GENTSE ZOMER 2016 – Op een dag in Gent…


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

GENTSE ZOMER 2016/STAD03 juni 2016 De stad trekt langzaam haar zomerse kleed aan, ook al zit het weer   niet altijd mee. Gent in ons fotoboekje.

 

Op een dag in Gent… zie je dat de straatartiesten terug naar de stad afzakken. Hier in de Langemunt.

Straatartiest
Straatartiest

 

Terug naar hoofdpagina

Fiets aan de Zuid

Op een dag in Gent… bleef voor Iris Aper op 8 februari 2013 de klok stilstaan omstreeks 8 uur.

Nagedachtenis Iris Aper
Nagedachtenis Iris Aper

Ze werd toen het slachtoffer van een vreselijk dwaze daad van een laat fuifnummer die in een auto veel te hard over de Zuid scheurde – overigens in de K+R zone, waar hij al helemaal niet thuishoorde. Iris werd 21.

Senioren in Vooruit

Café Dansant
Café Dansant

Op een dag in Gent… zagen we op een tafeltje in kunstencentrum Vooruit een pancarte liggen die verwees naar de seniorenbals die er tot 1980 werden gehouden. In een achterkamer van onze hersenpan ging een lichtje branden. Een beeld van dansende senioren op zondagmiddag stond ons weer voor de geest. Met als automatische footage: legendarisch, nostalgisch. De ouderwetse Café Dansant – poort naar een vervlogen tijd – komt helaas niet meer terug. Wel, nu en dan een dansavond, aangepast aan de huidige senioren.

Terug naar hoofdpagina

Gelukstraat

Op een dag in Gent… viel ons oog op een ingemetselde stenen plavei waarop het gedicht ‘Gelukstraat Gent’ van Gentenaar Stef Hertmans prijkt.

Gelukstraat
Gelukstraat
Stefan Hertmans - pic reportersonline.nl
Stefan Hertmans – pic reportersonline.nl

Deze poëzie leeft in stilte op de gevel van de Vooruit, palend aan het Rectoraat, aan de andere kant van het Bataviaplein. We zien enkelen onder u de wenkbrauwen fronsen. Batavia? Ja, daar waar vroeger de parking lag van het Rectoraat aan de Sint-Pietersnieuwstraat. En Bataven? Dit waren Galliërs die leefden bij Maas en Waal. Batavia was ook de hoofdstad van Nederlands-Indië. Batavia was ook de naam van de 19e eeuwse beluikwijk, alvorens Ugent op die plek neerstreek.

Jonge Roland

Op een dag in Gent… zagen we in de etalage van ‘Music Mania Records’ een oude elpee liggen van Roland Van Campenhout. Een heruitgave eigenlijk met songs uit 1970.

A Tune for You
A Tune for You

De elpee draagt de naam van de titelsong, in het bijzonder: ‘A Tune for You’. De kaft wordt gevuld door een jonge, vroom kijkende Roland, waarachter een intriest winterlandschap opdoemt. Zou hij daar en toen de blues hebben opgedaan?

Engelse bus

Graaf van Vlaanderenplein
Graaf van Vlaanderenplein

Op een dag in Gent…. zagen we zomaar ineens een Engelse bus opdoemen aan het Graaf van Vlaanderenplein – in de regel nestelplek van de bussen en trams van De Lijn. Neen, het betrof helaas geen reguliere ‘Gent-Londen Express’.

Politie

Op een dag in Gent… zie je een politievrouw stilletjes toekijken vanachter het tramhokglas aan de Sint-Salvatorstraat.

Sint-Salvatorstraat
Sint-Salvatorstraat

 

De zomer is in zicht. Dit waren onze impressies van de vorige zomer (2015)

 

Jean-Pierre in Tram 4

Jean-Pierre
Jean-Pierre

Op een dag in Gent… ontmoetten we Jean-Pierre op Tram 4. Deze veertiger, Brusselaar en ex-werknemer bij de Heizelpaleizen is een gelukszoeker en een praatvaar. Hij babbelde moeiteloos de tijd vol tijdens onze verplaatsing tussen de Rozemarijnbrug tot het Sint-Pietersstation. Hoewel Franstalig van huize uit, behelpt hij zich goed in het Vlaams. Jean-Pierre woonde lang in Oostende, daarna in Spanje en was eind april op zoek naar een nieuwe woonst… in Gent?

Terug naar hoofdpagina

Gentbrugge hek

Op een dag in Gent… arriveerden we bijna per vergissing, fietsend, aan de Verbroederingstraat in Gentbrugge. Daar wordt je blik gevangen door een kunstig smeedijzeren hek, waarachter een loods. Wie op de bel kijkt, ziet wie er woont – in dit geval ‘werkt’.

Verbroederingstraat
Verbroederingstraat
Wim Delvoye - pic JVK
Wim Delvoye – pic JVK

Wim Delvoye heeft er een atelier. Delvoye haalde vroeger het nieuws door zijn getatoeëerde varken en zijn Cloaca machine die stront produceert. Recent ook nog omdat hij zich verzet tegen de bouw van windmolens in de buurt van zijn kasteel in Melle. En voor de manier waarop hij bouwinspecteurs op zijn domein behandelt.

 Ekkergem kerk

Op een dag in Gent… gebeurt het dat ik herinnerd word aan het bestaan van ‘TV Ekkergem’ een underground Gentse internetzender met satirische inslag. Of ze nu eigenlijk niet meer of eigenlijk net weer bestaan, of eigenlijk nu en dan weer bestaan, laten we in het midden. Feit is: hun verslaggeving kan niet gek genoeg. Ze verloopt steeds op geheel ‘Ekkergemse wijze’. Vaak kiest TV Ekkergem voor een zelf ineengeknutseld animatiefilmpje om de boodschap te illustreren. Zoals in “Waarom de toren van de Ekkergemkerk scheef staat”.

Terug naar hoofdpagina

Tweekerkenstraat

OLV kerk Sint-Pietersplein
OLV kerk Sint-Pietersplein

Op een dag in Gent… zie je in een kelder van de Sint-Pietersabdij een merkwaardig schilderij, dat verklaart waarom het weggetje links van de Sint-Pieterskerk ‘Tweekerkenstraat’ heet. In 1733 schilderde kunstenaar Jan van Doorsselaer de torenbrand van de voormalige Onze-Lieve-Vrouwekerk in Gent, gelegen naast de abdijkerk. In 1799 werd de kerk gesloopt. Toen werd Vlaanderen bezet door de Fransen. De Habsburgers waren net   verdwenen.

Corvette

Corvette 1989
Corvette 1989

Op een dag in Gent… sta je plotseling oog in oog met een oldtimer. Hier op de parking van de Smatch aan de Zwijnaardsesteenweg: een Chevrolet Corvette uit 1989.

Waakzaam

De Zuid op 1 mei
De Zuid op 1 mei

Op een dag in Gent… viel onze frank wanneer we aan de staart van een belangrijke optocht in de stad, deze mensen, in deze formatie, zagen staan. Dezer dagen kan men niet waakzaam genoeg zijn…

Naar Facebook

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

 

 

 

 

 

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 in ARTIKELOVERZICHT