persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
VOLK – 16 april 2022 – Anne De Paepe was de eerste vrouw die het tot rector schopte aan UGent. In het rijtje van “eerste vrouwen” aan de universiteit vinden we verder Irène Van der Bracht, Bertha De Vriese en Sidonie Verhelst.
Sidonie Verhelst was de allereerste studentin in 1882.
Bertha De Vriese was de eerste assistente in 1900.
Irène Van der Bracht was in 1913 de eerste docente en in 1925 de eerste vrouwelijke hoogleraar.
Anne De Paepe werd in 2013 de eerste vrouw die het tot rector schopte aan UGent.
Sidonie Verhelst, de allereerste studentin in 1882
Op 6 december 1882 betrad de Gentse kruideniersdochter en onderwijzeres Sidonie Verhelst de Gentse universiteit.
Ze werd echter belaagd door een mannelijke collega en haar inschrijving veroorzaakte in de faculteit Geneeskunde bovendien een felle discussie over de ‘fysieke geschiktheid’ van vrouwen om het artsenberoep uit te oefenen. Hoewel ze de tweede kandidatuur met onderscheiding beëindigde, verliet ze de universiteit, zodat de Brusselse onderwijzeres Emma Leclercq in 1885 als eerste vrouw in Gent afstudeert, en later zelfs de eerste vrouw met een doctoraatsdiploma werd. Uit: UGentMemorie
Straatnaam. Het Sidonie Verhelstpad is een fiets- en wandelpad langsheen de Schelde ter hoogte van het Keizerpark.
Bertha De Vriese, de eerste assistente in 1900
UGentMemorie: “Bertha De Vriese promoveert in 1900 als eerste vrouw aan de Gentse universiteit tot doctor in de geneeskunde met grootste onderscheiding.”
En toch is haar academisch broodje niet gebakken. UGentMemorie over de laatste hindernis: de beroepsuitwegen: “Bertha De Vriese ambieert een academische loopbaan maar dat blijkt een brug te ver: het professoraat wordt haar geweigerd en ze wordt diensthoofd van de kinderkliniek van de Bijloke.”
Straatnaam. Bertha De Vriese kreeg een straatnaam in Zwijnaarde (tussen de twee Schelde-armen, het zgn. ‘Eiland’). Ook een “nieuw” studentenwooncomplex aan de De Pintelaan werd naar haar genoemd. In 2001 opent ‘Home Bertha De Vriese‘ de deuren met haar 250 ruime studio’s. Het is een laagbouw opgetrokken in rode baksteen en omgeven door groen.
Irène Van der Bracht, eerste docente in 1913, eerste vrouwelijke hoogleraar in 1925
UGentMemorie: “Irène Van der Bracht behaalt het diploma van onderwijzeres en vervolgt haar studies aan het Hoger Instituut voor Lichamelijke Opvoeding (HILO) van de UGent.
In 1913 wordt ze licentiate lichamelijke opvoeding en mag ze als tijdelijk docente aan de universiteit beginnen.”
Petra Gunst in haar scriptie voor Licentiaat Geschiedenis uit 2010: “Geen loon naar werk – Nog in 1920 probeert Van der Bracht de promotie tot hoogleraar af te dwingen, maar zij stuit op het negatieve advies (…).
Haar wedde wordt weliswaar aangepast, maar ze verdient nog steeds veel minder dan haar studenten, die na het behalen van hun diploma, in een atheneum aan de slag kunnen.
Wanneer haar in 1925 (…) gevraagd wordt om ook de Nederlandstalige cursussen te geven, besluit ze opnieuw de promotie aan te vragen. Ditmaal komt het verzet van haar collega’s van de faculteit Geneeskunde (…) maar minister van Kunsten en Onderwijs Camille Huysmans benoemt Van der Bracht toch tot hoogleraar.”
Straatnaam. De Irène Van der Brachtstraat ligt bij een appartementenblok, eveneens in de buurt van het Keizerpark. Het is niet meer dan een gaanderij.
Anne De Paepe, eerste rector in 2013
UGentMemorie: “De aanstelling van professor de Paepe tot rector is aldus een historische gebeurtenis…
na 125 jaar bekleden vrouwen alle tredes van de universitaire piramide, van student tot rector.”
Anne De Paepe is hoogleraar in de humane en medische genetica aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen aan UGent en diensthoofd van het Centrum Medische Genetica in het UZ.
Wikipedia: “Onder haar leiding groeide het Centrum Medische Genetica uit tot een multidisciplinair genetisch centrum met meer dan 150 werknemers.”
Anne De Paepe’s mandaat eindigde in 2017. Ze werd barones benoemd in 2021.
Straatnaam. Er worden geen straatnamen toegekend aan nog in leven zijnde personen.
In het volgende deel: • De komst van Sidonie veroorzaakte veel tumult. • Een nieuwe wet was nefast voor studerende meisjes. • Er waren veel vrouwonvriendelijke uitspraken.
UPDATE. Een lezer merkte op in facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘ dat Marthe Versichelen-Terryn de eerste ‘GEWOON HOOGLERAAR’ (1965) was. Dit, in aanvulling op het feit dat Irène Van der Bracht als eerste vrouw benoemd werd tot ‘HOOGLERAAR’. Versichelen kreeg een straatnaam in Zwijnaarde (tussen de twee Schelde-armen, het zgn. ‘Eiland’) Lees meer over haar op deze blog
Lees ook op deze blog:
VOLK – De universiteit en de wet maakten het de meisjes moeilijk
Lees ook op deze blog: