GENTSE WINTER 2016-2017 – Géén geblaf en géén gevoeg!


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

GENTSE WINTER07 maart 2017 – Nadat we eerder gingen lunchen in de sociale restaurants De Knoop in Ledeberg en Eetcafé Toreke bij Sint-Jozef, waren we dit keer in Parnassus aan de Oude Houtlei. Vanzelfsprekend was er meer klein nieuws. Waar dit ‘geblaf’ en ‘gevoeg’ op slaat, lees je verderop.

Oude Houtlei Het sociaal restaurant Parnassus zit in de kloosterkerk van het FranciscanenkloosterDit levert een ongeëvenaard decor op. Het is erg bijzonder om te lunchen tussen de heiligenbeelden, biechtstoelen en bij de indrukwekkende preekstoel. Op woensdag was de starter van de dagschotel een lekkere, met kruidige bouillon aangedikte, preisoep. De hoofdschotel bestond uit kalkoenschnitzel met broccoli en verse tartaar. (€9 en €5,50 aan UitPas-houders met recht op sociaal tarief). Het ontbrak de schotel enigszins aan finesse, hoewel hij zeker de waardering ‘goed’ verdiende. In de Parnassus komt een divers publiek.

Terug naar hoofdpagina

 Oude Houtlei - Parnassus
Oude Houtlei – Parnassus
Parnassus - kloosterkerk
Parnassus – kloosterkerk

(Lees ook op deze blog over De Knoop en het Toreke in: Gentse Winter, ’t Eén en ’t Ander)

Sint-Pietersplein – Gent Stadsmagazine: “De Halfvastenfoor is voor vele Gentenaars een brok jeugdsentiment. neem nu Aziz Becha en zijn broer Mo. “Als kind ontsnapten wij uit het internaat op het Kramersplein om  naar de opbouw te kijken. We reconstrueerden de attracties thuis met lego.” Het resultaat van hun ijver valt te bewonderen in de Sint-Pieterskerk. In meerdere etalagekasten staan hun miniaturen van de boksauto’s, het schiet-kraam, eetkramen, het spookkot en allerlei draai-, zwier- en zwaai-attracties. In het echt: van   18 maart tot 9 april vind je een vernieuwde fooropstelling.

Terug naar hoofdpagina

De foor in legoblokken
De foor in legoblokken
Halfvastenfoor
Halfvastenfoor

Drongenhof, Patershol –    In de – eeuwigheid uitademende – kapel vond een fototentoonstelling plaats met de titel ‘Possible Beginnings‘ – een initiatief van het Centrum voor BeeldexpressieEen handvol geselecteerde, recent afgestudeerde media- en kunstfotografen brachten een allegaartje van thema’s aan bod. Bijzonder waren    de portretten van Antwerpse Joden. Ook de 3D en gefotoshopte impressies    van de kapel zelf, waarin een beeld van een Norbertijn de hoofdrol opeist – Orde door welke  in de 16e eeuw de kapel werd gebouwd.

Terug naar hoofdpagina

Drongenhofkapel of Norbertijnenkapel
Drongenhofkapel of Norbertijnenkapel

Gebroeders VandeveldestraatRabotstraat – Het café op   de hoek met Ajuinlei en de Gebroeders Vandevelde-straat herinnert ons aan de tv-serie ‘Allo Allo’, meer bepaald aan ‘Café René’.   De acteur die René speelde, is vorige januari gestorven. De gebroeders Lieven en Jozef Vandevelde waren ‘koloniale pioniers’ in het Congo van de laat 19e eeuw. Lieven bracht de eerste Congolees naar België. Hij studeerde even aan de Ledeganck. Ter ere van hen staat een monumentje   in het Citadelpark, vlakbij het SMAK.

Ook de Rabotstraat, op de hoek met de Simon de Mirabellostraat, had ooit haar ‘Café bij René‘. Na René’s vertrek, heeft zijn   ex-partner Yolande het café nog voortgezet tot aan haar pensioen – tot zo’n tien jaar geleden. Het clientèle bestond enkel uit volksmensen van hier, niet uit Duitse officieren zoals in de televisieserie.

Terug naar hoofdpagina

Café René - Gebroeders Vandeveldestraat
Café René – Gebroeders Vandeveldestraat
pic 'Allo 'Allo! Wikia
pic ‘Allo ‘Allo! Wikia
Café bij René of Café Rabot - Rabotstraat
Café bij René of Café Rabot – Rabotstraat

Molenaarsstraat-Heiveldstraat-Brandstraat

Brandstraat
Brandstraat
Heiveldstraat - Sint-Amandsberg
Heiveldstraat
Molenaarsstraat
Molenaarsstraat

Molenaarsstraat-Heiveldstraat-Brandstraat – Deze vreemd geverfde gevels missen hun doel niet. Ze trekken de aandacht. Moesten we ‘artistiek’ schrijven? Voor of tégen, het is in elk geval een manier om een straat minder troosteloos te maken. Aan de Brandstraat, bij de Oude Houtlei, houden ze van een combinatie van felle kleuren die samen een indruk geven van onwerkelijkheid. Het roept iets op van de huizen in de wijk La Boca in Buenos Aires. (Lees hierover in de bijlage van deze blog ‘The World in English‘). Aan de Heiveldstraat in Sint-Amandsberg opteerden de bewoners voor een egaal hard blauw – hard als het harnas van een ridder. In de Molenaarsstraat mocht het ietwat aquarel zijn – flierefluiterig ook…

Terug naar hoofdpagina

Kortedagsteeg – Vogelmarkt – Brabantdam

 Brabantdam - Kortedagsteeg - huidige werken
Huidige werken
Opgravingen Brabantdam - aug 2016
Werken aug. 2016
Resten Braampoort - opgravingen Brabantdam -aug 2016
Resten Braampoort

Kortedagsteeg – Vogelmarkt – Brabantdam – In een half jaar tijd werd het wegdek op dit kruispunt nog maar eens opengebroken, tot grote verbazing van sommige voorbijgangers. Eind augustus stonden we hier, in een gat in de straat, met bewondering te kijken naar de blootgelegde fundamenten van de middeleeuwse Braampoort. Dit keer leek het er niet op dat er archeologen aan het werk waren. (Lees ook op deze blog over de Braampoort in: Gentse Zomer 2016, Ainsi soit-il). Over het ‘waarom’ lees je meer op de website van Stad Gent.

Terug naar hoofdpagina

Romain Deconinckplein – Sint-Pietersnieuwstraat – Sint-Jacobsnieuwstraat

Romain Deconinckplein
Romain Deconinckplein
Sint-Pietersnieuwstraat
Sint-Pietersnieuwstraat
Sint-Jacobsnieuwstraat
Sint-Jacobsnieuwstraat

Romain Deconinckplein – Sint-Pietersnieuwstraat – Sint-Jacobsnieuwstraat – Hoewel het de jongste tijd niet meer zo erg koud is, heeft een compasieuze voorbijganger het standbeeld van Romain op zijn gelijknamige plein ingeduffeld met een item uit zijn/haar garderobe, c.q. een dikke trui. Het zou een moderne Sint-Maarten kunnen geweest zijn. Die – latere – heilige gaf de helft van zijn mantel weg. Hier gaf de schenker ook maar de helft: zijn/haar trui, niet zijn/haar broek. ◊◊◊ Aan de Sint-Pietersnieuwstraat – bijna op de wip met de Walpoortstraat, staat bij het raam van een appartement boven AxeswarDesign  een grote groene nephond. Net dezelfde als die we eerder zagen in de Magerstraat in Gentbrugge. (Lees ook op deze blog over de groene hond in: Gentse Winter, Terzijde & Terzake) Wordt het een rage? We zagen hem te koop staan op zaterdag op de Vrijdagmarkt. Hij kost een slordige €40, menen we ons te herinneren, wat stukken goedkoper is dan een echte. Andere voordelen? Compagnie, maar géén geblaf en géén gevoeg! Om Frolic van te worden! ◊◊◊ Plaats drie ronde tafeltjes met knalrood blad op de stoep voor je café aan de Sint-Jacobsnieuwstraat, en je springt in het oog. Espressobar Gustaf zingt het op die manier al drieënhalf jaar uit. Ook: met een formule van ‘koffie met een goed boek’, of weze het laptop lectuur.   F.D.

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT