persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
Dit jaar moet DOK dicht. Zondag 29 september 2019 houdt DOK haar allerlaatste rommelmarkt. Videolink
VOLK/ EVENT – 02 augustus 2017 – Het was zondag, en het was DOK Rommelmarkt XL. Het event nam twee keer zo veel ruimte in beslag als tijdens de vorige edities. Niet alleen mocht prullaria worden uitgestald onder de hangar, dit keer ook langs het Handelsdokwater aan de Schipperskaai – met haar woonboten als extra decoratief element. Maar wat is DOK? En wat is Cirq? En hoe zit dat met al die ‘dokken’namen?
Cirq, eerst bekend van opgemerkte street performances op de Gentse en andere Feesten, huist al een hele tijd in de Willem De Beersteeg met eigen producties. Elk jaar zorgt ze er voor een onconventioneel gebeuren. Neem nu die keer dat je als bezoeker bij de ingang zeer confronterend behandeld werd als een vluchteling zonder papieren. Of het recente ‘Datakamp‘, waar Cirq haar versie van ‘Big Brother‘ uitvouwde.
Datzelfde Cirq, en haar twee andere investeerders, kregen van Stad Gent en sogent het beheer toegewezen van de ‘Oude Dokken‘. De Stad had en heeft de intentie om braakliggend industrieel terrein, en/of gebouwen, op een creatieve manier laten te invullen. Ze verstrekt daartoe subsidies aan organisaties die ter zake initiatieven nemen. En dit, zolang de sites hun herbestemming nog niet hebben gekregen. Tijdelijk dus.
Aan de overkant van het water van het Handelsdok ligt een voorbeeld van herbestemming. Met Dok Noord realiseerde de stad een winkel-woon-werk-relax complex op de resten van de voormalige ACEC-electrofabriek ofte – voor wie verder in de tijd terug wil – de Carels stoommachinefabriek.
In het geval van de Oude Dokken strekte de site zich oorspronkelijk uit tot aan de “betonmolen“. Nu is dit nog slechts tot ongeveer tot aan de blauwe hijskraan. Vandaag is de helft van het oorspronkelijke terrein immers ingenomen door grondwerken voor het bouwproject ‘Nieuwe Dokken‘.
DOK, dat nog op het restant van de Oude Dokken resideert, is een kakelbonte plek met “wilde” speeltuin en terras, eigenzinnige creatieve invulling van materie en omgeving, kunst met k, niet met ‘K’, bricolageateliers, moestuin, een café, een keuken en voorheen ook een DOK-strand. DOK organiseert er activiteiten, zoals bv. het ‘bewonerscafe’, haar open-keuken, haar party’s, zondagse brunches, Democrazy concerten, workshops, etc. Neem een kijkje in haar agenda.
Een bijzonderheid: onlangs nog pakte DOK uit met een nieuw initiatief: het uitlenen van protestmateriaal! Faut le faire!
Het geheel ademt de jolige bende van Cirq uit, dat DOK omtoverde tot een “Wild Site” – om het in Humo-termen te zeggen. DOK spreekt steevast over haar ‘bewoners‘. Dit zijn een rits aan creatievelingen, van de ‘b’ van de geëngageerde ‘Baart’-tekenaars, tot de ‘z’ van de wereldvrede-strebers ‘Zwijgen is geen Optie’.
Het ongeëvenaarde ‘DOK-experiment’ loopt nog totdat het bouwproject naast de deur haar letterlijk wegduwt – wat ze nu al doet. Zoals gezegd, is DOK de tijdelijke invulling van een groot terrein in de oude haven. Dat terrein is nu al gehalveerd door de graafwerken aan de ‘Nieuwe Dokken’. DOK’s terrein loopt nog slechts tot aan de blauwe hijskraan.
Ooit – in een nabije toekomst – gooit de sloopkogel DOK aan diggelen en woelt de graafmachine het terrein om. De plek zal dan ingekleurd worden door beton, staal en glas. Het doet een beetje mijmeren over natuurminnende Braziliaanse indianenstammen wier jungle door bulldozers wordt platgewalst.
VisitGent kondigt op haar site het onvermijdelijke einde aan: “De komende tien tot vijftien jaar wil het Gentse stadsbestuur het gebied tussen het Dampoortstation en de wijk Muide ombouwen tot een volledig nieuw stadsdeel aan het water. De nadruk in deze nieuwe wijk zal op wonen liggen.” Dat DOK hier niet eeuwig kan blijven wordt duidelijk gesteld.
Omdat DOK zo veel succes heeft, en zo tot de verbeelding spreekt, spelen haar initiatiefnemers met de gedachte om het project gewoon verder te zetten op een andere plek in de haven, zodra haar ruimte wordt ingepalmd.
DOK kreeg navolging, zij het door middel van projecten met een ander karakter. Denk aan recente initiatieven die kaderen in dezelfde geest – braakliggende of lege sites tijdelijk invullen. N.E.S.T. dat, tot einde december, een andere benadering van creativiteit etaleert in de Oude Stadsbibliotheek aan het Graaf van Vlaanderenplein. (Lees op deze blog: Stadslabo legt haar ei).
Bar Bricolage (Lees op deze blog: Bar Bricolage als stilleven) met haar houten fort allures op de site van een oude fabriek aan de Chinastraat bij het Houtdok – dat in het verlengde ligt van het Handelsdok. F.D.
Video: Impressies van DOK op zondag
Lezerscommentaar hierover op deze blog, onderaan pagina: GENTSE ZOMER 2017 – Handjeklap – Cirq is niet de enige stichter van DOK
Lees ook op deze blog: OPINIE; Politici en bouwpromotoren – Et alors? Et maintenant?
De DOK-site ligt op voormalig braakland tussen de Koopvaardijlaan, aan de splitsing met de Afrikalaan, en de Schipperskaai bij het Handelsdok. Het is al geleden van in de zomer van 2011 dat Xavier van Cirq er ons vol trots voor het eerst rondleidde. De project-site was pas geopend. In 2014 deed hij dit nog eens over. En dan had hij nog méér om trots op te zijn. De site-initiatieven groeiden als kool.
Lees ook op deze blog: Impressies van DOK op zondag
Lees ook op deze blog: