Ook in 2023 verkeerde de blog in blakende gezondheid


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

persblog.be jaargang 9: stijging ruim 20%  

17.01.2024 – In 2023 sprongen we met de blog fors over de tweehonderdduizend paginaweergaven. Dit is een significante stijging t.a.v. het jaar voordien, in het bijzonder: drieëntwintig procent !

Een mooi rapport

 

Noot.

Er ontbreekt een maandhelft aan leescijfers voor de blog in 2023.
Hoe dit komt? In de tweede helft van de maand januari 2023 lieten we onze blog bij een specialist “php” voor een “groot onderhoud”.
De hoofdblog – persblog.be in een ‘WordPress format’- zoals je die hier ziet, loopt al van vroeg in 2016. Net als een auto met een aantal km op de teller, dringt een groot onderhoud zich dan op.
(Terzijde – Er is ook nog de bijblog in het “bloggerformat” – frankpersblog.blogspot.com – met welke de naam ‘persblog.be’ gestart zijn. Die startte in het voorjaar 2015 en werd afgelost door de huidige persblog.be)

Dat groot onderhoud was niet zichtbaar voor de lezer. Echter gold het onderhoud ook voor “dashboard” van Google Analytics, een app die alle nuttige cijferparameters registreert. Die registratie werd dus stilgelegd.

 

Cijfers.

Om een vergelijking mogelijk te maken met de voorgaande jaren, waar we telkens twaalf volle maanden aan leescijfers voorhanden hadden, stellen we voor dat we de ontbrekende helft in de januarimaand zouden extrapoleren t.a.v. de elfeneenhalf maanden mét cijfers. We nemen dan een gemiddelde van die elfeneenhalf maanden en tellen die voor de helft bij als de ontbrekende maandhelft.

Door deze werkwijze komen we op een totaal aantal paginaweergaven voor 2023 van 227.199.

Gezien de additionele blog in het “bloggerformat” ook nog steeds meeloopt en geconsulteerd wordt, (we gebruikten die ook als “refuge” tijdens een panne in september 2022) tellen we de lezers die zich daar aandienden in 2023 op bij het toaal van de blog in ‘WordPressformat’.

Dit zijn er 8.387 in 2023. Opgeteld met de eerder genoemde 227.199 is het totaal aantal paginaweergaven 235.586 (hoofdblog en bijblog).

Een blik op de paginaweergaven in het jaar 2023 voor de hoofblog
Een blik op de paginaweergaven van de bijblog (doorheen de jaren)

 

Stijgende trend.

Zoals we vorig jaar rond deze tijd publiceerden, telden we voor het jaar 2022 in totaal 191.214 paginaweergaven (hoofdblog en bijblog).
In 2023 was er dus een stijging van een dikke 44.000 paginaweergaven t.a.v. 2022.
In procenten is dit een stijging van 23%. Dat is veel!

De stijgende trend die zich al het jaar voordien (2022) aftekende, zet zich door (2023). En dan nog wel met rasse schreden.
In 2022 t.a.v. 2021 was er een stijging van ca. tienduizend paginaweergaven. Nu: méér dan veertigduizend.

In 2022 hadden we dus 191.214 paginaweergaven. In 2021 telden we 181.513 paginaweergaven. In 2020 waren er dit 203.036.
Sinds 2020 was de blog niet meer boven de tweehonderdduizend paginaweergaven uitgestegen. We plachten 2020 een “boerenjaar” te noemen. We wijtten de toename toen aan corona. (Mensen zouden meer tijd gehad hebben om te “surfen”. In 2021 en 2022 waren we aan het consolideren.
Drie jaar na het “boerenjaar” overstijgen we dus wél de tweehonderdduizend, en dan nog met een sprong.

 

We willen het niet alleen over cijfers hebben! We vertellen ook nog graag over enkele randaspecten.

 

Het verleden is ook het recente verleden.

Sint-Michielshelling in 1980 – pic Johan Tielemans

Wie ons beter kent, weet dat we niet alleen een blog over erfgoed of geschiedenis willen zijn. We besteden graag aandacht aan wat nog niet zo lang geleden is gebeurd. We zijn gretig als het gaat over foto’s en infomateriaal uit de jaren ’60, ’70 , 80…
Zo brengen we regelmatig mooie fotoreportages met commentaren over die periodes. Vorig jaar deden we dit ook, onder meer aan de hand van oude zwartwit foto’s die Gentenaar – verblijvend te Lyon – Johan Tielemans maakte rond de jaren 1980. Hij was toen student aan ‘Sint-Lucas’ en slenterde door de stad met zijn camera…
Dit is slechts één voorbeeld.
Een ander voorbeeld uit de tientallen… We gingen ook naar de tentoonstelling kijken over de jaren ’90 in het ‘Huis van Alijn’ en maakten daar een verslag over.
En veel meer.

BLOG – 439 likes 127 opmerkingen (op 15 januari) en dit voor slechts één van de vele facebookgroepen op welke we aktief zijn.
Dit is een deel van de “oogst” na het distribueren van de bloglink naar ons verhaal: ‘Ze hadden ‘iets’… die jaren van een (kleine) halve eeuw geleden…‘ De mooie zwartwit foto is van Johan Tielemans.

 

Rommelmarkten verbinden.

We kijken ook graag eens een keer wat er op straat gebeurd. En daar horen ook veel rommelmarkten bij. Elk zomerweekend waren er een dozijn. En wij waren daarop aanwezig!
Het fenomeen ‘rommelmarkt’ maakt niet voor niets furore in onze contreien. Toevallig is dit niet. Het houdt verband met deze tijd, dit tijdsgewricht.
Rommelmarkten zijn namelijk ‘verbindend’. Ze vormen een voorwendsel om buiten te komen, ze verlagen de drempel om met een wildvreemde een praatje te slaan.
En dat is waar we nood aan hebben in deze bevreemdende tijden, in welke wonen, verwarmen, eten onwaarschijnlijk duur is geworden. Tijden ook, in welke de journaals dagelijks verslag over oorlog uitbraken. Abnormale tijden.

Sluizekenkaai – Rommelmarkt van de Patersholfeesten (2022)

 

Nieuwsbrief ‘Gentse Gidsen’: onze ‘belleman‘.

Naar goede gewoonte mogen we ons – als blog – steeds verheugen op een stevige aanwezigheid in de nieuwsbrief van de ‘Gentse Gidsen’, dat is een beetje onze ‘belleman’. Met dank aan Mieke Thienpont.
Als voorbeeld nemen we de eindejaarseditie van hun ‘GG-Flits’. Daar staan de volgende bijdragen van persblog.be in de kijker….
Noteer dat dit enkel een voorbeeld is en dat persblog.be-bijdragen in quasi alle van hun edities, en het hele jaar door worden gepubliceerd in hun nieuwsbrief
Waar studenten het glas heffen en hieffen‘, ‘1970s-’80s. Er waren toen nog zekerheden in het leven‘, ‘De verdwenen burcht van Wondelgem‘, ‘Louis XVIII vlucht voor Napoleon… naar Gent‘, ‘Muziekkiosken in Gent, nog bestaande en verdwenen‘, ‘Waarom het Visserijkanaal naast de Nederschelde?‘, ‘Verdwenen en verminkte monumenten‘, ‘De prenten van Joseph Carmine

BLOG – GG Flits, de nieuwsbrief van de ‘Gentse Gidsen’ bevat vaak verwijzingen naar deze blog!
Eén beeld zegt meer dan duizend woorden… 😉

 

In de gazet.

Met dank aan tekenaar en illustrator Daniel Foucart – die erfgoed tekent – werden we vermeld in de krant ‘Het Laatste Nieuws‘, in de editie van regio Gent. Daniel verklaarde er inspiratie te halen uit onze blog.

BLOG – Woensdag 27 december 2023: we lezen een interview in Het Laatste Nieuws, regio Gent, in welke Daniel Foucart (eerder in onze blog) persblog.be vermeldt als inspiratiebron.

 

Anekdote Dirk Frimout.

Een leuke anekdote is ook hoe ik, de Blogman, dit jaar toevallig Dirk Frimout – in 1992 de eerste Belg in de ruimte – ontmoette op de Kouter.
Het was april en de temperatuur begon al wat aangenaam te worden. Op een van onze slentertochten doorheen de stad, ontwaarde ik zijn silhouet…
We liepen in elkaars richting. Een begroeting kon niet uitblijven.
Dit was niet de eerste keer. Ik had Dirk Frimout al eens gesproken, maar dan wel in 1987 !
Toen was Dirk kandidaat-ruimtevaarder en ik, de Blogman, was nieuwsanker op cc-televisie-uitzendingen op ‘Flanders Technology’. De taak bestond erin om
belangrijke wetenschappers, bedrijfsleiders in technologische sectoren en politici te interviewen.
We schreven hier al over in deze blog: ‘Je bent jong en je wilt wat

De Blogman en Dirk Frimout. De laatste woont al twee decennia in Gent

 

Onze foto en onze video ‘van het Jaar’!

Nietsvermoedend hadden we in het voorjaar een mooie foto genomen van stadsgids ‘Dille’, toen ze was gezeten op een bankje onder het Belfort. Ingetogen en als op een schilderijtje. De lente was terug in het land. Ze had twee rieten manden bij. Eentje op wieltjes en eentje om te dragen onder je arm. Grabbelend in die laatste leek het wel of ze picnic-gerief opdiepte.

VOLK – Het grootste – echter triestige nieuws in de stad in 2023 was het overlijden van een Gents icoon, René de Schepper, alias ‘Dille’. Iedereen zal haar wel eens in de stad gezien hebben, al of niet met een groep om te gidsen. Ze ging al jaren door het leven als travestiet.
Wij fotografeerden haar nog in april.

Dan was er nog 2018. Tijdens de feesten aan de Sint-Jacobsnieuwstraat, Oude Beestenmarkt en Vlasmarkt kwamen we haar toevallig tegen in gezelschap van een gegidste groep, terwijl we de rommelmarkt stonden te filmen.
‘Dille’ reageerde uitbundig en humoristisch op het gekef van onze chihuahua terwijl onze camera nog liep! Zo komt het dat we een uniek filmfragment over haar bezitten.
Toen ze helaas overleed, brachten we dat fragment rechtstreeks op facebook. Het werd ettelijke keren bekeken en gedeeld.
Op Youtube staat – samen met het fragment – ook nog een (deel van het) beeldverslag van de ‘Bal 1900’ uit 2018 waarop ‘Dille’ zichzelf presenteert als deelnemer aan het dansfestival. Lees op de blog: RIP ‘Dille’

 

 

persblog.be, wa’s da?

We zijn een blog over erfgoed, geschiedenis, nostalgie, volk, event… Over Gent natuurlijk. En dit sinds 2015.
Je mag ‘persblog’ dan een vreemde naam vinden, hij is een “erfenis” van een eerder professioneel leven.
Anderzijds, hoe we tot het ‘format‘ kwamen, beschreven we al eerder op de blog ‘Het Gentse “weekblad” dat decennia op zich liet wachten. Je moet het vast eens lezen.

Laten we er nog aan toevoegen dat we doorheen de jaren een eigen fototheek hebben opgebouwd, met onder meer 22.000 zelfgemaakte foto’s over Gent. Daar mag je nog een heel pak foto’s van bevriende fotografen aan toevoegen.
Voorts hebben we een videotheek over Gent opgebouwd. Die staat publiekelijk op Youtube. De videotheek bevat een aantal honderden filmkes.

Kijk op onze videotheek op Youtube

Ik – de Blogman – dank u om persblog.be te blijven lezen, terwijl we dit jaar samen de tiende jaargang ingaan! Hierbij ook nog speciale dank aan Tania De Mulder en Francine Vernack voor hun talrijke fotobijdragen in deze blog.

Frank Depreitere alias De Blogman

De Blogman

Lees oudere jaarverslagen op deze blog:

2022

BLOG – Ook in 2022 ging het goed met de blog, dank u.

2021

BLOG – Cijfers, lezers en letters: we zijn aan consolidatie toe

2020

persblog.be cijfers. Opnieuw forse groei in 2020

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
CURSIEF – ARTIKELOVERZICHT 2016-2017-2018-2019-2020-2021-2022
OUDE GENTSE ENTREPRENEURS – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024

 

 

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook