VOLK – 1985, het was ijskoud in ’t Frikandonpuurtje


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STRATEN/ VOLK – 13 november 2021 – 1985, het was ijskoud in ’t Frikandonpuurtje. Over het leven in het puurtje werd in januari 1985 een filmpje uitgezonden in het human interest programma ‘Terloops‘. De mensen die er woonden hadden het er bar koud tijdens die winter.

Van de ‘Tsjiepekensdreve’ heb je misschien al gehoord. Dit was een beluikje in de buurt van de Malmarfabriek aan het Bijgaardepark. Of van ’t Luizengevecht… een beluikje aan de voet van de Brugse Poort, nabij de Sint-Jan-Baptistkerk.

Maar hoorde je al van het ‘Frikandonpuurtje‘? Wel, Serge Doens toonde ons recent een oude foto waar hij met familieleden op staat. Zij staan op de koer bij bomma haar huisje in dat beluik… Het beluikje bestaat niet meer.

 

Serge Doens met familieleden op de koer bij bomma haar huisje in dat beluik…

Muidepoort – voormalig Frikandonpuurtje – pic google street view via Filip van Essche

En waar lag dat? Serge: “waar nu die sociale appartementen staan in het begin aan de Meulesteedsesteenweg“. NVDR:Om precies te zijn is dit bij de spoorwegovergang aan de Muidepoort.

Serge woonde er zelf tot in september 1991. Dan is hij als een van de laatste bewoners verhuisd naar Meulestede.

Serge stuurde ons ook nog een filmpje over het puurtje.
Het werd uitgezonden in januari 1985, in het human interest programma ‘Terloops‘.
De mensen die er woonden, ook zijn bomma, hadden het er bar koud tijdens die winter. Er was geen geld voor de verwarming op kolen. Maar of dit nog niet volstond: het elementairste sanitair moest gedeeld worden. Twee wc’s voor vijftig woningen! Stromend water was ook al gemeenschappelijk via een kraantje buiten. Soms bevroor het kraantje. Ellende troef dus.

Frikandonpuurtje, januari 1985
Frikandonpuurtje, januari 1985

En het was een barkoude winter toen! Wie herinnert het zich nog? De blogman, schrijver dezes, weet er nog één en ander van.
In januari 1985 was hij 25, en woonde toen in de Zwijnaardsesteenweg, naast een electrozaak (nu frituur Emily’s) en aan de andere kant een wassalon. Opzij, in het Speelmanstraatje, stond ’s nachts zijn groene Lada break geparkeerd. Die reed op gas!
Om die ’s ochtends gestart te krijgen, moest er een schietgebedje aan vooraf gaan. Maar ook dit volstond vaak niet. Eénmaal op gang gehoest, kon die auto ook tijdens het rijden plotsklaps stil vallen. 
Om het probleem compleet te maken: de chauffage erin was kapot. Door de overbelasting van de garagisten tijdens de zware winterprik, kon die niet zomaar snel-snel hersteld geraken.
Elke ochtend moest Blogman met die auto naar de Brusselse rand, naar het werk.
In de cabine was de kou zo bijtend, dat, om eraan te kunnen weerstaan, hij dikke handschoenen moest aantrekken, krantenpapier onder zijn dikke jas moest stoppen, en wollen kousen in zijn legerbottines moest dragen, teneinde tijdens de verplaatsing niet volledig te verkleumen. Those were the days.

UPDATE 31.01.2023

Serge Doens, hierboven vermeld, is helaas inmiddels overleden.  Wie ook in  het “puurtje” gewoond heeft, is lezeres Chris Welvaart. Ze bezorgde ons enkele foto’s van eind de jaren ’90. Ze heeft er drie jaar gewoond en spreekt nog met graagte over “haar buurtjes“. Schattig!

Chris Welvaert voor haar “puurtje”…
Chris Welvaart: “mijn buurtjes”

Lees ook op deze blog:

Beluiken: 5 Gentse buurten in een video én uitleg

 

 

Het leven van toen in de cité

 

 

Gentse straten van “Nu versus Toen”

 

 

Verloedering en verpaupering in het Prinsenhof

 

 

Bewoners beide verkrotte “Panden”: vuil en immoreel

 

STRATEN – Wielewaalstraat, Brugsepoort

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021