VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020 

.

Wat aan Willem de Beer vooraf ging: ongemeen woelig

De 14e eeuw: een afschuwelijk tijdsgewricht. Willem de Beer was “burgemeester” van Gent aan het begin van die eeuw vol oorlog en dreigende burgeroorlog.

 

 

Gent’s kantwerk voor de keizerin en de koningin

Alles begon met het meisjesweeshuis ‘de Blèwe Meiskes‘ die werkten volgens het procédé van Zuster van O. L. V. Visitaite, Virginie. Hoewel, ook in de 18e eeuw werd kant gemaakt in Gent en voor niemand minder dan de keizerin!

 

Kraanmannen uit de Voorhavenkaai vertellen

Oude kraanmannen praten honderduit over hun vroegere werk. Bv. over het aan wal hijsen van oude paarden bestemd voor salami…

 

 

Elga stopte 20 j geleden met frieten bakken

. Frituur Elga was een thuishaven voor Jan en alleman die ’s nachts in Gent de bloemetjes buiten zette. Zanger Jan De Wilde noemt Elga in een liedje. Paul Jambers kwam bij haar op reportage.

 

Tierenteyn. “Sire, die kwestie is erg ingewikkeld!”

Stel dat koning Boudewijn naar Gent was gekomen voor een bezoek aan Tierenteyn… Zodat men hem had kunnen uitleggen hoe ingewikkeld de familiekwestie was…

 

 

Het Coliseum en meer fraais van Geo Henderick

Hij was een belangrijk Gents architect in ‘Art Nouveau’. Bijzonder: het laatste uitzicht van het gesloopte Coliseum op de Kuiperskaai was van zijn hand.

 

 

Ook zuster van Hubert en Jan Van Eyck schilderde

Jan had twee broers, Hubert en Lambert, en een zus Margareta. Allen schilders. Over Margareta is verwarring, omdat ook de echtgenote van Jan zo heette. Haar afbeelding staat op een gevel aan de Vlaamse Kaai.

 

Vergeet de bbq… neem wat Curaçaose zon op je bord

Sharelly Regina, geboren in Curaçao en al meer dan tien jaar in Gent, koos voor een bijberoep als traiteur onder de naam Sha’s Exotic Snacks.

 

 

Gij allen die hoest, neem een Katrienspek!

In de kelder van ‘Hotel Ligny’ in Onderbergen bakte Katrien Vandermaelen vanaf 1870 haar fameuze ‘Katrienspekken’. Elza Guyssens (en Prosper) volgde haar op.

 

Frits Van den Berghe door John Flanders

Ooit een kwajongen met een groot “stoeptekenaarstalent”, Frits Van den Berghe, groeide op aan de Ham onder het waakzaam oog van John Flanders, die hem beschrijft in een leuk verhaaltje.

 

Professoren Guislain, Kluyskens, Magnel en Plateau

De portretten van de proffen met straatnaam in Gent zijn afkomstig uit een Ugent-document, getiteld ‘Proffen in de straat’.

 

 

Professoren Andries, Fredericq, Callier en Laurent

Proffen in de straatnamen. Uit een Ugent-document putten we een aantal namen van bekende en iets minder bekende Gentse hoogleraars die een straat naar hen genoemd kregen.

 

Madammen en woningen in de Brugse Poort

Zowel ‘madammen’ als huizen vormen het dominante voorwerp van een fototentoonstelling in de stadsbibliotheek over de Brugse Poort of Brugsepoort. Bekijk de foto’s

 

Jo Veldeman ‘cursief’: Café Bombazijn aan de Blandijn. Anarchie!

De wilde jaren 1970. Er waren een paar politie-invallen… En er stond ‘Wanita’ en ‘Pria’ op de wc-deuren… dat zou de zedenverwildering in de hand werken.

 

Miry en echtgenoot in vernieuwd grafmonument

Het echtpaar Van Peene – Miry schreef een beetje Gentse en Vlaamse geschiedenis. Vooral in het theater…

 

 

Gekronkeld: Het been, Gaga, Gentbrugge, Villa Voortman

Je me suis dit: FDP, tu ne vas pas crever ici“. Joris, gaga in Gentbrugge. Dirk, “doe voort, man”.

 

 

Armlastig: zakkendragende daklozen

In de studentenbuurt deelt de Zakman zijn “territorium”. Vele daklozen hokken bij de stations. Het blijft verbazen hoe weinig begoede burgers weten dat in Gent de armoede meer en meer zichtbaar wordt.

 

Gevraagd: Kerkstoelen voor het Karel Waeriplein

Cursief’ verhaal over het “kunstwerk-met-de-kerkstoelen” aan het plein ‘Bij Sint-Jacobs’. Door: de Blogman.

 

 

Moord op liefdesrivaal legde basis van Huis van Alijn

Midden de 14de eeuw leefde in Gent een jonge volder, Hendrik Alijn. Hij was verliefd op Godelieve, een rijke weversdochter. Maar die ambachten waren tijdens de middeleeuwen aartsvijanden…

 

Volksfiguren in café ’t Heilig Hert

Het verdwenen café ’t Heilig Hert tegenover de gelijknamige kerk in Sint-Amandsberg was ooit een verzamelplaats van volkse figuren. Sommigen onder hen schreven ongewild lokale volksgeschiedenis.

 

Wereldtentoonstelling: echte en “valse” edellieden

De bedenkers van de ‘WT 1913’ waren hoge politici, rijke ondernemers en edellieden. Ze maakten schoonschip met “valse” adellijke titels…

 

 

Judith over Massis: “Ik zal u altijd missen, mijn Beerke”

Facebooklezers vertellen over alle aspecten van John Massis’ leven: zijn prestaties, zijn karakter, zijn liefdesleven, zijn eenzaamheid… (vervolg)

 

 

John Massis: “openbaar kunstbezit” middels zijn gebit

Kent de jeugd John Massis nog? Zijn specialiteit was krachtpatserij van een speciaal soort. Facebooklezers vertellen over alle aspecten van zijn leven: zijn prestaties, zijn karakter, zijn liefdesleven, zijn eenzaamheid…

 

Anoniem Gent

Johan Anthonis schreef ‘cursief‘ over anoniem Gent. “De karakterkoppen van weleer zijn uit het straatbeeld verdwenen” stelt hij vast. Iedereen en alles is nu anoniem geworden. In een tweede bijdrage schreef hij over ‘talent’.

 

Studenten: ken je geschiedenis! 2019 = 40, 50, 70 j geleden dat…

Leer over het studentenprotest in Gent van 40, 50 en 70 jaar geleden. Lees in een cursiefje hieronder hoe het er aan toe ging tijdens het studentenprotest in 1979.

 

 

De prof en de student zijn terug van weg geweest

In dit verhaal: 1. Maarten Boudry krijgt ‘Leerstoel Etienne Vermeersch’ 2. Vermeersch over zijn eigen dood, in video 3. De Stoet van de Togati, in onze video.

 

Lezers over de verdwenen ‘100.000 broeken’

Onze facebookpost van gisteren over ‘100.000 broeken’ deed menig lezer in de pen kruipen.

 

 

Hollands hobby-zanger Nico op Oude Beestenmarkt

Tijdens de rommelmarkt in de straten rond de Sint-Jacobsnieuwstraat “ontdekte” persblog.be de Hollandse hobby-zanger Nico. Bekijk twee video’s

 

 

Kids en mama’s weer beetje ouder. Een nieuw schoojaar start

Scholieren Don Bosco tonen ze er uitzagen bij hun intrede in het college en bij hun afzwaai. Zie hoe zussen van tieners, naar mama’s, naar bomma’s evolueren. Bekijk de video’s

 

De Blogman, ‘cursief’ over Slot van Laarne en Prinsenhoffeesten

Verhalen over kleine avonturen bij het Slot van Laarne vorig jaar, en over de Prinsenhoffeesten van twee decennia geleden.

 

 

Eddy D’Haenens, ‘cursief’ over Studio Skoop en over Patershol

Leuke verhalen van Eddy D’Haenens over Studio Skoop en over het Patershol in “de tijd van toen”.

 

 

ExclusiefOp tour met ‘Miss Gent 2019’ en finalisten

Op vraag van de huidige ‘Miss Gent 2019‘, trok een gezelschap van finalisten voor de verkiezing ‘Miss & Mister Gent 2020’ doorheen de stad. Fotoreportage.

 

 

Congo en Gent in 1913; Stadslegende blijkt deels waar

Het Floraliënpaleis is ongewild deel van de erfenis van de kolonie. Free-lance onderzoeker en expert in ‘Expo 1913’, Jos Billen, kwam er achter dat…

 

 

Van De Fonteine naar Minard, naar Romain Deconinck

Op 27 juni 1847 opende Louis Minard de deuren van zijn schouwburg. “De Minard” wortelde in een middeleeuwse traditie. Na WO II nam Romain Deconinck de fakkel over.

 

Rijke dames en arme sloren van 200j geleden

Deden rijke dames in de 19e eeuw aan liefdadigheid uit christelijk geloof, humanisme, narcisme of verveling? De jonge Marie de Hemptinne, dochter van een groot Gents textielondernemer, was echter oprecht.

 

Prinsenhof was rattenkasteel

Hygiëne was nochtans een belangrijk aandachtspunt in de thuis van de jonge Maria van Bourgondië. Leer over haar familie, de problemen met ongedierte in haar kasteel en haar tragisch einde.

 

Yolande: “Herinneringen aan mijn lagereschooltijd”

Na een bezoek aan haar oude basisschool aan de Sleepstraat zette Yolande Lully zich aan het schrijven: anekdotes over haar schooltijd van tijdens en na de oorlog.

 

 

Hélène Maréchal, ooit vedette van het volkse cabaret

Ze maakte furore tijdens de eerste helft van vorige eeuw. Lène was echter meer dan actrice, zangeres en cabaretière. Ze hield zich ook intens bezig met liefdadigheid.

 

 

De Citadellaan, 1930: burgerij én armoe

Tijdens de donkere jaren 1930 woonde een oud-professor aan “den boelevaar”: de Citadellaan. Hij schetst een portret van huizen en bewoners en van de mores van die tijd. Lees de getuigenis en bekijk de video

 

‘Zakman’: Gent’s icoon voor armoede

De ‘Zakman’ spreekt al ruim een decennium tot de verbeelding. Nu ook bij theatermakers. Enkele jaren geleden introduceerden we hem in deze stadsblog. Sindsdien brachten we hem diverse keren ter sprake. Een bloemlezing. Maar eerst ‘het nieuws’.

 

De ‘oude’cinema’s van de Gentse senioren

Over de hele stad vond je tot een halve eeuw geleden een hele reeks filmzalen: van grote paleizen tot wijkcinema’s en volkshuizen. Ontdek welke die waren, welke films er getoond werden en welk publiek er naartoe trok.

 

“April-len” in 2017 en 2018

Lees over de kleinere en grotere verhalen die een jaar geleden en twee jaar geleden in Gent tijdens de maand april belangrijk genoeg waren om zich vandaag nog te herinneren. Althans, volgens deze stadsblog…

 

Blandijn, 20 maart 1969: De langste nacht

Het studentenprotest begon met de weigering van de Rector om een discussieavond over porno toe te laten. Het protest eindigde in een bezetting van “de Blandijn”.

 

 

Maart 1969: “Flikken, ge moogt ze buiten kloppen”

Vijftig jaar geleden rond deze tijd stond Gent in rep en roer als gevolg van hardnekkige studentenprotesten. De gebeurtenissen tijdens maart 1969 op een rij.

 

 

De patser in de Cadillac. Excentriek, toch haast vergeten

Oscar Glas uit de Muide kwam in de jaren 1950 terug naar Gent nadat hij in Amerika fortuin had gemaakt met het decoreren van vooroorlogse cinema’s.

 

 

Rabotwijk: de fabrieken, de arbeiders en hun dialect

De voorzitter van de ‘Gentsche Sosseteit’ schreef en schrijft diverse verhalen over de fabrieken, de arbeiders en het dialect in de Gentse wijken. Ook die van de Rabotwijk, waar hij ontsproten is.

 

Kaat in Wonderland, sterfotografe

Wat fotografe Kaat Pype doet, is kunst. Ze werkt voor magazines en reclamebureau’s. Ze brengt portretten van B.V.’s. We zochten haar op aan het Arbedpark.

 

“Meetje was conciërge in de fabrieke van de Oude Vest”

In de jaren 1950 verbleef ze elk weekend bij haar meetje die conciërge in de fabriek was. Ze vertelde de verhalen over het leven van toen.

 

 

“Februari” mee

Herinner je je de maand februari 2018 en 2017? Wij februarieden ofte gingen grasduinen op deze blog in de maanden februari van de jongste twee jaar.

 

 

Decennium-wende ’70-’80: De schandalen in Gent

Toen het satirisch weekblad De Zwijger werd uitgegeven, tijdens de vroege jaren ’80, hielden een aantal maatschappelijke thema’s – soms ronduit schandalen – Gent en Vlaanderen in de ban.

 

Gentenaars in het blad dat geen blad voor de mond nam

Het satirisch weekblad De Zwijger – met een eersteling in januari 1982 – had in wezen niets met Gent te maken, wat niet weg neemt dat vele Gentse kopstukken uit die tijd de revue passeerden.

 

Rembert De Smet. ‘Lena’ liet hem nooit meer los

Twee jaar geleden overleed Rembert De Smet. Hij was net geen 63 en een geroemd muzikant uit Gent. Na zijn succes met o.a. ‘Lena Lena’ ging hij herbronnen in het Spaans Huis aan de Hoogstraat.

 

 

Lees ook op deze blog:

 

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
OUDE GENTSE ENTREPRENEURS – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook