STAD – Stadslabo legt haar ei


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina


Graaf van Vlaanderenplein - N.E.S.T.
Graaf van Vlaanderenplein – N.E.S.T.

STAD/ EVENT08 juni 2017De oude stadsbibliotheek staat er nog alsof er niets gebeurd is. Met uitzondering van de grote spandoeken aan haar façade waarop een ei afgebeeld staat. En onder dat ei staat droogweg ‘nest’ – wat een concept blijkt te zijn.

Het N.E.S.T.-concept brengt een grote hoeveelheid aan initiatieven onder hetzelfde dak. Gemene deler is dat ze alle creatief zijn. Hun embleem: een ei!

Natalie van VVA
Natalie van VVA

Een heel aparte ruimte is De Stiltekamer op de bovenste etage. Het is de Vlaamse Vereniging Autisme vzw (VVA) die hiervoor het initiatief nam. De zaal is ingedeeld in gezellige kamers vol planten en zithoekjes. De Stiltekamer moet het tegengewicht vormen voor de drukte die op de onderliggende etages heerst.

De Stiltekamer
De Stiltekamer

Natalie van VVA wijst erop dat het net mensen met autisme zijn die expertise hebben in het opzoeken en creëren van rust. Uiteraard omdat ze de wereld als chaotisch ervaren.

Verder is er De Vloer, waar gedanst wordt – en waar in het achterste gedeelte een muziekstudio in opbouw is, Atelier de Studio is dan weer een plek waar kunstschilders hun ding doen.

De Vloer
De Vloer

En meer: Het Werkhuis, waar aan mode wordt gewroet, Het Salon met zijn gezellige zitruimte, alsook een café ‘Wilson’. En meer.

Stadslabo zet tot het einde van dit jaar ook tal van happenings op poten: workshops, concerten, theater en comedy… onder andere, maar niet uitsluitend, op Het Podium.

Café Wilson
Café Wilson

N.E.S.T. is een merkwaardig initiatief. Maar ook dat nog: voor wie de oude stadsbibliotheek goed gekend heeft, blijft het een bijzondere ervaring om haar in de nieuwe gedaante te zien. Incluis enkele duidelijke restanten uit de werking in haar verleden.

Bijzonder. Nog meer voor wie de oude bib goed kende
Bijzonder. Nog meer voor wie de oude bib goed kende

Hoe het N.E.S.T. tot stand kwam?

Uiteraard, de stadsbibliotheek kwam leeg te staan door de verhuizing naar de Krook. Vervolgens stelde Stad Gent zich open voor initiatieven die de lege ruimte op een originele manier konden vullen. Na selectie werd voor het concept N.E.S.T. gekozen, waarbij één van de medespelers, met name Timelab, het voortouw nam om een vijftal hoofdspelers te verenigen in cvba Stadslabo. Hun creatieve project N.E.S.T. telt een paar dozijn participanten, noem ze ‘nestbewoners’.

Het Salon
Het Salon

De stad stelt enkel tijdelijk de oude bibliotheek ter beschikking van het initiatief. Volgend jaar komen stadsdiensten in het gebouw. In die zin is N.E.S.T. een tijdelijk event. Maar de cvba Stadslabo is niet tijdelijk. Die kan volgend jaar best opduiken op andere locaties. F.D.

Lees over de nieuwe bibliotheek op deze blog: Gentse Winter – Niet zo triest en De Krook; nieuwe bibliotheek en Wintercircus

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
EVENT in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT