VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024 

.

Orgelpunt – Jenny Van Rysselberghe

Jenny ontpopt zich als een virtuose in muziek, en in het bijzonder in orgel. Ze speelt concerten in het Kursaal van Oostende, maar ook in Ninove en in Gent.

 

Meer boeiende familieleden Van Rysselberghe: Sylvie en Max

Sylvie huwde een Chileen en verhuisde naar dat land, maar komt tweemaal terug naar België. Max vertrok eerst op Zuidpoolexpiditie en huwde vervolgens zijn Chileense nicht.

 

Theo Van Rysselberghe, de onverdroten schilder

Theo Van Rysselberghe legde zich toe op het schilderen. Hij deed dit onverdroten en met passie. Hij behoorde tot een jonge, voortuitstrevende kunststroming.

 

Spontane begroetingen op het Sint-Baafsplein

Op een winterse januaridag op het Sint-Baafsplein, tien jaar geleden, raakte Gertjie Henderick spontaan aan de praat, aan de bubbels en aan de hapjes. Eerst met kennissen, daarna met jan en alleman… tuupe tegoare.

 

Van de kappersstoel naar de tekenplank

Marcel, de coiffeur die kunstenaar werd.
Marcel Demuyter is een kunstig tekenaar. Hij tekent al zijn hele leven als hobby, maar bereikt een professioneel niveau. Het liefste tekent hij taferelen in het 19de eeuwse Patershol.

 

Het Warenhuis Dutry-Colson, het Huis Otlet en het Grand Hôtel Bellevue

zijn alle realisaties van architect Octave Van Rysselberghe. Hij hanteerde hierbij drie verschillende stijlen: neoclassicisme, art nouveau, premodernisme.

 

Octave Van Rysselberghe, de veelzijdige architect

De realisatie van de Koninklijke Sterrenwacht in Ukkel is de eerste grote opdracht voor deze architect. Later bouwde hij het Gentse warenhuis Dutry-Colson. Vanaf het einde van de 19de eeuw gaat hij hotels bouwen, zowel in België als daarbuiten.

 

De toegewijde pedagoog Julien Van Rysselberghe

Zijn hele loopbaan werd gedomineerd door de Faculteit Wetenschappen van de Gentse universiteit. Hij was vooral met beschrijvende meetkunde bezig. Men neemt aan dat hij de ‘Laiterie de Gand’ ontwierp.

 

De efficiënte architect Charles Van Rysselberghe

Als student behaalde hij de eerste prijs in een architectuurwedstrijd. Dit is de start van een schitterende carrière. Tot zijn talrijke meesterwerken behoren het Museum voor Schone Kunsten in het Citadelpark en De Cirk, een complex van sociale woningen in de Zebrastraat.

 

François Van Rysselberghe: de gedreven uitvinder

François, de oudste van het gezin Van Rysselberhe, ontpopt zich tot een uitvinder. Op zijn palmares: de meterograaf, de mareograaf en een efficiënter systeem voor telefonie en telegrafie… en meer.

 

De geniale telgen uit het gezin Van Rysselberghe

In meerdere episodes (die nog volgen) stelt Beatrijs De Vos de leden van deze geniale Gentse familie voor. Ze leefden in de tweede helft van de 19de en de eerste decennia van de 20ste eeuw. Hierna: een algemene voorstelling van het gezin.

 

Hoe het jaareinde tegelijk hartverwarmend en troublerend werd

Camaraderie in de camion en wreed accident.

 

 

 

 

Lees ook op deze blog:

 

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
OUDE GENTSE ENTREPRENEURS – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021-2022

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook