STAD – De melkboer kwam in een elektrisch wagentje


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Ter duiding: Embo, was een melkerij uit Gent. Ze reden met paard en kar, en daarna met die elektrische wagentjes. Die wagentjes en de melkerij werden opgekocht door Inco, op dat moment de grootste melkerij in Gent.
In 1973 werd Inex opgericht na de fusie Inco en een ander zuivelbedrijf.
Inex is een familiaal zuivelbedrijf, gevestigd is in Bavegem.

De winkels van Embo waren oa Maaltebruggestraat en Kempstraat. Onze melkboer in het artikel had de eerst genoemde winkel die door zijn vrouw werd opengehouden.

Inco – pic Hans Vande Capelle

STAD/ VOLK 08 december 2018 – Tien jaar geleden overleed melkboer Raphaël Mattheeuws. De goede man tufte vier decennia lang in de stationswijk in een blauw elektrisch karretje op drie wielen. Op de flanken van dit karretje stond in grote witte letters: ‘Inex’. 

Kortrijksesteenweg – pic debeeldcapsule.be

Ooit was er de gewoonte bij de middenstanders om aan huis te leveren. Omdat de meesten geen auto hadden, waren de mensen beperkt in hun actieradius om inkopen te doen. Versgoed lang bewaren, konden ze ook niet, want er was geen frigo. Met deze situatie werden de meeste gezinnen geconfronteerd, tot ergens in de jaren ’60.

Dat was in die tijd handig, zo’n melkboer. Maar ook in de huidige tijd zou het fijn zijn, mocht een melkboer in een milieuverantwoord wagentje je komen bevoorraden. En zeker als die melkboer ook bier bij heeft. 😉 En nog meer… Wel, nog tot een twaalf jaar geleden was die mogelijkheid er. Althans voor de buurtbewoners van het station. In de loop van 2006, rond zijn zeventigste verjaardag en twee jaar voor zijn overlijden, hield melkboer Raphaël er mee op.

“Melkboer” Raphaël – pic debeeldcapsule.be
Raphaël

Blauw karretje als mascotteVelen zullen zich het bestaan van deze melkboer nog herinneren, vooral wegens zijn opvallend blauwe elektrische driewielerkarretje met het opschrift: Inex. Toen AVS hem interviewde, had Raphaël al 40 jaar op de teller staan. En zijn wagentje samen met hem. Zijn karretje was zijn mascotte.

pic gentblogt.be

Het karretje blijkt te zijn vervaardigd bij Spijkstaal, een Nederlands productiebedrijf van elektrische winkelvoertuigen uit Spijkenisse, bij Rotterdam. Het bedrijf werd opgericht in 1938 en het werd failliet verklaard in 2015.

De Nederlandse constructeur bouwde ook een bakkerijmodel – pic rijnmond.nl

Het karretje was oorspronkelijk in eigendom van de melkerij Embo. Die had er ooit twee: eentje voor de melkwinkel van de Maaltebruggestraat en eentje voor de melkwinkel van de Kempstraat. De hoofdzetel van Embo lag aan de Ottergemsesteenweg ter hoogte van … de Melkerijstraat! Later werd Embo verkocht aan Inex uit Bavegem, deelgemeente van Sint-Lievens-Houtem.

Prijs maakte beroep kapot.De trend om zelf naar winkels te rijden, is  aan het keren. Steeds meer mensen die het druk-druk-druk hebben, doen een beroep op de aan-huis-levering van de warenhuizen, en plaatsen Internetbestellingen die via de pakjesdiensten thuis worden gebracht. Maar ook oudere en/of mindermobiele personen zouden dit leuk vinden. Dan zou je denken: mocht een opvolger Raphaël’s karretje van stal halen, dan zou hij een gat in de markt vullen.

Handig voor oudere en mindermobiele personen
Koning Albertlaan

Er is wel een grote ‘maar. In de reportage van AVS geeft Raphaël Mattheeuws ons terloops nog iets om over na te denken. Zo zegt hij letterlijk: “Veertig jaar geleden was een brood, een liter melk en een liter soep dezelfde prijs. De melk staat nu aan €1 en het brood gaat naar €2.” [Dit waren de prijzen van 2006, 12 jaar geleden dus] Hij geeft aan dat deze ongelijke prijsevolutie mee de oorzaak was van de teloorgang van zijn beroep.

“Er is geen toekomst voor mijn beroep” zei Raphaël nog in 2006. En dan had hij het natuurlijk over de melk, niet over de overige waren in zijn karretje. F.D.

De oorspronkelijke titel van dit verhaal uit het Archief luidt: Aanhuisbestelling met eco-bio-retro melkkar op drie wielen.

Bronnen: debeeldcapsuleVIAAAVS en gentblogt.be

Congreslaan, Miljoenenkwartier

 Naar Facebook

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Lees ook op deze blog:

STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016-2017-2018 ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
VOLK in 2016-2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT