GENTSE WINTER 2017-2018 – “Wulder iere, zieder hunter!”

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Huidige editie

GENTSE WINTER 2017-2018  01 november 2017  Halloween,   Paardenkoets, Pappie, Roby, zebra’s en giraffen, Churchill, Gagarina, 55-plussers en oldtimers.

Terug naar hoofdpagina

Vorige editie

Scroll naar beneden om te weten wat de kreet “Wulder iere, zieder hunter!” met De Kuip te maken heeft. 

STAD – Mocht dit een fake news nieuwskanaal zijn, dan hadden we het gehad over een mysterieuze ontsnapping van een koppel dat daar al een eeuw of wat onder die grafsteen lag. En dat getuigen dinsdagavond twee skeletten hadden gezien die dansend in de richting van de stad trokken. Gisteren was het Halloween

Terug naar hoofdpagina

Gisteren was het Halloween…

KouterMet haar  ‘Openboekdagen‘ zette De Standaard Boekhandel  zichzelf   in de kijker het afgelopen weekend. Zo gaf perfesser Gents Freek Neyrinck les over volksmuziek aan ’t Zuid. Zo kwam aan de Kouter “Pierke Pierlala” Luk De Bruyker van poppentheater Taptoe – zijnPappie, dagboek van het verledenvoorstellen, een boekje over de dementie van zijn pa en tegelijk een theatervoorstelling in de schouwburgen van Arca en Minard. Luk’s pa startte zijn loopbaan bij de Louisane en sloot die af bij de hoofdezetel van UCO. (Lees ook op deze blog: Familie de Smet – La Louisiane)

Terug naar hoofdpagina

Kouter – De Standaard Boekhandel – Pierke Pierlala – Luk De Bruycker
‘Pappie’ – uitgever OCMW Gent

Zebrastraat – Als dames en nieuwe Belgen al het voorwerp uitmaakten van discriminatie op de werkvloer, dan komen daar nu 55-plussers bij. Zij bonden de kat de bel aan door middel van een netwerk-event in Zebrastraat.be, tijdens welke gerespecteerde panelleden hun zegje deden. Hoofdvogel van het gebeuren was Peter Bailliere, opperbevelhebber HR bij het Zweedse Alfa Laval. Hij preciseerde na afloop ook nog voor de camera van AVS dat in Zweden veel meer 55-plussers aan het werk zijn dan in België. Een deel van de verklaring ligt bij de houding van de aldaar vooroordeel-vrije werkgevers. In België wordt die groep nauwelijks uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. (Lees ook op deze blog: Dagboek van 55-plus werkzoekende)

Terug naar hoofdpagina

Zebrastraat – Peter Bailliere
Zebrastraat – Jos Vermeire van Unizo, Johan De Ryck (vrt)

VOLK – Welke snode werkgever durft het nog aan om bevooroordeeld te kijken naar een oudere werkzoekende medemens? Op talent staat geen leeftijd – een ‘voor en door’ 55-plussers georganiseerd netwerk-event onder de paraplu van de VDAB – kent geen grenzen. Geen werkijver meer? Wel integendeel! Hier: een arbeidzame 55-plusser met hoedje, die zelfs tijdens zijn vakantie aan de kust geen afstand kan nemen van zijn dossiers in zijn mallet!

Terug naar hoofdpagina

pic Johan Anthonis

Girafstraat – Gent kent een Zebrastraat en andere straten die verwijzen naar de vroegere dierentuin bij het huidige Muinkpark. (Lees op deze blog: Werd Betsie gebarbecued en is   haar kop zoek?) Maar er is géén Girafstraat. Allicht hadden ze geen giraf in de zoo? Tenzij met Langhalsstraat een giraf bedoeld wordt? Op de Vlasmarkt is er wel een bar giraf. Overigens naast bar aap. Er is ook geen Aapstraat in Gent, wel een Baviaanstraat! De mooiste-animatie-ooit over giraffen is de creatie van het Parijse art/reclame animatiebureau Cube.

Terug naar hoofdpagina

Vlasmarkt – bar aap – bar giraf

…..

Simon de Mirabellostraat – RabotstraatWie café ‘bij René’ oftecafé Rabotooit bezocht heeft, zal Roby zeker zijn tegengekomen. Hij was werkonbekwaam geworden als hulpkok. Daarna bracht hij jolige jaren door in het café dat zijn staminee werd in de overtreffende trap. Hij zat er van de ochtendkoffie tot aan de laatste slaapmutsjes, waarna hij enkel nog de straat moest oversteken naar zijn bedstee. Hij was een levensgenieter, die Robert Vehenthetgeen wat hij op zijn 54e wegens ziekte voor altijd moest opgeven in 2011. Samen met hem is het met het café ook bergaf gegaan.

Terug naar hoofdpagina

Roby
Simon de Mirabellostraat – hoek Rabotstraat – vroeger café bij René ofte café Rabot

Emile BraunpleinWe zien meer jonge veulens op de bok van de paardenkoetsen voor toeristen. Enthousiast uiteenzettend welke historische gebouwen op hun route liggen. Ja, ook het Groot Vleeshuis. “The House of Fleshhoorde ik haar in steenkolenengels zeggen tegen de toeristen. Que? Zou ‘The Great Meat House’ of  ‘The Great Buthcher’s Hall’ niet beter zijn? ‘Koetsen van Gent‘ is een bedrijfje uit Zomergem.

Terug naar hoofdpagina

Emile Braunplein – paardenkoetsen

Winston ChurchillpleinTwee sociale woonblokken tegenover het AZ Sint-Lucas zijn rijp voor de sloop. Algemene slijtage en betonrot zijn de boosdoeners. Als eerste gaat het woonblok-op-poten tegen de vlakte.

Terug naar hoofdpagina

Winston Churchillplein

GentbruggekouterAan het verste eind van het kerkhof, staat een kasteel op de resten van de Oude Kluis dat met haar klooster- en burchtkapel aan de oorsprong van de begraafplaats zou liggen en zelfs aan de oorsprong van de gemeente. Het domein gaat minstens terug tot de 12e eeuw. Verlaten door kloosterlingen begin de 16e eeuw, werd het een pastorie‘Kluis’ en kapel verdwenen. Een kasteel gebouwd op de oude grondvesten – midden   de 17e eeuw in kaart gebracht – bleef overeind. De laatste bekende residenten ervan waren de familieleden Cardon de Lichtbuer. Telg Antoine — gestorven in 1966 – leefde er met een Russische prinses, Maria Borissovna Gagarina (of: Gagarine). Stad Gent -medewerkster Lilian Van De Velde beaamt dat zij familie was van Joeri Gagarin – de eerste mens in de ruimte. Sedert 2006 is het kasteel bewoond door een nieuwe eigenaar die het restaureerde. Bron 1 2 (Lees ook op deze blog: Noch bloemen noch kransen in Gentbrugge

Terug naar hoofdpagina

Kasteel in 1970 – – pic inventaris.onroerenderfgoed
Grafsteen van prinses Gagarina
Gentbruggekouter – kasteel in zijn huidige gedaante. Lees méér over de Russische prinses in een andere editie van deze rubriek

Kouter – Peugeot camionette

Kouter – Peugeot camionette – La Dolce Barista

Terug naar hoofdpagina

Winston Churchillplein – VW t3 camper

Winston Churchillplein – VW t3 camper

EVENT/ STADSTAAT  – Er broeide wat in de Kuip. Eind 2007 was er een stadstaat in de maak. Derde aflevering – Enkele stichtende leden van de Nieuw-Gentse Alliantie (N-GA) vertellen over eind 2007: “Een West-Vlaamse Gentenaar stelde voor om meteen ook een tegenbeweging op te richten: de ‘N-GA busters‘. Kwestie van alle mogelijke kritiek in eigen zak te steken, en meteen zelf overal op het net onrust te kunnen stoken.” Daarnaast ontstonden al snel de West-Vlaamse varianten van FDF en AEL. Toen enkele makers van ‘Neveneffecten’  neerstreken, kwam er een nieuwe strijdkreet: “Wulder iere, zieder hunter!”  F.D.

Jan Beke – stichtend lid en partijvoorzitter
Lieven Scheire en Jelle De Beule – Neveneffecten

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT