GENTSE ZOMER 2017 – Bloedserieus

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Klik naar de vorige editie
Klik naar de vorige editie
Een creatie van aanstormend engineering talent Jonas B uit Sint-Amandsberg
Een creatie van aanstormend engineering talent Jonas B (12)  uit Sint-Amandsberg

GENTSE ZOMER – 24 april 2017 – Willen we hier luchtig beginnen alvorens een aantal bloedserieuze thema’s aan te snijden. In het geval van een tentoonstelling over medische instrumenten, mag dit best letterlijk genomen worden. Eindigen, doen we met een vrolijk-satirische noot van Theater Charlekijn.

Terug naar hoofdpagina

 

Graslei - Korenlei - Fuut familie
Graslei – Korenlei – Fuut familie
Moeder met kroost
Moeder met kroost

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Graslei – Korenlei – BREAKING NEWS! missing-tooth-smiley Een Fuut-koppel met vier kuikens is gesignaleerd in hartje Gent. De vader blijkt allerminst verwant met het ‘loze vissertje’, want hij haalt voortdurend glinsterende visjes uit de Leie ten behoeve van zijn nageslacht. Moeder waakt erover dat de opdringerige, brallerige eenden niet te dicht in de buurt komen. Hard labeur voor de ouders. Idyllisch, voor diegenen die hun kont neervlijden op de boordstenen van de oevers.

Terug naar hoofdpagina

Groentenmarkt – Huidevetterken – Heernislaan – Korenmarkt

Groentenmarkt - neuzekes
Groentenmarkt – neuzekes
Huidevetterken - BB Sleepstreet
Huidevetterken – BB Sleepstreet
 Heernislaan - Citroën DS Break
Heernislaan – Citroën DS Break
Korenmarkt - standbeeld kunstenaar
Korenmarkt – standbeeld kunstenaar

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Met de Neuzekes ofte Cuberdons is het business as usual. Hun venters’ neuzen staan niet altijd in dezelfde richting. Ze vangen elkaar graag vliegen af, daar op hun Groentenmarkt.

In de buurt van de Sleepstraat, in het Huidevetterken, vind je ook B&B Sleepstreet. Achter deze gevel schuilen gemeubelde appartementen voor het korte of het middellange verblijf in de stede.

De legendarische Citroën DS duikt nog vaak op, ook in Gent. Maar de Break-versie is toch al bijzonder zeldzaam. Het is een mooie auto met de looks van een dolfijn. Hier scheert er eentje over de asfaltspiegel van de Heernislaan. (Lees in het Archief 2015 van deze blog: De Godin van de weg

De “standbeeld artiest” is terug van weggeweest.

Terug naar hoofdpagina

Onderbergen

 Jozef Frans-Kluyskens zag er geen been in
Jozef Frans-Kluyskens zag er geen been in
Jozef Triest wist wat te doen tegen slechte gedachten
Petrus-Jozef Triest wist wat te doen tegen slechte gedachten – Hier in Huize Triest
Persoonlijk, hoedde Guislain zich voor het hebben van een ontbloot hoofd
Persoonlijk hoedde Guislain zich voor het hebben van een ontbloot hoofd
En dit alles in het vredige Pand
En dit alles in het vredige Pand

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Onderbergen – Wie ter gelegenheid van Erfgoeddag naar Het Pand afzakte voor de tentoonstelling over medische instrumenten, kon beter niet te zwaar getafeld hebben. Je hebt er geen idee van met welk loodgietersmaterieel er zo al in des mensens‘ lijf werd gezeten. Tot enkele decennia geleden was de diagnose en de behandeling van een eenvoudige natuur. Bv. blaren op je tong – al of niet omwille van syfilis? Gewoon tong eruit trekken met een tang, waaraan grote vleeshaken! Een eksteroog? Boomzaag uit de kast! Met 300 amputaties op zijn geweten zag chirugijn Jozef Frans-Kluyskens (1771-1843) daar geen been meer in!

Petrus Jozef Triest (1760-1836) hield zich – samen met gek veel andere dingen – bezig met geesteszorg. Waangedachten of brabbeltaal? Geen nood: dr. Guislain boort een gat in je kop met een soort flessentrekker. Alzo kan de slechte geest de fles verlaten! Na behandeling gaven de patiënten vaak de pijp aan Maarten.

Het getoonde instrumentenarsenaal is inwisselbaar met de foltertuigen in het Gravensteen! Triest, die wonderdokters van toen!

(Lees ook op deze blog:  Twee fameuze dokters en Gentse straten)

Terug naar hoofdpagina

Haringsteeg, Patershol – Korenmarkt, Sint-Michielshelling

Sint-Michielshelling - filmopname
Sint-Michielshelling – voorbereidingen filmopname
 Sint-Michielshelling - figuranten klaar voor de aktie
Sint-Michielshelling – figuranten klaar voor de aktie
Sint-Michielshelling - figuranten klaar voor de start
Sint-Michielshelling – figuranten klaar voor de start
Sint-Veerleplein - Logistiek apparaat - pic Michel Delabarre
Sint-Veerleplein – Logistiek apparaat – pic Michel Delabarre

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Haringsteeg, Patershol – Korenmarkt, Sint-Michielshelling – Een Duitse filmploeg streek enkele dagen neer in de Kuip voor opnames en toverde er hoekjes en kantjes om tot Londense plekken. In de basis is het verhaal van Bertolt Brecht’s Driestuiversopera uit 1928 – ‘Die Dreigroschenoper‘ – in haar filmbewerking als ‘Mack The Knife‘. Het verhaal speelt zich af in het Victoriaanse Londen, waar boeven en bedelaars de straten vullen.

De filmploeg ontplooide een grote logistiek, die eerst op het Sint-Veerleplein werd geëtaleerd, en later verborgen werd achter nadar-met-zeil bij het voorportaal van de Sint-Niklaaskerk. Ge-filmshot werd er in Patershol, alsook op de Sint-Michielshelling en de Korenlei.

Meer filmproducenten komen in Gent een graantje meepikken van de federale tax shelter.

Terug naar hoofdpagina

Oude Houtlei

Oude Houtlei - CAW-SOC
Oude Houtlei – CAW-SOC
CAW-SOC
CAW-SOC

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Oude Houtlei – CAW Oost-Vlaanderen’s – Service- en Ontmoetingscentrum ligt netjes verborgen achter een poort naast het Franciscanenklooster. Het klooster werd opgericht door de Zusters Clarissen in het midden van de 17e eeuw. Tweehonderd jaar later ging het over in de handen van de broeders Recolletten of Franciscanen. Naast het CAW, is er in de kloosterkerk het sociaal restaurant Parnassus. (Lees op deze blog: Géén geblaf en géén gevoeg!)

Terug naar hoofdpagina

Visserij

Visserij 157 - Art Nouveau Huis De Taeye
Visserij 157 – Art Nouveau Huis De Taeye
Hetzelfde pand in 1977 - pic inventaris.onroerenderfgoed
Hetzelfde pand in 1977 – pic inventaris.onroerenderfgoed
Visserij - bluiken 1 en 2 citeetje
Visserij – beluik – hier kan je over het m uurtje kijken en de Nederschelde zien stromen
Visserij beluik citeetje - zicht op Achtervisserij Nederschelde
Visserij – beluik – zicht op Achtervisserij en Nederschelde

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Visserij – Eén van de markantste herenhuizen aan de befaamde kaai, is het prachtig art nouveau Huis De Taeye uit 1898. Aan de achterkant, aan de Achtervisserij, bevindt zich de vroegere schrijnwerkerij en het houtmagazijn.

Even verderop getuigen twee beluiken of citeetjes nog van de tijd dat op dit ‘eiland’ tussen de Ferdinand Lousbergskaai bij het Visserijkanaal en de verste oever van de Nederschelde aaneensluitend: Koepoortkaai, Jongenstragel, de domeinen van Nieuwen Bosch en Begijnhof Ter Hoye en het Hollainhof ingenomen werd door ambachten en industrieën. Aan de Achtervisserij bleven gebouwen overeind die daar evenzeer van getuigen. Pas toen die in het midden van de 19e eeuw, richting kanaalzone vertrokken, nam de burgerij deze ruimte in. Aan het eind van die eeuw was het een chique buurt. Nu is het ook een hippe buurt. (Lees ook op deze blog: Waarom het Visserijkanaal naast de Nederschelde?)

Terug naar hoofdpagina

Doornzelestraat – Houtbriel 

 Doornzelestraat - hoek Nieuwland - kat en hond
Doornzelestraat – hoek Nieuwland – kat en hond
Houtbriel - plastic hondje bij raam
Houtbriel – plastic hondje bij raam

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Doornzelestraat – Houtbriel – Enkel in de letterlijke zin, staan hier deze gleier beelden “als kat en hond” op de hoek van Nieuwland en de Doornzelestraat – buurt voorhaven. Het lijkt een variant op “hier waak ik”. Aan de Houtbriel – buurt Vlasmarkt – is een plastic hondje van dienst in de afdeling ‘raambeveiliging’.

Terug naar hoofdpagina

Jakob van Caeneghemstraat – Coupure

Hospice van Caeneghem pic beeldbank.stad.gent
Hospice van Caeneghem pic beeldbank.stad.gent
Vrijdagmarkt - Jacob van Artevelde - hier op 1 mei 2016
Vrijdagmarkt – Jacob van Artevelde – hier op 1 mei 2016
Jakob Van Caeneghemstraat 20
Jakob Van Caeneghemstraat 20

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Jakob van Caeneghemstraat – Coupure – Op het straatnaambord staat de voornaam met een ‘k’ gespeld. Echter in andere documenten wordt hij vermeld als Jacob Lieven van Caeneghem. De man, geboren in de tweede helft van de 18e eeuw werd steenrijk met katoenfabricatie in de DrabstraatIn Gent werd met een legaat van hem het Hospice van Caneghem opgericht in 1847 – ook bekend als het Blindengesticht – aan de Coupure. In 1845 leverde hij een flinke bijdrage voor de oprichting van een standbeeld van Jacob van Artevelde. ⊕ De merkwaardige woonst in de straat die naar hem werd genoemd, dateert van zijn tijd.

Terug naar hoofdpagina

Gentse Entrepreneur

Ontstaan van UCO
Ontstaan van UCO
Gent's textielverleden
Gent’s textielverleden
In een reeks op deze blog
In een reeks op deze blog

 

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Gentse Entrepreneur – De reeks over het textielverleden van deze stad loopt onder de noemer “Het Manchester van het vasteland”. Manchester geldt in de hele wereld als het archetype van een textielstad. De 19e eeuwse fabrieken werden er gebouwd volgens de typische architectuur die ook in Gent navolging kreeg. Het gaat over de eerste echte “moderne” fabrieken, met grote ramen, daken met lichtkoepels en een structuur uit een gietijzeren raamwerk in combinatie met bakstenen. Lees ook op deze blog: Hoe de Gentse textielreus ontstond)

Terug naar hoofdpagina

Kastanjestraat, Brugse Poort – Theater Charlekijn heeft een moderne poppenkast-parodie over het circulatieplan – over “Flipo Watteeuw” – gemaakt. F.D.

◊◊◊


Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT