VOLK – Nieuw schooljaar. Kids en mama’s weer beetje ouder


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Scholieren Don Bosco zes jaar ouder – Zussen Amerika veertig jaar ouder

VOLK – 02 september 2019 – Een nieuw schoojaar start. Ook in het secundair onderwijs. Alweer vijf jaar geleden lieten de afgestudeerde leerlingen van Don Bosco in Zwijnaarde

een zelfgemaakte video achter waarin hun portretten worden getoond bij hun intrede in de school aan 12 jaar en bij hun uittrede aan 18 jaar. In de V.S. slaagde een fotograaf er in om 40 jaar van het leven van vier zusters op foto’s vast te leggen: van tieners, naar mama’s, naar bomma’s.

Gent-Zwijnaarde: leerlingen

Don Bosco – van 12 jaar tot 18 jaar

In 8,5 minuten werden zes jaar groei vastgelegd van scholieren in het secondair onderwijs in Zwijnaarde. De video is zeer vakkundig gemaakt en toont in vloeiende lijnen hoe gezichten zich vormen doorheen de jaren dat de gasten en de meiskes in de klassen zaten. Ze zwaaiden af in juni 2014. (skip intro en kijk vanaf 2:37)


Don Boscocollege Zwijnaarde

Verenigde Staten: zusters

V.S. – van jonge twintigers tot ca. 60 jaar

Nog straffer is wat fotograaf Nicholas Nixon heeft gedaan. Hij legde in 4 minuten 40 jaar van het leven van vier Amerikaanse zusters vast. Elk jaar opnieuw – vanaf 1975 – vroeg hij hen om in ongeveer dezelfde houding te poseren. Het resultaat is verbluffend. Je ziet jonge vrouwen razendsnel evolueren tot hun rijpere variant.

New York Times

In dezelfde periode als toen in Zwijnaarde de video werd gemaakt, oktober 2014, kwam het werk van de Amerikaanse fotograaf onder de aandacht van de krant ‘The New York Times‘. Die schreef erover onder meer: “Hoe meer we de beelden bestuderen, hoe beter we zien dat het ouder worden de eigenheid van deze vrouwen niet heeft bepaald.”

V.S. 1974
V.S. 2014

Dit is wat we misschien ook zouden kunnen zien bij de leerlingen van Don Bosco. Hoewel. De groeispurt die ze tijdens die schooljaren ondergingen, bemoeilijkt dergelijke beoordeling enigszins.

Don Bosco 2008-2014

De Amerikaanse vrouwen heten: Heather, Mimi, Bebe en Laurie. Bebe, de derde  op rij in de groepsfoto, is de vrouw van de fotograaf. De foto’s die hij gedurende die vier decennia heeft genomen, werden tentoongesteld in meerdere Amerikaanse galerijen. F.D.

Fotograaf Nicholas Nixon en zijn vrouw Bebe

Lees ook op deze blog:

Yolande: “Herinneringen aan mijn lagereschooltijd” (in de Sleepstraat)

 

 

Jos Willems, pionieren met een hogeschoolopleiding (in de Sint-Pietersnieuwstraat)

 

 

Sint-Salvator school hanteert “taalbrugje” (in de Sint-Salvatorstraat)

 

 

Veertig jaar ‘De Buurt’ (in de Kartuizerlaan)

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

 

Lees ook op deze blog:

VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019