persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
Wat had Napoleon met Gent te maken?
STAD – 06 mei 2021 – Toen Napoleon Bonaparte terugkeerde naar Frankrijk na zijn eerste verbanning, vluchtte de Franse koning Louis XVIII naar Gent. In de Veldstraat vond hij een toevluchtsoord in stadspaleis d’Hane Steenhuyse.
In 1812 had Napoleon op Rusland en het opstandige Spanje na heel Europa stevig in handen. De tocht naar Moskou liep echter uit op een enorme ramp en in 1813 verloor Napoleon de volkerenslag bij Leipzig, wat het einde van het Franse Keizerrijk inluidde.
In 1814 werd Napoleon verbannen naar het Italiaanse eiland Elba in de Middellandse zee.
Hij kon daar echter snel ontsnappen en begon zijn regeerperiode van 100 dagen.
De Franse koning gaf het bevel om de ontsnapte keizer te arresteren, maar de Franse troepen liepen massaal naar hem over. Bron
Inderdaad, na de (eerste val) van Napoleon werd de oude Bourbon-dynastie weer in ere hersteld, in de persoon van koning Louis XVIII. Maar die was niet populair en stond haaks op de verworvenheden van ‘vrijheid’ en ‘gelijkheid’ die de Franse Revolutie had moeten meebrengen.
De koning vluchtte naar Gent en verbleef in Hotel d’Hane Steenhuyse in de Veldstraat. Graaf Jean Baptiste d’Hane de Steenhuyse had hem uitgenodigd. Vreemd, want de graaf was intendant van het Scheldedepartment geweest onder het bewind van Napoleon.
De graaf kreeg naar het schijnt al snel spijt van zijn gastvrijheid. Niet alleen werd hij verbannen naar de bovenverdieping van zijn eigen stadspaleis, de Fransen gedroegen zich ook geweldig arrogant en de rekening liep snel op, zonder dat iemand ze betaalde.
Louis verbleef op de benedenverdieping van het hotel d’Hane-Steenhuyse, omdat hij simpelweg de trappen niet op raakte. De zestigjarige koning was grotesk dik en leed aan hevige jichtaanvallen.
Door de open ramen van het paleis kon de Gentse bevolking toekijken hoe de koning at… Louis maakte met name indruk door in één zitting honderd oesters binnen te spelen. Louis’ corpulentie, gecombineerd met zijn fysieke ongemakken en zijn vreetaanvallen leverde hem in ieder geval een Gents koosnaampje op: Louis-dix-huit werd Louis-die-zweet. Spreek uit op zijn Gents: “Lowie die zwiet”. Bron
Intussen had Napoleon een nieuw leger gevormd dat optrok naar de Nederlanden. Napoleon wou Brussel veroveren en daar de geallieerde legers aanvallen. Dat waren voornamelijk Britten, Oostenrijkers, Pruisen en Russen.
Dat is hem fataal geworden. De zgn. ‘Slag bij Waterloo’, waar de hertog van Wellington de leiding had, betekende het einde van zijn regnum.
Petite histore – Even tevoren had de hertog ook in Gent gelogeerd, en dan nog wel tegenover het stadspaleis van d’Hane waar Louis XVIII verbleef: in Huis Clemmen ofte Vander Haeghen.
Napoleon werd verbannen naar het eiland Sint-Helena in de Atlantische Oceaan – 2.000 km buiten de kust van Afrika – en overleed er op 5 mei 1821.
De uitgelichte prent bovenaan deze pagina is een lithografie van graveur Philibert-Louis Debucourt, en toont Louis VXIII in Lille (Rijsel), vlak voor zijn vlucht naar Gent, terwijl hij afscheid neemt van enkele van zijn trawanten
Bron: wikimedia.org
Lees ook op deze blog:
Ons verhaal over Napoleon (bij uitbreiding de Franse Tijd) en Gent bestaat uit:
1 Tijdelijke en permanente praalmonumenten
2 Lieven Bauwens, compaan van Napoleon
3 Inbeslagname goederen van geestelijken en begijnen
4 Napoleon en de gedeeltelijke afbraak van de Sint-Pietersabdij
5 Spookhuis naast ‘Hôtel de la Préfecture’ aan de Nederschelde
6 Louis XVIII vlucht voor Napoleon – naar Gent
7 Napoleon en de Kozakken in Gentbrugge
8 Napoleonistenloge en ‘Salon Napoleon’ aan de Coupure
9 Varia
Lees ook op deze blog: