GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

 BANNER Parklaan 1 - kopie (2) - kopie

Lees op deze blog artikels uit 2016-2017 in de rubriek GENTSE WINTER:

GENTSE WINTER is – net zoals ‘Gentse Zomer 2016‘ – een kroniek over de dingen die dagelijks ons pad kruisen en onze nieuwsgierigheid wekken. Onze ‘Gentse Winter 2016-2017’ vervolgde in ‘Gentse Zomer 2017‘, Gentse Winter 2017-2018‘, ‘Gentse Zomer 2018‘, ‘Gentse Winter 2018-2019’Gentse Zomer 2019‘, ‘Gentse Winter 2019-2020‘ en ‘Gentse Zomer 2020en vervolgt in ‘Gentse Winter 2020-2021‘. Recent vatten we ‘Gentse Zomer 2021‘ aan en Gentse Winter 2021-2022. En dit is Gentse Zomer 2022, Gentse Winter 2022-2023. Dan volgt Gentse Zomer 2023 en Gentse Winter 2023-2024. En daarna: ‘Gentse Zomer 2024‘.

De laatste benen…

0 Rozebroekenpark (12) - kopieOp 16 maart berichtten we onder de titel ‘De Laatste benen…‘ Met als inhoud:
Schatten op Sint-Amandsbergse zolder?
Blikjes rapen aan het Kettingplein. Wondelgemse Vroonstalle. Meulesteedse Lourdeshoek en Lübeckstraat. Vander Haeghen en Gazette van Gent. Drie kleine huisjes zonder informatie. Twee jaar persblog.be – Verhalen uit en over Gent. Meer.

Niet zo triest

1 Gezondheidstraat – Naast een daklozenopvang is Huize Triest (5)In de editie van 12 maart – ‘Niet zo triest‘ – hadden we het over: de vertraagde fooropbouw aan het Sint-Pietersplein, het sociaal restaurant Huize Triest in de Gezondheidstraat, Vrouwendag bij de UFO aan de Sint-Pietersnieuwstraat, de vlottende markt aan de Vleesbrugtragel, het Miriam Makebaplein en de Krook, de Holy Food Market  aan het Beverhoutplein en restaurant  ENTR aan de Ham.

Géén geblaf en géén gevoeg!

 Géén geblaf en géén gevoeg!‘ kopten we op 7 maart. We verwezen naar een groene nephond, die her en der opduikt.  We gingen lunchen in een kloosterkerk aan de Oude Houtlei. Aan het Sint-Pietersplein bewonderden we de foor in legoblokken. In de kapel van het Drongenhof, in het Patershol, waren we present op een tentoonstelling van jonge fotografen.  We tekenden het bestaan op van minstens twee ‘Café René’. Eén aan de Gebroeders Vandeveldestraat.  We hadden oog voor vreemd geverfde gevels. En meer.

’t Eén en ’t Ander

000 Sassekaai - buurt Voormuide - kopieIn ’t Eén en ’t Ander, op 28 februari, gingen we na wat één en ander met elkaar te maken heeft, bv.: Arne Sierens met De Krook, Filip Rottiers met Tinnenpot, Mauritz Pauwels met Kloten. We liepen langs bij ’t Floere Foefke aan de Molenaarsstraat, Celtic Towers aan de Sint-Michielshelling en Holy Food Market aan het Beverhoutplein. We gingen lunchen in de sociale restaurants De Knoop aan de Hundelgemsesteenweg en Eetcafé Toreke aan de Vlotstraat. En meer.

‘Volle gaaze’

Volle gaaze‘Volle gaaze’ kopten we op 16 februari, verwijzend naar de controles op de lijnbussen. We hielden halt bij Herberg Macharius aan de Voorhoutkaai,waar het Bal Mundial spetterde. We ontdekten een koersfiets met wijnflesbidon aan de Bisdomkaai. We verkenden de buurt van de Nekkersputstraat achter de Rooigem. We lazen voor jou het nieuws van 17 april 1898 in de Gazette van Gent.

‘Terzijde en Terzake’

Terzijde TerzakeOp 5 februari zoomden we Terzijde en Terzake op een aantal onderwerpen in, met name: een groene hond in de Magerstraat, de Wijze man(nen) van  en bij de Wijzemanstraat, een verzetstrijdster in de Kortrijksesteenweg, die iets met apotheken heeft, trolleybuskabels in de Gentbrugse lucht… Verder: renovatie van Het Huis van de Vrije Schippers aan de Graslei, de boekenverhuizing aan de Krook, het origineel Metselaarshuis aan de Cataloniëstraat en de betere kopie aan de Graslei.

‘Sterfgevallen en kiekens-zonder-kop’

SterfgevallenIn onze ‘Gentse Winter’ van 27 januari ging het over ‘Sterfgevallen en kiekens-zonder-kop’. We brachten een bezoek aan Sint-Pieter in de Sint-Niklaaskerk bij de Korenmarkt. We verbaasden ons over Delphine Boël bij de Clementinalaan. We maten de afmetingen van het toekomstige Walter De Buckplein. We ontdekten sporen van middeleeuwse terechtstellingen aan de Groentenmarkt. We vonden kiekens-zonder-kop in de Donkersteeg en een Pravda-kantoor in Onderbergen. We waren getuige van een overval aan de Sint-Pietersnieuwstraat. En meer. 

‘Clair-obscur’

Clair obscur‘Clair-obscur’ luidde het poëtisch op 17 januari. We maakten wat foto’s over schemertoestanden in Gentse straten, zoals bv. – heel toepasselijk – in de Donkersteeg. We hoorden boegeroep aan de Poeljemarkt. We zagen de echtgenote van wijlen Romain Deconinck, Yvonne Delcour schitteren aan de Meibloemstraat. We namen nota van de verhuizing van bootbewoners-asielzoekers aan de Rigakaai. We bladerden in het geschiedenisboek over de Groene Ooie. Onze aandacht werd gekluisterd door een experiment in de folterkamer van het Gravensteen aan het Sint-Veerleplein.

‘Nieuwjaarsbrief’

Nieuwjaarsbrief - Gravensteen (36)We wachtten tot 8 januari om onze ‘Nieuwjaarsbrief’ voor te lezen aan onze meter en peter. We haalden er herinneringen in op over hun jeugd en wat er zoal gebeurde. Bv. de studentenrellen in den Blandijn in 1979. Hoe De Post aan de Korenmarkt eruit zag alvorens daar commerce werd gedaan? De eerste FTI in het Citadelpark. We vertelden ook over het geanimeerde sprookje dat we gezien hadden tijdens de kerst in het Gravensteen en op de kerstmarkt.

‘Man Valt in Ondiep Putje’

Man valtWe schreven 28 december en we dachten aan het kleine nieuws, het ‘Man Valt in Ondiep Putje’ nieuws. Omdat het zo veel symboolwaarde had, zochten we het graf op van Jean Baptiste Colle aan het Jaagpad in Drongen. We gingen op zondag aan de vitrines likken in het nieuwe winkelcentrum van Dok Noord en mijmerden over de oude ACEC. We waren in gedachten bij de overleden tijdgenoten die hun namen gaven aan respectievelijk: het Woodrow Wilsonplein en het Emile Braunplein. We schreven over de bekende Gentenaars die Walter De Buck eerden in zijn café Bij Sint-Jacobs. En meer.

‘Kort en donker’

Kort en donker‘Kort en donker’ heette het laconiek op 20 december. We ontdekten een vreemde mijlpaal bij een steegje aan de Kartuizerlaan. We waren getuige van de afbraak van het plakkaat boven de nis die toegang geeft aan het Schuddevisstraatje bij de Groentenmarkt. De Luxemburgstraat bij Ramen riep schoolwijsheid over Rosa Luxemburg bij ons op. Aan de Sint-Baafskouter bij de Rozebroeken stonden we even stil bij de afvalberg van weleer. In de Achterstraat in Sint-Amandsberg genoten we in De Pastinaak. En meer.

‘Jacht op het kleine nieuws’

Jacht op hetOp 9 december gaf onze titel ‘Jacht op het kleine nieuws’ precies weer waar we heen willen met de rubriek ‘Gentse Winter’. Hiertoe piepten we even rond in de straten achter het station. Zo bv. in de Désiré Van Monckhovenstraat. We gingen kijken hoeveel sneeuw er gevallen was in de Sophie van Akenstraat en de Lievekaai. Filmsneeuw, welteverstaan. Toen de Sinterklaasgekte in een luwte kwam aan, bv. de Zwijnaardsesteenweg, zagen we hoe de kerstsfeer zich ontpopte op de Gentse pleinen, onder meer: aan de Korenmarkt. En meer.

‘Eindejaar in zicht’

Eindejaar in zichtReeds op 5 december kwam het ‘Eindejaar in zicht’. Dit was zeker het geval toen het Kerstrad op de Korenmarkt verscheen en de kersthutten op het Sint-Baafsplein verrezen. In de kathedraal troffen we – liefst twee – ongelooflijk mooie miniaturen van Bethlehem aan – kribbe incluis. We legden oude en nieuwe plaatjes naast elkaar van winkels in de Veldstraat. We zagen hoe een grote witte tent op het Sint-Pietersplein een week lang het Gentse centrum van de ‘Rodeneuzendag’ werd. Luc De Vos kwam terug in de herinnering in de vorm van een gedenkteken op de Gentbrugse Meersen.

‘Winderige groeten’

WinderigeOp 23 november publiceerden we enkele foto’s van Gentse straten onder de titel ‘Winderige groeten’zo bv. van de Voormuide. We zochten de geschiedenis op van een kasteeltje aan de Hoveniersberg bij de Sint-Pietersnieuwstraat. En we stonden stil bij de geschiedenis van de Rooigemlaan. We keken terug op de Zakman, die ongewild voor beroering had gezorgd in de Cataloniëstraat. De man zorgde er even ongewild voor dat onze lezerscijfers piekten. De Gentse Gidsen vereerden ons tot tweemaal toe door artikels van persblog.be in haar nieuwsbrief op te nemen. En meer.

‘Het vallen van het blad’

Het vallen van het bladWe filmden een herfstig straattafereel aan de hoek van de Sint-Niklaasstraat met de Cataloniëstraat. In de Lidl aan het Fratersplein zagen we de Korenmarkt aan de kassa’s! Aan de hoek van de Steendam met de Baudelokaai was het drummen om op de bus te geraken. Intussen werd in de Sint-Niklaaskerk gedanst ter ere van een Indische gemeenschap die ooit werd geholpen door een pater uit de Abdij van Drongen. In gedachten waren we bij Marc Sleen, geboren Gentbruggenaar. En meer. Dit was op 12 november onder de titel: ‘Het vallen van het blad’.

‘Kaak, kaak, nen twiedekker!’

kaak kaakOp 3 november in ‘Kaak, kaak, nen twiedekker!’ zorgde de Zakman voor beroering aan de Cataloniëstraat. Aan de Antwerpsesteenweg zagen we een lookalike van een Al-Capone-bolide. Aan de Ottergemsesteenweg-Zuid schrikte een jongedame de buurt op met haar Halloween-outfit. Op zondag stelden we vast dat de Oude Beestenmarkt niet meer is wat ze ooit geweest was. Het tv-programma De Ideale Wereld bracht een hilarisch filmpje over de film ‘Emperor’. En meer.

‘Gent spant de kruune’

Gent spant de kruune‘Gent spant de kruune’ was de tweede bijdrage van de rubriek ‘Gentse Winter’. Dit, op 27 oktober. Aan het Maria-Hendrikaplein voor het station, troffen we een allegaartje, freaky FACTS-show deelnemers. We ontmoetten twee Engelse Ladies aan het Sint-Baafsplein. Beiden zijn actief bij de EU. In de Overpoortstraat brak in alle hevigheid het geweld der studentenclubs los. Dat de Gezondheidsstraat vlakbij het Guislain ligt, zorgde voor een binnenpretje. Voorts sloeg onze fantasie compleet op hol bij het zien van cowboy-attributen in die straat. En meer.

‘Snapshots uit herfstig Gent’

SnapshotsWe hadden het over trouwers aan de Botermarkt en in het Sint-Pietersstation. Ook over armoede en verspilling. Aan de Raffinaderijstraat bij het Edward Anseeleplein tuurden we in de verte met in gedachten de geschiedenis van het fabriekspand, thans hotel. We droomden ook even weg bij het Gent van de vroege jaren ’80, met zijn verdwenen cafés, bv. aan de Kuiperskaai. Dit alles noteerden we in ‘Snapshots uit herfstig Gent’ op 17 oktober – die de spits afbeet voor de rubriek ‘Gentse Winter’ in 2016-2017, als opvolger van de ‘Gentse Zomer’ in 2016.

Lees ook op deze blog:

  • 'Gentse Zomer 2016'

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook