persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
GENTSE WINTER 2017-2018 – 01 november 2017 – Halloween, Paardenkoets, Pappie, Roby, zebra’s en giraffen, Churchill, Gagarina, 55-plussers en oldtimers.
Scroll naar beneden om te weten wat de kreet “Wulder iere, zieder hunter!” met De Kuip te maken heeft.
STAD – Mocht dit een fake news nieuwskanaal zijn, dan hadden we het gehad over een mysterieuze ontsnapping van een koppel dat daar al een eeuw of wat onder die grafsteen lag. En dat getuigen dinsdagavond twee skeletten hadden gezien die dansend in de richting van de stad trokken. Gisteren was het Halloween…
Kouter – Met haar ‘Openboekdagen‘ zette De Standaard Boekhandel zichzelf in de kijker het afgelopen weekend. Zo gaf perfesser Gents Freek Neyrinck les over volksmuziek aan ’t Zuid. Zo kwam aan de Kouter “Pierke Pierlala” Luk De Bruyker van poppentheater Taptoe – zijn ‘Pappie, dagboek van het verleden‘ voorstellen, een boekje over de dementie van zijn pa en tegelijk een theatervoorstelling in de schouwburgen van Arca en Minard. Luk’s pa startte zijn loopbaan bij de Louisane en sloot die af bij de hoofdezetel van UCO. (Lees ook op deze blog: Familie de Smet – La Louisiane)
Zebrastraat – Als dames en nieuwe Belgen al het voorwerp uitmaakten van discriminatie op de werkvloer, dan komen daar nu 55-plussers bij. Zij bonden de kat de bel aan door middel van een netwerk-event in Zebrastraat.be, tijdens welke gerespecteerde panelleden hun zegje deden. Hoofdvogel van het gebeuren was Peter Bailliere, opperbevelhebber HR bij het Zweedse Alfa Laval. Hij preciseerde na afloop ook nog voor de camera van AVS dat in Zweden veel meer 55-plussers aan het werk zijn dan in België. Een deel van de verklaring ligt bij de houding van de aldaar vooroordeel-vrije werkgevers. In België wordt die groep nauwelijks uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. (Lees ook op deze blog: Dagboek van 55-plus werkzoekende)
VOLK – Welke snode werkgever durft het nog aan om bevooroordeeld te kijken naar een oudere werkzoekende medemens? Op talent staat geen leeftijd – een ‘voor en door’ 55-plussers georganiseerd netwerk-event onder de paraplu van de VDAB – kent geen grenzen. Geen werkijver meer? Wel integendeel! Hier: een arbeidzame 55-plusser met hoedje, die zelfs tijdens zijn vakantie aan de kust geen afstand kan nemen van zijn dossiers in zijn mallet!
Girafstraat – Gent kent een Zebrastraat en andere straten die verwijzen naar de vroegere dierentuin bij het huidige Muinkpark. (Lees op deze blog: Werd Betsie gebarbecued en is haar kop zoek?) Maar er is géén Girafstraat. Allicht hadden ze geen giraf in de zoo? Tenzij met Langhalsstraat een giraf bedoeld wordt? Op de Vlasmarkt is er wel een bar giraf. Overigens naast bar aap. Er is ook geen Aapstraat in Gent, wel een Baviaanstraat! De mooiste-animatie-ooit over giraffen is de creatie van het Parijse art/reclame animatiebureau Cube.
…..
Simon de Mirabellostraat – Rabotstraat – Wie café ‘bij René’ ofte ‘café Rabot‘ ooit bezocht heeft, zal Roby zeker zijn tegengekomen. Hij was werkonbekwaam geworden als hulpkok. Daarna bracht hij jolige jaren door in het café dat zijn staminee werd in de overtreffende trap. Hij zat er van de ochtendkoffie tot aan de laatste slaapmutsjes, waarna hij enkel nog de straat moest oversteken naar zijn bedstee. Hij was een levensgenieter, die Robert Vehent – hetgeen wat hij op zijn 54e wegens ziekte voor altijd moest opgeven in 2011. Samen met hem is het met het café ook bergaf gegaan.
Emile Braunplein – We zien meer jonge veulens op de bok van de paardenkoetsen voor toeristen. Enthousiast uiteenzettend welke historische gebouwen op hun route liggen. Ja, ook het Groot Vleeshuis. “The House of Flesh” hoorde ik haar in steenkolenengels zeggen tegen de toeristen. Que? Zou ‘The Great Meat House’ of ‘The Great Buthcher’s Hall’ niet beter zijn? ‘Koetsen van Gent‘ is een bedrijfje uit Zomergem.
Winston Churchillplein – Twee sociale woonblokken tegenover het AZ Sint-Lucas zijn rijp voor de sloop. Algemene slijtage en betonrot zijn de boosdoeners. Als eerste gaat het woonblok-op-poten tegen de vlakte.
Gentbruggekouter – Aan het verste eind van het kerkhof, staat een kasteel op de resten van de Oude Kluis dat met haar klooster- en burchtkapel aan de oorsprong van de begraafplaats zou liggen en zelfs aan de oorsprong van de gemeente. Het domein gaat minstens terug tot de 12e eeuw. Verlaten door kloosterlingen begin de 16e eeuw, werd het een pastorie. ‘Kluis’ en kapel verdwenen. Een kasteel gebouwd op de oude grondvesten – midden de 17e eeuw in kaart gebracht – bleef overeind. De laatste bekende residenten ervan waren de familieleden Cardon de Lichtbuer. Telg Antoine — gestorven in 1966 – leefde er met een Russische prinses, Maria Borissovna Gagarina (of: Gagarine). Stad Gent -medewerkster Lilian Van De Velde beaamt dat zij familie was van Joeri Gagarin – de eerste mens in de ruimte. Sedert 2006 is het kasteel bewoond door een nieuwe eigenaar die het restaureerde. Bron 1 2 (Lees ook op deze blog: Noch bloemen noch kransen in Gentbrugge)
Kouter – Peugeot camionette
Winston Churchillplein – VW t3 camper
EVENT/ STADSTAAT – Er broeide wat in de Kuip. Eind 2007 was er een stadstaat in de maak. Derde aflevering – Enkele stichtende leden van de Nieuw-Gentse Alliantie (N-GA) vertellen over eind 2007: “Een West-Vlaamse Gentenaar stelde voor om meteen ook een tegenbeweging op te richten: de ‘N-GA busters‘. Kwestie van alle mogelijke kritiek in eigen zak te steken, en meteen zelf overal op het net onrust te kunnen stoken.” Daarnaast ontstonden al snel de West-Vlaamse varianten van FDF en AEL. Toen enkele makers van ‘Neveneffecten’ neerstreken, kwam er een nieuwe strijdkreet: “Wulder iere, zieder hunter!” F.D.
Lees ook op deze blog: