persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
Lees op deze blog artikels uit 2017 in de rubriek GENTSE ZOMER:
GENTSE ZOMER is – net zoals ‘Gentse Zomer 2016’ en ‘Gentse Winter 2016-2017’ – een kroniek over de dingen die dagelijks ons pad kruisen en onze nieuwsgierigheid wekken. Onze ‘Gentse Zomer 2017’ werd verdergezet in ‘Gentse Winter 2017-2018‘, ‘Gentse Zomer 2018‘, ‘Gentse Winter 2018-2019‘, ‘Gentse Zomer 2019‘, ‘Gentse Winter 2019-2020‘ en ‘Gentse Zomer 2020‘ en vervolgt in ‘Gentse Winter 2020-2021‘. Recent vatten we ‘Gentse Zomer 2021‘ aan en Gentse Winter 2021-2022. En dit is Gentse Zomer 2022, Gentse Winter 2022-2023. Dan volgt Gentse Zomer 2023 en Gentse Winter 2023-2024. En daarna: ‘Gentse Zomer 2024‘ en ‘Gentse Winter 2024-2025’
“Er ontbreekt enkel nog wat parmaham”
De einde-seizoen-editie op 5 oktober heeft als titel “Er ontbreekt enkel nog wat parmaham”. En als inhoud: het gesproken magazine (als nieuwigheid voor deze blog), de natuur, de wandelbus, de Meibloemstraat, Mira, de stadskunstwerken, riksja, textielcontainers, politieschool, broedplek voor ondernemers…
In deze Zomerrubriek nr. 28 op 1 oktober: Onzedige “madonna”, aftrappende studenten, prinses met knuffel, Technostress, DeSite, Openbedrijvendag, Klinkeroever, Eilandregatta Muide-Meulestede, Oldtimer Spitfire, Le Bateau, c’est chic… En nog meer van dit fraais…
Breaking news op 24 september 2017: De kop van Artevelde op de Vrijdagmarkt is niet die van Artevelde, wél die van Willem I… Toen we deze rubriek samenstelden, waren we een tweede keer verrast… Café ’t Kanon was niet al altijd café ’t Kanon…
We hebben weer wat te vertellen
We hebben weer wat te vertellen op 17 september.
Mocht je DJ zijn, had je je DJ Johny, Greet of Maurice kunnen noemen. Maar DJ Naked Ass? Dit is ongehoord! Read on to find out more.
Een “Malmar Roa” in de cameralens
Je maakt het niet elke dag mee: een échte Roa-muurschildering van de Malmar-site in je lens hebben! Voorts: de week van persblog.be – Verhalen uit en over Gent in woord en beeld op 11 september.
Een varkentje met een lange snuit
En toen kwam een varkentje met een lange snuit, op 4 september, en de schoolvakantie was uit. In de aanloop daarvan, en ook nog tijdens het weekend, barstte het Gentse uitgaansprogramma weer van festiviteiten en rommelmarkten.
Deze editie van 28 augustus bevat o.a.: Handjeklap, Keizerpark, Sluizeken-Ham, Ledebergse Feesten, Begijnhoffeesten, Trein+Fiets, Fiesta Europa, Gibraltar, oldtimer kinderkoets, Zwijnaardse kortfilm, zand-VW, De Roos, Gwenola, Amada, BubblePost, Karel de Stoutestraat, Watersportbaan, oldtimer Bentley …
Zusterstede Saint-Raphaël: 31°C
Stad Gent is verzusterd, verbroederd of gejumeleerd met zeven buitenlandse steden. De allereerste verzustering dateert al van 1958: met het Franse Saint-Raphaël aan de Azurenkust. En meer in deze editie op 7 augustus.
Deze editie van 31 juli – onder de noemer Volgend’n arrêt – vullen we met kreten en commentaar over: oorlogsslachthuis, DOK XL, besteleend, Etsy-markt, doedelzak, Bruudruuster Rock, Patersholfeesten, Benjarong Thai en meer.
In de Sint-Jacobskerk genoten ze nog van een laatste natje in het kerkcafé. Ze vonden dat “die beker niet aan hen voorbij mocht gaan”. Bij deze editie van 25 juli zijn de feesten al voorbij. Exit Gentse Feesten 2017.
Deze editie op 18 juli is volledig gewijd aan de Gentse Feesten en toont een staal van het straatleven: straatmuzikanten, straatartiesten, waaronder dans, mime, goochelaars, muzikanten…Wa’dadde? Gentsche Fieste?
Zonnige groeten uit de Zomerstraat
In deze editie op 14 juli: Graslei, Korenlei, Maria-Hendrikaplein, Botermarkt, Aziëstraat, Lübeckstraat, Koopvaardijlaan, Zwijnaardsesteenweg, Bloemekenswijk, Sint-Veerleplein, Oudburg, Zonder-Naamstraat en Zonnige groeten uit de Zomerstraat.
Jantje zag geen pruimen hangen
Achilles’ fauteuil. Grace’s daverend succes. Patrick’s muurschildering. Gent’s oldtimers. Pierre’s Psyché. Daniël’s Copacobana. Martine’s vishandel. De nabestaanden. En meer. Op 8 juli, gevat onder de noemer: Jantje zag geen pruimen hangen.
Isabelle A en Moeder Teresa zijn slechts twee namen die je in deze rubriek vindt. Ook nog: DOK, Bubble Post, Willem Ellschot, Emile, Louis Neefs, Copacobana, Sint-Lievenscollege, FOD Financiën, Kringloopwinkel Brugse Poort, Arne en meer op deze 1 juli.
Op 27 juni vatten we parafraserend op ‘Keek op de week’ de week samen onder de noemer ‘Week te keek‘ met: Muziekfestival in het Keizerpark bij de Keizerpoort. Bal in het Pierkespark aan de Brugse Poort. Rommelmarkt op de Vrijdagmarkt. Water en groen, en het reisseizoen. En meer.
Het was “bonter dan bont” de afgelopen week. Ook in de emoties. Het leukst vonden we de woonkamerbushokjes. Het engst: een ontmoeting met zombies. Het flauwst: iemand die de naam van deze rubriek ‘Gentse Zomer’ heeft “geleend”. Dit is 19 juni.
“Kom je ook een dansbeen uitsmijten?”
De editie “Kom je ook een dansbeen uitsmijten?” kwam tot stand op 13 juni. Een Brugse Poort bewoner zette met deze kreet op facebook zijn buren aan tot ‘Brugse Poort Ongehoord’ fuiven. Loop ook eens met ons mee naar de Artiestenmarkt en meer.
“Eén gans maakt de zomer niet”
Toen we een gans door het zwerk boven ’t Zuid zagen vliegen, dachten we aan een nieuw gezegde dat toepasselijk is voor het omslaan van het weder: “Eén gans maakt de zomer niet”. Het vorige weekend zat boordevol bruisende activiteiten. Dit was ons relaas op 6 juni.
Deze rubriek met zijn vaak licht badinerende – in alle geval relativerende – ondertoon, brengt o.m. gortdroog op je bord: de Poverello-maaltijd. Ook: meer en andere Gentse nieuwsbrokken, zoals bv. nieuws van een halve eeuw geleden. Op 3 juni: Komijn met Pruimen.
Feesten, feesten en oldtimers. Dit is, samengevat, het relaas van deze editie ‘Gentse Zomer’. Wie feesten zegt, zegt ook Walter De Buck. Een serie oude Citroën’s in Gentse straten. En meer, in deze editie getiteld ‘Feesten, feesten en oldtimers‘ op 27 mei.
Met de Straalstroom zit het snor!
Meteovista en Armand Pien. Drie failliet op Sint-Pietersplein. Grote schildpad in Damvalleimeer. Plant een pompoen op je stoep! ‘Oude Belgen’ en Nieuwe Belgen op rommelmarkten. ’t Haeseveld en de Gallische hoeve. Op 21 mei: ‘Met de Straalstroom zit het snor!‘
We vonden een winkel waar je niets mag kopen. Een andere winkel op een schilderij, vonden we in het echt niet terug. In nog een andere winkel had men blijkbaar pech bij het spelen van Monopoly. Meer in de 14 mei-editie, w.o: “Op naar de Panne!” En vanzelfsprekend meer “nieuws” uit Gent.
Varianten op vakantiethema’s, oldtimers, eten en geschiedenis, aangevuld met een portie ambiance op pleinen en straten… vormen de ingrediënten van deze 4 mei-editie “Groeten uit Tadzjikistan”, waarin de Gentse wereld met een relativerend oog bekeken wordt.
Erfgoeddag lag ons zwaar op de maag toen we op 24 april Bloedserieus aan deze Gentse Zomerrubriek begonnen. Luchtig was dan weer Theater Charlekijn met haar satire op het Circulatieplan. We keken naar een Duitse filmploeg en zagen Fuutses bei de buutses. En meer van dat moois uit Gent.
Op 19 april riepen we “Allez, allez, circulez” en dit vooral tegen onszelf, want we gingen fietsen. De tocht liep zowel door de stad als door haar groene longen. In grote lijnen: van Ledebergplein tot in Nieuwland. En langs diverse steedse en buitengaatse parken.
“Zwaarbehaarde koningin…” schreeuwde de titel op 14 april. Het ging over bijen en bloemen. We bezochten op een zondag de “4xB markten”: Boeken, Bloemen, Bio en Brol. En meer, zoals bv.: een nieuwe strip over De Pierkes, en een liedje over de goede tijd uit de Brugse Poort!
Op 8 april stelden we vast: anderhalve eeuw geleden stonk het aan de Poel en was het miserabel in de Batavia-wijk. We waanden ons in de middeleeuwen in de Turrepoortsteeg. We keken naar souvenirs van het Willemsfonds. We waren in horecazaak De Dampoort. We vergaapten ons aan terrasgangers bij Barrazza. Dit, en meer, in: ‘Aan de waterkant‘.
Moet er nog zand zijn, vroegen we ons af op 1 april. In Oostakker waanden we ons in Eden. We zagen de Zakman in een mediterraan-verblijf en in het Citadelpark bewonderden we kunst in het MSK. We keken naar de werken aan de Reep. We stonden stil bij het fenomeen ‘Geuzen’. En meer.
Le printemps nouveau est arrivé
We startten onder de titel ‘Le printemps nouveau est arrivé‘ op 25 maart. We gingen naar een Belmundo-project kijken, bezochten horecazaken De Wan, Bizar, De Buffel en Chocolato. We bewonderden de foto’s van Michiel Hendryckx in de Sint-Baafsabdij en die van Fîlip Claus in de straat. We vonden een spotprent, waarop een circulatieplan uit 1909.
Lees ook op deze blog: