VOLK – Sylvia Van Peteghem, ‘Post scriptum’


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

VOLK/ EVENT – 02 april 2022Sylvia Van Peteghem was hoofdbibliothecaris van de Universiteit Gent van 2000 tot 2020, en de bezieler van de restauratie van de Boekentoren. Bij haar afscheid organiseert het ‘Vandenhove, centrum voor Architectuur en Kunst‘ van UGent een tentoonstelling als eerbetoon aan haar adres.

Die tentoonstelling startte gisteren voor het groot publiek, maar eigenlijk ging Sylvia al twee jaar geleden met pensioen… Dat haar tentoonstelling er nu pas is, zal wel iets met COVID-19 te maken hebben.

Post scriptum‘ is de naam van de tentoonstelling. Niet ‘post mortem’, want ze is “alive and kicking”.

Sylvia Van Peteghem, hoofdbibliothecaris UGent – pic Michiel Hendryckx

Vele vrienden uit de kunstwereld droegen een steentje bij aan de tentoonstelling. Bv.: Michaël Borremans, Dirk Braeckman, Alain Platel, Paul Robbrecht, Marie-José Van Hee, en Pieter Uyttenhove.
Ook haar partner fotograaf Michiel Hendryckx deed mee. Foto’s, schilderwerk, installaties en een filmcompilatie… zijn het resultaat.

‘Een nest voor de Boekentorenhond’ door Alain Platel
De echte hond op de toren van Greta van Puyenbroeck – pic UGent – Geert Roels

Blikvanger in de ruimte is de replica (namelijk de plaasteren mal) van de bronzen hond die bovenop de Boekentoren staat. Die hond van brons op de toren is van Greta van Puyenbroeck. In de tentoonstelling heeft Alain PlatelEen nest voor de Boekentorenhond‘ gemaakt.

In de kijkkasten vinden we werk van Marie-Josée Van Hee die als gevierde architecte het ontwerp van de Stadshal onder haar hoede had. Eerder schreven we dat ze tekende voor de renovatie van de Boekentoren, maar dat was fout. Dit was Paul Robbrecht. Ter gelegenheid van de tentoonstelling ontwierp ze een droomhuis voor Sylvia. De voormalige hoofdbibliothecaresse heeft zelf een kijkkast met memorabilia samengesteld.
Sylvia heeft op één of andere manier affiniteit met alles wat getoond wordt in de tentoonstellingsruimten.

(pic uitklikbaar)
Paul Otlet

In een andere kijkkast vinden we de kop van bibliograaf Paul Otlet en nog wat dat naar hem verwijst… Mocht hij in een ander tijdsgewricht zijn geboren, dan had hij heel zeker het Internet uitgevonden. Maar hij werd midden de 19de eeuw geboren en stierf in 1944.
Hij was een pionier van de bibliotheekwetenschap. Otlet hield zich zijn hele leven lang bezig met de vraag hoe kennis voor iedereen toegankelijk kon worden gemaakt. Hij deed een poging alle kennis ter wereld te verzamelen. Voorts bedacht hij systemen die – met de technieken van toen – die kennis desgevraagd tot in de huiskamers bracht. Hij deed dit vanuit een grote herenwoning in de Livornostraat in Brussel, getekend door Octave Van Rysselberghe.

Paul Robbrecht (pic uitklikbaar)
(pic uitklikbaar) 😉

In de belendende filmzaal kan je oude filmpjes bekijken die – vaak een heel bizarre – invalshoek op boeken hebben. De filmkeuze is van Steven Jacobs, kunsthistoricus en bestuurslid van het ‘Centrum Vandenhove’. Hij koos 65 fragmenten met boeken en bibliotheken uit de filmgeschiedenis.

De aquarellen zijn van architect Paul Robbrecht. Hij was met zijn team  verantwoordelijk voor de renovatie van de Boekentoren.

Van Petegehem en Moreels

Dries Moreels volgt Sylvia Van Peteghem op in de functie van hoofdbibliothecaris. In een gesprek met de uitgave van de ‘Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie’ (VVBAD) onthult de voormalige hoofdbibliothecaresse dat ze in den beginne van alles moest combineren: wetenschappelijk vorsen, doceren en managen in de universiteitsbibliotheek.
Nu is het besef er dat je de functie van hoofdbibliothecaris onmogelijk kunt combineren met onderwijs en onderzoek” zegt ze in dat interview. Toen ze in de jaren 1980 er haar intrede deed, was dat in de tijd dat de dieren nog konden spreken. Ze verklaart blij te zijn met de professionalisering van vandaag.

Rozier – Boekentoren
inzet in foto Geert Roels

Om haar start samen te vatten in een quote: “Toen ik hier in 1983 begon, vroeg ik me echt af waar ik beland was. Er was overal veel wanorde. En het rook overal zo muf. We hebben zeer veel opgeruimd en weggewerkt. Wat ooit mooi was, hebben we laten herstellen. Nu heb ik het gevoel dat alles goed komt.

Sylvia Van Peteghem studeerde af in 1977 als licentiaat in de Germaanse taal- en letterkunde aan UGent. In 2000 was ze de eerste vrouwelijke hoofdbibliothecaris van een Belgische universiteitsbibliotheek. Ze ging officieel op 1 april 2020 met pensioen. Dat haar tentoonstelling er nu pas is, zal wel iets met COVID-19 te maken hebben.

Ook Dries Moreels stelt zich in het artikel voor.

Bijna tien jaar heeft het geduurd, alvorens de Boekentoren gerenoveerd geraakte. Vorig jaar heropende ze de deuren.

De Boekentoren is een ontwerp van Henry Van de Velde. De man werkte als kunstschilder, maar ook als ontwerper en architect. De Boekentoren laat niemand onberoerd. Hij is werelderfgoed.

Tentoonstelling van 1 april tot 14 mei, donderdag, vrijdag, zaterdag van 14u00 tot 18u00. Gesloten op 16 april. Het ‘Centrum Vandenhove’ ligt in de schaduw van de Boekentoren: op de hoek van de Sint-Pietersnieuwstraat met de Rozier.

 

Lees ook op deze blog:

STAD – De Boekentoren; het scharniermoment

STAD – Het ‘GUM’ aan de Plantentuin

STAD – Een bezoek aan het hernieuwde STAM

VOLK – Pioniersvrouwen aan de universiteit

 

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024