EVENT – De 1 mei-optocht, een leven later


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

EVENT/ STAD/ OPINIE – 01 mei 2017De zuigelingen van toen, zijn de gepensioneerden van vandaag. Diegenen die in 1952 in hun wiegje lagen, zouden nu – 65 jaar later – met pensioen moeten zijn of gaan. Lees waarom er opnieuw redenen zijn voor het cultiveren van een ernstig socialisme.

De 1 mei-viering in Gent: beelden van toen en nu

65 jaar geleden trok een stoet   met strijdbare socialisten door de Gentse straten. Zij die toen geboren werden, zijn vandaag al gepensioneerd, of door de regeringsbeslissingen, nog even aan het werk. Allicht staan de zuigelingen van toen, nu als grijsaards onder het volk op de Vrijdagmarkt. In de tijd van hun ouders en grootouders eindigde de stoet aan de lokaal Vooruit in de Sint-Pietersnieuwstraat.

Het was een heel ander tijdgewricht. Er werd toen gestreden voor gunstigere arbeidsvoorwaarden. De onderdrukking van de arbeiders en de lage bedienden lag nog vers in het geheugen. Zo ook de oorlog en de ellende. De donkere jaren dertig die eraan vooraf gingen en het volk dat toen naar rechts neigde.

Vandaag wordt gescandeerd voor ‘werkbaar werk’. Er dreigt een uitholling van de verworven sociale rechten door een ellendig kibbelkabinet. Er is een nieuw soort uitbuiting op de arbeidsvloer. De tol heet burn-out. Lees het boek ‘Ze maken ons kapot, meneer‘.

Al of niet anonieme aandeelhouders en hun raden   van bestuur staan nu in de positie van de patron van weleer. Het volk neigt weer naar rechts. Zij het vaak om andere redenen.

De ongelijkheid tussen have en have nots groeit. Wat toen – door sommigen, smalend – het biefstukkensocialisme werd genoemd, komt hierdoor allicht terug.

Er is meer dan één reden om het socialisme ernstig te nemen… én ernstig uit te oefenen als volksvertegenwoordiger, uiteraard, want er mag ook in eigen boezem gekeken worden.

Aan de klaagmuur staan helpt niet om tegenvallende peilingen uit te leggen. Er mag wat meer geloofwaardigheid zijn. Enkel dit zal overtuigen. Qua arbeidsethos in eigen rangen, kan het veel beter. De voorzitter mag de scherpte van zijn tandjes nog flink bijstellen. En sommige oude coryfeeën zouden beter de eer aan zichzelf houden door een   stap achteruit te zetten. F.D.

1952

“De Eén Meibetoging te Gent”
op YouTube gepost door Mario Van Driessche

2017

 

Vrijdagmarkt - 1 mei 2017--- (7)

Vrijdagmarkt - 1 mei 2017--- (8)

Vrijdagmarkt - 1 mei 2017- (2)

Vrijdagmarkt - 1 mei 2017-- (1)

Vrijdagmarkt - 1 mei 2017 (7)

Geert Degrande, co-auteur van het boek ‘Ze maken ons kapot, meneer‘, reageert: “… wij zeggen in ons boek echt niet dat “de bazen” de mensen uitpersen… het gaat om een gedeelde verantwoordelijkheid en vooral om het ontbreken van de zo noodzakelijke menselijke verbondenheid”.

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

persblog.be Ook in DeWereldMorgen

Lees ook op deze blog: 1 mei-optocht 2019   1 mei-optocht 2018   1 mei-optocht 2016 

Lees ook op deze blog:

STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
EVENT in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
VERHALEN & OPINIE in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
VERHALEN EN OPINIE in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT