GENTSE WINTER 2016-2017 – Niet zo triest


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Sint-Pietersplein - halfvastenfoor opbouw
Sint-Pietersplein – Halfvastenfoor, opbouw

GENTSE WINTER12 maart 2017 – Op het Sint-Pietersplein is dan toch de opbouw van de Halfvastenfoor van start gegaan. De opening is voor zaterdag 18 maart. Door perikelen – onvrede over de nieuwe opstelling op het plein – weigerden de foorkramers aanvankelijk aan de slag te gaan. Toch was zaterdagmiddag nog steeds een kant van het plein leeg.

Huize Triest
Huize Triest – varkenslapje met witloof
Huize Triest
Huize Triest – Petrus-Jozef Triest
Gezondheidstraat
Gezondheidstraat

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Gezondheidstraat – Naast een daklozenopvang is Huize Triest ook een plek waar iedereen – zonder legitimatie of inschrijving – kan gaan lunchen. Het restaurant ligt vlakbij het Museum Dr. Guislain en wordt gesponsord door de Broeders van Liefde. Iedereen krijgt de menu van de dag. Op dinsdag serveerde men er een smaakvolle schotel bestaande uit varkenslapje met witloof en aardappelen – voorafgegaan door een pompoensoep (€2 voor iedereen, zonder onderscheid). De keuken mag er best zijn. Eerder gingen we lunchen in De Knoop, Eetcafé Toreke en Parnassus. (Lees ook op deze blog: ’t Een en ’t Ander en Géén geblaf en géén gevoeg!) UPDATE: Huize Triest serveert geen maaltijden meer

Terug naar hoofdpagina

Krook op zaterdag
Krook op zaterdag: kindercrea
Krook
Krook – centrale trap
Krook - belevingcentre
Krook – belevingscenter

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Krook – Platteberg – Miriam Makebaplein – Het weekend werd gedomineerd door de opening van de nieuwe bibliotheek, gemeenzaam bekend als de Krook. Haar residenten – de stadsbibliotheek, UGent, Imec, Urgent.fm en andere – hebben als adres: Miriam Makebaplein. Deze Zuidafrikaanse zangeres en activiste verwierf internationale bekendheid. Aan de achterkant van het gebouw komt nog een brug over de Schelde naar het François Laurentplein. Die brug zal dan genoemd worden naar Steve Bikoeveneens een Zuidafrikaans activist. De naamkeuzes zijn vrij curieus.

Terug naar hoofdpagina

UFO - Vrouwendag
UFO – Vrouwendag
UFO - vrouwendag
UFO – vrouwendag

Terug naar hoofdpagina

Holy Food Market
Holy Food Market

Terug naar hoofdpagina

Belmundo - vlottende markt
Belmundo – vlottende markt
Vleeshuistragel
Vleeshuistragel

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Sint-PietersnieuwstraatRond een tentje waar soep werd geschonken bij het rectoraat van Ugent ofte UFO, hielden vrouwen en mannen een prikactie in het kader van de Internationale Vrouwendag – onder andere tegen seksuele intimidatie. Dit thema lijkt nogal gevoelig te liggen bij de universitaire medewerkers. Zo lazen we vorig jaar in De Standaard

Terug naar hoofdpagina

Beverhoutplein – Bibliotheekstraat – In de Baudelokapel lopen studenten storm voor de Holy Food Market. Zo te merken werd het concept goed gemarketeerd via de sociale media. Studenten steken elkaar aan om te gaan. Nochtans is het daar prijzig: bv. €10 voor een hamburger. Toegegeven, geen gewone, maar toch.

Terug naar hoofdpagina

Vleeshuistragel – VleeshuisbrugBelmundo  – project van de Stad Gent, samen met een rist non-profits – organiseert een pak initiatieven voor de promotie van een andere economie. Eén ervan heet: ‘Floating Market‘ – met een knipoog naar Bangkok allicht – en is te vinden tussen de Oude Vismijn en het Vleeshuis. Daar op de Leie, drijft nog de hele maand maart een ponton, waarop een aanbod van biogroenten en -sapjes.

Terug naar hoofdpagina

ENTR - Ham
ENTR – Ham
ENTR
ENTR – varkenskolet en groentjes
ENTR
ENTR
ENTR
ENTR
Ham
Ham
◊◊◊

Ham In een lijst die we recent meenamen bij de stadsdienst onder de Lakenhalle staat te lezen dat in Wereldrestaurant De Centrale een sociaal tarief wordt toegepast. Daar aangekomen op donderdag bleek de zaak daar niet meer te bestaan en werden we doorverwezen naar de overkant: naar restaurant ENTR. In de veronderstelling dat het om de opvolger ging, liepen we de zaak binnen. De inkom is in de vorm van een containerruimte. Het restaurant is cool aangericht, een beetje koel zelfs. Er is redelijk wat keuze uit de open keuken. We namen een erwtensoep (€2), die we het best kunnen omschrijven als “op grootmoeder’s wijze”, gevolgd door een varkenskotelet met een rijk groentemengsel en een saus van pickles en curry. (€11,50). Mijn partner nam een veggie vol-au-vent met een kommetje gemengde sla. (€15). Groot was de ontgoocheling toen bij de afrekening bleek dat er helemaal geen sociaal tarief wordt toegepast voor UitPas-houders. Omdat we de situatie niet meteen begrepen en duidelijkheid wensten – ENTR is toch de opvolger van Wereldrestaurant De Centrale, zeggen ze zelf op hun website én die staat in de bovengenoemde lijst – werden we door een gestreste bebrilde mannelijke medewerker onheus bejegend. Zelfs de kassierster was onthutst over zijn boud optreden. De kwaliteit van het eten was geen probleem, de vertering des te meer.  F.D.

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT