persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
Lees op deze blog artikels uit 2016 in de rubriek GENTSE ZOMER:
GENTSE ZOMER is – net zoals Gentse Winter – een kroniek over de dingen die dagelijks ons pad kruisen en onze nieuwsgierigheid wekken. Onze ‘Gentse Zomer 2016’ vervolgde in ‘Gentse Winter 2016-2017‘, ‘Gentse Zomer 2017‘, ‘Gentse Winter 2017-2018‘, ‘Gentse Zomer 2018‘, ‘Gentse Winter 2018-2019‘, ‘Gentse Zomer 2019‘, ‘Gentse Winter 2019-2020‘ en ‘Gentse Zomer 2020‘ en vervolgt in ‘Gentse Winter 2020-2021‘. Recent vatten we ‘Gentse Zomer 2021‘ aan en Gentse Winter 2021-2022. En dit is: Gentse Zomer 2022, Gentse Winter 2022-2023. Dan volgt Gentse Zomer 2023 en Gentse Winter 2023-2024. En daarna: ‘Gentse Zomer 2024‘ en ‘Gentse Winter 2024-2025’
In de Academiestraat loerden we binnen bij de Paters Augustijnen. Een gevelklok aan de Pilorijnstraat maakte ons curieus. Op het nabij gelegen Antwerpenplein stapten we af op een rommelmarkt. Aan de Graslei bekeken we het reuzenponton waar de gecontesteerde happening van het winkelcentrum De Post op plaats vond. Dit alles, en meer, werd op 12 oktober gevat onder de rubrieknaam ‘Hallo met Gent‘.
Op 4 oktober zagen we vanaf de Lousbergskaai zingende matrozen. We brachten een filmpje over de omgeving van de Schoenlapperstraat. Aan de Baudelostraat kwam de kapel van de Baudeloabdij in ons vizier. We waren nieuwsgierig naar de oorsprong van de ‘Zonder-Naamstraat’. We zagen ‘Wilde Mannen en Woeste Wijven’ in de Kuip. Aan de Sint-Margrietstraat stonden we bij de werf van archeologen. Dit en meer, te lezen onder de vlag ‘Gent, tes azuuu‘.
Op 28 september stonden we op het Sint-Pietersplein onder de neus van Urbanus tijdens de ‘Student Kick-Off’. Tijdens ‘Klinkeroever’ stonden we op de stoep van café Den Biekorf aan de Lieven De Winnestraat. In het Muinkpark waren we bij het wijkfeest in het park en in de omliggende straten. Aan de Cataloniëstraat gingen we terug in de tijd: naar 1975. Dit, en meer in: ‘In Gent gepokt en gemazeld‘.
‘Meer tekst en foto’s over Gent’
‘Meer tekst en foto’s over Gent‘ luidde de rubriektitel van de ‘Gentse Zomer’ reeks op 19 september. De Kuip had net ‘OdeGand’ beleefd. Bij het Sint-Veerleplein leerden we over de vernieuwing in het Gravensteen. We ontdekten de zogenaamde Facebooksteeg in Gent, bewonderden een gevel aan de Sluizekenkaai, en eentje aan de Vaderlandstraat waarachter grote geschiedenis van de cinema schuil gaat. En meer.
‘Gent, zolang de voorraad strekt’
Op 15 september brachten we onder de noemer ‘Gent, zolang de voorraad strekt’ verslaggeving over het Redersplein en haar biomarkt, het station en haar zakmannen en -vrouwen, en de Meulestedekaai en haar prachtig zicht op het Zeekanaal en de haven. Aan de Nederpolder piepten we binnen in het privaatdomein van de ex Zusters van Kindsheid Jesu. En meer.
Op 7 september – in ‘Kijk eens naar Gent‘ – gaven we een kort verslagje van de feesten aan het Prinsenhof. We gingen ook kijken in de Cité de Hemptinne. In het Koning Albertpark vond ‘Jazz in ’t park’ plaats. We bezochten Café Lucy aan de Prinses Clementinalaan. En meer.
‘Ook dit is Gent‘ kopten we op 30 augustus. In deze bijdrage hadden we ruim aandacht voor de Begijnhoffeesten aan de Begijnhofdries en omliggende straten. We maakten een natuurwandeling langs een oude Schelde-arm in Zevergem. En meer.
We schoven aan onder de Stadshal om te genieten van het foodtruckfestival Fiesta Europa. We waren op een rommelmarkt in Ledeberg. We maakten kennis met de combibar ‘Paard van Troje’ aan de Kouter. We tuurden naar de blootgelegde restanten van één van de middeleeuwse Gentse poorten: de Braampoort aan de Brabantdam. Dit alles, en meer, onder de vlag ‘Gent, Ainsi soit-il‘ in de rubriek ‘Gentse Zomer’ op 28 augustus.
In ‘Slalommen door Gent‘ op 15 augustus, stipten we de oorsprong van de feesten in het Patershol aan. We waren getuige van de rommelmarkt achter de Visserij. We wandelden langs de Schelde richting Gentbrugse Meersen naar het “Luc-Devos-plekje” van Natuurpunt. We checkten waar de straatnamen Steendam en Klein Turkije vandaan komen. We bleven even stil staan bij een herdenking in Zwijnaarde van auteur Karel van de Woestijne.
‘Door Gent als Kuifje zonder hond’
In ‘Door Gent als Kuifje zonder hond‘ op 17 juli, brachten we een bezoekje aan het Spaanskasteelplein waar het straattheaterfestival Miramiro van start ging. In het Citadelpark troffen we een zangduo in wording. En ook… vele Pokemonjagers. Aan de Azaleastraat in Sint-Amandsberg kregen we een antieke chickenbak cadeau. Aan de Krijgslaan ontdekten we het ‘Ministerie Grafische Zaken’. In het station gingen we nog eens op bezoek bij de zakmannen. En meer.
‘Opgemerkt in Gent‘ op 4 juli, had het over een rommelmarkt in de Destelbergenstraat in Sint-Amandsberg. In dezelfde gemeente bezochten we ook het gratis gezinsfestival ‘Copacobana’ in het Rozebroekenpark. We fietsten naar het buurtfeestje aan de Ottergemse Dries. We stonden op de stoep tijdens de opening van het vernieuwde winkelcentrum De Post aan de Korenmarkt. We staarden aan de Lievekaai naar een – uit de Lieve – opgeviste roestige fiets. We liepen even in de onbekende straat Tussen-Bermen. Aan de Isabellakaai zetten we onze fiets bij een 17e eeuws torentje. Nogmaals kwamen we bij de zakmannen en -vrouwen in het station. En meer.
‘De lens op Gent, tutti quanti’
‘De lens op Gent, tutti quanti‘ heette het op 23 juni. We maakten een foto met een dieptezicht van het Sint-Baafsplein tot het Hof van Fiennes aan de andere kant van de Sint-Michielshelling. We keken even naar leeggelopen kerken en hun nieuwe bestemmingen. Bv. die van de Paters Redemptoristen aan de Voskenslaan. Aan de hoek van de Stoppelstraat en de Krommenelleboog troffen we een merkwaardig huisje aan. In café Afsnis Bij Sint-Jacobs was het fijn toeven. En meer.
Op 19 juni zaten we in ‘Huize Colette’ aan de Belfortstraat. Op Campo Santo in Sint-Amandsberg stonden we bij het graf van zanger Luc Devos. We liepen door het steegje Parijsberg naar de Muinkschelde. In de Sint-Widostraat zaten we aan de oever van de Lieve. We stonden bij een merkwaardig prieeltje aan de Zoutstraat bij de Leie. We fietsten doorheen het Oud Begijnhof. We tramden langs de Coupure. Aan de Lange Violettestraat vond een rommelmarkt plaats. Dit, en meer, te lezen in: ‘Gent gespot – tout azimut‘.
Op een dag in Gent… dachten we een rubriekje voort te zetten waar we onbedoeld in april de basis voor hadden gelegd. Het werd de tweede bijdrage voor ‘Gentse Zomer’, met de titel: ‘Op een dag in Gent‘. Het was 3 juni en de straatartiesten druppelden de stad binnen. We hadden een speciale ontmoeting in tram 4 ter hoogte van de Coupure. En aan de Verbroederingstraat in Gentbrugge stonden we voor het hek van kunstenaar Wim Delvoye. In het café van de Vooruit aan de Sint-Pietersnieuwstraat, troffen we nog wat nostalgie aan én een gedicht. We verbaasden ons over de vreemde benaming van het pleintje bij het Rectoraat. TV Ekkergem kwam er ook even bij. En meer.
‘Gent, 21 april in onze fotostrip
De rubriek ‘Gentse Zomer’ had haar oorsprong in een fietstochtje doorheen de stad op 21 april. Gewapend met een fototoestel doorkruisten we de stad met als enige doel: her en der een foto nemen en er een onderschrift bij bedenken. Het resulteerde in ‘Gent, 21 april in onze fotostrip‘. Ons traject: Sluizeken, Kalversteeg, Kraanlei, Gras- en Korenlei, Savaanstraat en Pollepelstraat, Hooiaard, Koophandelsplein, Hoogpoort, Kalandeberg, Sint-Veerleplein, Boeksteeg, Predikherenlei, Jan Van Stopenberghestraat, Corduwaniersstraat, Kalvermarkt, meer…
Lees ook op deze blog: