persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
GENTSE WINTER 2017-2018 – 15 november 2017 – Slecht nieuws voor de povere die het gewoon was om aan de Komijnstraat een gezonde maaltijd te nuttigen of aan de Gezondheidstraat een lekkernij te eten. Maar ook meer.
Onderaan de pagina vind je de vijfde aflevering van ‘Tien jaar geleden broeide er wat in De Kuip’: Jan Matthys, Jacob van Artevelde, Jan van Hembyze en François van Ryhove.
Komijnstraat – Gezondheidstraat – De vrij grote instroom van hulpbehoevende migranten van het afgelopen jaar heeft negatieve gevolgen voor de allerminstbedeelde Gentenaren. En uiteindelijk ook voor henzelf. Onder druk van de toevloed besliste Poverello om enkel nog 50-plussers toe te laten tot haar quasi gratis keuken (€1). (Lees op deze blog: Komijn met Pruimen) Het ietsje “duurdere“ Huize Triest – dat eerder al een toename van haar gasten zag als gevolg van de druk bij Poverello, verhoogde eerst de maaltijd tot €5, en besloot nu om te sluiten. (Lees op deze blog: Niet zo triest)
Onderbergen – De herfst oogst weer veel hoestende mensen. Dit brengt ons bij de Katrienspekken – een Gentse vlierbloesemsiroop die hiervoor soelaas brengt. “Gij allen die hoest, wendt u zonder uitstel… ” schreven we in februari vorig jaar en vertelden: “Het was op de hoek van Onderbergen met het Sint-Michielsplein dat ene Katrien Vandermaelen haar intrek nam achter een poortje van het ‘Hotel Ligny’ dat in 1726 opgetrokken werd boven de 15e eeuwse kelders van het vorige gebouw, in het bijzonder: het ‘Hof van Ravenstein’…”. (Lees in het Archief van deze blog: “Gij allen die hoest, wendt u zonder uitstel… ”)
Zebrastraat – De legoblokken-borstbeelden van “Drie Wijzen” waken over de ‘Cirk‘. Dit sociale woningbouwproject werd er gebouwd met de sluiting van de zoo van Gent, aan het prille begin van de 20e eeuw. Haar naam ontleent ze aan het ovale binnenplein. Het project was een toonvoorbeeld van huisvesting van arbeiders. Het project kwam er als reactie op Cité de Hemptinne even verderop – arbeiderswijk gebouwd door de patron.
De “Drie Wijzen” zijn de burgemeesters Daniël Termont, Frank Beke en Gilbert Temmerman. Elk hebben ze een impuls gegeven aan de stadsvernieuwing. Zebrastraat.be of New Zebra introduceerde in 2012 het nieuwe karakter van de ‘Cirk’. (Lees op deze blog: Leven, werken, ontspannen – Zebrastraat.be)
De’Cirk’ stond in schril contrast met de negentiende eeuwse sloppenwijken aan de overkant van de Muinkschelde: ‘Batavia‘ (Sint-Pietersnieuwstraat, Jozef Plateaustraat) en het De Vreese Beluik (Blandijnberg en Rozier) die respectievelijk driekwart eeuw en een halve eeuw eerder waren ontstaan.
Antwerpsesteenweg – Verkortingstraat, Sint-Amandsberg – ‘Dat és mijn Gent‘ facebookgroepslid Silvy-Anne Jacob meldde met een schijnbare zucht van verlichting dat “Connie” van fruit4you weer open is… Was er grond voor paniek? Neen, de winkel was enkel gesloten geweest op Wapenstilstand. LOL
Rozebroekslag, Sint-Amandsberg – Tussen Victor Braeckmanlaan en het Rozebroekendomein – vonden sluikstorters hun weg ter hoogte van paal 13 Casa Lucinda. Iemand die nog niet wist dat het gemeentelijk stort aldaar al decennia geleden opgedoekt is? (Lees ook op deze blog: Rozebroeken – Herfst neemt bezit van zomer)
Godshuizenlaan – De vereniging Gentse Gidsen publiceerde in haar nieuwsbrief ‘GG Flits’ een verwijzing naar het artikel ‘Heerkens van goed leven‘ – een persblog.be-verhaal uit het voorjaar 2016 over het reilen en zeilen van het studentenleven tijdens de eerste eeuw in het bestaan van Ugent. (Lees op deze blog: Studenten in Gent, “heerkens van goed leven”) Deze eer viel persblog.be al eerder te beurt. (Lees ook op deze blog: Is het nu winter?)
Vlasmarkt – Roselien Tobbackx lanceert haar nieuwste muziekalbum in café Charlatan op 30 november. Volgens kenners: “een verrassende combinatie van jazz, soul, hiphop en elektronica”.
Land van Waaslaan – Het buurtcomité Den Boulevard maakte van de straat een lange fotogalerij. Het initiatief bracht aardig wat volk op de been, ook al hadden de weergoden hun beste beentje niet voorgezet. (Lees op deze blog: Straat wordt fotogalerij)
Botermarkt – Deze maand vond het duizendste huwelijk plaats van dit jaar in Gent. Tegen het einde van het jaar worden er dit 1.100.
Sint-Pietersplein – Kramersplein – Overpoortstraat – Blandijn – Rozier – Voor wie graag al de geheimen van voorgenoemde plekken wil ontfutselen, raden we ten stelligste aan om te lezen over: Prince, “Eerste kan. Overpoort”, Sekscinema Leopold & ander vertier, bij Yucca & Jan Cremer, Batavia & De Vreese, Tweekerken, Pieterlingen, en dit, op deze blog: Het Sint-Pietersplein: Van Graaf tot Prince
Blandijn – Sint-Kwintensberg – Sint-Pietersnieuwstraat – Volgend jaar is het 40 jaar geleden dat onlusten uitbraken onder de studenten! Het motto: “Tegen de 10.000”. Een paar snapshots uit het blote geheugen waarvan scribent ooggetuige was. 1. Waar de Sint-Amandsstraat naar beneden helt, om de Sint-Kwintensberg te worden, sloopten studenten een groot reclamepaneel dat op massieve houten voeten stond, maakten er een barricade mee en staken het vervolgens in brand. Aan de overzijde stond de politiemacht met getrokken matrakken. 2. Het gebouw aan den Blandijn werd kort bezet, alwaar uit de vensters alles wat niet te zwaar was op de daken van de politiecombi’s terecht kwam. 3. En dan was er nog de korte bezetting van het Rectoraat, thans UFO, waar studenten uit de vensters van de hoogste verdiepingen dossiers naar beneden gooiden… 4. Wijlen reporter en onderzoeksjournalist Walter De Bock reed in zijn Volvo doorheen het politiekordon in de richting van zijn redactie, toen nog in de Sint-Pietersnieuwstraat. De Bock werd daar door de flikken uit zijn auto gesleurd en kreeg op zijn muile! (Lees meer op deze blog: Nieuwjaarsbrief)
EVENT/ STADSTAAT – Er broeide wat in de Kuip, vijfde aflevering – De geregisseerde en ludieke hetze tegen de West-Vlamingen mag niet doen vergeten dat de N-GA (Nieuw Gentse Alliantie) in de eerste plaats een onafhankelijke vrijstaat wilde oprichten. Herinner je de hilarische video waarin Jan Matthys Gentse deelgemeenten annexeerde. Gent was al een keer of twee de facto een stadstaat geweest. Aan het begin van de Honderdjarige Oorlog, tijdens de 14e eeuw, koos Gent onder leiding van Jacob van Artevelde de kant van de Engelse koning. Simon de Mirabello verving de graaf. Een zeeslag tegen de Fransen werd gewonnen. Een paar jaren later werd van Artevelde vermoord. Aan het eind van de 16e eeuw – vlak voor de scheiding van de Nederlanden – installeerde Gent de Calvinistische Republiek, in een streven om zich te ontdoen van het Spaanse juk ten voordele van de Verenigde Nederlanden. Aan de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog namen Jan van Hembyze en François van Ryhove de macht. De stadstaat hield een aantal jaren stand. Het was een turbulente periode die eindigde met de overgave aan het Spaanse leger van Farnese. F.D.
…..
Lees ook op deze blog: