STAD – De Boekentoren; het scharniermoment


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Sylvia Van Peteghem, ‘Robbrecht en Daem’, André Singer en André De Leenheer speelden een hoofdrol

STAD -12 december 2022Aan de hand van een video die we in ‘Boekentoren Bouwblog’ vonden, een artikel in de studentenbladen ‘Schamper’ en ‘Dilemma’, en een artikel in ‘De Lage Landen’ brengen we gegevens samen over het scharniermoment voor het Boekentorenmonument, of de langzame aftrap naar de vernieuwing van de toren van Henry Van de Velde.

Boekentoren – pic ugentmemorie.be

Het begon in 1939

De geschiedenis van de Boekentoren werd een drietal jaren geleden uit de doeken gedaan in een interview door het studentenblad ‘Schamper‘ met de hoofdbibliothecaris Sylvia Van Peteghem.
Het verhaal begint met een weetje: niet enkel de ‘roots‘ van de stadsbibliotheek liggen in de restanten van het Baudeloklooster… dit is ook het geval voor de universiteitsbibliotheek.
De grote architect Henry van de Velde werkte tegen 1939 zijn Boekentoren af.
Na verloop van tijd deed betonrot de grandeur van de toren geleidelijk afbrokkelen… Letterlijk en figuurlijk.

Mecenas architect André Singer (CEO van de Antwerpse projectontwikkelaar Project2) – die eerder het archief van architect van de Velde had gekocht – gaf in 2002 een eerste vonk voor een vernieuwing. Hij liet de kosten schatten voor een renovatie. “De vroegere rector André De Leenheer maakte het zijn laatste wapenfeit als rector om de lening voor elkaar te krijgen. Sindsdien zit het architectenbureau ‘Robbrecht en Daem’ achter de restauratiewerken.” Dixit Schamper.

Boekentoren – pic ugentmemorie.be
pic ugentmemorie.be

Het duurde decennia

Op de website ‘De Lage Landen‘ lezen we: “André Singer bleef bewust in de schaduw. In 2008 stapte hij op bij Project2 en verhuisde naar New York. Maar eerst verkocht hij het Van de Velde archief aan de Boekentoren voor de prijs die hij er zelf voor betaalde. Een schat aan brieven en plannen en schetsen die aangevuld werden met wat zich al in de universitaire collecties bevond.”

De daadwerkelijke – “hands on” – renovatie duurde negen jaar: van 2012 tot de oplevering in de zomer van 2021. De twee zijvleugels zullen echter pas klaar zijn in 2025. Er zal dan 23 jaar voorbij gegaan zijn, sinds André Singer de eerst vonk tot hernieuwing gaf. De samenwerking met het architectenbureau hierin, duurde 14 jaar.

Vermeldenswaard is nog, dat de opmerkelijke belvedère, de ruimte in de top van de Boekentoren, een publieke bestemming krijgt.

Boekentoren: Sylvia Van Peteghem en Paul Robbrecht – pic video
Boekentoren – pic ugentmemorie.be

Het verhaal

Sylvia Van Peteghem, oud-hoofdbibliothecares van de Boekentoren
en Paul Robbrecht van het architectenbureau ‘Robbrecht en Daem’ doen het verhaal in deze mooie video

De video vonden we op de facebookpagina ‘Boekentoren Bouwblog‘. 
De video is onderdeel van een reeks, van welke je de overige video’s rechtsonder deze pagina vindt

 

Meer gedetailleerde info over de renovatiegeschiedenis vind je op het studentenblad ‘Dilemma‘. Lees het hieronder in  het “venster”:

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024