persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
.
Herman Chaves Daguilar alias “Catweazle”
Hij was een zonderlinge figuur die door zijn rosse verwilderde haar en ringbaard opviel in de Gentse straten en algauw de bijnaam “Catweazle” meekreeg, naar de mensenschuwe televisietovenaar.
Wie was hij?
Het Liberaal Archief houdt een tentoonstelling over ‘FTI’. De Blogman heeft daar een rol in.
De “champetter” was volks en niet altijd erg koosjer
In Ledeberg hebben ze er rond 1800 twee moeten ontslaan. Eén had de belastingen die hij naar Gent moest brengen opgedaan in een ‘cabaret’. De ander bezat zelf een drankgelegenbeid van twijfelachtig allooi.
Toen “den Afrikaander” Gent ontdekte
Wie herinnert zich 1983 niet … toen als een lopend vuurtje rondging dat er een golf “Afrikaanders” in Gent was aangeland…
Hilda De Meyer kijkt achterom naar haar ‘Schoon Gent’
We hadden het hier al eerder over het Gent van een halve eeuw geleden. Voor Hilda begon het al vroeger: in de jaren ’50, haar kindertijd. Een tiener was ze in de jaren 1960…en in 1968 is ze getrouwd… Ze beschrijft hoe het er vroeger in Gent aan toe ging, in het volkse leven.
Patricia en de buurtwinkels van haar ouders
Patricia ontsproot aan het hardwerkende koppel Georges en Monique, die van “den buiten” kwamen, en die vanaf 1963 aan het ondernemen sloegen in de Sint-Bernadettewijk. In 1971 wordt ze geboren.
Een Gents icoon, René de Schepper, alias ‘Dille’ is overleden. Iedereen zal haar wel eens in de stad gezien hebben, al of niet met een groep om te gidsen. Ze ging al jaren door het leven als travestiet. We brachten enkele beelden van haar samen.
Grote vriendschap tussen jongen en hond
Gents boekenauteur Katrien Van Hecke schreef weer eens een roman die zich afspeelt in een correct weergegeven historisch kader. Het werd voorts een schitterend en meeslepend verhaal: ‘Markies’.
Op 27 jaar vergiftigd (?) en begraven in de Sint-Baafsabdij…
Zij werd in 1409 de eerste echtgenote van Filips de Goede. Ze was geliefd in Gent, waar ze verbleef in het Posteernehof. Daar stierf Michelle de France. Ze werd begraven in de Sint-Baafsabdij.
Vroeg op de barricades voor vrouwen
De Gentse textielarbeidster Emilie Claeys engageerde zich voor de emancipatie van arbeiders én vrouwen. Ze richtte aan het eind van de 19de eeuw de ‘Socialistische Propagandaclub voor Vrouwen’ op. Ze bleek te vroeg de barricaden opgegaan…
“Pedro de Gante” en de ‘Canon’
Als “Pedro de Gante” ofte “Piet van Gent” is hij heel matig gekend in Gent, laat staan in Vlaanderen… Als ‘Pieter van der Moere’ al helemaal niet.
Kennismaking met een brilliant Gents schrijver
Raymond De Kremer alias Jean Ray alias John Flanders. Zijn straat, de Ham, zijn professioneel en privéleven en zijn boek ‘Malpertuis’ waar hij de draak stak met zijn familie aan moederskant: de Anseele’s.
Maeterlinck in zijn jeugdige Gentse jaren
Gestorven in 1949, was hij een Franstalige Gentenaar die het grootste deel van zijn leven in Frankrijk woonde. Op zijn oude dag schreef hij een roman over zijn jeugd in Gent. Méér over zijn leven.
Lag Judith eeuwenlang onder de kasseien?
Nieuw UGent-onderzoek op skelet dat mogelijk van Judith van Vlaanderen is.
“Freelance illustrator te huur” is wat je na het aanklikken van zijn website in het oog springt. Tekenaar Daniel Foucart “tekent op bestelling realistische onderwerpen met potlood en papier…
Julien Vande Veegaete en zijn dochter Marie-José
zijn vergeten Gentse kunstschilders. Enerzijds succesvol, anderzijds miskend. Marie-José passeerde het grootste deel van haar leven in ‘PC Caritas’, alwaar ze een heel kunstpatrimonium bij elkaar tekende en schilderde. Ze stierf in 2005 en quasi tien jaar later werd haar werk naar buiten gebracht.
Koedienst, paardenkweek, spionnencafé, zeppelin…
Misschien wel het minst bekend over WO I in Gent, is de oprichting van de ‘Stedelijke Koedienst’ op de huidige Blaarmeersen. En wist je dat er Duitse legerpaarden werden gekweekt op het “eiland Zwijnaarde”? En véél meer weetjes.
De jaren 1800: stéénrijk of straatarm
De jaren 1800 passeerden de revue in de tv-serie ‘Het verhaal van Vlaanderen’. Stoommachines zorgden voor grote technische vooruitgang, want fabrieken konden hiermee hun produktie automatiseren. Rijken waren stéénrijk en armen waren straatarm. Er kwam verzet.
Toen Gent nog een variététempel had
‘Variététheater’ is de vlag die de lading van de programma’s aldaar dekte. Er werd gezongen, gedanst en sketches geacteerd… Place to be: Veldstraat, zaal ‘Ancienne Belgique’.
De eigenzinnige kijk van ‘Pierken de Spiegelleire’
In de jaren 1930 werkten Frits Van den Berghe en Richard Minne bij dagblad ‘Vooruit’. Ze kregen er de kans om mee te werken aan het satirische weekblad ‘Koekoek’ met daarin een pagina over de avonturen van ‘Pierken de Spiegelleire’.
Broers, aanstichters van de Gentse ‘Beeldenstorm’
Lieven en Jan Onghena leidden het volk bij de vernielingen. Lieven had de hoofdvogel afgeschoten door een actie, waarbij hij een kerkbaljuw had misleid met een valse brief van hertog van Egmont.
Het bioscoopjournaal avant-la-lettre
1936 in Gent: markt, kerkelijke processie en militair défilé. In een 9 minuten durende film, die in bewaring ligt in het ‘Huis van Alijn’, is heel wat folklore te zien.
Hoe Gent bleef leven in het hoofd van een emigrante
Ze was geëmigreerd naar Amerika. Op haar oude dag bracht ze via facebookposts het oude Gent weer tot leven, w.o. haar tantes aan de Coupure, haar jeugd in Langerbrugge, diverse plekken in de stad…
Wie meer weet over ’t Regnessestraatje
We raadpleegden auteurs en bollebozen om het mysterie rond het verdwenen ‘Regnessestraatje’ te onthullen. Hielpen daarbij o.m. met hun geschriften: Victor Fris, Maurits Gysseling, Arthur De Decker, Frans De Potter, e.a.
“Ik tekende al strips op mijn dertiende”
Zijn auteursnaam luidt ‘Yan Gevuld’. Zijn tekenpen is verguld. Hij maakt stripalbums in eigen beheer. Gent is een inspiratiebron en een decor.
Het prinsesje in haar Gents kasteel
De meest Gentse aller prinsessen, Maria van Bourgondië, bracht haar jeugd door in het Hof ten Walle (‘Prinsenhof’). Onderzoekers kwamen te weten wat ze te eten kreeg, hoe haar kamer werd ingericht en hoe de prinsesjestuin er uitzag. Ook dat ze dagelijks ging dansen in de wijnkelder.
Smoelen van begin de jaren ’80
Johan Tielemans, de (toen beginnende) de stadsfotograaf stelde zich afstandelijk op wat betreft het in beeld brengen van mensen in de straat. Dit is minder het geval als het om BV’s gaat – of daaromtrent.
In zwart-wit wordt het alledaagse bijzonder
Als student ‘fotografie’ aan Sint-Lucas, ontpopte Johan Tielemans zich aan het eind van de jaren zeventig tot een echte straatfotograaf in Gent. Eenmaal het alledaagse op een zwart-wit foto prijkt, wordt het bijzonder.
Anja, de laatste dans, die moet je mij nog schenken
Hoe ga je op de dansvloer om met de andere sekse? Het lijkt een banale vraag, maar dat was het helemaal niet voor den oorlog. Als man moest je beleefd gaan “vissen”. Als vrouw kon je niet zomaar weigeren. Of toch? En hoe geraakte je van je (mannelijke) danspartner weer af?
Wanneer de studenten het glas heffen
Het studentikoze uitgangsleven speelde zich af in verscheidene Gentse buurten. Deze verschilden naar gelang de tijdsperiode. Ze verschoven zuidwaarts: van buurt Volderstraat, over de Kuiperskaai, naar Overpoort.
Vervlogen tijden – Den uitgang in de 80s
In “den uitgang” wordt gepraat, gedronken en gedanst. Dit was niet anders in de jaren ’80 in Gent. Wij laten de mensen hierna “klappe” en kijken hoe ze “lampette“.
In een aantal afleveringen tonen we foto’s uit vervlogen tijden.
‘Moederke van de Muide’ hielp alleman
Ze had een ‘Hulphuizeke’ en ze heette Gilberte Beyaert. Ze woonde op de Muide en stelde daar vanaf december 1985 haar woninkske open voor iedereen in nood. Ze stierf in 2010.
De stadskrant die even furore maakte
Eric Goeman maakte naam in Gent, omwille van vele zaken. Eén ervan is als moderator tijdens de Gentse Feestendebatten. Een andere is omwille van zijn vuur voor zijn stadskrant. Het begon in 1982.
Een boek, een VTM-reeks en een podcast, aangevuld met een unieke getuigenis die illustreert dat daders ook hun geliefden tot slachtoffer maken.
De eerste ‘gewoon hoogleraar’ aan UGent, Marthe Versichelen-Terryn, was niet zomaar een dame. Ze werd ‘De Zwarte Weduwe’ genoemd. Ze was omstreden.
Studentenprotest ‘Tegen de 10.000’
Eind ‘70 vochten studenten tegen het BEF 10.000 (€250) inschrijvingsgeld aan UGent. Lees het verhaal op “cursieve” wijze…
Zeven bizarre maar waargebeurde verhalen uit Gent
… met als ingrediënten: een spookhuis, een bewoond kerkhof, een opgegeten olifant, vreemde grafkruisen, een bizar grafmonument, een failliete cafébaas & de Paus, en tenslotte de moord op Alijn.
Georges Martens-Sotteau had een panische angst om schijndood begraven te worden. Daarom liet hij o.a. galmgaten inbrengen in zijn graftoren op Campo Santo. Een krantenbezorger zou dagelijks aan zijn graf staan…
De halve buurt van ‘Moscou’ ging werken bij ‘De Porre’
Al op jonge leeftijd trokken veel bewoners van de wijk ‘Moscou’ in Gentbrugge dagelijks naar textielfabriek ‘De Porre’. Hoe het was om daar te werken, lees je op de panelen die op het terrein tegen muurresten werden opgehangen.
Dé Vooruit, wat is dat nu feitelijk?
Het begon met een coöperatief bakkerijtje in een zijstraat van de Sleepstraat.
Het vervolgde met ‘Ons Huis’ aan de Vrijdagmarkt, en verder met het Feestlokaal Vooruit in de Sint-Pietersnieuwstraat.
Gentenaar Pierre De Geyter kleurt je dag (rood)
Tijdens de traditionele 1 mei-optocht doorheen de stad hoor je al eens het socialistisch strijdlied ‘De Internationale‘ klinken. Dit lied is wereldwijd bekend. Het ontsproot aan het brein van een Gentenaar.
Mario: de dag dat de zanger van ‘De Werkmens’ binnenkwam…
Gedurende de jaren ’70 werkte Mario van de Vorst als jongeling o.a. op de Korenmarkt. Er was daar een zekere routine. Zoals de fake Franstalige madamkes. Op een dag gebeurde er echter iets bijzonder.
Tijdens de jaren ’80-’90 was zij een veelgeziene bezoekster van o.a. café Damberd op de Korenmarkt: “Zorzetse” ofte “Tsjoeleboele”… Ze was steeds op zoek naar gratis drank.
We hebben ze eens opgelijst en becommentarieerd: de belangrijkste artikels die je op deze blog kunt vinden onder de noemer ‘Nostalgie 1970-80’. We haalden er ook twee belangrijke kanttekeningen bij.
De universiteit en de wet maakten het de meisjes moeilijk
Meisjes aan de universiteit? Tot “relatief recent” zat de tijdsgeest in elk geval tégen. Toen Sidonie Verhelst als eerste meisje de universiteit in Gent betrad, onstond zelfs tumult als ze in de aula verscheen! Maar niet enkel haar medestudenten waren vrouwonvriendelijk.
Pioniersvrouwen aan de universiteit
Anne De Paepe was de eerste vrouw die het tot rector schopte aan UGent. In het rijtje van “eerste vrouwen” aan de universiteit vinden we verder Irène Van der Bracht, Bertha De Vriese en Sidonie Verhelst.
Vier sterke volksvrouwen uit Gent
Ze overleden respectievelijk in 2014 (Elga), 1985 (Elsa), 1977 (Honorine) en 1970 (Lène)… Ze waren stuk voor stuk sterk van karakter en ook nog sterk in wat ze deden. Elga was sterk in frieten, Elsa in spekken, Honorine in mode en Lène in cabaret…
Zelfs Marc Sleen had schrik voor Madam Pheip
In ‘Nero en Marc Sleen: twee handen op één buik’ namen we je een eerste keer mee in ons Nero-verhaal. Nu presenteren wij het tweede deel, met focus op Madam Pheip, het manwijf, maar toch ook méér dan dat. Haar personage wordt ontleed en zelfs ontkleed.
Nero en Marc Sleen: twee handen op één buik
Wij nemen je graag mee in ons Nero-verhaal met belangrijke focussen. Focus op Gent: de relatie van Marc Sleen met Gent. Focus op Nero: de antiheld, met vele gaven en gebreken in zijn karakter.
Het groot komiek spektakel aan de Kortrijksepoort
Aan het eind van de 19de eeuw werd ‘Don Julio Sysso’ door het volk verkozen tot burgemeester van ’t Zieklien, als gevolg van een ludieke actie.
Sylvia Van Peteghem, ‘Post scriptum’
Diverse kunstenaars deden een bijdrage aan de tentoonstelling, bedoeld als eerbetoon aan de voormalige hoofdbibliothecaresse van de Boekentoren – van welke zij ook de bezieler van de renovatie was.
Acht volksfiguren die tot de verbeelding spreken
In het Gent van weleer liepen er excentrieke, karakteristieke en karaktervolle mensen in de stad. Of ze “zot” waren, hangt af van de visie die je als burger hebt op de maatschappij. Ontdek de portretten!
De kleurrijke ‘Don Camillo van Gent’
Geboren in Gent, verbleef hij een groot deel van zijn leven in Frankrijk. Hij heette officieel Camille, maar dat werd uiteindelijk ‘Don Camillo’. Op leeftijd ontpopte hij zich tijdens de Gentse Feesten van de jaren 1970 als een grote entertainer en muzikant.
Volksfiguur ‘Guust de Wortelschreper’
Gust Buysse kreeg de bijnaam ‘Guust de Wortelschreper’ na zijn stunt tijdens de Gentse Feesten in 1978. Begin de jaren 1980 zorgde hij telkens weer voor één of ander gek record tijdens de feesten.
Meer anekdotes over mijn schooltijd aan de Offerlaan
Vele van de leraars aan de School van Carels aan de Offerlaan hadden een bijnaam toen Etiënne Van Eeghem er van 1959 tot 1964 school liep. Etiënne vertelt over zijn schooltijd, ook over de lessen zelf, én over sommige spannende middagpauzes…
1959: “Ik was veertien, van den buiten, en liep school in Gent”
Aalteraar Etiënne Van Eeghem ging in 1959 – op zijn 14de – naar de school van Carels aan de Offerlaan. Hij herinnert zich nog de omgeving, de gebouwen, de leraars en de vakken, alsof het gisteren was. Hij heeft heel wat anekdotes te vertellen.
Kroostrijk gezin maakt brouwerij groot
De brouwerij was oorspronkelijk gestart aan de Steendam, maar breidde uit tot aan Nieuwpoort. Het werd het succes van een hardwerkend kroostrijk gezin.
Jo Veldeman’s 200 reisschetsboeken
Jo Veldeman is tekenaar en schilder. Zijn huidige thuisbasis: het Groot Begijnhof in Sint-Amandsberg. Zijn horizon reikt echter tot diep in Afrika. We klopten bij hem aan voor zijn… schetsboeken, bij voorkeur die over Gent.
De ‘mysteries’ rond Jacob van Artevelde blijken een scheet in een fles
Door een simpele opmerking in Wikipedia kreeg De Blogman de indruk dat Jacob van Artevelde toch maar een commerçantje was die wat lakens verhandelde. Hoe zou zo’n wannabe heertje in contact kunnen komen met de Engelse koning?
Anonieme poorten verbergen wereldvermaarde klankstudio
Tussen twee anonieme poorten in Sint-Amandsberg ligt – buiten het zicht van de argeloze voorbijganger – een klankstudio die tot in Amerika bekend is!
Het was wijlen Gilbert Steurbaut die een voormalig confectieatelier omtoverde tot een wereldvermaarde studio.
Een fantastische eerste werkervaring op de Graslei
Iedereen zal ergens een plek hebben in zijn/haar stad waar bijzondere herinneringen aan vasthangen. Zo ook Mario van de Vorst. En dit is: zijn eerste échte werkplek in de jaren 1970: brasserie/ tea room ‘Robinson’.
Geschiedenis van de Grand Bazar aan de Veldstraat
Eind vorig jaar kwam ze in onze “brievenbus” gevallen: het messengerbericht van Caroline Kesteloot waarin we een exemplaar van De Streekkrant van 30 augustus 1982 mochten ontvangen. Waarom 1982? Waskebeurd?
“De breudses liggen veur ’t veinster”
Als een rasechte Gentenaar zegt dat “de breudses veur ’t veinster liggen”, moet je niet meteen denken aan de warme bakker. Hij bedoelt helemaal wat anders. Soms zijn de Gentse volksgezegden grappig, soms grof. Heel vaak maken ze ook gewag van mannelijke edele delen…
Orgelpunt – Jenny Van Rysselberghe
Jenny ontpopt zich als een virtuose in muziek, en in het bijzonder in orgel. Ze speelt concerten in het Kursaal van Oostende, maar ook in Ninove en in Gent.
Meer boeiende familieleden Van Rysselberghe: Sylvie en Max
Sylvie huwde een Chileen en verhuisde naar dat land, maar komt tweemaal terug naar België. Max vertrok eerst op Zuidpoolexpiditie en huwde vervolgens zijn Chileense nicht.
Theo Van Rysselberghe, de onverdroten schilder
Theo Van Rysselberghe legde zich toe op het schilderen. Hij deed dit onverdroten en met passie. Hij behoorde tot een jonge, voortuitstrevende kunststroming.
Spontane begroetingen op het Sint-Baafsplein
Op een winterse januaridag op het Sint-Baafsplein, tien jaar geleden, raakte Gertjie Henderick spontaan aan de praat, aan de bubbels en aan de hapjes. Eerst met kennissen, daarna met jan en alleman… tuupe tegoare.
Van de kappersstoel naar de tekenplank
Marcel, de coiffeur die kunstenaar werd.
Marcel Demuyter is een kunstig tekenaar. Hij tekent al zijn hele leven als hobby, maar bereikt een professioneel niveau. Het liefste tekent hij taferelen in het 19de eeuwse Patershol.
Het Warenhuis Dutry-Colson, het Huis Otlet en het Grand Hôtel Bellevue
zijn alle realisaties van architect Octave Van Rysselberghe. Hij hanteerde hierbij drie verschillende stijlen: neoclassicisme, art nouveau, premodernisme.
Octave Van Rysselberghe, de veelzijdige architect
De realisatie van de Koninklijke Sterrenwacht in Ukkel is de eerste grote opdracht voor deze architect. Later bouwde hij het Gentse warenhuis Dutry-Colson. Vanaf het einde van de 19de eeuw gaat hij hotels bouwen, zowel in België als daarbuiten.
De toegewijde pedagoog Julien Van Rysselberghe
Zijn hele loopbaan werd gedomineerd door de Faculteit Wetenschappen van de Gentse universiteit. Hij was vooral met beschrijvende meetkunde bezig. Men neemt aan dat hij de ‘Laiterie de Gand’ ontwierp.
De efficiënte architect Charles Van Rysselberghe
Als student behaalde hij de eerste prijs in een architectuurwedstrijd. Dit is de start van een schitterende carrière. Tot zijn talrijke meesterwerken behoren het Museum voor Schone Kunsten in het Citadelpark en De Cirk, een complex van sociale woningen in de Zebrastraat.
François Van Rysselberghe: de gedreven uitvinder
François, de oudste van het gezin Van Rysselberhe, ontpopt zich tot een uitvinder. Op zijn palmares: de meterograaf, de mareograaf en een efficiënter systeem voor telefonie en telegrafie… en meer.
De geniale telgen uit het gezin Van Rysselberghe
In meerdere episodes (die nog volgen) stelt Beatrijs De Vos de leden van deze geniale Gentse familie voor. Ze leefden in de tweede helft van de 19de en de eerste decennia van de 20ste eeuw. Hierna: een algemene voorstelling van het gezin.
Hoe het jaareinde tegelijk hartverwarmend en troublerend werd
Camaraderie in de camion en wreed accident.
Lees ook op deze blog: