GENTSE ZOMER 2017 – “Groeten uit Tadzjikistan”

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Klik naar de vorige editie
Klik naar de vorige editie
Groeten uit T
Groeten uit Tadzjikistan

GENTSE ZOMER – 04 mei 2017 – Bijgaand beeld toont hoe werken bij Flanders Expo ons inspireerde tot het maken van een vakantiefoto, die als basis kan dienen voor een postkaartGroeten uit Tadzjikistan” – ooit de meest achtergestelde van alle Sovjetstaten. En natuurlijk is er veel meer in deze rubriek. 

Terug naar hoofdpagina

Baudelostraat – Veldstraat

Baudelostraat - VW Camper Westfalia
Baudelostraat – VW Camper Westfalia

10 Baudelostraat - VW Camper Westfalia (1)

◊◊◊
Veldstraat - Etam Lingerie
Veldstraat – Etam Lingerie

Baudelostraat – Veldstraat – Straks breekt het reisseizoen weer aan. Met een camper voor de deur kan je nu al dromen van asfaltbanen die leiden naar idyllische plekjes. Zij het bv. onder een dennenboom in Poupehan sur Semois of in het hete zand van Antibes aan de Côte d’Azur.  In het laatste geval toont de etalage van Etam Lingerie al de passende strandoutfit voor madam.  Dit VWcampermodel t3 Westfalia werd gebouwd tijdens de jaren ’80.

Terug naar hoofdpagina

Woodrow Wilsonplein

Woodrow Wilsonplein - Udo straatmuzikant bij KASK installatie
Woodrow Wilsonplein – Udo straatmuzikant bij KASK installatie
◊◊◊
Woodrow Wilsonplein - man in Schotse rok
Woodrow Wilsonplein – man in Schotse rok

Woodrow Wilsonplein – Aan de voet van een KASK-installatie, bewerkte Mechelaar Udo zijn gitaar om straatmuzikant-performance in de vingers te krijgen. Udo doet meerdere steden aan met zijn eigen repertoire, dat sterk geïnspireerd is door Canadese folk. ⊕ Ze bestaan dus echt, de mannen die het aandurven om gekleed in een rokje de boer op te gaan zonder het excuus in te roepen dat ze op weg zijn naar de Voil Jeanettenstoet van Aalst Karnaval. Of is het een trendy Nieuwe Man? Of de legende klopt dat onder die Schotse rok geen ander kledingstuk gedragen wordt, kan je hem misschien bij gelegenheid zelf eens gaan vragen.

Terug naar hoofdpagina

Maaltekouter, Sint-Denijs-Westrem

Maaltekouter - Sint-Denijs-Westrem - Flanders Expo -KBC toren - Ikea
KBC toren – Ikea
◊◊◊
Maaltekouter - Sint-Denijs-Westrem - Flanders Expo
Maaltekouter – Sint-Denijs-Westrem – Flanders Expo

Maaltekouter, Sint-Denijs-Westrem – Wie schier eindeloos lijkende asfaltbanen haat en van avontuur houdt, kan zich laten inspireren door de bestuurder van deze terreinwagen, drager van reclame voor banenmakelaar andress.be.  In de rand van de jobbeurs in Flanders Expodie overigens niet uitblonk in representativiteit van het aanbod – toonde de bestuurder welke uitdaging een bouwwerf in eigen regio kan vormen om je drang naar avontuur te stillen.  De KBC-toren torent uit boven een aarden berg. Ernaast komt Ikea nog net boven de einder. Vakantie in de bergen? Een Instagram post, bedoeld voor de vrienden, zou volgend passend onderschrift hebben: Groeten uit Tadzjikistan.

Terug naar hoofdpagina

Coupure Rechts – Edmond Van Hoorebekestraat, Ledeberg

 Edmond Van Hoorebekestraat Ledeberg
Edmond Van Hoorebekestraat Ledeberg
◊◊◊
Coupure Rechts - pic Catheline Libbrecht‎ -Da és mijn Gent
Coupure Rechts – pic Catheline Libbrecht‎ -Da és mijn Gent
pic flickr
pic flickr

Coupure Rechts – Edmond Van Hoorebekestraat, Ledeberg  – Wie vlak bij huis in een pasture painting wenst te stappen, kan terecht aan de boorden van de Coupure. Noteer datde schaapjes op het droge hebbenvoor de herder een heel andere inhoud heeft dan voor de neringdoeners in ’t stad. ⊕ Wie het adagium my home is my castle huldigt en tijdens de vakantie liever thuis is waar zijn/haar Stella staat, heeft mazzel als hij/zij in dit huis in Ledeberg woont. Het straalt iets ‘Moors‘ uit. Het suggereert het hebben van een soek in de achtertuin, wat altijd voor ambiance zorgt!

Terug naar hoofdpagina

Vrijdagmarkt – Gijzelstraat, Drongen

 Vrijdagmarkt - 1 mei 2017-
Vrijdagmarkt – 1 mei 2017
◊◊◊
Gijzelstraat - Drongen - De Campagne
Gijzelstraat – Drongen – De Campagne

Vrijdagmarkt – Gijzelstraat, Drongen – In de plaats van de keien van de Vrijdagmarkt, het luidkeels zingen van de Internationale en de gebalde vuisten voor het podium, koos de progressieve culturele inspiratiefabriek Curieus voor een gezellig tafelen op het parket van het Landgoed De Campagne. Of gebeurde dit pas nadat ze zich van hun taak op de Vrijdagmarkt gekweten hadden? Wie zei ook alweer:Socialisme zal gezellig zijn of het zal niet zijn? (Lees ook op deze blog: De 1 mei-optocht, een leven later)

Terug naar hoofdpagina

Sint-Denijslaan – Woodrow Wilsonplein

 Woodrow Wilsonplein - VW t2
Woodrow Wilsonplein – VW t2
File voor gratis plantje
File voor gratis plantje
◊◊◊
Sint-Denijslaaan - P'tite Amie
Sint-Denijslaaan – P’titamie

Sint-Denijslaan – Woodrow Wilsonplein – Floorstond op de oldtimer VW-camionette in hippie-kleed, zijnde een eerste versie van de t2. Haar stewards schonken studenten een gratis plantje – c.q. cactus – wat leidde tot een monstrueuze rij aanschuivende studenten: van de Kuiperskaai tot aan de entree van het winkelcentrum. ⊕ Vanaf de Kortrijksesteenweg ter hoogte van het Miljoenenkwartier leidt de Ganzendries naar de achterkant van het station. Met de hoek van de Sint-Denijslaan ligt daar P’titamie, voor wie overdag even wil kameren. Net zoals er werk en overwerk is, is er spel en overspel. Er zijn in die buurt overigens nog mogelijkheden terzake. Trianon, om er nog één te noemen.

Terug naar hoofdpagina

Vrijdagmarkt – Brusselsesteenweg, Gentbrugge

 Vrijdagmarkt - Keizershof
Vrijdagmarkt – Keizershof
◊◊◊
Brusselsesteenweg - Wok King
Brusselsesteenweg – Wok King
Brusselsesteenweg - Gentbrugge - Wok King
Brusselsesteenweg – vroegere bowling ‘Arena’

Vrijdagmarkt – Brusselsesteenweg, Gentbrugge – Het is ongezien in Gent: Wok King! Vergeet de afhaalchinees en verlustig je aan het reusachtige buffet van deze all you can eat Chinees. De zaal is immens. Voorheen was er bowling ‘Arena’ in gevestigd, wat zeeën van plaats oplevert. Alleen superlatieven: meer dan compleet aanbod én chic, groot én toch gezellig. Het is er overdonderend.  Samen met Du Progrès blijft het Keizershof een vaste waarde in Gent als het over traditionele brasseriekeuken gaat. De steak au poivre is een fel gesmaakte klassieker. Overigens hebben ze daar een heel plezante website, waar je je vanaf de openingspagina in de zaal waant.

Terug naar hoofdpagina

Industrieweg, Mariakerke  – Tuinwijklaan

 Industrieweg - Mariakerke - VISO HIGRO
Industrieweg – Mariakerke – VISO HIGRO – antieke drukpers
◊◊◊
 Tuinwijklaan - opgeleukt straatnaambord
Tuinwijklaan – opgeleukt straatnaambord

Industrieweg, Mariakerke  – Tuinwijklaan – Eén stap binnen de inkomhal van het VISO/HIGRO levert al een bijzonder zicht op: een drukpers uit de laat-19e, vroeg-20e eeuw. Steendruk was lang het basisprincipe voor de drukkunst tot offset in de plaats kwam. Niettemin bleven aan de basis vet en inkt. Ondanks de digitale print heeft offset haar plaats behouden als het over grote oplagen gaat. Tijdens de opendeurdag maakte je ook kennis met multimedia en meer.  Achter het station,  in de Tuinwijklaan, hebben buurtbewoners hun straatnaambord zelf opgeleukt.

Terug naar hoofdpagina

Brusselsesteenweg, Gentbrugge – Vrijdagmarkt

Vrijdagmarkt -Ford Thunderbird
Vrijdagmarkt -Ford Thunderbird
◊◊◊
Brusselsesteenweg - Ford Thunderbird - tweede helft jaren '50
Brusselsesteenweg, Gentbrugge

Brusselsesteenweg, Gentbrugge – Vrijdagmarkt – In Gentbrugge ontdekten we een Ford Thunderbird uit de tweede helft van de jaren ’50 in de etalage.  Hoe onwaarschijnlijk:  ’s anderendaags zagen we eenzelfde model in een ander kleurtje tijdens de 1 mei plechtigheid op de Vrijdagmarkt.

Terug naar hoofdpagina

Gent Rand, Wetteren

Wetteren - Cars2shine - Mercedes Benze 220 - 1952
Wetteren – Cars2shine – Mercedes Benze 220 – 1952
◊◊◊
Wetteren - Cars2shine - Mercedes - Adolf Hitler bezat dit model
Wetteren – Adolf Hitler bezat dit model

Gent Rand, Wetteren Een Mercedes-Benz 220 uit 1952. Toen we vanuit Wetteren richting Kwatrecht reden om huiswaarts te keren, zagen we ineens deze oldtimer langs de kant van de weg.  De zaakvoerder van Cars2shine testte de wagen van zijn klant even uit. Hij bevestigde ons, dat dit het model is waarin Adolf Hitler achterin stond om de massa’s te begroeten. Ook na de oorlog werd dit model dus nog gebouwd. Intussen hebben facebook-leden van ‘oldtimers, onze passie‘ er op gewezen dat Hitler een verlengde versie van dit model bezat. 

Terug naar hoofdpagina

Stadsblog – persblog.be

Gentse Gidsen - nieuwsbrief april - uitvergrootbaar
Gentse Gidsen – nieuwsbrief april – foto is uitvergrootbaar
◊◊◊
DeWereldMorgen Community - uitvergrootbaar
DeWereldMorgen Community – foto is uitvergrootbaar

Stadsblog – persblog.be – Mogen we onszelf nog een pluim op de hoed steken? De vereniging van de Gentse Gidsen – in het bijzonder: Gentse Gidse Mieke Thienpont – vermeldde opnieuw één van ons artikels in haar jongste nieuwsbrief. Met name: Tijdruimte wandeling naar de Groene Ooie. Eerder al bracht Mieke in de nieuwsbrief onze verhalen vander Sickelen’s leven nu in VS en Canada en Ze waren virtueel in Gent, jouw striphelden op haar cover.  Voorts is je pennenslijper nu ook actief in de Community van DeWereldMorgen als houder van een blogpagina binnen deze online krant.

Terug naar hoofdpagina

Maaltebruggestraat – Koningin Mathildeplein

Maaltebruggestraat
Maaltebruggestraat
◊◊◊
Koningin Mathildeplein - achter station
Koningin Mathildeplein – achter station

Maaltebruggestraat – Koningin Mathildeplein Eén worden met de natuur” hebben de bewoners van dit huis letterlijk genomen. Wat als klimplanten je huis omhelzen en mos je dak bedekt? Dan ontwaak je op een dag met een slingerplant tussen de lakens?  Dat Gent een plein gewijd had aan de koningin, was persblog.be eerlijk gezegd ontgaan. Met de modernisering van het station, wordt het misschien ooit nog wat met het plein. Er staat een zee aan fietsen, dat is het ene positieve punt dat er over te melden valt.

Terug naar hoofdpagina

Zwartezustersstraat – Onderbergen

 Onderbergen - hoek Pussemierstraat
Onderbergen – hoek Pussemierstraat
◊◊◊
Zwartezustersstraat
Zwartezustersstraat – nachtmerrie voor leurders

Zwartezustersstraat – Onderbergen – Wee de deur-aan-deur verkopers als ze geconfronteerd worden met deze bijzondere voordeur. Voor de arme venter ofte leurder roept die meer raadsels op, dan dat hij antwoorden biedt. Een mooi staaltje vanantiventers deurbeveiliging‘.  De Zwarte Zusters – eigenlijk begijnen – woonden sinds de 14e eeuw op de hoek van Onderbergen en de Pussemierstraat, tot ze daar verjaagd werden door Franse Revolutionairen. Het klooster werd opgedeeld in aparte panden. Ter situering: in die huizenrij ligt spaghettirestaurant De Kastart. Met het ontstaan van de Belgische staat, kwamen de zusters terug en vestigden zich aan de Houtbriel.

Terug naar hoofdpagina

Jonkvrouw Mattestraat – Annonciadenstraat

Jonkvrouw Mattestraat
Jonkvrouw Mattestraat – kant Ingelandgat
◊◊◊
Annonciadenstraat - hoek Stoppelstraat
Annonciadenstraat – hoek Stoppelstraat

Jonkvrouw Mattestraat – AnnonciadenstraatDe Grauwe Zusters ofte Zusters Annonciaden – buren van de Zwarte Zusters – hadden hun stek in Onderbergen aan de kant van de Jonkvrouw Mattestraat. Aldus inventaris.onroerenderfgoed.be. Midden de 17e eeuw werd het een café. Ter situering: als je met je rug naar de tuin van Het Pand staat, kijk je er naar.  Maar die zusters waren blijkbaar ook ooit in de Annonciadestraat – straat genoemd naar hun orde – als we bovengenoemde bron – samen met deze bron – goed gelezen hebben. Niets van dit klooster is bewaard. Ter situering van de straat: van café Jan van Gent, richting Papegaaistraat.

Terug naar hoofdpagina

Oude Houtlei – Alexianenplein

Hoek Alexianenplein en Zwartezusterstraat
Hoek Alexianenplein en Zwartezusterstraat
◊◊◊
 Oude Houtlei - Sint-Lucasinstituut
Oude Houtlei – Sint-Lucasinstituut

Oude Houtlei – Alexianenplein – Om het verhaal completer te maken: in de buurt was er ook het klooster van de Zusters van Oost-Eecloo, later van de Jezuïeten, en heden het Sint-LucasinstituutEn toch zijn we hier niet compleet, want het stikt in de buurt van Sint-Lucas van de al of niet verdwenen kloosterorden.

Terug naar hoofdpagina

Steendam

Steendam - herinnering aan een leraar
Steendam – herinnering aan een leraar – foto is uitvergrootbaar
◊◊◊

Steendam – Een bankje in de Steendam is getooid met een foto, gedicht en bloemen – zij het met de tijd verwelkt. Het blijkt over een eerbetuiging aan een overleden leraar van handelsschool Sint-Joris te gaan. Hij blijkt tussen twee lesuren altijd op die plek gezeten te hebben. F.D.

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT