persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
“Meisjes van plezier” die hun dag doorbrengen achter een vitrine in het “Gloazen stroatse” hebben … vuile was.
VOLK – 17 april 2021 – Geboren in 1879, had bakkerszoon Ernest De Vriendt al snel oog voor de hygiënische behoeften van hoertjes. In 1915 begon hij in de Schoolstraat in Sint-Amandsberg een wasserij en ging het ondergoed van de meisjes die aan de Zuid werkten ophalen. Vandaag zouden marketeers zeggen dat hij “een gat” in de markt gevonden had.
Hij werd spottend “de Roste Wasser” genoemd. Naar zijn haardos, en naar zijn beroep…
Hij verplaatste zich, zijn wasmand in de hand, van Sint-Amandsberg naar de Zuid met tram 7. Volgens sommige nam hij soms zijn geit mee?!
In elk geval was Ernest een veel bekeken en becommentarieerde volksmens. Naar het schijnt wakkerde hij de ongezonde nieuwsgierigheid van zijn omstanders nog wat aan door hen de inhoud van zijn wasmand te laten zien. Soms vroeg hij daar drinkgeld voor.
Zijn ophaalronde in de rosse buurt hield hij decennialang vol.
De “Roste Wasser” bediende zich ook nog van een strijdkreet. Te pas en te onpas riep hij “Vive la liberté”. De slogan stond ook op het naamplaatje op de gevel van zijn zaak in de Schoolstraat. Hij zou tijdens de bezetting gedurende WO II eventjes moeilijkheden gekregen hebben met het publiekelijk roepen van die kreet. Hij stierf in 1955.
Romain Deconinck en Freek Neirynck – beiden overleden – schreven een toneelstuk over het leven van de Roste Wasser.
Tekenaar Buth – die van het stripverhaal ‘Thomas Pips’ – maakte een stripverhaal over hem dat in de krant De Gentenaar is verschenen.
Er staat ook een video op YT over zijn leven, gezongen door Charlene.
De video werd op YT geplaatst door ‘filmclipkijker‘
Sinds jaar en dag bedient een andere koerier de “meisjes van plezier”. Hij bezorgt hen sigaretten en diversen uit de buurtwinkels aan de Zuid. Vaak fietst hij op blote voeten, en in ontbloot bovenlijf, enkel gekleed in shorts. Zijn haar is echter niet ros. Hij is kaal. Ga maar eens kijken van zodra de ho(e)reca weer open mag ! 😉
Bronnen: folder Sint-Amandsberg, Cultuur Gent; De Kuip; Mijn Stad Gent; Wikipedia; Toen gisteren nog vandaag was
Lees ook op deze blog:
“Slosse”, een volksfiguur die tot de verbeelding sprak
John Massis: “openbaar kunstbezit” middels zijn gebit
De patser in de Cadillac. Excentriek, toch haast vergeten
Joao in “Jezusgewaad” uit Muinkpark verdwenen
Volksfiguur ‘Guust de Wortelschreper’
De kleurrijke ‘Don Camillo van Gent’
Lees ook op deze blog: