persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
EVENT – 29 oktober 2017 – Er waren noch bloemen noch kransen aanwezig op de zerken van de meer dan tienduizend graven op de gemeentelijke begraafplaats van Gentbrugge. Toen de zerken zich lieten kieken, lag 1 november immers nog ruim een week in de toekomst.
Klik op de rechterrand in het midden van de foto, om naar de volgende te gaan
“Oude” bekenden
Enkele namen op de stenen deden een belletje rinkelen: telgen uit de familie de la Kethulle (Lees op deze blog: We hebben weer wat te vertellen), orangist en Gents schepen Napoleon Lievin de Pauw (Lees op deze blog: Er zit een schandmerk op de Sint-Annakerk), Belgisch revolutionair en oud-burgemeester van Gentbrugge Louis Van Houtte, “Tinneke van Heule”-componist Emiel Hullebroeck, en Oscar De Gruyter, de man van het volkstoneel, met een graf in een opvallend monumentje.
Onder de meer recente bekenden vonden we o.a.: Wilfried Morbée beter bekend als tanden- en krachtpatser John Massis – wiens tandarts overigens de vader was van Jan Hoet – alsook oud-burgemeester van Gent en minister Placide De Paepe…
Jan met de pet
Maar zoals altijd en overal op begraafplaatsen is het gros van de residenten niet de geschiedenis ingegaan. Het zijn gewoon geleefde levens zoals dertien in een dozijn. Velen lieten foto’s op hun zerken na. Soms liggen ze er met heelder families in. We keken hen allen in de ogen – wat ons het gevoel gaf dat ze wat minder anoniem werden – en verzuchtten:
“Egidius waer bestu bleven, Mi lanct na di gheselle mijn, Du coors die doot du liets mi tleven”
En zij die apart liggen op het gedeelte bestemd voor de gesneuvelden, afkomstig uit eigen land of uit het Gemenebest – aangevuld met de slachtoffers van de bombardementen op het rangeerstation van Merelbeke – liggen er nog anoniemer bij, en behoren alleszins tot de categorie die het allerzieligst heengegaan zijn.
De begraafplaats ligt bij de Sint-Simon en Judaskerk bij de Zeeschelde. ‘Sépulture’ staat er vaak op de zerken te lezen. Het klinkt indrukwekkender dan ‘graf’ maar betekent net hetzelfde. F.D.
Opmerkelijke grafopschriften
“Uw plaats is ledig aan den haard, maar uw beeld blijft in ons hart bewaard”
“Lief kindje waar zijt gij henen, ach waarom verliet gij ons, wij beminden u zoo teeder, gij waart toch zoo lief voor ons”
Lees een aanvulling op dit verhaal over prinses Gagarina,uit de rubriek Gentse Winter:
Lees ook op deze blog: