persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
GENTSE ZOMER – 08 april 2017 – Anderhalve eeuw geleden stonk het aan de Poel en was het miserabel aan de Blandijn. Nu: Oxfam parafraseert de grap met de spaghettiboom. “De Tael is gansch het Volk”. Het Bataviaplein. Dampoort by night. En meer.
Hoefslagstraatje – Groentenmarkt
Hoefslagstraatje – Groentenmarkt – Vanuit de Kraanlei zie je hoe terrasjesmensen bij Eet- & Praatcafé Barrazza aan de boord van het water in rijtjes naast en achter mekaar zitten te staren naar de Leie. Niet voor niets heet het daar “aan de waterkant”. Het straatje is een zijstraat van de Langemunt, net zoals de Schoenlapperstraat even verderop. Nog verderop, bij de Vleehsuisbrug, heet het bekende café: “Waterhuis “aan de bierkant”.
Antwerpenplein
Pilorijnstraat
Pilorijnstraat – Tegen de gevel van Brasserie De Dampoort – met Art Nouveau kenmerken, waartegen een indrukwekkende klok hangt – springt de lichtreclame “sandwichbar” ’s nachts als een bezetene van links naar rechts… Maar het etablissement is meer dan dat. Ook de spaghetti is er voortreffelijk. Overigens hebben ze daar een eethoek met treinmeubilair uit de gloriedagen van de spoorwegen: rode pluchen coupézetels – voor niet-rokers dus. Erg toepasselijk! (Lees ook op deze blog: Hallo met Gent)
Geldmunt – Sint-Veerleplein
Geldmunt – Sint-Veerleplein – Gespot: een bruidspaar dat zich met graagte aan de buitenwereld toont in haar klassieke huwelijksoutfit.
Miriam Makebaplein
Miriam Makebaplein – Arne Sierens had gelijk in zijn introductiefilmpje van de nieuwe bibliotheek (Lees op deze blog: ’t Eén en ’t Ander) Aan de Krook – het blijft wennen aan de nieuwe pleinnaam van de bibliotheek – kan van alles. Ook computerspelletjes.
Lammerstraat
Lammerstraat – Oxfam Wereldwinkels wijst de consument op een verwante organisatie die het lot van de Dominicaanse cacaoboer wil verbeteren. Dit doet ze met de slogan ‘Chocolade groeit niet aan de bomen’. Zestig jaar geleden – op 1 april 1957 – tijdens de pioniersjaren van de televisie, zond de Britse BBC een reportage uit, waarbij werd voorgedaan alsof spaghetti aan Italiaanse bomen groeide. Honderden mensen belden de BBC om na te vragen waar ze een spaghettiboom konden kopen.
Turrepoortsteeg – Poel – Oude Houtlei
Turrepoortsteeg – Poel – Oude Houtlei – De Torenpoort of Turrepoort was een westelijk gelegen 13e eeuwse stadspoort op de Houtlei, nu Oude Houtlei, een gegraven gracht, die zowat 120 jaar geleden werd gedempt omdat het water er zo stonk. Pas in 1841 zijn de laatste restanten daarvan verdwenen. Een steeg bij de Poel verwijst nog naar haar bestaan. Andere poorten die behoorden tot dezelfde stadsomwalling van toen, waren: de Ketelpoort, Zandpoort, Posteernepoort en Sint-Jorispoort.
Kramersplein – Vrijdagmarkt – Moscou
Kramersplein – Vrijdagmarkt – Moscou – “Tot opvoeding en versterking van den volksgeest” luidt de titel van een brochure die bij een tentoonstelling van het Liberaal Archief over het Willemsfonds hoorde. Jan Frans Willems – activist pro-Vlaamse letteren – mocht het zelf niet meer meemaken. Het lokaal lag aan de Vrijdagmarkt, in het ‘Lakenmetershuis’. Jules de Saint-Genois was de eerste voorzitter. Er is een straat naar hem genoemd in de wijk Moscou in Gentbrugge. Merkwaardig voor een promotor van het concept “De Tael is gansch het Volk”: hij schreef al meer in het Frans dan in het Vlaams.
Bataviaplein – Rozier – Jozef Plateaustraat
Bataviaplein – Rozier – Jozef Plateaustraat – We drukten onze verbazing uit over de naamgeving van het Bataviaplein aan het Rectoraat van Ugent ofte UFO. (Lees op deze blog: Moet er nog een pleintje zijn?) We vonden geen informatie en waren bijgevolg onwetend. In een thesis van Ugent lazen we nu dat het een arbeiderswijk was aan de Boekentoren met een honderdtal rijhuisjes in vier straatjes. Dit, in het midden van de 19e eeuw. De exacte ligging: de huidige Sint-Hubertusstraat, de Rozier en de Jozef Plateaustraat.
Vrijdagmarkt
Vrijdagmarkt – Het is straks weer zo ver! 1 mei. Aan de gevel van “Ons Huis” hangt de vlag halfstok. Ze lijk ook wat verscheurd onderaan. Laat dit geen voorbode zijn van slecht weer op de 1 meiviering – hoogmis van de Socialisten. Ze verkeerden de afgelopen maanden al genoeg in zwaar weer.
Sint-Pietersplein
Sint-Pietersplein – Het is zondag weer gedaan met de Halfvastenfoor. F.D.
Terug naar hoofdpagina
Lees ook op deze blog: