VOLK – ‘Moederke van de Muide’ hielp alleman


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

VOLK – 03 december 2022Ze had een ‘Hulphuizeke’ en ze heette Gilberte Beyaert. Ze woonde op de Achtermuide nr. 30 en stelde daar vanaf december 1985 haar woninkske open voor iedereen in nood. Vanaf 1999, toen haar huisje moest wijken voor een woonblok, verhuisde ze naar de Haanstraat nr. 50.

Achtermuide – het eerste adres van het Hulphuizeke – pic Jean Marie Versijp
Haanstraat 50 – tweede adres – pic google street view

Het ‘Hulphuizeke’ bestaat nu niet meer. Het was indertijd goed gekend. Elke maand deelde Gilberte zo’n 150 voedselpakketten uit. Ze gaf ook kleding weg.

In 1995 had Stefaan Van Laere een boek over haar geschreven: ‘Wrakhout; een verhaal uit de marge’. De auteur stelt dat Gilberte een “gevreesd” persoon was bij de instanties, omdat ze daar figuurlijk met de vuist op tafel durfde kloppen als ze opkwam voor de rechten van de minderbedeelden.

Wrakhout – Stefaan Van Laere

Gilberte werkte eerst een kwarteeuw in een Brussels ziekenhuis als verpleegster. In 1976 kreeg ze een verkeersongeval en bleef ze thuis. Toen zette ze honderd procent in op liefdadigheid in haar buurt: de Muide.

AVS maakte in haar stervensjaar een reportage. In de reportage wordt gesteld dat het aanvankelijk buurtbewoners waren die bij Gilberte kwamen. Later waren dat asielzoekers.

Ook de krant ‘Het Nieuwsblad’ wijdde vlak naar haar overlijden, in maart 2010, een artikel aan haar.

Gilberte Beyaert – pic Nathalie Amandels

In 2001 kreeg ze een ‘Gents Handje’ – een bekroning van de ‘Gentse Sosseteit‘ aan Gentenaars die zich verdienstelijk maken – samen met Hubert Van Lysebetten alias “Birke mee zijn Carnachièrke” en Jacques Rogge.

‘Handje’ 2001 – Sosseteit Gent

Voor de duidelijkheid. Haar kleindochter, Nathalie Amandels, bevestigt dit: ze heeft nooit in het Hulphuizeke gewoond, het was haar “werkadres”. Ze woonde privé in Lovendegem. Haar laatste levensjaren woonde ze in Hansbeke bij familie. Ze stierf er in 2010 op tachtigjarige leeftijd.

VIDEO AVS

Lees ook op deze blog:

VOLK – 1985, het was ijskoud in ’t Frikandonpuurtje

VOLK – Armlastig: zakkendragende daklozen

VOLK – Vier sterke volksvrouwen uit Gent

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024