STAD – Vervlogen tijden – Den uitgang in de 80s


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Nostalgia foto’s: “Klappe & lampette

STAD/ VOLK – 05 januari 2023In “den uitgang” wordt gepraat, gedronken en gedanst. Dit was niet anders in de jaren ’80 in Gent.  Wij laten de mensen hierna “klappe” en kijken hoe ze “lampette“.

In een aantal afleveringen tonen we foto’s uit vervlogen tijden.

 

Lampette: De meeste foto’s van den uitgang in de jaren ’80, hier getoond, zijn van Johan Tielemans en tonen danscafé ‘The Ones‘ in de Sleepstraat, gevestigd in de voormalige cinema ‘Royal’.
Eén foto verkregen we via Danny Lagrou, die op facebook een foto postte van de buitenkant van ‘The Ones’. En nog eentje van hem: van de ‘55‘ op de Kuiperskaai…

Klappe: Hierna harkten we commentaren bij elkaar uit het ter ziele gegane ‘Gentblogt’ waar gestoefd werd op de ‘Fash‘ in de Kuiperskaai. Maar ook over de ‘55‘ en den ‘ELPEE‘ aldaar. En over de ‘Abajour‘ in Oudburg.
In 2005 in Gentblogt werd nostalgisch gedaan over de jonge jaren van de lezers… en over waar, en hoe ze uitgingen… Dit ging dan over de jaren ’80

Huug: “Kijk, zo gingen we uit vroeger. Op de Kuiperskaai. Wreed crapuul was ik. (…) Daar moet je niet aan twijfelen, de nagel aan de doodkist van mijn ouders. De smoking van mijn peetje gepikt. Alle weekenden – ‘mijnheer’ – is hij daarmee weg! En al de schoon wijven van Gent aan mijn gat. Oh, those were the days…”

“De foto’s zijn getrokken door Serge. Serge was destijds DJ in de ‘ELPEE‘ op de Kuiperskaai. Slosse was daar toen portier. (…) Serge heeft later de ‘Aba-Jour‘ open gedaan. (…) Euh ja, ik droeg toen puntschoenen…”

David G.: “Dat was een ongelooflijke leuke tijd, student Rodelijvekensstraat, de weekend begon de donderdagavond, de nacht doorsteken en gaan slapen in de les, zot, zot,zot.
Mijn eerste keer in de ‘Fash‘ was indrukwekkend, een entree vol zittende punkers. Prachtig! Daar ontmoette iedereen, de Birnies, Nathalie, de De Bruyntjes(kappers), JP, dikke Karin, Welvaert en Van Belle, Cindy, en zoveel meer. Na de ‘Fash‘ volgde de ’55‘.
Puntschoenen, gekleurd haar, sarouels of andere opgestropte wijde broeken en donkere hemden tot de col toegeknoopt. En maar dansen.”

Marlen: “Ik ben Marlen nu 60 jaar, maar toen ook een ster. Ik ben ook uitgeweest die periode op de Kuiperskaai. (…). Ben bevriend geweest met de knappe gebroers Levy’s en al de rest ervan. Het frituurke liep ook vol aan het einde van de zware nacht. Ik herinner mij ook dat er daar een kwade madam werkte. (…) Ja, voor mij was het een zeer plezante periode… heb dan wel het beestje uitgehangen, maar heb zeker geen spijt van.”

Koenraad L: “Prachtige fotos van toen, en laten die duistere maar betoverende scènes van vroeger weer in mijn hart en ziel verschijnen. Ik was gewoon weg van de sfeer en de baanbrekende muziek van dienen tijd. Niks te maken met nu. Wie of welke DJ kan het op tegen ‘Neon Judgement’, ‘Lagartija Nick’ of ‘Frank Tovey’?
Nog steeds zwerven beelden en emoties door mijn brein van het scenario in de ‘Fash‘… Voor mij een van de meest ‘Legendarische Discoteken‘ ter wereld.”

QUOTE
Wie der nie an lekt es nen lafoard (uitgangsterm in het Gentse Kuiperskoaie anno joar toebak). “Lekken” is “muilen”

De uitgelichte afbeelding helemaal bovenaan de pagina is van Johan Tielemans. Hij werd gemaakt in de Sleepstraat, in danscafé ‘The Ones’

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024