STAD – De stadskrant die even furore maakte


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

VOLK/ STAD  23 november 2022 – Eric Goeman maakte naam in Gent, omwille van vele zaken. Eén ervan is als moderator tijdens de Gentse  Feestendebatten. Een andere is omwille van zijn vuur voor zijn stadskrant. Eind 1982 startte hij het tweewekelijks blad ‘Metro’.

In de blog ‘TIJD VOOR 80‘ – een project van het ‘Huis van Alijn‘ –  verscheen op 25 maart 2014 een groot artikel over de Gentse tweewekelijse stadskrant ‘Metro’ die het (slechts) uitzong van het najaar 1982 tot vroeg in 1984. In het bijzonder: van september 1982 tot januari 1984.
Op haar hoogtepunt gingen 11.000 exemplaren over de toonbank in krantenwinkels en -kiosken. Dat was férm!
Tijdens die hoogdagen ontving stichter Eric Goeman een voorstel om zijn blad als bijlage van de krant ‘Vooruit’ te koppelen. Hij ging daar niet op in.

Eric Goeman – pic facebook

In 1986 ondernam Eric Goeman nog een poging om het blad heruit te geven onder de titel ‘DE NIEUWE METRO’.
Toen hij er slechts 2.000 exemplaren van verkocht, hield hij er mee op.

Eric Goeman’s Nederlandse kompaan bij Metro was Guido Beauchez. Beide heren waren mede-stichter.

Later startte Eric Goeman het stadsmagazine ‘Tempo; De polsslag van Gent. Het blad werd algemeen erkend als een bindmiddel voor het Gentse cultuurleven.
In de blog ‘Writers’ blog in Gent‘ van Ronny De Schepper lezen we dat ‘Tempo’ al na twee maanden ter ziele ging, en dit in mei van 1991.
Bij het eerste nummer werd gemikt op een oplage van 10.000 exemplaren, van welke slechts de helft (in krantenwinkels) werd verkocht.

Jacques Dubrulle – pic Linkedin

In dezelfde blog, die van Ronny De Schepper, maar in een artikel uit 2021, lezen we over een reddingspoging voor het blad ‘Tempo’. Jacques Dubrulle – decennia geleden een naam als een klok in Gent als filmproducent

en bezieler van het Gentse Filmfestival – stelde voor om het budget van een geplande brochure voor ‘Kunstenoverleg‘ te besteden aan een speciale uitgave van ‘Tempo’, waarin de informatie voor het komende culturele seizoen zou worden opgenomen. Door die injectie – en de extra renommée – zou ‘Tempo’ een nieuwe kans krijgen.
Nog in mei schoot ook Henri Persin van de ‘Kamer van Koophandel en Nijverheid’, tevens de spilfiguur van de ‘Internationale Jaarbeurs der Vlaanderen’, in actie. Maar helaas, te laat.

De naam Erik Goeman zal vooral met ‘Metro’ geassocieerd blijven. Alsook met de overige bladen die hij in de markt wilde zetten.

Eric Goeman in 2011 – pic Gentblogt

Echter maakte hij ook naam als moderator van de Gentse Feestendebatten.
Tijdens de zomer van drie jaar geleden, in 2019, stopte hij daar mee.
In 1990 stond hij mee aan de wieg van de debatten, samen met vzw ‘Trefpunt‘.

pic Victoria Deluxe

Eric Goeman was ook voorzitter van ‘Democratie 2000′ en van de jaarlijkse jury voor de ‘Prijs voor de Democratie/Prijs Jaap Kruithof‘.

 

Lees ook op deze blog:

VOLK – De eigenzinnige kijk van ‘Pierken de Spiegelleire’

VOLK – Gentenaars in het blad dat geen blad voor de mond nam

CURSIEF – Het Gentse “weekblad” dat decennia op zich liet wachten

 

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024