Facebookpraat – “Gezocht: ontlener van onze olijfboom”


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Wat leeft er in de facebook community’s van Gentse wijken en randgemeenten?

VOLK/ STAD  11 oktober 2018 – Facebookpagina’s van community’s weerspiegelen het leven: een lach en een traan. Maar ook: angst en ergernis. Er wordt melding gemaakt over bv.: een achtergelaten lavabo op de stoep, dieven, inbrekers, een rattenplaag, verkeersagressie…

Er zijn ook mensen die: afgedankte sokken inzamelen ten behoeve van cultuur, die denken dolle pret te zullen gaan beleven in het kiesbureau, een skelet zoeken voor Halloween, de Sint al zien komen…

Het eiland: Muide-Meulestede 

Een oproep om afgedankte sokken te schenken om te gebruiken als rekwisieten in een tragikomedie: “Heb je sokken liggen waarvan de partner allang verdwenen is, en ze liggen daar maar ergens in een schuif te liggen, en worden nooit meer gedragen, omdat ze niet meer met 2 zijn? Sta ze af ter adoptie, ik vang ze op en geef ze een match met een nieuw leven vol cultuur, humor en liefde! (…)”

Een lezer waarschuwt: “Deze week trof ik mijn vol getankte wagen léég aan… Het klepje en de sluitdop stonden open. Leeggepompt dus. Hoed [sic] u dus voor een geduchte benzinedief!”

Achtergelaten lavabo – Muide-Meulestede

Bij een foto waarop een achtergelaten lavabo op het trottoir te zien is, plakt een lezer tekstpassage uit – een zelf verzonnen werk? – ‘Dialogen tussen onbekende Muidenaars’: “Goh Gerard, beetje meer naar links, zou ik peizen/ Marietje, hij ligt hier wreed goed/ Zeker dat hij niet wat meer naar rechts moet?/ Niet meer aankomen nu, die lavabo ligt hier goed”

Brusselsesteenweg: reeds de kabels voor de kerstversiering!

Mariakerke leeft 

Hoogst merkwaardig en bijna grappig, mocht het niet zo ernstig zijn: een zuurzoete oproep aan dieven… Van de pen van de baas van Het Lunchcafé in Evergem op zondag 7 oktober. Gepost op de facebookgroep van Mariakerke. Schrijft de man: “Gezocht ontlener van onze olijfboom

Lunchcafé Evergem – pic Handelsgids

Deze ochtend waren jullie met z’n tweetjes een half uurtje (07u28) te vroeg voor ons overheerlijk ontbijtbuffet, we verstaan dan ook jullie teleurstelling!! Maar het hele Lunchcafé team is nu wel bezorgd om jou.. we zagen dat je onze olijfboom helemaal alleen in de koffer stak terwijl je gezelschap toekeek en nu hopen wij met het hele team dat je je rug niet hebt bezeerd! Mocht je toch een letsel opgelopen hebben mag je je gerust melden. Daar we wel graag onze olijfboom terug op het terras hebben vragen we jullie vriendelijk deze uiterlijk dinsdagochtend terug te plaatsen. Anders zullen we genoodzaakt zijn met de camerabeelden naar de politie te stappen. Alvast bedankt.”

ge zijt van gentbrugge als… 

‘Hoop doet leven’, denkt een lezer ongetwijfeld bij het schrijven van zijn post, nadat hij de zwaantjes gezien heeft aan de Gentbruggebrug… “Eindelijk zijn ze werk aan het maken van het fenomeen van die “supermensen op de fiets”, die denken dat lichten enkel voor auto’s en kerstbomen zijn…”

Er zijn ook mensen die een bericht delen over een vrouw die al haar kleren uittrok in Lourdes 

Ge Zijt Van Gentbrugge ( Gent ) als …

Ook deze lezeres vindt dat ‘hoop doet leven’, toen ze op maandag 8 oktober bij een foto van de Brusselsesteenweg schreef: “Ja hoor, dit zijn al de kabels voor de Kerstversiering! Gisteren aangebracht: van de ING-bank via Garage Deleersnyder en bakkerij Mevlana, naar kapsalon Belle’R en optiek Hoet …”

Gentbrugge is een vooruitziende deelgemeente! Daar is men zelfs al op zoek naar de Sint! Al op dinsdag 9 september! De tekst van commerciële flyer op hun facebookpagina: “Hij komt! Hij komt! Ik weet dat het vroeg is,.maar er zijn al heel veel mensen op zoek naar deze man…”

De muide is de max

Iemand die de verkiezingen, en vooral het runnen van een kiesbureau, dolle pret vindt, post: “Deze voorzitter van stembureau (…) zoekt nog een secretaris uit het Gentse om mijn rechterhand te zijn op 14 oktober. Wordt dolle pret 🙌!”

Wondelgem Leeft

Een verontrustende mededeling van een lezeres: “Ik heb zonet ontdekt dat er iemand tussen mijn papier en karton, dat buiten staat voor ophaling, gesnuisterd heeft… Zijn er nog mensen dit al opgemerkt hebben ?”

Een andere lezeres waarschuwt: ” je kan met bezit van andermans gegevens makkelijk iets online bestellen, het factuuradres van het slachtoffer gebruiken. Die krijgt dan achteraf de rekening. Ze kiezen een ander adres voor de levering: een leegstaand pand of zo. Zo blijven ze anoniem bij ontvangst van de levering.”

Terug naar hoofdpagina

Drongen – de nieuwe Pontbrug – pic Het Nieuwsblad

Ge zijt van Drongen als ge…

Op vrijdag 12 oktober wordt om 16 uur de nieuwe Pontbrug, in de nabijheid van het Drongenplein, officieel ingehuldigd. De oude rammelende brug is weg. Mooi, zou je denken, maar menig Drongenaar kankert over het aanvangsuur van de speech. We besparen je de politiek-gekleurde uitspraken en de scheldtirades.

Oostakker, Lourdes – vrouw staat naakt voor grot

Ekkergem

Een lezer brengt de grappige noot: “Heeft er hier iemand een skelet – van bv.: studies geneeskunde of zo – dat ik zou mogen lenen voor Halloween? 😄

Een verbolgen lezer op 5 oktober: “Grote dank aan Arnauds Liften om deze ochtend in volle vaart de Raas van Gaverestraat in te rijden (…), geen ruimte te laten voor fietsers – van 10 en 7 dan nog. Extra dank voor de uitingen van agressie en beledigingen door de verhuizers aan het hoofd van de hen begeleidende vader. (…)” Even later maakt hij een bijsturing van zijn bericht: “Extra dank voor de uitingen van agressie en beledigingen door diegene die blijkbaar aan het verhuizen was.”

Ge zijt van Destelbergen als

Een lezeres heeft een eng schouwspel gezien: “In de Haenhoutstraat, aan het kasteel, lopen ratten op straat… bangelijk… brr…. Mensen die daar wonen, hebben die daar geen last van ?”

Een andere lezeres valt haar bij: “Ja ik kwam op ne morgen terug van mijn kleinkind naar het schooltje te doen rond 8u ’s morgens. ..zag er ene overlopen vanuit de gracht naar het kasteeltje. Amaai, brrr, een serieuze kastaar.”

Waarop nog een lezer repliceert: “Er zijn er zelfs héél handige bij. Er zat er eentje in onze GFT container. Hoe die daar in gekomen was weet ik niet, maar ze kon er niet meer uit. Dan maar de container op zijn zijde gelegd en ze in de gracht laten ontsnappen. Ik kan er niet meer op schieten, want we hebben ons jachtgeweer moeten inleveren. En voor de liefhebbers: er zitten er vééééél !!”

Er zijn mensen die posts op hun facebookgroep doen over een bekende artiest die politici uitlacht

Oostakker.be

Een beladen bericht, gedeeld van VTM Nieuws, vindt op maandag 3 september zijn weg naar de facebookgroep: Heel wat mensen die op pelgrimstocht waren, wisten niet wat ze zagen toen de vrouw haar kleren uittrok. De Franse kunstenares Deborah De Robertis heeft in Lourdes heel wat mensen gechoqueerd. De vrouw trok haar kleren uit voor de heilige grot en had enkel nog een blauwe sluier op haar hoofd. Volgens de vrouw zelf ging het om “een kunstproject”.

Ge Zijt Van Heusden (Oost-Vlaanderen) Als…

Heusden wordt geplaagd door inbraken. Hun facebookpagina staat er dan ook vol van. Veel politici mengen zich in de discussies. Die commentaren laten we achterwege. Schreef een lezer: “And the story continues. Vrijdagavond was er een inbraak in de Papenakker tussen 18u-24u. Inbrekers raakten binnen met onderstaande voorwerpen. Er was ook een inbraakpoging – wellicht dezelfde dag – in een tuinberging in de Reukenwegel.”

Ge zijt van Heusden – inbrakenplaag – “onderstaande voorwerpen”

Ge zijt van Zwijnaarde als ge …

In deze facebook community woedt een discussie over de ‘Zone 30‘ die in de gemeente wordt ingevoerd. Naast zurige reacties, ook een humoristische opmerking: “pas op als ge mee uwen velo rijdt eh dadde nie geflitst wordt”.

Nog een ergernis in Zwijnaarde: Een lezer schrijft: “Middernacht op een zondag. En De Lijn komt de tram sporen uitslijpen.” De ergernis kan niet op. Een andere lezer vult aan: “Aan de eindhalte is er zowat om de 2 weken een firma uit Tsjechië bezig”. Lees tussen de regels: ze pakken ons werk af…

Een verontrustend bericht van een lezeres: “Gisteren – zaterdag 6 oktober – heeft iemand een inbraakpoging gedaan in de (…) zogenaamde “bloemekeswijk”. Het betreft een man met blond haar, die beetje mankt of scheef loopt. Als je iets of iemand verdachts ziet verwittig de politie.”

Een andere lezeres uit haar ergernis over, wat blijkbaar paniekzaaierij blijkt te zijn. Het ging over een kwajongensstreek: “Mijn raam stond open en ik hoorde jongens giechelen, ze belden aan, maar ik deed niet open. Ze probeerden een sleutel op de voordeur uit. (…) Het is weer zo een verhaalke…! De politie heeft de sleutel nu … End of story!”

Ge zijt van Melle als ge…

Verkiezingssatire…Bij het zien van een remorque met reclameaffiches tegen zijn stoep, merkt iemand in de facebookgroep op: “Heel fijn als er al zo weinig parkeerplaatsen zijn in onze straat… vraag me af wat hier de bedoeling van is!” Maar er is meer aan de hand. Het betreft nep-propaganda. Een foto waarop drie lachende mannen staan, heeft als opschrift: “Bouwvergunningen voor alle vriendjes. Huiszoekingen voor de niet-vriendjes”.

Wat meer is… een andere lezer schrijft dat hij een postkaart in de bus kreeg met krak dezelfde foto, getekend: Wim Delvoye. F.D.

Lees ook op deze blog: Lezers over de verdwenen ‘100.000 broeken’

 

Melle – Verkiezingssatire
Melle – Verkiezingssatire, getekend: Wim Delvoye

Wat we weg lieten: verloren of gevonden katten of voorwerpen, zwerfvuil, aankondigingen voor evenementen, oude ansichten, te koop aangeboden spulletjes, oproepen of iemand een goed adres kent om dit of dat te kopen of te repareren, gestolen fietsen, algemene aanklachten, reclame voor lokale handelaars en occasionele politieke propaganda…?

Namen werden weggelaten. Hier en daar werden spellingfouten verbeterd, alsook kromme zinnen.

Opgelet! Dit overzicht pretendeert niet om volledig te zijn. Niet alle facebook community’s komen aan bod. En ook: deze bloemlezing is een momentopname van woensdag 10 oktober. 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
VOLK in 2016-2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016-2017-2018 ARTIKELOVERZICHT