde Pierke Pierlala en Freek Neirynck schreef de teksten.

Omdat het spektakel niet meer te rijmen viel met de overige programmatie van Theater Taptoe, werd het ondergebracht in een nieuw gezelschap: ’t Spelleke van Drei Kluite.

Luk De Bruyker
Freek Neyrinck

Het gezelschap gaf ook cd’s uit met typische Gentse meezingers. Mettertijd kwamen daar ook stripboeken bij.

Eind 2019 signaleerden we nog, in een editie van onze dubbelrubriek ‘Gentse Zomer/Winter’, dat Luk De Bruyker dat jaar naar politiek theater was overgestapt, iets waar hij enkele jaren eerder mee gestopt was. Co-auteur Zaki en muzikant Wim Claeys vergezelden hem….

In 2015 had hij inderdaad, samen met de intussen overleden Freek Neyrinck, aangekondigd om met zijn ’t Spelleke van drei kluite.‘ te stoppen. Toen kloeg hij steen en been over het slechte klimaat op het stadhuis en haar subsidiepolitiek van de Gentse Feesten. In 2016 kreeg Amsab-ISG het archief van het gezelschap.

Stripboek ‘De Pierkes’

Dit jaar waren er géén Gentse Feesten [NVDR: in 2021]  en toch was er ‘mini-koenfeeranse van ‘t Spelleke van Drei Kluite en Pierke Pierlala‘. Je moest er wel voor naar ‘t Kasteel van Claeys Bouüaert in Mariakerke.

Vorig jaar, in 2020, waren er evenmin Gentse Feesten, maar toen speelde Pierke Pierlala in het Lakenmetershuis (Willemsfonds) aan de Vrijdagmarkt. Een half jaar eerder was Freek Neyrinck plotseling overleden.

Voor de aardigheid laten we je hieronder lezen wat de krant schreef toen Pierke Pierlala twintig werd. Lees verder onder het kader

 

Een boek van Luk De Bruyker

Kouter – De Standaard Boekhandel – Pierke Pierlala – Luk De Bruyker

In november 2017 stelde Luk De Bruyker zijn boek ‘Pappie‘ voor, met als onderwerp:  leven met een dementerende vader. Lees ons verslagje in een editie van onze dubbelrubriek ‘Gentse Zomer/Winter’.

x

Kraanlei – ‘Pierke van Alijn’ heeft een poppentheater in het ‘Huis van Alijn’.

Ter precisering: over de poppen…

De poppenfiguur Pierke heeft niets te maken met de menselijke figuur van Pierke Pierlala. De pop kwam niet zomaar uit de lucht gevallen. In de website van het Huis van Alijn wordt haarfijn uitgelegd dat dit figuurtje altijd al leefde onder de volksmens. Pierke kreeg onderdak in Het Huis van Alijn en werd er ‘Pierke van Alijn‘. Pierke en het poppentheater komt ook voor in de programmatie van ‘Pedrolino’ in Sint-Amandsberg. Ook ‘poppentheater Magie’ speelt Pierke, en dit op een zolder van de Sint-Pietersabdij. En verder is er, in de Moriaanstraat in Gentbrugge, Pierke van het ‘Koninklijk Poppentoneelfestival‘, ook aangeduid met ‘Pierke van Gent‘.

Kraanlei, Huis van Alijn – Pierke van Alijn
Pedrolino‘ in de Heiveldstraat in Sint-Amandesberg
Pierke van het ‘Koninklijk Poppentoneelfestival‘ in Ledeberg.

 

Lees ook op deze blog:

EVENT – ‘Maatjesfeesten’ 2023 & ‘t Spelleke van drei kluite’

Over de ‘Reus van Gent’: toen Jacob zijn sokkel verliet

 

 

De cycloop zonder broek

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021