ENTREPRENEUR – “Gèsfabrieke” in de Wondelgemse Meersen


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Parmentier, Van Hoegaerden & Cie in 1871 – pic STAM

ENTREPRENEUR 13 februari 2020Met steun van het Fonds Jacques Bollens van de Koning Boudewijnstiching,  restaureert het STAM een gouache met zicht op de katoenfabriek van Parmentier, Van Hoegaerden & Cie uit 1871.

persblog.be“Het bedrijf gaat terug naar het textielbedrijf De Buck-Van der Waerden, ontstaan in 1827, (later overgenomen door Parmentier van Hoegaerden), die langsheen de Nieuwe Vaart en de Wiedauwkaai in de Wondelgemse Meersen een nieuw bedrijf, de zogenaamde “Gèsfabrieke” zou oprichten.

Verbindingskanaal ofte Nieuwe Vaart – Vynckier

“Gès” is Gents voor: drassige graslanden ofte meersen. Dit textielbedrijf was in 1860 de eerste katoenfabriek (spinnerij en weverij), die werd opgericht aan de Verbindingsvaart en de – in de jaren 1880 gegraven – Voorhaven, met de name: de Indiennerie-Teinturerie Gantoise. [een Indiennerie is een katoendrukkerij]
Vanaf 1937 vestigde Vynckier zich in de gebouwen en specialiseerde zich in de productie van elektriciteitskasten.”

STAM: “De fabriek was gelegen op de hoek van de huidige Nieuwe Vaart en de Wiedauwkaai op de terreinen van het latere Vynckier. Het werk illustreert de expansie van de Gentse textielindustrie, die in de 19de eeuw zo belangrijk was voor de metamorfose van de stad.”

De gouache werd begin de jaren 1960 in zeer slechte staat ontvangen

“Dit schilderij werd in 1964 aan het Bijlokemuseum (voorloper van het STAM) geschonken door de ‘Usines Cotonnières de Belgique’, opvolger van ‘Parmentier, Van Hoegaerden & Cie’, dat in 1962 de fabrieksgebouwen verkocht. Volgens het inkomboek was het werk toen al in slechte staat, het werd dan ook nooit eerder getoond.”

Lees ook op deze blog: 

Rabotwijk: de fabrieken, de arbeiders en hun dialect

 

 

De Lieve en de rabotten

 

 

Wondelgemstraat, bijna drie jaar later

 

 

Beleef het hier: het Industriemuseum

 

 

Rabot: “Dikke nekkentorens”

 

 

 Naar Facebook

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Lees ook op deze blog:

OUDE GENTSE ENTREPRENEURS – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020