VOLK/ STRATEN – Lezers over de verdwenen ‘100.000 broeken’


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STRATEN/ VOLK  12 september 2019 – Onze facebookpost van gisteren over ‘100.000 broeken’ deed menig lezer in de pen kruipen om herinneringen op te halen over deze winkel, over haar uitbaters, over haar marchandise en over de klanten onder hun gezinsleden…

Zwijnaardsesteenweg 147 – de verdwenen: ‘100 000 broeken’

Situering

Aan de Zwijnaardsesteenweg 147 stond tot nog niet zo lang geleden een kledingwinkel met het opschrift ‘In de 100.000 Broeken‘ op het etalageraam. Die winkel is nu enkele maanden geleden afgebroken. De vrijgekomen ruimte werd ingepalmd door de showroom van de autogarage naast de deur…

Lezersreacties

De eerste eigenaar-uitbater van de winkel was een vriendelijke Jood. Zo bevestigen meerdere lezers. Eén lezer spreekt over twee broers. “Ik herinner mij nog een beeld dat die ene echt in kleermakerszit op een tafel zat te naaien in het atelier.” Hij spreekt over “wel al meer dan 30 jaar geleden”. Zeker in den beginne, waren de uitbaters niet zomaar verkopers van kleding, maar echte kleermakers…

Een lezeres weet dat de eerste eigenaar(s) daar al actief was (waren) in de jaren 1950-1960. Een andere lezer specificeert dat de eigenaar-uitbater “Gents sprak met een Duits accent”.

De winkel was alom gekend voor haar goede marchandiseEddy v. D.: “Had gekende merken in huis. Heb daar meermaals broeken gekocht met deskundig advies bovenop.” Rita W.: “Deze broeken waren van heel goede kwaliteit”.

Lezers spreken over het enorm uitgebreid aanbodEen lezeres: “Je kan je niet voorstellen hoeveel broeken er in de winkel hingen”.

Tja “100.000” zoals het opschrift op de etalage verkondigde, is niet mis… En dat al die broeken in stock in dat rijhuisje lagen, doet vragen oprijzen. Waar stockeerden ze die allemaal? De winkel mocht dan vol broeken liggen of hangen, er zullen zeker geen honderdduizend broeken in de rekken kunnen gehangen hebben. Een buurtbewoonster weet echter dat het huis – dat dus nu verdwenen is – een zeer grote achterliggende aanbouw had. Daar konden ze veel stock in kwijt.

Zwijnaardsesteenweg – Winkel ligt hier nog rechts van de garage – pic google earth
Het huisje dat bij de garage aansluit, is de winkel. Samen met het achterliggende perceel is het nu ingepalmd door de garage

De opvolger van de Joodse broers was een zekere Jacques, en die werd als even vriendelijk getypeerd door de lezers.

Vele lezers herinneren zich nog dat hun pa of zijzelf in die winkel broeken kochten… Jeanine C.: “Mijn grootvader kocht daar zijn broeken.”… “Dat was in de jaren 50/60” Eddy D.: “50 jaar geleden een vest gekocht”. Agnes C.: “Daar kocht mijn vader zijn broeken”.

Rudy V. C.: “Woonde dus ook heel dicht bij en heb heel lang de winkel gekend van toen ik klein was en daar veel broeken gekocht.” David D. P.: “Ben daar als ik klein was nog eens met mijn pa naartoe geweest voor een kostuumbroek.”

Freddy D. G. weet nog dat, als een gezinslid daar een aankoop deed, hij [ – als kind – ] van de eigenaar BEF 20 (€ 0,50) drinkgeld kreeg. Dit was een ongeziene promotiestunt: geen korting, geen klantenkaart, geen spaarzegels, maar cash voor de zoon/dochter van de klant als return!

Zwijnaardsesteenweg 147 – de verdwenen: ‘In de 100.000 broeken’ – toen aanpalend aan autogarage – pic google street view
Belendend huis, links van de verdwenen winkel – nu aanpalend aan autogarage

Germain M. heeft dit allemaal van nabij gezien, want hij heeft daar recht tegenover een restaurantje gehad van 1971 tot 1993: ‘De Septime’. Ook Eric M. heeft het reilen en zeilen van de winkel goed kunnen volgen, doordat hij in zijn tienerjaren 200m verderop woonde.

De winkel stond een hele tijd leeg. Sinds een paar jaar bestaat hij al helemaal niet meer, gezien hij opgeslorpt is door de belendende Fiat-Jeep-Alfa Romeo garage. Een lezer die in de achterliggende Vlierstraat woont, denkt dat de winkel al tien jaar leeg staat. De afbraak ervan kan echter niet eerder dan begin 2016 gebeurd zijn – misschien zelfs minstens een jaar later – aangezien persblog.be de hier getoonde foto op 29 december 2015 gepubliceerd heeft, terwijl die niet veel eerder genomen kan zijn geweest. F.D.

Lees ook op deze blog:

Wat leeft er in de facebook community’s van Gentse wijken en randgemeenten?

 

Facebookpraat over ’t Hospieske!

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019