EVENT – Kerkhof Ledeberg: écht gebeurd Halloween-verhaal!


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

EVENT 13 oktober 2019 –  Bekijk de video en lees over een merkwaardige anekdote met een hoog “Halloween-gehalte”.

Terug naar hoofdpagina

Met een groot ‘Halloween-gehalte’: het verhaal achter de bewoonde grafkelder op de begraafplaats van Ledeberg. De bewoner: een moordenaar! Uit: facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge….

Lezer Dario R.: “Dhoest [de bewoner] was een landloper, die zich daar gevestigd had. Had ook een gat onder de spoorweg in de omgeving van de Kouterslag in Melle, dat hij had ingericht. Leefde van brood en melk, die destijds op de stoep werden geplaatst door bakker en melkboer….
Uit mijn ouders hun garage, die even open stond, had ie ook eens schoenen gepikt. Toen hij werd opgepakt stond hij in de krant met die schoenen aan.

Bewoond graf op begraafplaats Ledeberg – pic Archief Gent

Zo bv. had hij in 1959 een hoeve in Merendree uitgekozen om kalveren te stelen. Maar hij werd ’s nachts betrapt door de landbouwer en zijn knecht. Na een wilde achtervolging naar de autostrade zou Dhoest zijn belagers achteraf klem rijden en neerschieten. Landbouwknecht August De Jaegher overleed ter plaatse. Landbouwer Aimé Focquaert overleefde en zorgde uiteindelijk voor het oppakken een dag later van de misdadiger. Dhoest zou na zijn veroordeling herhaalde keren ontsnappen uit gevangenschap en toen telkens in heel Vlaanderen een angstpsychose creëren.

Lezer Patrick D.: “Sylvain Dhoest was destijds veroordeeld voor “autostrade moorden” in Loppem en voor plaatsen van dwarsliggers op de spoorlijn Brussel Oostende . Is enkele malen ontsnapt en heeft inderdaad in een grafkelder verbleven en eenmaal in een brug over de E40. De toenmalige veldwachter van Sint-Denijs-Westrem is hem toen op het spoor gekomen. Als ik mij niet vergis was de naam van de veldwachter Gelaude.”
Lezer Joe L. B.: “Just , was in Ledeberg , grens met Merelbeke! Stond 40 jaar geleden in de gazette!” Lezeres Anne-Marie V.H.: “En diene man baktege doar frieten in nen grafkelder …Ik weete da nog , wulder weundege over ’t kirkof ..woas doar een guul spel mee poliese…

Terug naar hoofdpagina

Lees ook op deze blog:

De eeuwigheid op de Westerbegraafplaats

 

 

Campo Santo, stilte voor de 1-november-storm

 

 

Noch bloemen noch kransen in Gentbrugge

 

 

Zuiderbegraafplaats: Van Peene, Miry…

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019