VOLK – Lag Judith eeuwenlang onder de kasseien?


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Nieuw onderzoek skelet dat mogelijk van Judith van Vlaanderen is

VOLK – 15 maart 2023Sint-Pietersplein. Je herinnert je het vast nog. In de tv-serie ‘Het verhaal van Vlaanderen’ deed Tom Waes erg enthousiast over grafplekken onder het Sint-Pietersplein die er decennia eerder waren ontdekt. Dit was in de aflevering over de middeleeuwen. Naar één van de skeletten wordt nu verder onderzoek gevoerd.

De begraafplaatsen waren te situeren op het Sint-Pietersplein vlak voor de abdijkerk. Ze werden bloot gelegd naar aanleiding van de aanleg van de ondergrondse parking in de periode 2003-2006.

Sint-Pietersplein – resten van funderingen van oude gebouwen behorende tot de abdij – pic UGent

De begraafplaatsen moeten binnen het domein van het (door Napoleon deels afgebroken) Sint-Pietersabdij gelegen hebben. Meer bepaald in een gebouw met torens bij een atrium.

Een skelet in één van de graven zou mogelijks toegewezen kunnen worden aan Judith van Vlaanderen. Dit is niet zeker. Daar wordt nu verder onderzoek naar gevoerd.

Thans publiceerde ‘UGent‘ twee video’s (zie onder) over het heropgestarte onderzoek.

Judith van Vlaanderen – eerder: Judith van West-Francië – was de dochter van de koning van West-Francië Karel de Kale, een kleinzoon van Karel de Grote.
We spreken over de tweede helft van de 9de eeuw. Judith was door haar vader al twee keer uitgehuwelijkt in Engeland, en al twee keer weduwe geworden.

Door haar huwelijk met ‘Boudewijn I met de Ijzeren arm‘ werd ze de eerste gravin van Vlaanderen. Dit was in het jaar 862. De relatie met Boudewijn ontsproot buiten de wil van haar vader. Ze liet zich schaken. Nadien draaide haar vader bij, al was daar een tussenkomst van de paus voor nodig.
Door die relatie kreeg Boudewijn van zijn schoonvader een gebied aan de Vlaamse kust, waar het graafschap Vlaanderen alzo het licht zag.

Boudewijn en Judith – pic UGent

Over het leven van Judith zijn er geen bronnen bekend.

Het was de komst van de cameraploeg van de bovengenoemde tv-makers dat UGent het onderzoek naar het skelet dat aan Judith zou kunnen toegewezen worden, heropende. De stoffelijke resten die werden aangetroffen in het graf werden geanalyseerd. Het onderzoek was al een kleine 20 jaar geklasseerd.
Het gaat nu verder dankzij het ‘Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies (UGent)’. De grote meerwaarde van dit project ligt in de multi-disciplinaire aanpak.

Op 23 april 2023 wordt in het kader van ‘Monumentenzorg’ een lezing hierover gehouden in de Sint-Pietersabdij, waarbij de resultaten van het nieuwe onderzoek worden bekend gemaakt. Inschrijven kan hier.

Lezing in de Sint-Pietersabdij

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024