STAD – Moord op liefdesrivaal legde basis van Huis van Alijn


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Onmogelijke liefde tussen Hendrik Alijn & Godelieve

STAD/ VOLK – 02 november 2019Ergens midden in de 14de eeuw leefde in Gent een jonge volder, Hendrik Alijn. Hij was tot achter zijn oren verliefd op Godelieve, een rijke weversdochter. Maar de volders en de wevers waren tijdens de middeleeuwen aartsvijanden…         Door Wim Provoost van ‘Gids in Gent’

Kraanlei – Huis van Alijn – jaren 1970

Simon Rijm doodde Hendrik Alijn

Dus: van een huwelijk kon geen sprake zijn, vond de vader van Godelieve. Hij had zelf ene Simon Rijm uitgekozen als huwelijkskandidaat: een rijke patriciër, eveneens afkomstig uit het weversambacht. Maar Godelieve was niet te vermurwen. Ze wees Simon Rijm af.

Gekwetst door de afwijzing en opgehitst door de eeuwenoude vete tussen de wevers en de volders, zon Simon Rijm op wraak. Vergezeld van zijn broer en enkele bendeleden begaf hij zich naar de Sint-Janskerk – wat later de Sint-Baafskathedraal zal worden – en hij vermoordde er, tijdens de kerkdienst, zijn rivaal Hendrik Alijn, diens broer Seger én een dienaar.

Sint-Baafskathedraal – zicht vanuit de Achtersikkel
Sint-Baafskathedraal

Vervolgens zocht hij – nog onder het bloed zittend – Godelieve op, en dwong haar om samen met hem te vluchten. Simon Rijm werd echter onmiddellijk achtervolgd, en moet zijn geliefde achterlaten. Godelieve bleef zo uit de greep van haar ontvoerder. Ze trok zich terug in het “groot begijnhof”. [Lees N.V.D.R. onderaan artikel]

Kraanlei – Huis van Alijn – binnenplaats

Simon Rijm en zijn 12 medeplichtigen werden veroordeeld tot een eeuwig durende verbanning. Als boetedoening moest de familie van de moordenaars een godshuis stichten voor behoeftige zieken.

Tot zover de legende… nu de geschiedenis. Een oorkonde bewaard in het Stadsarchief laat toe om de historische omstandigheden te reconstrueren.

Simon en Goswin Rijm behoorden tot een van de oudste en invloedrijkste families van Gent. In 1352 beschuldigden zij de gebroeders Hendrik en Seger Alijn van smadelijke beledigingen. Tussen beide families ontstond een diepe haat die eindigde in de moorden op de gebroeders Alijn. In het bijzonder op Hendrik Alijn, schepen te Gent in 1354, en zijn broer Seger Alijn.

Kraanlei – Huis van Alijn – binnenplaats

De moorden gebeurden in de toenmalige Sint-Janskerk, en werden gepleegd door de gebroeders Rijm. Het betrof een dubbel ernstig vergrijp: een moord in een kerk (een daad van heiligschennis) en het doden van een schepen (een schending van de schepenwaardigheid). De familie Rijms vluchtte de stad uit.  Graaf van Vlaanderen, Lodewijk van Male, verklaardde hen “vogelvrij”. Zoals toen gebruikelijk was, werden hun huizen met de grond gelijk gemaakt…

Lees ontknoping van het verhaal – in het “venster” – in ‘Gids in Gent” door Wim Provoost 

Dit verhaal verscheen eerder in ‘Gids in Gent’ en is van de hand van Wim Provoost. De originele titel luidt: ‘Een Gentse Romeo en Julia liggen aan de basis van het Huis van Alijn‘. persblog.be deelt het artikel, met toestemming van de auteur.

N.V.D.R.: Het verhaal vermeldt het ‘groot begijnhof’. Wat vandaag als ‘Groot Begijnhof‘ aangeduid wordt, is: dit van Sint-Amandsberg, uit de 19e eeuw. Maar het verhaal speelt zich natuurlijk af in de 14e eeuw. Welk ‘groot’ begijnhof bedoeld werd: dit van Ter Hoye (Lange Violettestraat) of het oude Sint-Elisabethbegijnhof (bij de Rabotstraat) zal misschien iemand nog kunnen achterhalen?

 Naar Facebook

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019