VOLK – Patricia en de buurtwinkels van haar ouders


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Sint-Bernadettestraat

VOLK – 10 oktober 2023Op de website ‘Participatie Stad Gent‘ staan meerdere levensverhalen over personen die in de Sint-Bernadettewijk in Sint-Amandsberg hebben gewoond. Zo ook over Patricia De Beuleoverigens lezeres van persblog.be

Patricia De Beule – pic facebook

Patricia ontsproot aan het hardwerkende koppel Georges en Monique, die van “den buiten” kwamen, en die vanaf 1963 aan het ondernemen sloegen in de Sint-Bernadettewijk. In 1971 wordt ze geboren. Ze groeide op in de buurtwinkel van haar ouders, samen met haar zussen.

De kruidenierswinkel was een ‘VéGé‘, een winkelketen met, wat we vandaag, franchisenemers zouden noemen. Deze eerste winkel die de ouders van Patricia openhielden was op de plaats waar nu café ’t Bierfonteintje’ gevestigd is, langsheen de Sint-Bernadettestraat, aan de voet van de veelbesproken en thans afgebroken sociale woonwijk.

t Bierfonteintje – pic google street view

Patricia De Beule in ‘Participatie Stad Gent‘: “De snoepstand vormde de blikvanger bij het binnenkomen, zodat de kinderen niet te lang moesten zoeken naar hun kostbaar goed. Zoethoutstokken (…) waren in die periode erg populair. Links had je de kassa en de stand van de rook- én snuifwaren. (…)”
“De charcuterietoog bevond zich achteraan de winkel. “Daar vonden de klanten onder meer Gentse uuflakke (preskop), geleverd in ronde plastiek potten door Primus uit Oostakker.”

Restaurant ‘Ter Toren’ – pic google street view

In 1979 verhuisde de winkel naar de andere kant van de sociale woonwijk, vlakbij restaurant ‘Ter Toren’. Patricia De Beule in ‘Participatie Stad Gent‘ hierover: “Mijn ouders hadden beslist om daar een tweede, nog grotere voedingszaak op te starten.
De nieuwe winkel had een toonbank van wel 6 meter lang. Het assortiment was zeer ruim, met onder andere koude buffetten, charcuterieschotels, kaasplanken, pizza’s die ik mocht beleggen en klaarmaken in een oventje. Die pizza’s waren erg populair.”

“Vader bleef de kleine winkel runnen en moeder bestierde dan de grote zaak, daarbij geholpen door meisjes op leercontract.” Het was eerst een ‘Centra’, later een ‘Spar’. Die winkel bestaat vandaag nog altijd onder de naam ‘Bernadetje’.

De kleine, en eerste, winkel werd later café ’t Bierfonteintje – pic Oscar Vigoureux

Na een brand in de eerste (VéGé)winkel in 1981 stopten Georges en Monique met de uitbating van die zaak. Later werd dit pand het café ’t Bierfonteintje’.
In 1996 sloten ze de tweede winkel. Toen waren ze al 33 jaar in de handel actief. De winkel werd overgelaten en bestaat vandaag nog altijd.

Ontmoetingszaal ‘Nova’ – ooit ook nog cinemazaal – pic google street view

Patricia vertelt in het artikel over de hechte sfeer in de wijk. Ze vermeldt andere handelszaken in de straat: slagers, kapsalon, dagbladwinkel, melkboer… Ze spreekt over het Sinterklaas- en kerstfeest, de kermis van de dekenij, de majoretten van Sint-Bernadette, de Gentse accordeonclub, ontmoetingszaal ‘Nova’…

Majoretten van Bernadette – pic Caroline Persyn

Patricia is Gemeenteraadslid van de Stad Gent sinds 2018.
In het vermelde artikel wordt ze een “volbloed Bernadette” genoemd.

Bron

Lees ook op deze blog:

VOLK – Zeventiger Jan uit de Koningstraat 18 getuigt

ENTREPRENEUR – Kroostrijk gezin maakt brouwerij groot

CURSIEF – Roger vertelt over zijn buurt in de tijd van toen

VOLK – Volksfiguren in café ‘t Heilig Hert

VOLK – Het vroegere buurtleven tussen Heirnis en Lousbergskaai

VOLK – Marianne: Glazen en serviezen uit oma’s tijd

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024