OUDE GENTSE ENTREPRENEURS – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

OUDE GENTSE ENTREPRENEURS – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021

.

 

Gentse brouwer van Celta pils behoorde tot de top

Vanaf het Interbellum tot een eind in de jaren zeventig, stond aan de Koepoortkaai de grote bier- en limonadebrouwerij van Aimé Meiresonne. Aimé en zijn zus Céline waren voortdurend succesvol, maar toen Céline stierf en Aimé oud werd, ging het bergaf.

 

Woonproject Alsberghe-Van Oost liet vier decennia op zich wachten

Het duurde van de aktiviteitenstop van de fabriek in 1978 tot 2010 alvorens gebouwd werd. Het geplande woon- en werkproject liet vier decennia op zich wachten. Het werd een hindernissenparcours.

 

Lieven Bauwens, compaan van Napoleon

Napoleon Bonaparte bracht een bezoek aan Lieven Bauwens’ katoenfabriek in het Kartuizerklooster aan het Fratersplein in 1803. Bauwens maakte o.a. uniformen voor de soldaten.

 

‘Nekkers’ in Gentse straatnamen

Drie Gentse straten hebben ‘nekkers’ in hun naam. ‘Nekkers’ zijn vreemde wezens. Onze aandacht voor die straten zet onbedoeld een aantal nijverheden op een rij. We gingen ons licht opsteken.

 

“Gèsfabrieke” in de Wondelgemse Meersen

Met steun van de Koning Boudewijnstiching, restaureert het STAM een gouache met zicht op de katoenfabriek van Parmentier, Van Hoegaerden & Cie uit 1871.

 

 

Wereldtentoonstelling: echte en “valse” edellieden

De bedenkers van de ‘WT 1913’ waren hoge politici, rijke ondernemers en edellieden. Ze maakten schoonschip met “valse” adellijke titels…

 

 

Rijke dames en arme sloren van 200j geleden

Deden rijke dames in de 19e eeuw aan liefdadigheid uit christelijk geloof, humanisme, narcisme of verveling? De jonge Marie de Hemptinne, dochter van een groot Gents textielondernemer, was echter oprecht.

 

Rabotwijk: de fabrieken, de arbeiders en hun dialect

De voorzitter van de ‘Gentsche Sosseteit’ schreef en schrijft diverse verhalen over de fabrieken, de arbeiders en het dialect in de Gentse wijken. Ook die van de Rabotwijk, waar hij ontsproten is.

 

“Meetje was conciërge in de fabrieke van de Oude Vest”

In de jaren 1950 verbleef ze elk weekend bij haar meetje die conciërge in de fabriek was. Ze vertelde de verhalen over het leven van toen.

 

 

Onderbelichte gangmakers van UCO: Fernand en zus Aline

Broer en zus timmerden nochtans flink mee aan de weg. Zij investeerde in het TEXAS van Voortman. Hij investeerde in de Union Cotonnière en ging de groep ook leiden. Zijn zoon en kleinzoon speelden verder een belangrijke rol.

 

 

Lees ook op deze blog:

 

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021

 

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook