VOLK – Herman Chaves Daguilar alias “Catweazle”


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

VOLK – 14 juni 2024De man roept een verre herinnering op aan een Brits televisiefeuilleton uit de jaren ’70 met de naam ‘Catweazle’. De gelijkenis tussen het hoofpersonage in de reeks en de mysterieuze man uit Eeklo, die vaak in het stationsbuffet van Gent-Dampoort werd gezien, is treffend.

“Catweazle” – pic kijkbijons.nl

“Hij was een zonderlinge figuur die door zijn rosse verwilderde haar en ringbaard opviel in de Gentse straten en algauw de bijnaam “Catweazle” meekreeg, naar de mensenschuwe televisietovenaar. Hij woonde tot eind de jaren tachtig in Eeklo, maar verdween daar toen met de noorderzon.
Tot hij een tijd nadien in Gent opdook en de laatste jaren in de cafetaria van het Dampoortstation een vaste pleisterplaats had.” Deze beschrijving is van de hand van Marcel Vanderhaeghen, en lazen we in de facebookgroep ‘Gent- oud en heden‘. Al in 2021.

Een jaar eerder, in 2020, was ‘Radio 2 Oost-Vlaanderen’ een zoektocht begonnen naar de identiteit van een man op een schilderij. Dit, in het kader van een reeks die de radio bracht over ‘Mysteries in Vlaanderen‘. Er staan drie mensen op afgebeeld. Maar wie goed kijkt, ziet dat de twee mannen op het schilderij eigenlijk één en dezelfde persoon zijn.

Blijkt, dat die man op heel veel schilderijen en tekeningen te vinden was. Hoe dit kwam? Radio 2 deed een oproep bij haar luisteraars… De verklaring was eenvoudig te vinden: de man was model in de Eeklose kunstacademie.

‘Catweazle” bleek uit Sint-Laureins afkomstig te zijn. Hij bleef er in de gezinshoeve wonen bij zijn ouders. Nadat zijn ouders overleden waren is hij naar Eeklo getrokken om er een huisje te huren. Daarna trok hij naar Gent, waar hij vooral rondhing aan het Station Dampoort.

De man was ook wijlen Geert Vandamme opgevallen. Geert was historicus – en onder vele dingen – ook maker van de Gentse blog ‘Gandavum2’. Hij wijdde een artikel aan deze zonderlinge man. Een eerste bijdrage op Geert’s blog verscheen in 2015. Het was een herwerkte versie van wat in de papieren voorloper van zijn blog reeds was gepubliceerd, in 2006!

“Catweazle” – pic Radio 2 Oost-Vlaanderen

“Catweazle” is de naam die de mensen op hem plakten. Zijn echte naam was minstens even indrukwekkend: Herman Chaves Daguilar. Hij droeg gelijk een adellijke familienaam? Spaanse adel? Radio 2 ging op zoek naar de waardheid.

Wat bleek? “Een Spaanse edelman was Herman Chaves Daguilar niet. Dat blijkt uit stamboomonderzoek van Paul De Vendt van het archief in Sint-Laureins. Hij ging op vraag van Radio 2 Oost-Vlaanderen 7 generaties terug in de tijd. Hij ontdekte dat de vader van Herman Chaves Daguilar helemaal geen exotische roots heeft. Integendeel, de man had eerst de Vlaamse familienaam De Meester, net als zijn moeder Mathilde (de oma van Herman, nvdr.). Dat was toen gebruikelijk bij ongewenste zwangerschappen waarbij de vader onbekend was. Herman is dus de nakomeling van een zogenaamd bastaardkind. De exotische familienaam kwam later, toen moeder Mathilde trouwde en de nieuwe man het eerste kind, de vader van Herman, adopteerde en zijn naam gaf: Chaves Daguilar. Echt blauw bloed stroomt er vermoedelijk dus niet door Hermans aderen.”

Herman – pic Jacques Sonck via Sam Stofferis
Freddy Chaves -Albert Brysse – Michel Casteels

Geert Vandamme liet de mogelijkheid open dat Herman wéldegelijk van adellijke afkomst was, en hij had daar een aanwijzing voor. Hij tekende op in zijn blog: “Zijn broer, Raymond, bevestigt dit (“De Morgen”, 02.02.2006): ‘En het klopt dat we van adellijken bloede zijn. We dragen geen titel meer, maar bezitten wel een wapenschild.’ Chaves d’Aguilar (ook: Daguilar) betekent dat ook letterlijk ‘graaf van de Adelaar’ en de stamvader van de familie zou een Spanjaard geweest zijn die na de Spaanse Furie” in onze gewesten was blijven hangen. Een neef van Herman was trouwens Freddy Chaves, een legendarische voetballer bij Gantoise en de Rode Duivels.”

Geert had Herman – naar eigen zeggen “vermoedelijk”, in 1980 voor het eerst in Gent gezien. Hij besloot zijn artikel met: “Herman Chaves d’Aguilar werd verast op 1 februari 2006, zijn as werd uitgestrooid.”

Lees Geert’s verhaal hieronder in het “venster”

‘Radio 2 Oost-Vlaanderen’ behandelde, tijdens de jongste zomers, “mysteries” uit de provincie. Het radiostation pikte alzo in de zomer van 2022 ook het verhaal op over de man die ooit in een familiegrafkelder op het kerkhof van Ledeberg woonde. Dat hadden wij in onze blog in 2019: ‘Kerkhof Ledeberg: écht gebeurd Halloween-verhaal!‘ 
Een Radio 2-medewerker vertrouwde ons later dat jaar toe dat de redactie voor dit onderwerp de mosterd had gehaald bij persblog.be 😉

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024