persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021
.
Wabliefteru asteblieft? Volkse plaatsaanduidingen
Je zal maar een nieuwbakken Gentenaar zijn die met een ‘oude’ Gentenaar aan de praat geraakt. Die mens zou bij ‘de drei toorekes‘ wonen, zijn vrouw zou zijn opgenomen in de Bijloke voor een operatie. Hopelijk is de operatie geslaagd en is ze intussen niet “bij Kiekepuut“.
Willy, een bewoner van de Sint-Bernadettestraat in Sint-Amandsberg, zette zich 44 jaar geleden onder een tent op straat aan het bakken. En hij hield niet op!
Bij een bijzondere tandarts aan de Fortlaan
Auteur Frank Deruyck had als jongeman een tandarts die begeesterd was door kunst. Zijn naam: Jozef Hoet. De vader van… Frank Deruyck schreef een stukje over zijn laatste bezoeken aan de tandartspraktijk. De dokter liep op zijn laatste benen.
Hugo Claus en Sylvia Kristel in de Pussemierstraat
Auteur Frank Deruyck: “Mijn verhaal ‘De ontmoeting in de Pussemierstraat’ is écht gebeurd”.
1985, het was ijskoud in ’t Frikandonpuurtje
Over het leven in het puurtje werd in januari 1985 een filmpje uitgezonden in het human interest programma ‘Terloops‘. De mensen die er woonden hadden het er bar koud tijdens die winter.
Verloedering en verpaupering in het Prinsenhof
De Gentse politie schreef in een rapport uit 1955 over de erbarmelijke levensomstandigheden en over de immoraliteit van de bewoners, incluis: dronkenschap, misbruik van vertrouwen, overspel en onderhoud van bijzit…
“Mij valt het op dat, als ik goed rondkijk, er velen verdwenen zijn”.
Ophanging en onthoofding voor intriganten geuzenvervolging
Hoe de inquisitie werd misbruikt om persoonlijke vetes te beslechten. Kortrijkzanen gefolterd in Gravensteen en ter dood veroordeeld op het Sint-Veerleplein.
Gebuurtefeesten Vlierstraat en Bommelstraat in de tijd van toen
Lezers stuurden ons foto’s uit d’ oude doos over de Gebuurtefeesten in de Vlierstraat en de Bommelstraat uit de jaren kort na WOII.
‘Wiewieneke’, de chanteur op zijn bakfiets
Hij heet Erwin Biliet en is een gepensioneerd tramchauffeur. Sinds jaar en dag toert hij met zijn bakfiets op vele kermissen, braderieën, rommelmarkten, buurtfeesten en dies meer. Niet zo maar een bakfiets, maar een muzikale!
Gentse brouwer van Celta pils behoorde tot de top
Vanaf het Interbellum tot een eind in de jaren zeventig, stond aan de Koepoortkaai de grote bier- en limonadebrouwerij van Aimé Meiresonne. Aimé en zijn zus Céline waren voortdurend succesvol, maar toen Céline stierf en Aimé oud werd, ging het bergaf.
Anseele beschreef de hel waaruit de arbeiders waren ontsnapt
Edward Anseele, Gents socialistisch voorman, herinnerde er de jongelingen van die tijd aan [1934!], dat ze hun ‘welstand’ niet als vanzelfsprekend mochten ervaren, noch dat die er vanzelf gekomen was.
Méér anekdotes van lezers over ‘Zotte Frans’
Velen herinneren zich zijn strapatsen. Gisteren brachten we deel I van de anekdotes over deze volksfiguur. Lezers reageerden daar in grote getale op via facebook. Hun reacties bundelden we hier in deel II.
Volksfiguur ‘Zotte’ of ‘Zatte Frans’
Hij liet zich vaak door studenten omkopen om, in ruil voor gratis pinten, zijn broek af te steken op de Korenmarkt.
Volksfiguur Aimé “de zierluuper”
Aimé Termont – “de zierluuper” – was een hardloper, maar bovenal was hij een volksfiguur. Terwijl hij liep, zamelde hij geld voor het goede doel met behulp van zijn onafscheidelijke collectebus.
Pierke Pierlala’s geschiedenis
Pierke Pierlala werd geboren tijdens de Gentse Feesten van 1984, tijdens een spektakel van Theater Taptoe – een voormalig theater van Luk De Bruyker.
Karel Van de Woestijne: van Sleepstraat naar Leebeekstraat
Zijn jeugd speelde zich af aan de Sleepstraat. Het was een zwaarmoedige jeugd. Vader stierf vroeg en moeder moest de familiale koperslagerij runnen.
Zijn leven eindigde in de Leebeekstraat in Zwijnaarde.
‘De Vroolijke Tocht’: Cyriel Buysse reed van Afsnee doorheen Frankrijk
Buysse tufte in een Minerva met zijn stiefdochters door Frankrijk. Drie maal trok hij erheen: in 1910, 1913 en in 1923.
Meisjes van plezier aan de Zuid in 1983 versus 1955
Een reisgidsje over Gent uit 1983 voor de genotzoeker, en een politierapport uit 1955 werpen een licht op de (on)zeden in de rosse buurt aan de Zuid.
Museum Guislain: een Gentse “zot” maakte ‘Waanzin’
De Gentse kunstenaar Dees De Bruyne maakte dertig jaar geleden in het Guislain de expo ‘Waanzin’. Dees woonde even in het museum en gunde de wereld een blik achter de muren van het PC, toen hij een Humo-journalist er een rondleiding gaf.
Lieven Bauwens, compaan van Napoleon
Napoleon Bonaparte bracht een bezoek aan Lieven Bauwens’ katoenfabriek in het Kartuizerklooster aan het Fratersplein in 1803. Bauwens maakte o.a. uniformen voor de soldaten.
Wasgoed hoertjes was Ernest’s “gat in de markt”
Geboren in 1879, had bakkerszoon Ernest De Vriendt al snel oog voor de hygiënische behoeften van hoertjes aan de Zuid.
Haast 20 jaar geleden schetste ik enkele karakterkoppen uit de Rabotwijk. Bekijk de tekeningen.
Bewoners beide verkrotte “Panden”: vuil en immoreel
Na de oorlog waren zowel Het Pand aan Onderbergen, net als dixit “Het Pand” in het Patershol, luizige woonkazernes voor de onderste laag van de bevolking. Een politierapport van toen was vernietigend voor de toenmalige bewoners en hun verwilderde zeden.
Tijdens zijn eerste weerpraatje op tv schreef hij op de weerkaart met lipstift. Hij had de mond vol over de straalstroom, isotopen en isobaren. Aan het eind van zijn weerbericht toverde hij één of andere exotische wortel uit zijn hoed.
Lodewijk en Marie Lievevrouw-Coopman: bezeten door verhalen en toneel
Marie, onderwijzeres, was ook schrijfster van verhalend proza en toneelwerk. Lodewijk was – onder veel meer – toneelmeester bij de toneelafdeling van het Van Crombrugghe’s Genootschap.
Zeventiger Jan uit de Koningstraat 18 getuigt
We ontvingen een lezersbrief van een krasse zeventiger. Hij leest onze blog en vervalt soms eens in nostalgie. Hij woonde in de bakkerij van zijn ouders. Ah ja, die straatnaam bestaat niet meer.
Johan Anthonis: het wordt steeds minder kleurrijk
“Ik was waarnemer en getuige van de mooiste tijd van Gent en wel van op de eretribune, op de dorpel van Sint-Baafs…”
Oud en grijs en afgedaan? Zeker niet!
DE INZICHTEN VAN VAN BENDEGEM. Gelukkig Nieuwjaar. Als toetje op het oudejaarsfestijn serveren we ‘Nic Balthazar interviewt Jean Paul Van Bendegem’ over zeven inzichten.
“Chocoladewikkels” van Jean uit Gent
Gents kunstenaar Jean-Pierre Jacques Remi maakte een reeks beeldende vertelsels onder de naam ‘Fijne chocolade in tijden van afzondering’… Bekijk en leer
Jan Hoet, ook striptekenaar én stripfiguur
Van Jan Hoet zijn we een aantal zaken niet vergeten. Maar misschien wél dat hij ooit als stripfiguurtje in stripalbums werd opgevoerd, bv. in ‘FC De Kampioenen’… én dat hij ooit zelf een stripverhaal heeft getekend!
Vroeger [op de Korenmarkt], was het allemaal …
Enkele wetenswaardigheden van “de tijd van toens” met betrekking tot de Korenmarkt. Zoals bv.: het café van Gloria in de fik zien gaan… Het stond in Gentblogt.be in 2005, geschreven door Huug zaliger!
De geschiedenis van de ‘Hotsy Totsy Club’ is hoofdzakelijk verbonden aan Guido Claus en zijn vrouw Motte. Het verhaal startte in 1973. Broer Hugo Claus – en met hem vele andere BV’s – maakten van deze plek hun tweede thuis.
Aan de Ham woonden ooit auteur Raymond Jean de Kremer en zijn speelkameraad schilder Frits Van den Berghe. Ook: Leo De Budt, tekenaar van ‘Thomas Pips’. Buurtbewoner Willy doet het verhaal.
Gelaude: met de (chique) hoed in de hand…
Aan de Heuvelpoort startte in 1893 de overgrootmoeder van Tim – die in de vierde generatie de zaak leidt. “Tot de jaren zeventig waren er in Gent meer dan dertig mannenhoedenwinkels; nu nog slechts tien in België” zegt Tim ter illustratie.
“Slosse”, een volksfiguur die tot de verbeelding sprak
Twaalf jaar geleden overleed Oswald Slossche. “Hij was – onder véél meer – gekend als portier aan de Kuiperskaai. Hij had ook ambities als schipper…
Joao in “Jezusgewaad” uit Muinkpark verdwenen
In 2017 kwam hij in het Eén programma ‘Iedereen beroemd’. Hij zat dagelijks in weer en wind op een bankje in het Muinkpark sinds 2014. Nu zes jaar later is bankzitter in “Jezusgewaard” verschwunden.
Boudewijn met de IJzeren Arm schaakt Judith
Het is Kerstmis 861. De voorlopig nog onbeduidende maar erg ambitieuze Boudewijn met de IJzeren Arm heeft zich zopas met geweld een bruid verschaft.
Gent’s kantwerk voor de keizerin en de koningin
Alles begon met het meisjesweeshuis ‘de Blèwe Meiskes‘ die werkten volgens het procédé van Zuster van O. L. V. Visitaite, Virginie. Hoewel, ook in de 18e eeuw werd kant gemaakt in Gent en voor niemand minder dan de keizerin!
Kraanmannen uit de Voorhavenkaai vertellen
Oude kraanmannen praten honderduit over hun vroegere werk. Bv. over het aan wal hijsen van oude paarden bestemd voor salami…
Elga stopte 20 j geleden met frieten bakken
Frituur Elga was een thuishaven voor Jan en alleman die ’s nachts in Gent de bloemetjes buiten zette. Zanger Jan De Wilde noemt Elga in een liedje. Paul Jambers kwam bij haar op reportage.
Tierenteyn. “Sire, die kwestie is erg ingewikkeld!”
Stel dat koning Boudewijn naar Gent was gekomen voor een bezoek aan Tierenteyn… Zodat men hem had kunnen uitleggen hoe ingewikkeld de familiekwestie was…
Het Coliseum en meer fraais van Geo Henderick
Hij was een belangrijk Gents architect in ‘Art Nouveau’. Bijzonder: het laatste uitzicht van het gesloopte Coliseum op de Kuiperskaai was van zijn hand.
Ook zuster van Hubert en Jan Van Eyck schilderde
Jan had twee broers, Hubert en Lambert, en een zus Margareta. Allen schilders. Over Margareta is verwarring, omdat ook de echtgenote van Jan zo heette. Haar afbeelding staat op een gevel aan de Vlaamse Kaai.
Vergeet de bbq… neem wat Curaçaose zon op je bord
Sharelly Regina, geboren in Curaçao en al meer dan tien jaar in Gent, koos voor een bijberoep als traiteur onder de naam Sha’s Exotic Snacks.
Gij allen die hoest, neem een Katrienspek!
In de kelder van ‘Hotel Ligny’ in Onderbergen bakte Katrien Vandermaelen vanaf 1870 haar fameuze ‘Katrienspekken’. Elza Guyssens (en Prosper) volgde haar op.
Frits Van den Berghe door John Flanders
Ooit een kwajongen met een groot “stoeptekenaarstalent”, Frits Van den Berghe, groeide op aan de Ham onder het waakzaam oog van John Flanders, die hem beschrijft in een leuk verhaaltje.
Professoren Guislain, Kluyskens, Magnel en Plateau
De portretten van de proffen met straatnaam in Gent zijn afkomstig uit een Ugent-document, getiteld ‘Proffen in de straat’.
Professoren Andries, Fredericq, Callier en Laurent
Proffen in de straatnamen. Uit een Ugent-document putten we een aantal namen van bekende en iets minder bekende Gentse hoogleraars die een straat naar hen genoemd kregen.
Madammen en woningen in de Brugse Poort
Zowel ‘madammen’ als huizen vormen het dominante voorwerp van een fototentoonstelling in de stadsbibliotheek over de Brugse Poort of Brugsepoort. Bekijk de foto’s
Jo Veldeman ‘cursief’: Café Bombazijn aan de Blandijn. Anarchie!
De wilde jaren 1970. Er waren een paar politie-invallen… En er stond ‘Wanita’ en ‘Pria’ op de wc-deuren… dat zou de zedenverwildering in de hand werken.
Miry en echtgenoot in vernieuwd grafmonument
Het echtpaar Van Peene – Miry schreef een beetje Gentse en Vlaamse geschiedenis. Vooral in het theater…
Gekronkeld: Het been, Gaga, Gentbrugge, Villa Voortman
“Je me suis dit: FDP, tu ne vas pas crever ici“. Joris, gaga in Gentbrugge. Dirk, “doe voort, man”.
Armlastig: zakkendragende daklozen
In de studentenbuurt deelt de Zakman zijn “territorium”. Vele daklozen hokken bij de stations. Het blijft verbazen hoe weinig begoede burgers weten dat in Gent de armoede meer en meer zichtbaar wordt.
Gevraagd: Kerkstoelen voor het Karel Waeriplein
‘Cursief’ verhaal over het “kunstwerk-met-de-kerkstoelen” aan het plein ‘Bij Sint-Jacobs’. Door: de Blogman.
Moord op liefdesrivaal legde basis van Huis van Alijn
Midden de 14de eeuw leefde in Gent een jonge volder, Hendrik Alijn. Hij was verliefd op Godelieve, een rijke weversdochter. Maar die ambachten waren tijdens de middeleeuwen aartsvijanden…
Volksfiguren in café ’t Heilig Hert
Het verdwenen café ’t Heilig Hert tegenover de gelijknamige kerk in Sint-Amandsberg was ooit een verzamelplaats van volkse figuren. Sommigen onder hen schreven ongewild lokale volksgeschiedenis.
Wereldtentoonstelling: echte en “valse” edellieden
De bedenkers van de ‘WT 1913’ waren hoge politici, rijke ondernemers en edellieden. Ze maakten schoonschip met “valse” adellijke titels…
Judith over Massis: “Ik zal u altijd missen, mijn Beerke”
Facebooklezers vertellen over alle aspecten van John Massis’ leven: zijn prestaties, zijn karakter, zijn liefdesleven, zijn eenzaamheid… (vervolg)
John Massis: “openbaar kunstbezit” middels zijn gebit
Kent de jeugd John Massis nog? Zijn specialiteit was krachtpatserij van een speciaal soort. Facebooklezers vertellen over alle aspecten van zijn leven: zijn prestaties, zijn karakter, zijn liefdesleven, zijn eenzaamheid…
Johan Anthonis schreef ‘cursief‘ over anoniem Gent. “De karakterkoppen van weleer zijn uit het straatbeeld verdwenen” stelt hij vast. Iedereen en alles is nu anoniem geworden. In een tweede bijdrage schreef hij over ’talent’.
Studenten: ken je geschiedenis! 2019 = 40, 50, 70 j geleden dat…
Leer over het studentenprotest in Gent van 40, 50 en 70 jaar geleden. Lees in een cursiefje hieronder hoe het er aan toe ging tijdens het studentenprotest in 1979.
De prof en de student zijn terug van weg geweest
In dit verhaal: 1. Maarten Boudry krijgt ‘Leerstoel Etienne Vermeersch’ 2. Vermeersch over zijn eigen dood, in video 3. De Stoet van de Togati, in onze video.
Lezers over de verdwenen ‘100.000 broeken’
Onze facebookpost van gisteren over ‘100.000 broeken’ deed menig lezer in de pen kruipen.
Hollands hobby-zanger Nico op Oude Beestenmarkt
Tijdens de rommelmarkt in de straten rond de Sint-Jacobsnieuwstraat “ontdekte” persblog.be de Hollandse hobby-zanger Nico. Bekijk twee video’s
Kids en mama’s weer beetje ouder. Een nieuw schoojaar start
Scholieren Don Bosco tonen ze er uitzagen bij hun intrede in het college en bij hun afzwaai. Zie hoe zussen van tieners, naar mama’s, naar bomma’s evolueren. Bekijk de video’s
De Blogman, ‘cursief’ over Slot van Laarne en Prinsenhoffeesten
Verhalen over kleine avonturen bij het Slot van Laarne vorig jaar, en over de Prinsenhoffeesten van twee decennia geleden.
Eddy D’Haenens, ‘cursief’ over Studio Skoop en over Patershol
Leuke verhalen van Eddy D’Haenens over Studio Skoop en over het Patershol in “de tijd van toen”.
Exclusief – Op tour met ‘Miss Gent 2019’ en finalisten
Op vraag van de huidige ‘Miss Gent 2019‘, trok een gezelschap van finalisten voor de verkiezing ‘Miss & Mister Gent 2020’ doorheen de stad. Fotoreportage.
Congo en Gent in 1913; Stadslegende blijkt deels waar
Het Floraliënpaleis is ongewild deel van de erfenis van de kolonie. Free-lance onderzoeker en expert in ‘Expo 1913’, Jos Billen, kwam er achter dat…
Van De Fonteine naar Minard, naar Romain Deconinck
Op 27 juni 1847 opende Louis Minard de deuren van zijn schouwburg. “De Minard” wortelde in een middeleeuwse traditie. Na WO II nam Romain Deconinck de fakkel over.
Rijke dames en arme sloren van 200j geleden
Deden rijke dames in de 19e eeuw aan liefdadigheid uit christelijk geloof, humanisme, narcisme of verveling? De jonge Marie de Hemptinne, dochter van een groot Gents textielondernemer, was echter oprecht.
Hygiëne was nochtans een belangrijk aandachtspunt in de thuis van de jonge Maria van Bourgondië. Leer over haar familie, de problemen met ongedierte in haar kasteel en haar tragisch einde.
Yolande: “Herinneringen aan mijn lagereschooltijd”
Na een bezoek aan haar oude basisschool aan de Sleepstraat zette Yolande Lully zich aan het schrijven: anekdotes over haar schooltijd van tijdens en na de oorlog.
Hélène Maréchal, ooit vedette van het volkse cabaret
Ze maakte furore tijdens de eerste helft van vorige eeuw. Lène was echter meer dan actrice, zangeres en cabaretière. Ze hield zich ook intens bezig met liefdadigheid.
De Citadellaan, 1930: burgerij én armoe
Tijdens de donkere jaren 1930 woonde een oud-professor aan “den boelevaar”: de Citadellaan. Hij schetst een portret van huizen en bewoners en van de mores van die tijd. Lees de getuigenis en bekijk de video
‘Zakman’: Gent’s icoon voor armoede
De ‘Zakman’ spreekt al ruim een decennium tot de verbeelding. Nu ook bij theatermakers. Enkele jaren geleden introduceerden we hem in deze stadsblog. Sindsdien brachten we hem diverse keren ter sprake. Een bloemlezing. Maar eerst ‘het nieuws’.
De ‘oude’cinema’s van de Gentse senioren
Over de hele stad vond je tot een halve eeuw geleden een hele reeks filmzalen: van grote paleizen tot wijkcinema’s en volkshuizen. Ontdek welke die waren, welke films er getoond werden en welk publiek er naartoe trok.
Lees over de kleinere en grotere verhalen die een jaar geleden en twee jaar geleden in Gent tijdens de maand april belangrijk genoeg waren om zich vandaag nog te herinneren. Althans, volgens deze stadsblog…
Blandijn, 20 maart 1969: De langste nacht
Het studentenprotest begon met de weigering van de Rector om een discussieavond over porno toe te laten. Het protest eindigde in een bezetting van “de Blandijn”.
Maart 1969: “Flikken, ge moogt ze buiten kloppen”
Vijftig jaar geleden rond deze tijd stond Gent in rep en roer als gevolg van hardnekkige studentenprotesten. De gebeurtenissen tijdens maart 1969 op een rij.
De patser in de Cadillac. Excentriek, toch haast vergeten
Oscar Glas uit de Muide kwam in de jaren 1950 terug naar Gent nadat hij in Amerika fortuin had gemaakt met het decoreren van vooroorlogse cinema’s.
Rabotwijk: de fabrieken, de arbeiders en hun dialect
De voorzitter van de ‘Gentsche Sosseteit’ schreef en schrijft diverse verhalen over de fabrieken, de arbeiders en het dialect in de Gentse wijken. Ook die van de Rabotwijk, waar hij ontsproten is.
Kaat in Wonderland, sterfotografe
Wat fotografe Kaat Pype doet, is kunst. Ze werkt voor magazines en reclamebureau’s. Ze brengt portretten van B.V.’s. We zochten haar op aan het Arbedpark.
“Meetje was conciërge in de fabrieke van de Oude Vest”
In de jaren 1950 verbleef ze elk weekend bij haar meetje die conciërge in de fabriek was. Ze vertelde de verhalen over het leven van toen.
Herinner je je de maand februari 2018 en 2017? Wij februarieden ofte gingen grasduinen op deze blog in de maanden februari van de jongste twee jaar.
Decennium-wende ’70-’80: De schandalen in Gent
Toen het satirisch weekblad De Zwijger werd uitgegeven, tijdens de vroege jaren ’80, hielden een aantal maatschappelijke thema’s – soms ronduit schandalen – Gent en Vlaanderen in de ban.
Gentenaars in het blad dat geen blad voor de mond nam
Het satirisch weekblad De Zwijger – met een eersteling in januari 1982 – had in wezen niets met Gent te maken, wat niet weg neemt dat vele Gentse kopstukken uit die tijd de revue passeerden.
Rembert De Smet. ‘Lena’ liet hem nooit meer los
Twee jaar geleden overleed Rembert De Smet. Hij was net geen 63 en een geroemd muzikant uit Gent. Na zijn succes met o.a. ‘Lena Lena’ ging hij herbronnen in het Spaans Huis aan de Hoogstraat.
Lees ook op deze blog: