STAD – Het bioscoopjournaal avant-la-lettre


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

1936 in Gent: markt, kerkelijke processie en militair défilé

VOLK/ STAD – 04 februari 2023In een 9 minuten durende film, die in bewaring ligt in het ‘Huis van Alijn’, is heel wat folklore te zien uit de tweede helft van de jaren 1930 in Gent. Beelden van een handelsmarkt op de Vrijdagmarkt en van een militaire optocht vormen de hoofdmoot.

Bekijk de film onderaan de pagina

DE MARKT

Op de handelsmarkt zien we volkse figuren de koopwaar inspecteren. Die gaat vrij breed: van groenten, bloemen, kledij, gedroogde vissen, levende kippen, stoffen per meter, handtassen of schoonmaakproducten, tot vogels. Het lijkt wel de handelsmarkt, bloemenmarkt en beestenmarkt in één!
Het beeld van Jacob van Artevelde komt even in de film piepen.

Na de markt, zien we een beeld van de melkboer met paard en kar van Embo, een Gentse melkbedrijf dat aan huis leverde tussen 1933 en 1958. We vermoeden dat hij langs de Geldmunt gaat, in de richting van het Sint-Veerleplein.

De filmmaker was Rudolf Lamont (1914-1984). “Filmen was voor hem louter een hobby. Hij was ook secretaris van een filmclub, genaamd ‘De Vrienden van de Toverlantaarn’. Deze filmclub hield zich bezig met het projecteren van films die niet in roulatie kwamen (…). Op zondagochtend werden deze films vertoond in Select, een kleine cinemazaal aan het Woodrow Wilsonplein.” Dixit ‘Huis van Alijn‘. Die cinema verdween in 1982.
Het was een soortement voorloper van bioscoopjournaals van ‘Daska Films‘, zoals we ze gekend hebben tot in 1988.

Woodrow Wilsonplein –

Hij was ook de auteur voor de volgende film… dat hij in één en hetzelfde filmdocument presenteerde.

DE PROCESSIE

Plots springt de film over op een optocht de allure van een kerkelijke processie, in aanwezigheid van geestelijken en van misdienaars. “De processie die door de Gentse straten en langs de Kouter trok, is naar alle waarschijnlijkheid de jaarlijkse Sacramentsprocessie.” Dixit ‘Huis van Alijn‘.

HET DEFILE

Wat volgt is een schouwspel van een bijzonder kaliber. Het gaat over een ‘Historische stoet’ in oktober 1936, waarbij het honderdjarig bestaan van het ‘1e Artillerieregiment’ in België wordt gevierd. Er passeert een bont gezelschap, dat uit allerlei hoofdstukken van een geschiedenisboek lijkt te zijn gestapt.
Je ziet eerst gendarmen die de optocht begeleiden. Althans dat zou je eerst denken. Neen, ze maken er deel van uit.
Vervolgens komen er ruiters in ceremonieel uniform inclusief berenmuts in beeld, gevolgd door… ruiters met Spaanse helm, Laat-middeleeuwse soldaten en een freule te paard die gemakkelijk zou kunnen doorgaan voor Maria van Bourgondië.

Er passeert zelfs een peloton met een grote katapult op wielen, een artilleriewapen dat zo oud is als de straat. Er worden kanonnen voortgetrokken door koeien!
Er zitten zelfs Napoleontische soldaten bij – althans dat soort hoofddeksel dragen ze – en ook Belgische soldaten uit WO I.

De straat waar gefilmd werd is moeilijk herkenbaar. Was het de Brabantdam? De Vlaanderenstraat? Het ging volgens de makers van de film in elk geval in de richting van de Kouter. Lezeres Tine Dhaene heeft een scherper oog, zij stuurde ons: “De gebouwen op de achtergrond van het stuk met de middeleeuwse stoet staan op de hoek van de Reep. Het notarishuis met daarnaast het seminarie en een beetje verder in de film zie je ook de gebouwen waar nu Sint-Bavo is. De filmer stond dus rechtover het Geraard de Duivelsteen.”

EINDE

De film eindigt met beelden over de ‘Hospitaalbrug’, de oude en verdwenen draaibrug bij de Verlorenkost aan de Coupure.

Bekijk de film

Bron: Huis van Alijn

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024