VOLK – Joao in “Jezusgewaad” uit Muinkpark verdwenen


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

UPDATE 23 augustus 2021Volgens onze informatie is Joao nog voor de winter 2020-2021 vertrokken uit het Muinkpark en sindsdien daar niet meer opgemerkt.

UPDATE 10 september 2020 – Van de facebookgroep ‘Muinkparkwijk’: “Op het bankje voor de vijver kun je weer onze eigen Jezus (zoals hij hier vaak genoemd wordt) aantreffen. Deze markante figuur verdween bij het uitbreken van covid-19, maar is nu helemaal gezond en wel terug op zijn vertrouwde stek. Als je wat meer wilt weten over deze aardige man moet je hem maar een keer aanspreken, en voor je het weet heb je een leuk gesprek.”

VOLK  30 augustus 2020 – In 2017 kwam hij in het Eén programma ‘Iedereen beroemd’. Toen zat hij al drie jaar dagelijks en in weer en wind – sinds 2014 – op een bankje in het Muinkpark. Nu zes jaar later is bankzitter Joao in “Jezusgewaad” verschwunden.

De laatste keer dat persblog.be hem in levende lijve zag, was tijdens de Muinkparkfeesten van 2019

Het is niet we de man die er uit ziet als een apostel of volgens sommigen als Jezus zelf – zij het de goed doorvoede versie – meteen willen demystificeren, maar een man heeft nu eenmaal een naam en een herkomst.

Joao is zijn pseudo-heiligen-handelsnaam, zijn echte naam is Joël. Joao – met zo’n Spaanse liggende ‘s’ boven de ‘a’ – heeft op het eerste zicht weinig met heiligen te maken. Het is een Hebreeuwse naam die via Portugal in Europa is gekomen. Zijn echte naam Joël daarentegen, verwijst meer naar Bijbelse figuren. Naar een oude profeet bv. Joao klinkt alvast wat minder bekend in dus exotischer in de oren. Afin.

Joao tijdens de Muinkparkfeesten in september 2019, in het gezelschap van een bewonderaarster
Joao in de tv-uitzending ‘Iedereen Beroemd’ op Eén op 12 april 2017

Een man heeft ook een herkomst. Hoewel Joao ofte Joël op onze vraag hierover antwoordde met een filosofisch “we komen allemaal wel ergens vandaan”, blijkt dat hij uit Beringen komt en ook daar al een tijd in een exotisch gewaad opgemerkt werd. Dit meldde de krant Het Belang van Limburg op 14 april 2017João was in een vorig leven bekend als Ruud Inderfurth, actief was als kunstenaar in Nederland en België. Zo schreef de krant. In Beringen ging hij overdag op het marktplein mediteren.

Joao kwam op tv op 12 april 2017, in ‘Iedereen Beroemd’ op Eén

Aan het Muinkpark zat van 2014 tot 2020 als een filosoof. Een filosoof die nu 58 jaar moet zijn.

Hij scheen wel aan te geven – zonder dat in zoveel woorden te zeggen – dat hij daar de nacht niet doorbracht op dat bankje in het park. Zou hij in de omgeving wonen? Niemand – pers noch omstanders en bewonderaars – scheen dit belangrijk te vinden.

Muinkpark -João met een bewonderaarster in april 2017

Wat één omwonende wél belangrijk vond, althans in de beginperiode van zijn bankzitterij – is dat hij dat plekje van haar “ontvreemd” had. Jawel, het is een bijzonder bankje dat het langst van alle bankjes in het park in de zon staat. Een beetje pissig was die persoon dus op de apostel c.q. Jezus.

Een doordeweekse man heeft toevallig en nietsvermoedend Joao’s plek ingenomen

Eerder al werd hij ook opgemerkt door studenten, die hun commentaren gaven op facebook , soms ingetogen, soms bewonderend, soms grappig tot hilarisch. Op de facebookpagina van ‘Iedereen Beroemd’ steekt hij qua populariteit bij de studenten, de Zakman naar de kroon.

Een kleine bloemlezing: Eden: Onze filosoof op iedereen beroemd! Charlotte: Aan ’t Muinkpark! Je kan eens een babbeltje met hem doen! Jolien: Da’s diene Jezus waar ik het altijd over had… Siska: Jezus zit daar blijkbaar niet zomaar te dutsen! Misschien moeten we eens een babbeltje slaan. Aricia: Ik woon al 6 jaar aan het Muinkpark en eerst vond ik deze persoon maar vervelend, zo mijn favoriet bankje dat altijd in de zon stond innemen! Maar na maanden hem er altijd zien zitten, gaf het me een gevoel van rust en vrede, een constante in het leven… Mohammed: Elke keer dat ik langs daar passeer, praat met de man. Je krijgt onmiddellijk rust binnen door met hem praten.

facebookpagina ‘Iedereen Beroemd’

Elien: Die man is wie hij is. Het is echt mooi om te luisteren naar zijn verhaal. Blij dat er toch nog zo pure mensen zijn. Het geeft hoop. Cedric: Mij al drie jaar trouw aan het begroeten richting school… Sofie: Die man doet hetzelfde als ik op kot: gewoon zitten en luisteren naar anderen in ruil voor eten en drank. Misschien moet ik me ook eens in het stadspark gaan zetten met men dekentje… Tom: We kunnen terecht bij hem me onze arsenaal problematieken… Maxine: Cooool, als ge nog is jongensproblemen hebt, ofzo, kunt ge bij hem terecht! Marion: Deze man verstaat het leven in zijn puurheid en wat een wijs mooi oprecht mens… Ingriet: Joao was mijn buurman in mijn eerste atelier aan zee; een hele biezondere, ontzettend lieve,aardige en rustige mens. heb altijd genoten van praten met hem en van onze oprechte knuffel. Tuan: Alles is hartstikke mooi en wees wie je bent. Maar hij zit dus elke dag, uren in die houding en met temperatuurverschillen, etc. Nou, dat dekentje ziet er warm uit maar kan never genoeg zijn. Dit kan niet goed zijn voor zijn lichaam. Mentaal en geestelijk is ie heel blij en in balans etc, but that just cant be good.

ZOOmerhuisje – In 2017 diende het wijkcomité van het Muinkpark een voorstel in bij de Burgerinitiatieven om het oud zoohuisje op te lappen en een upgrade te geven tot ‘ZOOmerhuisje’ en ontving daarvoor van de Stad €27.500. 

Het Muinkpark was vroeger de Gentse Zoo. Behalve de straatnamen in de buurt is er nog maar weinig overgebleven van de dierentuin, maar er staat nog een klein huisje in het park uit die tijd. Het is slechts een paar vierkante meter groot, maar het werd opgelapt door het Muinkparkwijkcomité en omgevormd tot mini-buurthuis met bijhorende activiteiten.

 

Lees ook op deze blog:

Over de dierentuin/ zoo van Gent

 

 

Wasgoed hoertjes was Ernest’s “gat in de markt”

 

 

‘Zakman’: Gent’s icoon voor armoede

 

 

Armlastig: zakkendragende daklozen

 

 

‘Zakman’, onze eigenste Gentse “vluchteling”

 

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020