persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
GENTSE ZOMER – 19 april 2017 – Geen kritiek op de politiek hier, maar wel een verslag over onze fietstocht in de stad en haar groene longen tijdens het paasweekend. “Zalik Paazen en bedank foor die bloeme” placht een paus – die ooit in Gent neerstreek – te zeggen.
Muinkpark – Zwaardsteeg
Muinkpark – Zwaardsteeg – Je hebt hem allicht op tv of in de krant gezien. João zit hier met een gaste op zijn bankje. “We komen allemaal ergens vandaan” antwoordde hij, toen ik hem wees op zijn accent. Maar hij komt uit Beringen. Hij zou hier al sinds 2015 op dit bankje zitten. Ooit heette hij Joël. Dit verklapt HLN.be van toen. ⊕ De filosofische man – met haast niets om het lijf – contrasteert met de voituur die we even later bij de Brabantdam zagen.
Rommelwaterpark – Meierij
Rommelwaterpark – Meierij – Het ene heeft niets met het andere te maken. Daar waar de vijver is aan de Meierei, rommelt het water niet. De Meierij langs de Schelde is de basis van Tuin van Heden, een sociaal-artistiek buurtproject in Ledeberg. ⊕ Daar tussen Kasteellaan en Ossenstraat rommelt het water niet meer… Waarom het ooit rommelde aan het park bij de Visserij? Dat lees je elders op deze blog: Waarom het Visserijkanaal naast de Nederschelde?
Lucas Munichstraat – Liedermeerspark, Merelbeke
Lucas Munichstraat – Liedermeerspark, Merelbeke – Het Merelbeekse park grenst aan Gent. Mocht je bij de Ghelamco de Schelde overzwemmen, dan ben je er zo. Je kan er ook naartoe via de Hundelgemsesteenweg. Het Vogelasiel is vlakbij. ⊕ Intussen is dit gekooide vogeltje – hoog in de lucht – erg blij met zijn schijnvrijheid.
Ledebergplein – Brusselsesteenweg, Melle
Ledebergplein – Brusselsesteenweg, Melle – Zeg nooit zo maar Chinees tegen een Thai. Het is als een Chiquita een banaan noemen. Omdat het Paasweekend was, liep ons rijtuig ter ere van het Lam Gods ofte Paaslam richting Lam Thai, alwaar “numbel foltisex” werd besteld. Alle gekheid op een stokje, de Thai aldaar heeft een zeer verfijnde smaak en wordt geserveerd door een Gentse gastheer. ⊕ Zeg ook nooit zo maar ‘café’ tegen Brasserie Achturenhuis.
Jenny Tanghestraat – Marie Popelinkaai
Jenny Tanghestraat – Marie Popelinkaai – Na haar debuut in de Gentse Minardschouwburg, speelde Jenny Tanghe alras rollen waarin zij schitterde als kwaaie tante, zo bv. ‘Moeder Cent’ en de moeder van ‘DDT’. Met haar geboortestad Gent had ze nog weinig te maken. Dit is te merken aan de straat die het stadsbestuur haar hier heeft gegeven. Na 3m staat een hekken met ‘privé’, waarachter een kale koer. ⊕ Marie Popelin – die in de verste verte niets met Gent te maken had – is veel beter af.
Valkeniersstraat – Sint-Annaplein
Valkeniersstraat – Sint-Annaplein – De dag voor Pasen werd de laatste koster van de Sint-Annakerk, Dirk Vande Loock, na een eredienst in zijn eigenste kerk ten grave gedragen. (Lees ook op deze blog: Tijd-ruimtewandeling naar de groene ooie) ⊕ Misschien komen de doden ooit terug op aarde in de gedaante van een vogel, zoals hier aan ons bureau?
Désiré Fiévéstraat – Sint-Katelijnestraat
Désiré Fiévéstraat – Sint-Katelijnestraat – In laatstgenoemde straat – tussen Ottogracht en Minnemeers – staat deze imposante herenwoning uit 1701. Ze staat bekend als ‘Herenhuis de Pelikaan’. Helaas is de afbeelding van de pelikaan boven de deur verdwenen. Tegen de gevel plakt een plakkaat dat in de volksmond “Sint-Janneke met het Lammeke” genoemd werd. Bij Onroerenderfgoed vind je nog meer wijsheid. ⊕ Ondanks zijn duur klinkende naam, vonden we de straat genoemd naar Désiré Fiévé best volks.
Maaltekouter, Sint-Denijs-Westrem
Maaltekouter, Sint-Denijs-Westrem – “Zalik Paazen“ placht onze Poolse man in het Vaticaan ten gepaste tijde te zeggen. De man is intussen zalig verklaard. In mei 1985 bracht paus Johannes Paulus II een bezoek aan Gent, alwaar hij op het vliegveld van Sint-Denijs-Westrem – Expo bestond nog niet – een openluchtmis hield. ⊕ Dertig jaar later inspireerde dit gebeuren regisseur Lenny Van Wesemael – partner van acteur Ben Segers – tot het draaien van het familiedrama ‘Café Derby’. F.D.
Lees ook op deze blog: