GENTSE ZOMER – “Volgend’n arrêt…”

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Vorige editie↓

GENTSE ZOMER 2017 – 31 juli 2017 – Deze editie vullen we met uitleg en commentaar bij de volgende kreten: oorlogsslachthuis, Jugendstil, DOK XL, besteleend, Etsy-markt, doedelzak, Ambachtenmarkt, Patersholfeesten, oldtimers, vliegeniers, volgend’n arrêt, Bruudruuster Rock, gladiator, Benjarong Thai, Burton, Gent-Sint-Pieters – Dampoortstation.

Schipperskaai – ‘DOK XL’

Schipperskaai – Koopvaardijlaan – Onder de vlag ‘DOK XL‘ zoog DOK
op zondag een massa volk aan op haar rommelmarkt, die zowel onder het dak van de hangar als langsheen de kade plaats vond. Dit laatste maakte de rommelmarkt extra aantrekkelijk. Er was een grote concentratie aan jonge gezinnen zonder, maar vooral mét buggy’s. (Lees ook op deze blog: DOK: ‘Wild Site’)

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊
KoopvaardijlaanBesteleend – jaren ’70

Koopvaardijlaan – Deze 2CV AK400 wordt in Holland een besteleend genoemd. Dit exemplaar – op ‘DOK XL markt’ op zondag – doet dienst als coffee truck. Het is een eerder zeldzaam model. De rechthoekige koplampen verwijzen naar de jaren 1970. Die met de ronde zijn ouder en in grotere aantallen gefabriceerd.

Terug naar hoofdpagina

Gentbrugse Meersen – Vredesmonument

Gent rand/ Passendale – Nu in Ieper de plechtige herdenking van de Slag bij Passendale loopt, willen we in Genthoofdstad van (Oost- en-) West-Vlaanderen eens stilstaan bij de herdenking van dit WOI-oorlogsslachthuis. Passendale werd bekend als het symboolvoorbeeld van een zinloze militaire aanval. Enkele km winst op de oorlogslinie kostte een tol aan mensenlevens dat vergelijkbaar is met twee maal de bevolking van Gent-binnenstad.

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊
Gent-rand/ Lozer – Amadeus

Gent rand/ Lozer – Naast meerdere adressen in Gent, en een stek in Antwerpen, Brussel, Roeselare en Ronse, beschikt het ribbenkot Amadeus ook over een restaurant buiten een groot centrum, met name in Lozer bij Kruishoutem. Het ligt aan de voet van het Lozerbos – een oerbos tussen Schelde en Leie. De interieurdecoratie verschilt in niets van het origineel – niet in het minst de Jugendstilelementen uit de Belle Epoque.

Terug naar hoofdpagina

Korenmarkt – voorportaal Sint-Niklaaskerk

Korenmarkt – In het voorportaal van de Sint-Niklaaskerk kabbelde de voorbije zondag een stroom kijkers doorheen de kunstambachtenmarkt Etsy-markt.

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊
Korenmarkt – Doedelzakspeler

Korenmarkt – Doedelzakspelers vrolijken de boel wat op. Het staat op wind, dreigende wolken en regenweer, en het is hopen dat den rok niet op-pen waait Schotland waardig!

Terug naar hoofdpagina

Groentenmarkt – Ambachtenmarkt

Groentenmarkt – Een lang aperitief op de Ambachtenmarkt kan ernstige gevolgen hebben voor wie aan oververmoeidheid lijdt. Men kan bv. ineengezakt op een barstoel half indutten, de klep van de klak wegzinkend over de lome oogleden. Of is dit hier een voorbeeld van foute framing? LOL

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊
Zeugsteeg – Plotersgracht, Patershol – Nakende Patersholfeesten

Zeugsteeg – Plotersgracht – Hier komen straks niét de Zeugefeesten zoals in de tv-serie Bevergem, maar wel de Patersholfeesten (11 – 13 augustus) naar jaarlijkse gewoonte het voetgangersverkeer behoorlijk stremmen.

Terug naar hoofdpagina

Emile Braunplein – Peugeot camionette

Emile Braunplein – Deze oldtimer Peugeot camionette uit de eerste helft van de jaren ’50 van ijswagen.be, doet pijn aan de ogen wegens zijn gaafheid en zeldzaamheid. (Lees ook in het Archief 2015 van deze blog: “Beroemde” Camionetten uit 1954)

 

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊
Emile Braunplein – Renault Estafette

Emile BraunpleinEen sixties Renault Estafette van ijswagen.be (Lees ook op deze blog: Snel maar gezond eten aan de camionette)

Terug naar hoofdpagina

Poeljemarkt – Emile Braunpleinvliegenier op ‘Vlaanderen Feest’
Vliegenier

Poeljemarkt – Emile Braunplein – Deze foto getuigt niet van een Russische invasie. Wel: een beeld uit een act tijdens ‘Vlaanderen Feest‘, toen soortement vliegeniers op grote driewielers als aliens op stalen dino’s rondom de Stadshal kwamen cirkelen. (Lees ook op deze blog: “Doe-dingen” op Vlaanderen Feest)

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Van Beverenplein – Guislainstraat – Burgstraat – Rabotstraat – Korenmarkt – Tijdens de Gentse Feesten is het gebruikelijk dat de tramhalteplaatsen in de trams aangekondigd worden in het onvervalst Gentsch:  “Volgend’n arrêt…” Bekijk de (versnelde) video van Olivier Van Doorne’s origineel.

Terug naar hoofdpagina

Oostakkerdorp – Bruudruuster Rock 2016 – pic Matthias Engels Photography

Oostakkerdorp Bruudruuster Rock beleeft een dubbele editie: op vrijdag 4 en zaterdag 5 augustus. Op vrijdagavond komt jong lokaal talent aan bod. De toegang is gratis.

Terug naar hoofdpagina

Koning Albertpark – Gladiator

Koning Albertpark – “In het Zuidpark (…) staat een beeld van een gewonde zwaardvechter en daar moeten we toch eens een stukje aan wijden.” Zo luidt de prelude hierover in standbeelden.be, – en dat vonden wij ook toen we er oog in oog mee kwamen te staan. Het is overigens geen ‘zwaardvechter’ maar een gladiator. Het is een overblijfsel van een versiering van het voormalige Zuidstation. Dat men aan het begin van de 19e eeuw nogal dweepte met neoclassicisme kan als verklaring worden gezien.

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊
Heusdenbaan – Melle – Benjarong Thai restaurant
Thai restaurant – voorheen ’t Palinghuis

Heusdenbaan, Melle – Het restaurant Benjarong Thai
ligt aan de Zeeschelde, waar vroeger een draaibrug was. De pittoreske villa in eclectische stijl was een oord waar ooit paling werd gegeten, het zogenaamde ’t Palinghuis. De smaken zijn verfijnd. Het kader is rustiek. De prijzen zijn marktconform. We namen nr. 42 en 45 ofte Neno Phat Neua en Koeng Poo Neua.

Terug naar hoofdpagina

Heirnislaan – Burton

Heirnislaan  – Vanaf de rotonde aan de Dampoort scheerde een Burton in zuidelijke richting voorbij en kwam even tot stilstand aan de eerste verkeerslichten. Een Burton? Toelichting kregen we van de leden van facebookpagina ‘Oldtimers onze passie‘. Antwoord: het is een kitcar, zoals de Spartan die we eerder zagen in Sint-Amandsberg. (Lees op deze blog: Op naar De PanneDe polyester bouwdoos staat op een Citroën 2CV-onderstel en is voorzien van een 600 cc motor. Het model is uit 1984.

 

◊◊◊

Gent-Sint-Pieters

Dampoort – Gent-Sint-Pieters – Wat persblog.be altijd al heeft willen weten, maar waarvan het voorlopig nog geen clou heeft… Welke goederentrafiek, met al-of-niet onfrisse inhoud aan boord, passeert er al-of-niet ’s nachts doorheen de as Dampoortstation-Sint-Pietersstation? Beschikt een lezer over informatie hierover? Reageren via facebook

Terug naar hoofdpagina

Vorige editie↓

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT