EVENT – Kerkhof Ledeberg: écht gebeurd Halloween-verhaal!


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

EVENT 13 oktober 2019 –  Bekijk de video en lees over een merkwaardige anekdote met een hoog “Halloween-gehalte”.

Terug naar hoofdpagina

Met een groot ‘Halloween-gehalte’: het verhaal achter de bewoonde grafkelder op de begraafplaats van Ledeberg. De bewoner: een zwerver!

Het was tijdens de beginjaren 1970. Een familielid van de afgestorvene die in het bewuste graf werd begraven, Jaklien L., vertelt: “(…) Achteraan de grafkelder lag een plaat waar hij de ingang tot de kelder gemaakt had . Mijn moeder heeft mij verschillende keren gezegd en gevraagd of ze gek aan het worden was, want als ze bij het graf van mijn vader ging ze hoorde kloppen in het graf. Zo was ik met mijn zoontje eens mee met haar, en mijn zoontje had achteraan de kelder een ijzeren plaat gevonden en kwam ons die tonen. Wij gingen kijken, en ja, een was een gat gemaakt in de grond waar een man in kon. Wij hebben die plaat terug gelegd en zeiden tegen onze Peter dat hij dat had moeten laten liggen, want dat het waarschijnlijk van werkzaamheden was. En dat was dan voor ons de verklaring waarom mijn mama dat kloppen gehoord had. En toen dan mijn mama gestorven was en ook in de kelder bijgezet moest worden, kwam de begrafenisondernemer in de kerk bij mijn oudste broer zeggen dat mijn mama niet kon begraven worden daar de politie een rare ontdekking aan het onderzoeken was. Door het slechte weer werd de kelder de dag zelf maar geopend en, inderdaad, er stond een frietketel op mijn papa zijn kist. En inderdaad, Jules Roets die een ingenieur was, had van twee kelders enerzijds zijn slaapkamer gemaakt en in anderzijds een soort leefruimte met boeken in – en bij alle drie verlichting – dus een echt ondergronds appartement. We zijn wel met de kist naar het kerkhof gereden in de gietende regen, hebben afscheid genomen vooraan het kerkhof in den ingang Want aan de grafkelder stonden het parket en politie en nog andere diensten (ja, echt halloweensfeer was het wel.) (…)”.

Bewoond graf op begraafplaats Ledeberg – pic Archief Gent

UPDATE 27.10.2021Niet landloper en moordenaar Sylvain D’Hoest, zoals hier eerder per abuis was gemeld, was de bewoner van een graf in Ledeberg, maar Jules Roets, evenzeer een zwerver.

We werden op het verkeerde been gezet door een lezer die schreef: “Dhoest [de bewoner, dit moest Jules Roets zijn NVDR] was een landloper, die zich daar gevestigd had. Had ook een gat onder de spoorweg in de omgeving van de Kouterslag in Melle, dat hij had ingericht. Leefde van brood en melk, die destijds op de stoep werden geplaatst door bakker en melkboer….
Uit mijn ouders hun garage, die even open stond, had ie ook eens schoenen gepikt. Toen hij werd opgepakt stond hij in de krant met die schoenen aan.

Verhaal over de aanhouding van Dhoest in de gazet. Bron onbekend (pic uitklikbaar)
(pic uitklikbaar)

Was Sylvain D’hoest dan niet de “bewoner” in het kerkhof van Ledeberg, hij was allesbehalve een doetje. Lees hier over zijn streken…

Zo bv. had hij in 1959 een hoeve in Merendree uitgekozen om kalveren te stelen. Maar hij werd ’s nachts betrapt door de landbouwer en zijn knecht. Na een wilde achtervolging naar de autostrade zou Dhoest zijn belagers achteraf klem rijden en neerschieten. Landbouwknecht August De Jaegher overleed ter plaatse. Landbouwer Aimé Focquaert overleefde en zorgde uiteindelijk voor het oppakken een dag later van de misdadiger. Dhoest zou na zijn veroordeling herhaalde keren ontsnappen uit gevangenschap en toen telkens in heel Vlaanderen een angstpsychose creëren.

Terug naar hoofdpagina

Lees ook op deze blog:

De eeuwigheid op de Westerbegraafplaats

 

 

Campo Santo, stilte voor de 1-november-storm

 

 

Noch bloemen noch kransen in Gentbrugge

 

 

Zuiderbegraafplaats: Van Peene, Miry…

 

 

Kerkhof Mariakerke: historische polemiek

 

 

STAD – Begraafplaats Zwijnaarde(kerk)

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021