STAD – Aan ’t eind van de jaren zeventig


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

stadsweetjes aan de hand van oude foto’s

STAD – 21 januari 2023In de jaren 1978, ’79, ’80 kuierde de jonge fotograaf en student aan Sint-Lucas, Johan Tielemans, vaak rond in de stad. Hij was telkens gewapend met een camera.
Op basis van enkele van zijn foto’s van toen, rijgen we hier enkele weetjes aan elkaar met betrekking tot de straten en het momentum.

Loop eens spreekwoordelijk met de nieuwbakken stadsfotograaf mee: van de Korenmarkt, naar de Sint-Michielshelling, naar “de Zuid”, naar de Vlasmarkt, de Veldstraat en de Sint-Niklaasstraat op de hoek van de Cataloniëstraat.

Korenmarkt

Korenmarkt 1979 – Wachten op de tram. De geüniformeerde facteurs staan er op ulder gemak bij. Ze dragen een grote brieventas als een kangoeroebuidel. De overige wachtenden getuigen vestimentair van hun tijd. Een tijd dat een caré vestje nog in de mode was! (Herinner je de commotie rond het caré vestje van de vorige CD&V-voorzitter)

Weetje:  In 1978 ging het het legendarische jazzcafé ‘Damberd’ aan de Korenmarkt open. Het sloot in februari twee jaar geleden (2021). Een dik half jaar later werd het weer geopend door Jonas Van Tornhout. Jaren hield Ann Kruger het café open. Voor ze het overnam van Paul Feyaerts, werkte ze er al jaren achter de toog. Zei Feyaerts ooit in de gazet: “Die lange toog dat is ons geheim.”
De cafénaam ‘Damberd’ zou al veel langer bestaan. Het gebouw waarin het huist – ‘Huis Scaec‘ – staat er al sinds de jaren 1600.

Sint-Michielshelling

Sint-Michielshelling 1979 – Wachten op de bus. Interessant om even te kijken naar wat er vertoond wordt op dat moment: ‘The main event’, ‘Breakthrough’ en ‘China Syndrome‘. Die laatste doet nog een belletje rinkelen. Het ging over een kerncentrale met veiligheidsproblemen….

Weetje:  In 1979 heette de cinema aldaar nog ‘Calypso‘. Op die plek ontstond ooit het ‘Liberale Huis’ of ‘Patria’. Na ingrijpende werken aan het gebouw werd er ‘Ciné Palace’ gevestigd. Er kwamen overnames en naamsveranderingen. Tot 1977 was het ‘Plaza’, daarna ‘Calypso’. Sinds 1986 is het ‘Sphinx‘.
Het gebouw dateert van 1912, ook al is het in een oudere stijl opgetrokken. Het art-déco interieur werd jammer genoeg allang geleden opgebroken. (Bron) Lees alles over oude cinema’s in Gent

de Zuid

Woodrow Wilsonplein ofte de Zuid  1979 – Aan reclameborden op de buskotjes geen gebrek ‘TV Ekspres’, ‘Michel filter’, ‘Touring’…

Weetje:  De Zuid kende in 1979 nog geen ‘Administratief Centrum’ noch ‘Urbis’ winkelcomplex met haar ‘Gent Shopping Zuid’, maar was een plein met vele café-restaurant-hotels. Om de hoek, aan de Kuiperskaai, broeide het uitgangsleven in een aaneengesloten rij van dancings. Ook om de andere hoek, in de Vlaanderenstraat, bruiste het uitgangsleven.
Evenmin was op het plein toen een stadsbibliotheek, maar een EGW-gebouw voor de nutsdiensten. Die sloot pas in 1992.
De komst van ‘Urbis’ zorgde voor een drastische verandering van het uitzicht van het plein. Het complex werd gebouwd tussen 1991 en 1995.
Historisch is het plein de plek van het verdwenen Zuidstation.

Vlasmarkt

Vlasmarkt 1980 – Opgepast! Dit is niet de Gust of Guust waarover sprake in de onderstaande tekst. Enkel een voorbijganger die verdacht veel op acteur Jo De Meyere lijkt. In werkelijkheid is het Johan Huys, de vroegere directeur van het Conservatorium. Zo meldt ons lezeres Christiane Van Waeyenberge.

Weetje:  Niet in 1980, maar twee jaar eerder in 1978, ging Gust of Guust tijdens de Gentse Feesten op de Vlasmarkt zitten om het wereldrecord wortelschrapen of raspen te vestigen. 225 uren ofte tien dagen was hij, dag en nacht, aan de slag onder een tentje bij café ‘Ekkentu’. Hij raspte 100 kg wortels per dag.
In 1980 brak hij het wereldrecord ‘muilentrekken’.

Veldstraat

Veldstraat 1980 – De Veldstraat zal altijd geassocieerd worden met winkels. Echter heeft die straat een geschiedenis die veel verder gaat. Dit getuigen de stadspaleizen in de straat. Eén ervan is d’Hane Steenhuyse.
Veldstraat 1980

Weetje:  De Stad Gent kocht in 1980 het stadspaleis ‘Hotel d’Hane Steenhuyse‘ aan. Dit aristocratisch woonhuis, met zijn prachtige salons, ademt nog de sfeer van de 18de eeuw uit. Een stadspaleis was een (zakelijke en winter-)verblijf van de aristocratie, of later, van de industriëlen.

De straat had ook meermaals een afspraak met de geschiedenis. Zo  verbleef de Franse koning in d’Hane Steenhuyse toen hij op de vlucht was voor Napoleon.   Rond dezelfde tijd werd ook een vredesverdrag getekend tussen Engelsen en Amerikanen. Dit gebeurde in het Kartuizerklooster aan het Fratersplein. Echter, even verderop in de Veldstraat logeerde de Amerikaanse delegatie in het afgebroken ‘Hof van Lovendeghem’  ofte ‘Hotel Schamp’.

Sint-Niklaasstraat

Sint-Niklaasstraat, hoek Cataloniëstraat 1980 – Dit is de linkerhoek. Het onderstaande verhaal gaat over de rechterhoek van de straat – bekeken vanuit de Cataloniëstraat.
pic via Claude Faseur
Cataloniestraat – ‘Graaf van Egmont hotel‘ – rechterhoek Sint-Niklaasstraat – pic via Claude Faseur

Weetje:  Niet in 1980, maar in 1976, ontdekt men dat achter het pleisterwerk op de gevel van het ‘Hotel Graaf van Egmont‘ nog heel wat origineel materiaal van het oorspronkelijke ‘Metselaarshuis‘ aanwezig was en werd het gerestaureerd in de jaren 1980. Echter met een moderne touch.
Men was tot op dat moment volkomen onwetend geweest over het bestaan van het originele Metselaarshuis. In het begin van 1900 werd een kopie gebouwd aan de Graslei!

Als student ‘fotografie’ aan Sint-Lucas ontpopte Johan Tielemans zich aan het eind van de jaren zeventig tot een echte straatfotograaf in Gent.

 

De uitvergrote foto bovenaan toont het Woodrow Wilsonplein ofte “de Zuid” en is, zoals alle overige foto’s op deze pagina, van Johan TielemansAlle foto’s worden hier getoond met instemming van de fotograaf.

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024